Спонтанен аборт/извънматочна бременност - 4

• 30 459
  • 597
  •   1
Отговори
# 525
Аз имах обилно кървене преди операцията и докато стигна до операция лигавицата вече беше много изтъняла, но въпреки това ми казаха, че по време на операцията са я огледали,  за да преценят дали има нужда от кюретаж.
Отиди най-добре на още един преглед, по възможност при друг лекар за второ мнение.

# 526
Здравейте отново,
Вчера стигнахме до спешното. Общо към 5ч имах ужасни контракции, толкова силна болка никога не бях изпитвала. Моят лекар ме прегледа. Лигавицата се беше отлепила и застанала на шийката на матката. След 2 ампули бусколизин мускулно се прибрахме и до 2-3ч изхвърлих цялата лигавица. Днес си остана само дискомфорта след операцията, което мисля че е нормално. Не съм супер слабичка и четох, че при по-пълни жени възстановяването е малко по-бавно.

# 527
Здравейте, някоя от Вас претърпяла ли е Лапароскопия по повод извънматочна бременност. Имам отстранена дясна тръба.
От болницата ме изписаха с температура трети ден стигаща до 37.5.
И даже не ми изписаха антибиотик.
После се обадихме, дадоха ми номер на рецепта, но се оказа аугументин, към който съм алергична. Ходих на консултация с хирург обща хирургия днес и той каза да пия Таваник от 500 по веднъж на ден.
Та...
Някоя от вас пила ли е след такава лапароскопия като моята Таваник постоперативно?

# 528
  • София
на мен в болницата ми слагаха едно кратно антибиотик, за домашно лечение нямах назначен такъв.

# 529
И на мен също в болницата ми слагаха през абоката,нямах за домашно антибиотик.Колкото дни стоях толкова слагаха.

# 530
Здравейте мили силни момичета. Пиша Ви защото уж доста нещта прочетох по темата,но пак съм малко объркана. Дано не задавам твърде глупав въпрос,но възможно ли е след като се установи ИМБ да не се налага операция или лечение с медикаменти,а организма сам да се почисти . Преди два дни бях на преглед, плоден сак не се видя и доктора каза,че най-вероятно е ИМБ , изпрати ме да пусна ЧХГ и стойносттите бяха 883 mu/ml , след прегледа получих кръвотечение кафяво ,но спря след около час, след това пак на няколко пъти потича малко и след това спира,каза днес отново на преглед с ново изследване на ЧХГ , днес стойносттите бяха 402 mu/ml  , доктора каза, че със сигурност е ИМБ и че е добре,че ЧХГ-то пада и да не се притеснявам.Препоръките му бяха в Петък и Понеделник да пусна отново ЧХГ за да видим как стоят нещата,каза да очаквам след някой ден по обилно кървене . Мисля си непрекъснато за това,че доста жени им е правено лапароскопия или цветна снимка след това и поне се знае в какво състояние точно са тръбите,а при мен нищо не каза,не каза след седмица или две да се направи някакво изследване за да се погледнат. Не каза след колко време отново можем да започнем опитите,не ми изписа някакви изследвания,нищо, просто да следя тези дни ЧХГ-то и ако спада всичко е нормално,ама след това на къде... объркана съм( за болката дори няма да говоря, повечето сте я преживяли).

# 531
Аз се изчистих с медикаменти не с операция,стоях 5 дни в болница и постоянно следене на ЧХГ,и антибиотик венозно.След 5 дни ме изписаха и продължих да пия хапчета в къщи докато не спадна ЧХГ нацяло.

# 532
Grow.yourself имам приятелка, която е била диагностицирана с ИБМ и след няколко дни се е изчистила сама. Аз нямах този късмет, при мен се наложи операция. Интересно е, че първата лекарка, която ме гледа в клиника с много добра апаратура не можа да даде повече от предположения дали е спонтанен аборт или ИБМ, та аз си мислех, че на този ранен етап може и да са двете без да се вижда и следа от сак в матката, а може и толкова да и е разбрала главата на онази лекарка, все пак ме прати вкъщи с препоръка да изследвам ЧХГ на другия ден, а аз още същата нощ постъпих по спешност със зверски болки в болницата, където бяха бясни, че лекарката не ме е пратила веднага за хоспитализация, все пак пукането на тръбата е животозастрашаващо. Хубаво е,че ти спада ЧХГ, радвам се за теб, значи че организма са чисти сам. Не съм сигурна дали ще ти назначат нещо на този етап или ще ти кажат да продължавате с опитите, поне при моята приятелка беше така. В много от случаите ИМБ е случайност, а не индикация за невъзможност за нормално забременяване. Вече ако ти решиш, би могла за свое спокойствие да си направиш цветна снимка, но си спомням когато се случи на мен, чух от много хора че са го преживели и после са заченали естествено.

# 533
Nevermind_1 много благодаря за отговора, голямо успокоение ми даде ❤️ за момента ще продължа да изследвам ЧХГ и ако всичко мине нормално,ще помоля за цветна снимка. Не знам защо непрекъснато ми се върти в главата,че може би имам някакъв проблем с трабите и заради това така се случи,за момента само мога да гадая,но със сигурност ще поискам, защото страхът от това отново да се случи и да е ИМБ ми е доста голям.

# 534
При мен се наложи операция, доста зле е била тръбата, в която се случи ИМБ. Подновихме опитите след 3 цикъла. Нищо не се случваше 4-5 месеца и реших, че трябва да си направя цветна снимка. Оказа се, че другата тръба е тънка и може да е пречка. В същото време, яйчникът с тръбата се оказа ленив и не овулира редовно. Така шансовете съвсем намаляват.
Та, моят съвет е да си направите цветна снимка, за да не губите време.

# 535
Grow, аз имам ИМБ, но доста късно хваната и с отстранена тръба. Както и да е аз се замислих следното- как докторката е решила, че със сигурност е ИМБ, щом нищо не се е визуализирало при прегледа, а единствения показател е падащо ЧХГ? На мен по- скоро на мисед ми прилича...

# 536
При ме нещата се развиха така.
В събота получих силни болки и кървене в началото на 6 г.с.
1. Абразио - събота със спинална упойка, при вкарването на течноста обаче имах болки в левия бъбрек, което не би трябвало да е така. Понесах зле упойката и се тресях изключително силно.
Веднага след упойката, вдигнах температура до 37.5. и болките се засилиха. Оказа се, че е извънматочна бременност, което обаче разбраха чак в неделя.
2. Лапароскопия - в понеделник и премахване на дясна тръба. Обща упойка. И нея понесох по същия начин, една идея по-добре. Като ме пусна, пак болки и на мястото дето е махната тръбата, и в стомаха и червата. Докторът каза, че в мен имало 300 мл.кръв. Интерес буди и това, че имам четири дупки, четвъртата е в областтта на стомаха и червата. Притеснявам се дали не е имало перитонит там. Нощта преди лапароскопията ме болеше най-много там - в стомаха и червата, докато бях с температурата.
След лапарото имах и дрен. Притеснителен беше и той, защото преди да ме извадят от интензивното, тоест за 24 часа, се беше изчистил, а щом ме раздвижиха, всеки път щом ставах на втория ден, от дрена течеше кръв. Не голямо количество, но ясна кръв. От мен също изтичаше отдолу ясна кръв всеки път като стана.
Температурата си продължи да 37.5.
На втория ден ме изписаха с температура и болки в корема. Според мен беше рано, а ми се струва, че и дренът махнаха рано.
Не знам момичета, вие какво мислите?
Поддържах температурата до петък, когато в петък я свалих и съм нямала. Днес не зная имам ли.
За пръв път се събудих без да имам силни болки където и да било, но се наложи да отида до родителите си. Там си измих косата и почна пак да ме втриса и пак да ме боли, особено пак в стомаха и червата. И пак газове. Всъщност това не са газове, а се чува как течностите, които съм поела, се стичат - буквално къркори и т.н.
Не зная дали пак не вдигнах температура.
Пия Азитрокс от изписването, но на втория ден вместо да го изпия на 24-тия час, обърках и го изпих на 12-тия. Оттогава съм с разстройство, което се проявява след изпиване на антибиотика. Пия пробиотик.
Сега не мога да разбера червата и стомахът защо ме болят. От това или от нещо друго.
Как мислите, какво да правя?
В деня на изписването ходих на общ хирург - той каза, че няма данни за СПТ от обстойния ехографски и хирургичен преглед. На следващия ден ме видя с вагинален АГ-то, който ми направи лапароскопията. И той каза, че всичко е наред.
Но аз продължавам да се притеснявам. И от болките в червата и стомаха, и от една, която е ниско долу в кръста в ляво.
Имала ли е някоя от вас подобни болки и температура толкова дълго след лапаро? Днес ми е 6 ден.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 13:43 от ladychar86

# 537
Здравейте, с установена извънматочна бременност съм, днес ми поставиха метотрексат. Какво се очаква да се случва? Ще има ли кървене, болки и т.н. Чета, че се пие и фолиева киселина, но никой не ми каза. Може ли да се пие и пробиотик?
За храните прочетох в информираното съгласие, което ми дадоха да прочета преди поставянето на инжекцията, че бобови и зеленолистни не се консумират, но до кога?
Ще съм благодарна да споделите дали от 1 инжекция нещата са се развили благоприятно.
Би следвало да съм в 6+4г.с, като чхг от днес ми е 2240.
В понеделник трябва да направя ново чхг и от там нямам идея какво следва.

# 538
Нямам опит с метотрексат аз, масово в България се прави лапароскопска операция и се отстранява тръбата с извънматочната бременност.  Лекарите не ти ли обясниха какво се очаква да се случи, за да си готова? Няма ли да те наблюдават дали се чистиш? Не е задължително да се получат нещата от първия опит с метотрексат, така че трябва да се проследят. Извънматочната бременност е животозастрашаващо състояние и не е хубаво да се подценява. Ти в България ли си?

# 539
На мен ми предложиха метотрексат (даже бях разписала информираното съгласие и ми бяха приготвили доза), но в крайна сметка избрахме операция, защото в деня, в който трябваше да я поставим вече имаше кръв в корема и трябваше да ме оставят за наблюдение в болницата, а не ми се седеше там 1 седмица минимум с риск пак да стигна до операция заради кръвта. Затова за съжаление и аз не мога да се включа с опит.

Обаче за фолиевата прочети пак. Моя спомен е, че НЕ трябва да се пие фолиева 3 или 6 месеца след метотрексата, същото време не трябва да се правят и нови опити за бебе. Може и да греша, но съм на 90% сигурна, защото тогава доста четох по темата.

За кървене- предполагам, че ще почне след като ЧХГ спадне, затова на първо време следи ЧХГ.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:04 от 2402

Общи условия

Активация на акаунт