Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 582
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
"Когато е криза и хората не купуват,ти купувай" - съвет на Уорън Бъфет
Да, но криза в имотите още няма.

# 721
Отливът на чужденци от българските имоти е факт:

"Чужденци, не само не купуват имоти у нас, но и продават тези, които вече притежават. Според последните данни на БНЛ нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти у нас са отрицателни в размер на 3,7 млн. евро, при положителен нетен поток от 0,5 млн. евро за януари–септември 2020 г."

https://financebg.com/чужденци-продават-имотите-си-у-нас/

Нормално. Чужденците не са луди да купуват имоти в окупационна зона.
По-скоро бягат от територия в която не се спазват елементарни правила и законът е врата в полето.

# 722
А може би просто спазват (за разликаот нас) друго правило на Уорън Бъфет “купувай когато е евтино, продавай когато е скъпо” Simple Smile
България не бих я оприличил с окупационна зона Grinning

И между другото, аз смятам, че Путин обяви икономическа война, това с Украйнаще мине и ще замине.

# 723
Наистина ли мислите,  че точно в момента, да купиш имот е най-доброто, което може да се направи?
Да, защото всичко друго е несигурно, но жилища винаги ще се търсят.

"Чужденци, не само не купуват имоти у нас, но и продават тези, които вече притежават. Според последните данни на БНЛ нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти у нас са отрицателни в размер
Има огромно значение за какви точно имоти и инвестиции става дума, защото жилищният пазар е едно, наемният друго, офисният трето, а бизнес ситуацията четвърто, провинцията пето, морето шесто и т.н. Инвестиции по принцип се правят в курорти и офиси, което две години беше в западнало положение по обективни причини и така беше по цял свят. Липсата на инвестиции в бизнеса няма общо със самите имоти, а с липсата на кадри.

# 724
Ние тъкмо изкарахме имот за продан. Забавихме се, защото имаше наематели и стените имаха нужда от освежаване. А можеше още началото на януари да го пуснем... Сега с тази военна криза, не знам как ще се развият нещата. Според брокерите, с които говорихме, има търсене, страх ги било хората да не им се обезценят парите. Силно се надяваме до 3 месеца да го продадем, но аз съм скептик по природа и най-вероятно няма да ни огрее. И понеже освен скептик, съм и ужасно нетърпелива, съм склонна да го пуснем на 15-20% под пазарната цена, но ММ се дърпа.

# 725
  • при Arctic Monkeys
Всичко зависи от цената. Ако имотът е с добри параметри, на хубаво място и не е безумно надценен, ще се продаде бързичко. И обратното.

# 726
Моите лаишки очаквания са, че ще има някакъв период сега, в който някои хора ще предпочетат да поизчакат да купят, предимно тези, които ще са с кредит, заради несигурността. Но пък има и хора с кеш, така че не е сигурно, че няма да се продаде бързо имота. А има и безстрашни, които не се притесняват от обстановката... Даже в момента, когато инвестиция в зелено е много рискова, смятам, че готов имот е доста привлекателен.

# 727
Според брокерите до седмица ще стане ясно какъв ще е интересът. Цената не е лоша за имот с акт 16, ремонтиран, готов за ползване. Ако не беше на партер, му давах най-много 2 седмици Smiley

# 728
  • Варна
Аз съм от тези, които ги е страх кешът да не се обезцени и гледам да купя нещо бързо. Но за момента не ме е страх чаак толкова много, за да купя първата оферта, която видя. Чудя се дали моментът е подходящ да се пазаря за цената ако харесам нещо конкретно. Т.е. продавачите дали ще са склонни да правят отстъпки...

# 729
Ето тук интересни съвети относно войната в Украйна и закупуването на имоти у на:
https://www.facebook.com/sdelkisimoti.bg/

# 730
Според брокерите до седмица ще стане ясно какъв ще е интересът. Цената не е лоша за имот с акт 16, ремонтиран, готов за ползване. Ако не беше на партер, му давах най-много 2 седмици Smiley
Фен съм на партерни имоти. Пратете на лично ако искате обявата.

# 731
Аз само не разбрах дали изискванията за апартаментите ще важат за абсолютно всички жилища, или просто ще има изискване за определен брой, който да е предвиден за инвалиди. И сега съм срещала сгради, където например има 3 апартамента за инвалиди.

Аз поне информацията, която намирам онлайн е за целия блок. Но в никакъв случай не твърдя, че е достоверна. Но все пак по логика някаква, инвалидността може да е придобита и ще е добре апартамента ти да е построен пригоден, ако се случи.

От толкова гледане на имоти и мини банички, мини асансьори, такива изисквания ще улеснят не само хората с увреждания, но всички ни.
Ще се увеличи и широчината, а съответно и квадратурата на коридорите. Сега също могат да се намерят по-просторни жилища. Не са преобладаващи, защото масовото търсене е на по-малки квадратури и съответно на имоти с по-ниски цени. По новите изисквания квадратурите ще се повишат и съответно цените на имотите също. Като към увеличената квадратура се прибавят и повишените цени за труд и материали се очертава интересно бъдеще на просторни имоти с високи цени.

# 732
Не мисля че имаме, ние бяхме наказани след втората световна. Ако стане третасветовна, изтока вероятно ще победи, а ние пак ще сме на грешната страна Grinning.
Хуморист.

# 733
Имам клиент, който внася арматурни заготовки от Украйна. считано от миналата седмица каза, че всички международни доставчици са били спрели да продават изобщо, а чакат да видят колко ще скочи цената. От Украйна износът бил спрян. Човекът ми каза, че освен Украйна, имало 2 други големи, ама не чак толкова големи, чужди продавачи.
Моето мнение е, че дори да приключи бързо конфликтът, на което се надявам, той ще остави траен отпечатък върху цените на арматурата, т.е. на строителството. И следователно цените ще скочат много. Не само заради новата наредба, която по мое мнение ще повиши цените с 200-300 евро на квадрат. Но и цените на материалите ще увеличат крайната цена.

Какво да ви кажа, при положение, че виждам 2000 евро/квадрат на зелено в МанЛи ... НИЩО вече не може да ме учуди.
Аз очаквах толкова да е Акт 16: 2000 евро/квадрат. Но сега и зеленото стана толкова

# 734
Ха, що не са солидарни и те с Украйна?

Общи условия

Активация на акаунт