Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Деца от всички страни, добре сте дошли- 12!

 • 14 570
 • 310
 •   1
Отговори
 • Немция
 • Мнения: 5 538
Хоп-троп, нова темичка!
Да я запълним с хубави новини!!! Simple Smile

# 1
 • Rennes, France
 • Мнения: 476
Бибит, благодаря за темата!

Аз не видях какво е написала Ася, но Якамоз - до 12г на мен ми се струва много, за моите деца. ОК, има закон, но според мен едно дете на 8-10г може да остане само за около 1-2 часа. Аз оставям Емма, оставяла съм и Луи. Ходят до кварталния магазин, който е през 5-6 къщи сами, пазаруват с кредитната ми карта или пари в брой. Даваме им малки отговорности, за да се научат. Но си познавам децата, знам им характера и знам че не правят бели. Луи знае да пали газовия котлон, но знае как да го изключи и че става проблем. Правил е спагети за него и Емма.
За столчетата спор няма - макар че още виждам в БГ да се возят без!
В заключение - има закон, но и родителите могат сами да преценят кога, за колко и как да оставят децата сами.
Мое мнение!

Днес ми беше супер скапан ден, ама супер!!! Дано утре е по-добре, че ще се пръсна иначе Frowning1
Кажете нещо хубаво....да се посмеем!

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 18:51 от cutty

# 2
 • Мнения: 2 007
Благодаря за новата тема!

И аз не разбрах какво толкова е написала Ася, явно мнението е коригирано. Специално проверих за Италия, не е 12, а 14 години Laughing Не ме учудва, това е държава, в която децата живеят с мама до 40 години. Аз нямам намерение да си отглеждам децата така, искам да са самостоятелни и независими, такъв характер се изгражда с даване на отговорности отрано. Не виждам общо със столчетата в колата, те са съвсем друго нещо. Ние някога с колани не карахме също. Столчетата са еквивалент на коланите за възрастни хора, а не на стандартите за отглеждане на деца.

Ася, какво не ми харесва:

Трудно ми е все още да формулирам всичко, което не харесвам, но ще споделя няколко неща:

1. На първо време - английската учителка на София - грубовата е, нелюбезна и не ми изглежда да е добър педагог. Разбира се е много рано да правя заключения, но и самото дете споделя неща, които ниога преди не е говорила за учителите си - коментари в час, че оставя всички да викат и крещят, че няма организация в класовете й, а после и тя им крещи. София беше много учудена, че учител може да крещи, защото досега не й се е случвало. После учителката беше казила в онлайн класната стая, че са работели върху кодинг на пигвин, но София каза, че нито тя е праила такова нещо, нито е видяла другите деца. Специално помолих директорката да разбере откъде идва несъотвествието, дали е София, или наистина не са работили това, а тя го е качила.
2. Това че ме излъгаха в очите, че ги извеждат всеки ден, освен ако не вали, че им дават едни пързалки и тротинетки да играят навън, а де факто не ги извеждат всеки ден и не им дават да играят с пързалките навън. От цялата работа най ме дразни явната лъжа, не толкова самата ситуация. Губят ми доверието от ден първи.
3. Имат много деца в класовете и само един учител. имат около 20 деца с един учител сутрин и един учител следобед, а би трябвало да са постоянно с по двама учители.
4. Беше ми обяснено, че една трета от децата са от смесени бракове или напълно чужденци, но в класа на София няма такива дечица, всички са италианчета ( в класа на Джули има няколко, ако трябва да съм честна). В другото училище, което сега обмислям, има повече смесени деца и чужденци. Говорих и с една майка, която ми потвърди, че в класа на сина й са поне 30/40% такива, а и много италиански семейства, които са се върнали от чужбина и децата говорят английски.

Най-общо казано, аз ги записах там защото ми се стори достатъчно международно като в същото време се учи здраво италиански, но не е точно така.

Страх ме е от държавни училища, защото се приемат всякакви деца, дисциплината често е лоша и училището нищо не може да направи по въпроса. Родителите имат по-малко контрол върху образователния процес и почти липсва диалог с учителите, освен ако нещо детето не е проблемно.

Допълвам: Къти, защо така? Сподели да ти олекне. Чакай да ти споделя нещо смешно, от което на мен ми се плачеше преди няколко дена. Пристигаме тук в новата квартира миналата седмица. Имаме апартамент в една къща, където има още 3-4 апартамента, включително хазяйката. Влизаме, говорим с нея около час и отиваме до магазина. Като се връщаме в апартамента е кучи студ (аз съм много зиморничава), всички радиатори ледено студени и аз изпадам в истерия как ще живеем тук зимата, как ще си доведа децата и т.н. ММ пише на хазяйката да я попита дали няма проблем и тя отговаря, "не, не редполагам, че някой си е взел душ. Когато някой в цялата къща ползва гореща вода, парното спира"! Хахахахах, демек трябва да решим дали да сме чисти или да ни е топло. Laughing. Сега вече седмица по-късно осъзнавам, че не е толкова зле, защото радиаторите не изстиват веднага, но него ден тъкмо ги е била включила и целият ми свят се срина....

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 19:14 от Snowche

# 3
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 10 019
Зависи от държавното училище и държавата.
Аз частно не мога да си позволя, а и не искам. Детето ми е в едно от най-добрите държавни на местна почва и в първите сто на държавно ниво. Втора година не мога да се оплача от липса на комуникация или нещо друго. Всичко е много субективно когато се дава генерална оценка.
За оставането сами съм на мнението на Якамоз. Отделно и аз съм доста страхлива,  което в никакъв случай не значи, че не сме намерили начин да и даваме самостоятелност.

# 4
 • MI
 • Мнения: 11 742
Интересни теми сте започнали. Относно оставянето сами, наистина сега е много различно от когато ние бяхме малки. Просто беше много по-спокойно, и аз съм ходила трети клас сама на училище, но едно че беше през една улица, друго че нямаше толкова коли, нито толкова престъпност. А и, често казано, като научих всъщност колко нещастни случаи с резултат дори смърт е имало само покрай познати на майка ми и ми се изправи косата. А нали не говорим нито за малцинства, нито за хора без образование. Всеки сам преценява риск-ползи, но законът си е закон. Всъщност и никой от бившите ми колеги в България не си оставяше сами децата нито да ходят на училище, нито сами вкъщи. Не заради закона, а от страх. Хубаво, лошо, това е. А, и в България всъщност е малко по-висока възрастта в която се отделят децата от жилището на родителите, отколкото в Италия. Според статистиката. На Балканите сме дъ бест в това отношение. Joy

За държавните училища, ако не си в гетото, не виждам проблем. Нали уж това дете трябва да стане самостоятелно, да се справя с предизвикателствата и проблемите. Няма как до безкрай да му се спестява сблъсъка с останалите. И аз съм имала проблеми в училище от такъв характер, та не говоря наизуст. Трябва да свикне да се отстоява, защото иначе рано или късно ще срещне друга форма на тормоз - примерно колеги интриганти, гаден шеф, съседи идиоти и т.н.

# 5
 • Мнения: 2 007
Зависи от държавното училище и държавата.
Аз частно не мога да си позволя, а и не искам. Детето ми е в едно от най-добрите държавни на местна почва и в първите сто на държавно ниво. Втора година не мога да се оплача от липса на комуникация или нещо друго. Всичко е много субективно когато се дава генерална оценка.
За оставането сами съм на мнението на Якамоз. Отделно и аз съм доста страхлива,  което в никакъв случай не значи, че не сме намерили начин да и даваме самостоятелност.

А, Илейн при вас е друго. Точно щях да кажа, че за няколко държави имам различно мнение. САЩ, ЮК, Австралия, Нова Зенландия - там държавното образование е на високо и съвременно ниво.

Нели, тук чувам някакви ужасни истории, как носят ножове в училище, деца от малцинствен произход и как нападат съученици. Ами, мерси, мисля да им го спестя на моите, и се надявам да не трябва да свикват да се справят с подобни неща в унивесритета или офиса Nerd

# 6
 • MI
 • Мнения: 11 742
Искрено се съмнявам, че във всички училища в Торино е такова положението. Да, това е град с да кажем трудни зони, както всъщност всички големи градове. Но със сигурност не целият град е така и със сигурност не всички училища са като от американски филм за гетата. Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 2 007
Искрено се съмнявам, че във всички училища в Торино е такова положението. Да, това е град с да кажем трудни зони, както всъщност всички големи градове. Но със сигурност не целият град е така и със сигурност не всички училища са като от американски филм за гетата. Rolling Eyes

О, при нас е задължително да е частно, защото трябва да е билингвално - програмата да е 50 на 50 английски и италиански, но аз говоря по принцип какви са ми притесненията. Обаче искрено ме разсмя, сигурна съм, че си права и че има и хубави държавни училища, както и има лоши частни. За това споделям, че имам страх, но той не непременно е основателен.

# 8
 • MI
 • Мнения: 11 742
Ето, това за да е билингвално го разбирам. Но по-скоро ми беше за Бюти за притесненията мнението. Че са ни и връстници децата. И при нас има част със социални жилища, но стига да минеш покрай училищата като майките прибират децата, че да видиш че не са съвсем еднакви всички. Записваме я в градината до нас, нямам особени притеснения. От няколко години участвам в местната фб група и случаите с насилие не са вътре в училищата, а за съжаление навън, на улицата. И то не винаги от малцинствата или дори от маргинали семейства. Защото и полицията се оплаква, че като звъннат на родителите че децата им са вандалствали и трябва да си ги приберат, много се сърдят че ги безпокоят за глупости, вместо да накажат отрочето. Това скоро съвсем официално.

# 9
 • Наблизо
 • Мнения: 4 665
Нещо такова е и при нас,Нели,но аз си се притеснявам.Мъничък ми е,несамостоятелен,не говори все още...При нас принципът е до 7-8 годишни може да е в кварталното ако е от типът ''социален микс'',но после особено прогимназията ако не е ''хубава'',се мъчиш да влезе на частно.Много агресия има и незаинтересовани родители..

# 10
 • MI
 • Мнения: 11 742
Бюти, как е при вас отначало, предполагам има период на адаптация в който ще си с него? Иначе до есента ще проговори много повече, и моята сега чак започна повече и то основно на италиански, български само разбира засега... За тях няколко месеца да много време все пак, ще дръпнат доста. Иначе за по-нататък няма да е кварталното, ясно, но за градината и начално училище според мен си е ок и много по-удобно. Защо не разчиташ съседките? Аз така събрах информация освен в групата във ФБ. Сигурно имаш някоя с малки деца?

# 11
 • Мнения: 2 007
Ако нямате финансови причини за държавна, аз все пак ти препоръчвам да търсиш частна градина. От все сърце ти препоръчвам Монтесори. Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на едно дете от 1.5 до 6 годинки. Вярно, по-скъпи са от стандартните частни, но пък детето ти ще има свободата да изследва света наоколо, ще се научи на самостоятелност, ще си готви, сервира, отсервира, почиства самО още на 2 годинки. Ще си избира самО материалите, с които да работи (в Монтесори класната стая няма играчки, всички материали по рафтовете развиват някакво умение), ще бъде третирано като личност от съвсем малко и ще ходи там всеки ден с желание.

# 12
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 17 874
Много се смях на радиаторите 🤣
Сега освен албански реотани, може да дефинираме и италиански радиатори 🤣

Когато аз бях дете, пътувах 4 спирки с автобус до училището, често сама. До спирката (1км) идваше майка или татко, но ако им дойдеше автобусът, се качваха и аз сама чаках моя.

За позитивно намирам и играенето навън на тумба деца, уви все по-трудно става в днешно време: децата са до късно на училище, трафикът е друг и т.н. Скоро психолог ми потвърди, че това е важно за децата, така тренират напасване, да се справят с конфликти, комуникация.

За училищата е трудно да се обобщава дали частно или държавно е по-добре.
Дори и за една страна е трудно да се каже.
Но, нещата, които Сноуче е изброила са ми важни и на мен.
Аз обаче съм повече на принципа “пия чай и изчаквам”. Може учителката да има в момента проблем и те са хора и т.н
Чак толкова бързо гледам да не отсичам “да” или “не”.

В очакване съм дали пак ще бъда изтрита 😊

А. освен, че е доста бойна, изглежда, че ще надмине по актьорско майсторство брат си 🤪

# 13
 • MI
 • Мнения: 11 742
Става дума за деца, които вече са на 2+. На моята ѝ взех лърнинг тауър, защото иска да участва и иначе не успявам нищо да свърша, съответно помага уж при готвене. Да готви, не бих я оставила сама. Grinning Нямам нищо против Монтесори, заимстван самата аз някои неща, но само тези, които ми харесват. Аз на две не съм готвила, нито сервирала, пък ей ме на - от 17 годишна не живея с родителите ми, изучих се предостатъчно, справяла съм се сносно сама доста години, научих се и уж да готвя добре, ама към 30те ми години. Вярно, не излезе Илон Мъск от мен, ама има и по-зле. Grinning Съответно на тази възраст не бих ходила далеч за да не е в държавна градина, ако имам до вкъщи е друг въпрос. Въпрос на приоритети. Като става въпрос за гимназия например е различно, но още сме много далеч. На мен нещото, което не ми харесва в нашето образование не е че започва да се учи на 6 реално, преди са игри, а че не те учат да мислиш и търсиш знание сам. Сама съм си го развивала това като ми се наложи, много по-лесно би било да се случва в училище още. И това далеч не е само в България. Но това е положението, надявам се с наша помощ да са по-лесно за децата ни нещата.

Всички ни трият периодично, Ася. Мен не помня вече колко пъти, някой път съм си го просила, друг не съм и разбрала защо. Не ми пука особено, честно казано.

П.С. Стана ми любопитно какво точно е отоплението? Не съм чувала за такова чудо, честно.

# 14
 • Rennes, France
 • Мнения: 476
За какви радиатори иде реч? И кога се е трило в темата...аз нищо не съм видяла:bowtie:
За 2г дете и дума не става да оставя само. Говорим за по-големи деца...
За частните у-ща - при нас не е непосилна сума, което първоначално ме учуди. Плащаме около 40 вро на месец за Емма и около 55 за Луи. Смятам че 100-на евро на месец мога да отделя. Разбира се това не включва столовата, но и в държавното у.ще столовата същото се плаща отделно.

ОК, сменям темата: от няколко месеца съм почнала да тренирам в къщи, по няколко пъти седмично - поне 3-4 пъти се старая да тренирам, че искам да си стегна малко тялото.
Зимата ме депресира...искам слънце. И затова се и стягам да мога да ходя с удоволствие и самочувствие на морето. Не съм дебела, но едни 3-4 кг с удоволствие бих свалила. Обаче пък колко обичам да си похапвам, не глупости - в къщи не държа джънк фууд, но хляба от фурната в наше село е много вкусен...
Хайде казвайте хитринки за леко сваляне на кг, без тормоз. Знамче има такива теми, питам вас за да разчупим темата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт