Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 81

• 48 751
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря ви за изчерпателния отговор. Къде ги правихте, ако е удобно да попитам?
Нямам допълнително здравно осигуряване, а ще ги правя в болницата, където ме следят. Техните физиотерапевти не работели по здравна каса. Sad  Ако е около 20 лв добре, но ако е повече ще ми стане лошо вече Simple Smile Та ако ми препоръчате друго място, където мога да отида ще е супер (стига да става дума за София).
Колкото до добавката я пия вече стана 1 месец, сама си я назначих. Но чак сега самият лекар ми я спомена и каза да я приемам. Grinning
Май скоро няма да стигна до същинското инвитро, така като е тръгнало....

Здравейте, някоя от вас ходила ли е на физотерапия на малък таз и изобщо има ли ефект от нея?
Не реагирах добре на стимулацията и я спрахме. Този месец отново отлагаме и ми назначиха физиотерапия и добавки Ovaboost.
Интересувам се най-вече какво представлява самата терапия.
Здравейте, аз ходих два месеца. Не мога да кажа дали има резултат, защото се разболях  от ковид точно преди новия опит (ноември). Иначе при мен беше магнит, ток и ултразвук. Два цикъла от по 10 дни, като е хубаво да се правят без прекъсване. Може да си вземете направление от личния лекар или ако имате допълнително здравно осигуряване да си го използвате. Вторият месец сама си го плащах, като ми излизаше 20 лв. на ходене. Процедурите бяха около 15-20 мин.
Относно добавките, до колкото съм чела, трябва да се пият поне три месеца, за да има ефект от тях. Самото развитие на яйцеклетките започва 3 месеца преди отделянето им, именно и заради това се посочва този период за пиене.
Ходих в Света София на Мазнейкови. Така като съдя по коментара, най-вероятно сте в Щерев.  Аз бях там, насочиха ме за физиотерапия за подобряване на качеството на Я. Отидох да попитам какво точно представляват процедурите, отговора беше, че не могат да ми кажат, трябвало първо консултация, а за ориентировъчна цена ми казаха нещо от сорта на 700 лв. В крайна сметка прецених, че достатъчно пари съм дала в тази болница, че да ме въртят през всичките си отделения и избрах другото място.

# 496
Здравейте. Вчера ми се обдиха от клиниката на 3- ти ден от пункцията и ми казаха, че трите ми ембриончета са със средно качество и ще ги чакаме до 5- ти ден. Понеже имам едно ин витро, при което не оцеляха до 5_ти ден, въпросът ми е какво значи това средно качество? Разбрах за деленето и броенето, въпросът ми е чисто практичен- има ли надежда, да се развият към добро или какво? Тези ембриолози нищо не обясняват …🙏🏻🙏🏻🙏🏻🍀🍀🍀🍀

# 497
Винаги има надежда. Но зависи точно какво означава средно качество. Има си система за оценка на 3ти ден, но ембриолозите най-вероятно не са ти казали точно: https://www.healthline.com/health/infertility/embryo-grading

# 498
Благодаря Penguin4e, четох какво ли не. Винаги ми казват или средно и веднъж ми се случи да чуя отлично. Не зная какво да мисля вече.

# 499
Здравейте, след пункция какъв прогестерон и какво количество са ви изписвали?

# 500
Аз бях на циклогест 2*1. Вече след трансфера по преценка на лекаря може и да се увеличи.
Здравейте, след пункция какъв прогестерон и какво количество са ви изписвали?

# 501
Здравейте. Вчера ми се обдиха от клиниката на 3- ти ден от пункцията и ми казаха, че трите ми ембриончета са със средно качество и ще ги чакаме до 5- ти ден. Понеже имам едно ин витро, при което не оцеляха до 5_ти ден, въпросът ми е какво значи това средно качество? Разбрах за деленето и броенето, въпросът ми е чисто практичен- има ли надежда, да се развият към добро или какво? Тези ембриолози нищо не обясняват …🙏🏻🙏🏻🙏🏻🍀🍀🍀🍀

Здравейте, ако ембрионите имат някаква заложена хромозомна аномалия, която не успеят да самокоригират докато са в утробата, дори и АА качество да са няма никаква гаранция. И обратното, понякога при много ниско качество, но балансиран генетически ембрион успява да закрепи. Изобщо тези букви са оценка на око. Да, тя дава някаква информация, разбира се, но е добре да гледате с реалистичните очи, защото по- точна информация дали един ембрион може да има шанс ( изолиран от това дали ще получи най-добрите условия за имплантация после) е чрез пид. Но дори и тогава нямате на 100% гаранция, защото понякога пък някои небалансирани успяват също да се самокоригират, а вие не бихте им дали шанс заради това че са оценени така...Тоест не размишлявайте много много върху тези две букви Simple Smile Успех!

# 502
Честит 8 - ми март!!!
Бъдете здрави, усмихнати, обичани и щастливи. Нека това, което Ви е на сърце да бъде във вашите ръце и всяка от нас в най - скоро време да чуе най - съкровенната думичка "мамо". Честит празник!

# 503
Juyii, благодаря за информацията. На мен никога не са ми давали инфо за буквите. Само брой клетки на трети ден.
Относно Протестерона, последният път бях на 2х4 Утрогестан.

# 504
Juyii, толкова хубаво обяснено. Благодаря, вече разбрах. Ще се надяваммм❤🍀 🙏🏻

# 505
Juyii, благодаря за информацията. На мен никога не са ми давали инфо за буквите. Само брой клетки на трети ден.
Относно Протестерона, последният път бях на 2х4 Утрогестан.

На мен почти нищо не ми дадоха като информация, но аз специално ходих да си искам ембриопротокола и вътре видях означенията с AB, AA, морулата я бяха записали като M G1, което по мое предположение ще да е Morula Grade 1. Тоест това, което споделихте в линка като категоризация действително се използва, но просто на нас може би не ни го споделят. Аз понеже доста четох по американските форуми и в един момент дори се бях заблудила, че буквите се слагат след ПИД. Не е така, буквите се слагат на око след броене на клетките и вида, а вече при пид резултатът е балансиран ( става за трансфер) или небалансиран ( не се препоръчва за трансфер).

# 506
Момичета, много по-сложно е какво качество е един ембрион. Няма как ембриолозите да ни обясняват такива неща. Представете си, че някой ембриолог се наеме да обяснява на всяка от нас, нещата, които ще напиша долу. Пиша ги по най-простичкия и съкратен вариант, при това. Та ембриолозите няма да имат време да си вършат работата, а ние така или иначе нищо не бихме разбрали.
Давам малко информация по отношение на ембрионите, за да се ориентирате в това колко е сложно всичко и как няма нищо сигурно (тоест забавено в развитието си ембриоче, дори с фрагментации, може да е вашето бебе, а перфектно на външен вид ембриоче да има генетични аномалии). Не съм медицинско лице и всичко по-долу е информация от четене на мед.статии по въпроса. Възможно е да не съм разбрала правилно нещо или няколко неща и да бъркам.

Първата стъпка в оценяването на ембриона е веднага след първите признаци за оплождането на яйцеклетката (16-18 часа след инжектиранто на сперматозоида), когато се появяват пронуклеуси. Трябва да са точно 2 на брой, да са разположени централно в нея и да са с еднаква големина. Ако има 0-1-3 или 4 пронуклеуса , това означава, че ембрионът е генетично увреден. Това се получава при проникване на повече от 1 сперматозоид при класическо ин витро или при ICSI с генетично увредена яйцеклетка (има и други причини, но са твърде много и сложни за обяснение). Ембриолозите няма как да разберат дали случая с ембриочето е такъв, освен с генетично изследване. Тогава се получават аномалии като "избързване" в деленето на клетките (една клетка не се дели на две, а директно на 3 или 4) Такива ембриони спират развитието си на ден 3 и не достигат до фаза бластоцист, заради което ембриолозите изчакват след ден 3, при такива ембриони. И при доста други случаи, това е само един вариант. Ден 3 се счита за нещо като критичен за ембриони с проблеми, нарича се "арест". 71% от ембрионите, оставащи в арест (тоест не се развиват след ден 3) са с генетични проблеми.
Ако пък има два пронуклеуса, но единият е по-голям от другия, то 87% от изследваните ембриони имат дефект в ДНК. Ето, че по този признак ембриончето никак не се счита за перфектно качество, но има 13% вероятност да си е съвсем наред. А още сме на ден 1...

След това идва оценката на деленето и дали има мултинуклеарни бластомери (бластомери с наличие на повече от едно ядро), което се свързва с абнормно развитие и дисморфизъм. Наличието на мултинуклеация в ембрион, който не е в арест на ден 2 или 3 е индикация за мозаицизъм или полиплоидия при 74% от случаите. Друго изследване, обаче показва, че ембриони на ден 4 с единичен или няколко мултинуклеарни бластомера са хромозомно нормални. Това предполага два модела мултинуклеация. При единия вид мултинуклеацията настъпва по време на стадий 2-клетки на ембриона и така се развива хромозомно увреден ембрион. Има връзка между ембриони с поне един мултинуклеарен бластомер в стадий 2 клетки и фоликуларната оксигенация. Тези ембриони обикновено имат нарушено делително вретено, което води до проявени хромозомни аномалии (за делителното вретено говорихме по повод случая на Axenia, липсата му може да означава, че яйцеклетката е била незряла или че е с генетичен дефект). Делителното вретено също може да се засегне при инжектирането на яйцеклетката (то е една малка точка вътре в яйцето, закрепена за едната стена на яйцеклетката и при инжектирането иглата може да мине през него и да го засегне). При мултинуклеарен ембрион се виждат по няколко ядра във всеки бластомер.
Важно е също и размерите на бластомерите да са сходни, защото има ембриони с един гигантски бластомер и няколко малки наоколо. Гигантският бластомер обикновено е мултинуклеарен и такава аномалия се получава най-често по вина на яйцеклетката. Такива ембриончета не се трансферират, защото винаги са с генетични увреждания.

После пък се оценяват и фрагментациите. Според проучванията ембриони, които имат над 50% фрагментации почти винаги са генетично обременени и загиват, затова и не се трансферират. Ембрионче с под 40% фрагментации би могло да бъде генетично необременено и затова има шанс, но не е с перфектно качество.

От друга страна, близо 30% от нормално развиващите се ембриони са с генетичен проблем.

Гледах сравнителен анализ на снимки на ембриони от една IVF клиника някъде в чужбина (отдавна забравих коя). Ембриологът подробно обясняваше в статията разликата между два конкретни ембриона -  перфектен бластоцист и ембрионче със забавено развитие (по-бавно делене на клетките, неравномерни пронуклеуси) и фрагментации 30%. Обясняваше защо единият се води първо качество, според техните класификации с букви, а другият е средно към ниско качество. Завърши статията с това, че перфектният бластоцист от снимката не се е имплантирал, а ембриончето с ниско качество е вече живо родено бебе и напомни, че в медицината и науката няма понятие като 100% сигурност за нищо.

# 507
Здравейте и честит празник, дами! 💐 Днес имах час при гинеколога (15ден от цикъла) започваме по дълъг протокол и другата седмица ще ходя да ми постави първата инжекция--Декапептил депо (на 23 ден от цикъла)след това ми каза, че ще се видим след 3 седмици за преглед и започване на същинската стимулация. Успех на всички! 🙏☘️

# 508
Честит празник, дами! И много, много късмет на започващите.
ММ беше на контролна спермограма 3 месеца след Ковид и за започване на нов опит и сме щастливо изненадани. Сравнително са му подобрени показатели, не знам обаче от всички добавки ли е, от витамините или това че спря алкохола и се храни малко по здравословно. Морфологията от 4.5 вече е 6,както и подвижността доста се е подобрила. Но все пак за нормалното сме си далеч, ама си е напредък.
Успех ви желая, и нека следващия 8 март да го празнуваме и като мами.

# 509
Прекрасна новина и напредък имате Heart Живи и здрави, само напред трябва да вървим Simple Smile
Честит празник, дами! И много, много късмет на започващите.
ММ беше на контролна спермограма 3 месеца след Ковид и за започване на нов опит и сме щастливо изненадани. Сравнително са му подобрени показатели, не знам обаче от всички добавки ли е, от витамините или това че спря алкохола и се храни малко по здравословно. Морфологията от 4.5 вече е 6,както и подвижността доста се е подобрила. Но все пак за нормалното сме си далеч, ама си е напредък.
Успех ви желая, и нека следващия 8 март да го празнуваме и като мами.

Общи условия

Активация на акаунт