Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 087
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
Те руснаците с жилища или живеят тук целогодишно или си чакат майските полети.
Полетите ги отписаха. Миналата година жилищата на украинците по морето бяха празни, там където имат цели улици от години. От личен опит го казвам. Усещаше се. Още 2-3 години и ще се чудят дали им трябва ваканционно жилище. Или ще го продадат или ще се заселеят тук за постоянно. Моето дете научава руски лятото, толкова много са вече. Може и тази територия да се припознае за руска, след някоя и друга година.
По-скоро ще се припознае за турска, и тогава със сигурност никой от НАТО няма да си мръдне пръста.

# 706
  • Sofia
За да ни приемат в НАТО, Турция трябваше изрично (както и съседите ни) да заявят, че нямат териториални претенции.

Това е основната причина изобщо да искаме да влзенем в НАТО, не да се пазим от руснаците, а да се пазим от съседите си!

Съответно Турция биха били в нарушения на договора и се съмнявам, че ще имат някога претенции към България, не и поне докато и те самите са в НАТО.

Украйна не иска да се бие с Русия, нито пък иска да се разполага стратегическо оръжие. Иска да е в НАТО за да престане Русия да я "анексира".

# 707
Така като е тръгнало, да “защитим” и ние македонските бългсри и да си присъединим Македония. Тя не е в Европейския съюз, нито в нато. Не сме я и признали май като държава. Да побързаме, че гърците може да ни изпреварят Grinning

# 708
А ние какво? Нямаме ли претенции/

# 709
Не мисля че имаме, ние бяхме наказани след втората световна. Ако стане третасветовна, изтока вероятно ще победи, а ние пак ще сме на грешната страна Grinning.

# 710
  • Sofia
Ако сме черната овца и лошия късмет, то Русия да си знае, да не ни иска, че рязко ще го закъсат с късмета.

Ако стане трета световна война - победител 100% няма да има. Всички ще са загубили, буферните страни най-тежко.

Ако има война между запада и Русия най-жестоко ще го закъсат страните в близост до Русия.

Претенции към Северна Македония нямам, а и не знам някой (нормален) да има такива. И те и ние искаме да сме в общата "държава" Европа, така, че рано или късно ще сме обединени, без да се налага да водим война.

# 711
Ганковото кафене е тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1414318
Моля,  обсъждайте си там световния мир надълго и нашироко.

# 712
Не знам, защо масово една война, се възприема като териториални претенции.
Задават се много икономически последствия.
Туристите отказват резервации в зимните и летните курорти - никой не иска да почива на границата на военни действия.
Инфлацията лети. Хвръкна цената на брашното, бензина, олиото и какво ли не. Цената на строителните материали, няма за коментирам. Заплатите не растът с тази темп. Наистина ли мислите,  че точно в момента, да купиш имот е най-доброто, което може да се направи?

# 713
"Когато е криза и хората не купуват,ти купувай" - съвет на Уорън Бъфет

# 714
Но какво? Всичко което ти падне ли?
В случая другите държат и не продава и ако ти продават нещо то е такова, кето при нормални обстоятелства няма да го погледнеш. Купувай.

# 715
Претенции към Северна Македония нямам, а и не знам някой (нормален) да има такива. И те и ние искаме да сме в общата "държава" Европа, така, че рано или късно ще сме обединени, без да се налага да водим война.

+1

И аз така. Изобщо не виждам защо в днешно време някой ще иска земи. Специално  НА НАС ако ни върнат земи само ще ги осерем, както побългаряваме всичко. Беломорието си е добре и така, а на нас какво ни липсва? Ходим ли там на море? Ходим. Можем ли да ползваме пристанището? Можем. Можем ли да правим бизнес там? Можем.
И си мисля, че Турция, поне понастоящем, е наясно с това, че не и трябва таралеж в гащите.

# 716
Деаф, Уорън Бъфет не е казал такова нещо.
Казал е “бъди страхлив когато другите са алчни и алчен когато другите са страхливи”. Не виждам никой да е станал страхлив за имоти, да вече са твърде високи, очаква се лихвите да се вдигат, което просто прави имотите супер недостъпни, но това не значи, че не искат, а че не могат да си позволят. Ако примерно руснаците започнат да разпродават, тогава тази поговорка би важала.

Относно македония, не съм казал, че ни трябва, но за една държава икономически дадена теротория има смисъл, ако тя е богата на ресурси и има голямо население, а в случая с Украйна тя е и стратегически важна, защото е буфер. При едни военни действия с Европа, ако Украйна е буфер, то границатасе измества много по на запад, където са планини и периметъра за покриване и защита е по-малък.

# 717
Отливът на чужденци от българските имоти е факт:

"Чужденци, не само не купуват имоти у нас, но и продават тези, които вече притежават. Според последните данни на БНЛ нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти у нас са отрицателни в размер на 3,7 млн. евро, при положителен нетен поток от 0,5 млн. евро за януари–септември 2020 г."

https://financebg.com/чужденци-продават-имотите-си-у-нас/

# 718
Чужденците (и руснаци, и НЕруснаци) се изглят от имотния пазар в България от няколко години. Освен по техни си вътрешни причини (имат нужда от кеш, примерно), и заради това, че се оказва, че ваканционните имоти у нас са проблемни. Имат си хората проблеми с българския манталитет и българското управление, на ниво държава и на ниво местна власт. И не искат да продължават да трупат пасиви.

В смутни времена инвестиция в имоти може да си позволят само много богати хора, които не мислят за ежедневните разходи - имат кеш и изкупуват евтино. Останалите, повечето, имат нужда от кеш - да купят храна, да си платят сметките. А в такива времена доходът от имот е нисък и проблемен. Аз поне така си мисля.

# 719
  • инфантилно и разглезено хлапе
Отливът на чужденци от българските имоти е факт:

"Чужденци, не само не купуват имоти у нас, но и продават тези, които вече притежават. Според последните данни на БНЛ нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти у нас са отрицателни в размер на 3,7 млн. евро, при положителен нетен поток от 0,5 млн. евро за януари–септември 2020 г."

https://financebg.com/чужденци-продават-имотите-си-у-нас/

Нормално. Чужденците не са луди да купуват имоти в окупационна зона.

Общи условия

Активация на акаунт