Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 468
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 930
Мухъл чернилка по стената, паркета непипан от монтирането му вероятно, изглеждаше към 40-50 годишен, адска мизерия, ще речеш че са под наем, а не са,

Като са под наем какво? В Германия си поддържаш, обзавеждаш и декорираш жилището под наем все едно е твое. Дребни ремонти са за твоя сметка, боядисване също. Вземаш го чисто бяло и празно, връщаш го пак така. Монтираш си твоя кухня, после я демонтираш, освен ако следващия наематели не я купи на символична цена. Няма да показвам нашето жилище, но е много хубаво, въпреки че съм виждала къде по- хубави пак под наем. Виждала съм и ужасни собствени.
Ако има мухъл бих се обадила на хазяите, защото може да става въпрос за изолации.

# 931
Аз също не смятам, че е нормално да се живее в мухъл. Не можех да реагирам като видях снимката, не допусках, че е възможно човек да не си направи минимален комфорт.
Коментирах под наем, защото ако е под наем може да изискат поне от хазяите да го ремонтират. Отделно всички знаем, че има хора, на които една стотинка не можеш да им извадиш ако са под наем.
Има един санитарен минимум, който при нея го няма никакъв.
Говорили сме на тази тема тя каза, че парите вложени в дома са й буквално залудо затворени и че на нея й е мечта да е някъде, но не и у тях си. В момента си давам сметка, че реално на нея не й е приятно у дома им и затова обича може би да пътува не само по света и из БГ пътува много.

Софт, ние преди да си купим също бяхме под наем. Ремонтирахме си го и го поддържахме и ни беше страшно уютно. Въпреки, че бяхме под наем това си беше нашия дом, беше ни удобно и не ни е струвало космически пари.

Същата тя си направи ремонт на банята и аз й казах да си сложи изводите за бойлер. Каза, че не вижда смисъл да слага бойлер защото е на ТЕЦ. Аз й обяснявам, че въпреки това, ми се случва да го пускам при разни аварии и профилактиката лятото. Не сложи бойлер, досвидяха й се 150 лева. Това лято бяха с много дълга профилактика и ми обяснява - болят ме ръцете от миенето на съдовете, не мога да ги сгъвам и разгъвам, ужасна болка изпитвам от ледената вода. Казах й да не ми се оплаква, защото когато преди време й казах, тя твърдеше, че няма нужда.
Ами това е елементарно удобство, което тя отказа да си осигури.

# 932
Преди минавах за работа през циганската махала. И съм забелязала пред една колиба (буклвано колиба...) един Кайен. Grinning

Това ми е било много странно, живееш без никакви условия, ама Кайен да е... и не е само в циганската махала.

За мен е странно да караш изключително скъпа кола (или да обикаляш света), а у вас стените да са мухлясали.

В чужбина е напълно нормално да се живее под наем, тук в България мисленето ни е по-различно. Забелязвам, че и нашите приятели се чудят защо караме стара кола, като очевидно можем да си позволим по-хубава и нова. Ами ... не искаме, не караме много, не пътуваме до работа. Аз ако излизам вечер - пия, съответно с кола никога.

# 933
То голямата работа да е собствено като е по-зле от кочина. Ако са под наем поне няма да са сред мухъл най-вероятно.

# 934
Залудо е когато си купуваш нещо за да му се порадват съседите, ако е за да му се радваш ти не е залудо Wink

За мен е странно да караш изключително скъпа кола (или да обикаляш света), а у вас стените да са мухлясали.
Ама съседите не виждат мухъла, той няма значение Sweat Smile

# 935
Това малко като вижа как си купува италианец, който няма пари, телевизор. Първо си купува антената , за да я виждат съседите ...

# 936
Ето ме днес с поредните глупаво изхарчени пари, този път за дамска чанта.
Вежди, няколко рокли и приключвам с подготовката за пролетта.

# 937
Залудо е когато си купуваш нещо за да му се порадват съседите, ако е за да му се радваш ти не е залудо Wink

Ама съседите не виждат мухъла, той няма значение Sweat Smile

Един философски въпрос: а ако ти получаваш душевен оргазъм защото съседите се кефятна нещото? Залудо ли са тогава парите? 😄

# 938
  • Great Britain
Има хора не живеят за себе си.Приоритет са им съседи,колеги,приятели .Плащат им  данък.Колите на съседите пред дома ми са нови излезли току -що от завода.Та няма какво да им показвам.Показвам на себе си.За моя комфорт е моята  кола.Нова,разбира се.Не ми се плащаULEZ.Та душевния оргазъм си остава за мен.Кефя му се,много.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 09:47 от Мусковадоoo

# 939
Един философски въпрос: а ако ти получаваш душевен оргазъм защото съседите се кефятна нещото? Залудо ли са тогава парите? 😄

Зависи. Ако си поддържам пред къщата спретнато и с цветенца, съседите ще се радват, но и аз се радвам на цветенцата пред техните къщи. Всички печелят, а най-много - цветарския магазин Grinning

Ако става дума, кой ще се похвали с най-модерната кухня, кола или нещо подобно - на мен не ми е интересно да слушам кой какво има, досега май не ни е било тема на разговор със съседите Grinning

# 940
Нищо не правим заради съседите.

Но тукашното общество е много по- вглеждащо се в хората,  надпреварват се един друг, всеки иска да е по по най и този типичен стремеж (Keeping up with the Joneses) е много силно изразен в северно-американското общество.

Да си поддържаме къщата ни е кеф и на двамата и неведнъж съседи са идвали да гледат как строим, какво пак работим и да казват, че нашата работливост и постоянство ги карат да се чувстват зле.
Да дадеш сума то пари за чисто нова скъпарска кола не е нашият стил. Купували сме сравнително нови втора ръка коли в кеш все като за първи път взехме кола на изплащане преди 4 години с пълно Каско. А тук е норма да се вземат огромни пикапи за 100К+ на изплащане и да се сменят след 5 години с по- ние модел, тъкмо като се изплатят и айде наново. Загуба на пари в за нас.

# 941
Въпрос на приоритети. Не бих искала да имам голяма къща, която да чистя постоянно. Нито ме интересува мнението на съседите, нито искам да им се доказвам колко съм работна.

# 942
Не ми харесва двойния стандарт, който в България определя съседите като завистливи, а в Канада като надпреварващи се, или човек, който купува нещо и го показва го определят като фукльо с гол тумбак и чифте пищови, а в чужбината като стремеж да е по-по-най. Ето доказателство, че навсякъде хората са едни и същи, но не в БГ винаги е по-черно от най-черното. Нищо против никой просто се замислих...

# 943
Е то в Германия къщите са хубави отвън само обикновено. За озеленяване да не говорим какви пари се хвърлят, но и то е защото е отвън. От друга страна, по- голямата част от населението живее цял живот под наем и си харчи парите за душата. В това число влиза и да караш постоянно хубави коли и да пътуваш много и качествено. Което аз адмирирам.

# 944
Не ми харесва двойния стандарт, който в България определя съседите като завистливи, а в Канада като надпреварващи се, или човек, който купува нещо и го показва го определят като фукльо с гол тумбак и чифте пищови, а в чужбината като стремеж да е по-по-най.
Ами за "завист" и "хъс" има съвсем различни определения в речника. Както и далеч не е същото да имаш 20хил свободни пари и да ги похарчиш за нова кола вместо да ги сложиш да спинкат в банката, и това да ходиш със скъсани чорапи, но да пльокнеш едно изтърбушено ферари с цвят червен в инстаграма, за да кажеш че живееш като Роналдо.

Общи условия

Активация на акаунт