Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 444
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 945
Точно в Канада, където съм и аз, никой никого не гледа и не се сравнява. Да ти идват съседи у вас да те разпитват какво правиш и да гледат как си се обзавел ще стане точно никога. Ако говорим за канадци, местни, а не емигранти от Балканския полуостров.

Местните тук работят, изкарват пари, живеят нашироко. Позволяват си къщи, коли, куадове, яхти, познавам хора със самолети и със състезателни коне, които струват повече от самолетите. Никой не го прави за да удари съседа в земята, ами за собствено удоволствие.
За мен е изключително странно, че някой може да си помисли, че съседът му си купува кола всеки 5 години за да дразни околните.

Причините са съвсем други и нямат нищо общо с това елементарно и доста глупаво обяснение.

# 946
Ефи, права си, различни са определенията, но съм сигурна, че разбираш какво съм искала да кажа Wink

# 947
По мои впечатления, почти навсякъде е като описаното в Канада. Който каквото си има си е за него и ще впечатли някого точно никога, освен ако не е толкова много имането, че да му дава някаква власт.

Отплеснахме се. Но във връзка с горното ще кажа, че в Германия външният вид на човек прави впечатление и има много голямо значение. Не колата и къщата, а персоналният външен вид.

# 948
И аз се учудих на описанието на Контесата, но не съм в Канада. Мен отдавна не ме впечатлява кой какво има, не смятам че и от моите неща някой се интересува. За мен ако нещо ти носи щастие и удовлетворение, парите за него не са дадени за лудо.
Основата е не какво имаш, а как се чувстваш, колко щастие ти дава.

# 949
Щастието е много субективно и непостоянно.

# 950
Ама как може дасе интересувам от комшията или той от мен, когато приоритетите ни са различни? Да не говорим, че в големите градове не си познаваме и комшийте, какво ли остава да знам с каква кола се прибират.

# 951
Където живея имигрантите сме само ние, всичко друго са по 2-3-4 поколения местни. Пиша си за моето впечатление от моят град и провинция.
Оприличавам тази част от страната много на България с мирогледа на хората, гостоприемността, гледането на децата си до женитба, помощта с внуците, събиранията по съседски и въобще повечето типични за нас неща.

Но тук заселниците са предимно германци, украинци, шотландци, ирландци, гърци и румънци. Това донякъде обособява средата също.

Но и типичните северноамерикански стремежи и  начин на живот ги има в повече, което също променя средата и не е само типичната европейска идентичност.

Лични впечатления само. Не ангажирам никого с тях.

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 15:11 от Анонимен

# 952
  • Mediterraneo
И накрая така се омотваш в личните си впечатления, че през ред си противоречиш. Добре, че не ангажираш никого с тях.

# 953
Точно в Канада, където съм и аз, никой никого не гледа и не се сравнява. Да ти идват съседи у вас да те разпитват какво правиш и да гледат как си се обзавел ще стане точно никога. Ако говорим за канадци, местни, а не емигранти от Балканския полуостров.

Местните тук работят, изкарват пари, живеят нашироко. Позволяват си къщи, коли, куадове, яхти, познавам хора със самолети и със състезателни коне, които струват повече от самолетите. Никой не го прави за да удари съседа в земята, ами за собствено удоволствие.
За мен е изключително странно, че някой може да си помисли, че съседът му си купува кола всеки 5 години за да дразни околните.

Причините са съвсем други и нямат нищо общо с това елементарно и доста глупаво обяснение.

И моите впечатления са същите. Честно казано, не зная какви коли имат съседите ми. Зная, че едни от тях имат мини (защото е британска кола), а други имат колекция от стари автомобили. Другите са “коли”.

Какво е куадове?

Аз познавам само един господин със самолет. И с летище в двора….

Моите познати по-скоро сменят колите си с хибридни или електрически. Имам и много познати с лодки, може и яхти да ги наречем. Просто живеят на брега на езерото.

Тя контесата сигурно не лъже, но според както представя нещата излиза, че живее и се движи във висшето общество на провинцията си. Което може и да е вярно, разбира се. Сигурно оттам са разминаванията във впечатленията ни. Моите познати са млади и средна възраст професионалисти (лекари, инженери, научни работници), много заети с работа и кариера, семейство, деца. Не могат да си позволят да си стоят вкъщи с години. Равно е на самоубийство в кариерно отношение. Нямам познати, които да робуват на материални придобивки, но когато могат да си го позволят, сменят къщата за по-голяма и удобна, колата за по-модерна (в смисъл електрическа), използват по-качествени стоки и т.н.

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 00:36 от abadjieva80

# 954
Ей това от снимката е куад, не знам как е на български. Карат ги много, купуват си специални тракове - големи, за да ги съберат вътре и да отидат някъде оффроуд да карат.

И аз не знам какво карат съседите, ако си сменят колите хич няма и да го отбележа. Ама то манталитет - със себе си го носиш навсякъде и от него не можеш избяга.

Офф, сега те дочетох, Аби! Какво висше общество - дето ходят по къщите на съседите да цъкат с език и да коментират ли? Висшето общество тука не го виждаш въобще и със сигурност не живее сред емигрантските общности.

# 955
Ей това от снимката е куад, не знам как е на български. Карат ги много, купуват си специални тракове - големи, за да ги съберат вътре и да отидат някъде оффроуд да карат.

И аз не знам какво карат съседите, ако си сменят колите хич няма и да го отбележа. Ама то манталитет - със себе си го носиш навсякъде и от него не можеш избяга.

Aaa, ATV;  не се ли произнася куод? Quad = куОд…

Търкала съм лакти с “висшето общество”. Не се движа в него; да не бъда разбрана погрешно, но нерядко посещаваме едни и същи места. Все пак живея в столицата и се случва. Но тук при нас и висшето общество е по-семпло. На някои им личи отдалеч, на други изобщо….

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 00:48 от abadjieva80

# 956
Куад/куадс му казват. Аз нямам де - да не помислиш, че съм нещо от висшето общество. Smile

# 957
Интерпретациите ги оставям на вас, аз пиша за мен и семейството ми в този сегмент на света. Съвсем обикновени хора от средната класа са ми съседите.

Писах вече какво е за мен залудо похарчени пари. За друг е друго. Нали затова е темата- всеки да сподели собствените си виждания и опит?

# 958
Куад/куадс му казват. Аз нямам де - да не помислиш, че съм нещо от висшето общество. Smile

Скрит текст:
Американски срещу британски акцент. Като Мисасага - Мисасога и т.н. Ние нали сме висше общество, уважаваме британския акцент lol ( а всъщност, съпругът ми е британец и аз съм живяла там; оттам разликата). 

# 959
  • София
Контесата, само през 10 поста, беше написала, че е пълно с украинци и руснаци. Сега пък нямало емигранти. Разбирам я, защо се трие постоянно, явно и тя не схваща какво е казвала.
Иначе изразът, че чуждата кокошка е патка е сходен с този, че тревата на съседа е по-зелена.

Общи условия

Активация на акаунт