Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 418
  • 795
  •   1
Отговори
# 120
И това е вариант,надявам се че каквото и да направим да не ни се отрази на крайния резултат за УВЕ.

# 121
  • София
ММ е решил да монтира и канален климатик и камина с въздуховоди да имаме алтернативи Joy.

Той сам ли ще го прави това? Понеже и ние решихме да правим камина в дневната и да я вържем с въздуховоди към спалните горе, точно с цел алтернатива на подовото, което и без друго в преходните периоди не се използва. Може ли препоръка кой ще ви прави камината?*

* Това е молба към всички - ако имате добър опит с някой, ще съм благодарна да ме насочите, че малко в последния момент го решихме това с камината и трябва бързо да търсим някой да прекара тръбите.

# 122
Здравейте, да се похваля и аз с разрешение за строеж  след горе- долу едногодишна борба (заради закона за даряване на пътищата) Подали сме заявления за присъединяване към ВиК и EVN.С ВиК вече сключихме договор за присъединяване.EVN чакам да ми се обадят (от това ,което чета може и да е след година).Молбата ми е, ако може да ми препоръчате фирма за груб строеж за района на Пловдив става въпрос.

# 123
И това е вариант,надявам се че каквото и да направим да не ни се отрази на крайния резултат за УВЕ.
Ако нямате вода било то през содна или водопровод мисля, че няма да ви дадат УВЕ.

# 124
  • Пловдив
diamondlady,за района на Пловдив,мога да препоръчвам само майстори за довършителни работи,когато му дойде времето
 jalapeno,системата с камина и въздуховоди трябва да се прецизира,защото понякога има проблеми с вкарване на миризми от манджа в спалните .Както и дали ще има тръба за въздух отвън.Ако останалото отопление ,ще бъде проектирано от специалист,да проектира и това.
nellytan е права.За УВЕ искат договор с ВИК,респективно разрешение от басейнова дирекция.

# 125
  • Varna
Когато дневната и кухнята са с френски  прозорци, къде би трябвало да се позиционират радиаторите за отопление?

# 126
  • София
Когато дневната и кухнята са с френски  прозорци, къде би трябвало да се позиционират радиаторите за отопление?
Ефективни са подовите конвектори.
Пример:

# 127
Стандартни неща са:
1. Контрол на осветлението - има готови ключове по 30лв бройката, които се интегират с alexa, google и т.н. Аз бих препоръчал механичен ключ с малко хардуер за да е по-естествено
2. Информация за отворени прозорци - това 10лв на прозорец примерно.
3. Контрол на отоплението спрямо избрана температура - купуват се клапани за колектора ит.н.

Аз мисля да направя нещо мое (софтуерно) и  разни модули и т.н., ако искате интегирана готова система си пригответе цифра. Ако искате нещо направи си сам с добро качесто си пригответе малка цифра Wink

Просто човек трябва да дефинира какво иска. След това мога да предложа някакви неща в стил "направи си сам хубавото" Simple Smile

Благодаря за информацията. Аз също напоследък се интересувам от всякакви Smart Home технологии. Изпробвам сега в апартамента, за да знам какво да сложа в къщата Simple Smile

Относно вътрешното осветление и аз си представям някакъв тип механични ключове, не ми е удобно да светкам лампата с тъч скриин. Тези на Sonoff изглеждат доста добре. За външното осветление е важно пак да има механични ключове, но и част от него трябва да се пуска на базата на светлинен сензор (като се стъмни).

Бих искал и всеки контакт да мога да го контролирам отдалечено, също да могат да се слагат в групи. Сега ползвам смарт контакти (от тези дето ги включваш в обикновен контакт и после в тях включваш щепсела) и като пътуваме нанякъде изключвам от апп-а всички електроуреди, които не трябват (компютър, телевизор и подобни). Разбира се, в къщата искам да го направя без допълнителният смарт контакт.

Отоплението обикновено си идва с отдалечено управление (планираме термопомпа на ток). Там важно е да има температурни сензори във всяко помещение и температурата да се поддържа автоматично.

Охлаждането още не сме решили как ще се случва, но също е добре да може отдалечено да се контролира. Също планираме и рекуператор. Би било супер, ако човек може да си го пусне няколко часа преди да се прибере от почивка лятото.

Завеси, щори и подобни често си поддържат отдалечено управление. За мен може би има някакъв смисъл само за външни ролетни щори, за завеси и прозорци не виждам особен смисъл да се автоматизират, прекалено умно не е на добре Simple Smile

И остана май поливната система, която е добре да може да се управлява от телефона, но още по-важно да се програмира.

Последното, което съм си мислел е някакъв вид домашна метеорологична станция. Това са такива малки устройства, които дават информация за температура, сила на вятъра, дали вали, замърсяване на въздуха и подобни. Освен да си го гледа човек може и да направи някаква автоматизация, например като завали дъжд поливната система да спира или нещо подобно.

Това е, което съм си мислел, ще се радвам ако някой сподели опит с вече реализирано някое от по-горните неща или пък идея за нещо друго, което може да е полезно.

# 128
  • София/Варна
Момичета в размисъл съм дограма с какви стъкла трябва да се сложи на тази къща.  От юг има огромен бор-някакво иглолистно, може би 10м. висок и на това отгоре е с 3 стъбла.
 С червено съм сложила еркери и покривчета,които биха засенчвали първия етаж.
Размисъла е за стаите на ет.2. На първия етаж мисля всичко да е к-бяло-к.
Ще съм благодарна да споделите какво бихте направили.
Климата е планински, т.е. дори и в най-големите жеги вечер става хладно и като цяло не се предвижда охлаждане.
Скрит текст:

севера е нагоре

# 129
  • София
Lemonez, нашата поливна система е с 4-канален Sonoff (каза ММ) и сме доволни след едно лято употреба. Няма датчици за дъжд, но лесно се програмира и лесно можеш да спреш дадено поливане, ако ще вали.
Наскоро ММ смени и доста ключове за осветлението (пак Sonoff управление, но сме с онези 30-левовите ключове), най-вече заради външните лампи, които все забравяхме дали сме изгасили сутрин. За няколко дни свикнахме на touch-а, който сработва и с лакът или с опакото на ръката. Ключовете идват с кондензаторче (или беше трансформаторче?) заради едно жужене на крушката, което често се случвало.
Относно контактите, както и да ги мислиш, имай едно наум, че трябва освен от смарт управлението, да можеш със сигурност да ги контролираш и механично. Ти май си знаеш. но нека е написано Simple Smile

Относно сигурността, аз съм със собствено мнение, след като ни обраха. Можеш да забавиш престъпника, но решил ли е твърдо, няма да го откажеш; хората режат стени, като не могат да минат през дограмата... А виртуалната сигурност я губиш с автоматизацията по един или друг начин - ако е нещо, което искаш да контролираш отдалечено, все ще ползва интернет. Което значи, че или ще е уязвим сървърът на някоя голяма компания, или твоят личен. За мен рискът е все същият - ако хакнат един амазонски сървър, какъв е шансът точно моето инфо да попадне при правилния крадец, та от всички клиенти с Алекса да пострадам точно аз? Не мисля, че probability-то  е по-голямо, отколкото някой да желае и да успее да хакне точно моят домашен сървър (какъвто ще solution да сме приложили). Не казвам, че съм права, само давам гледна точка.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 10:08 от ToniShu

# 130
  • Варна
Lemonez, аз не си падам по технологиите много. Имаме външно осветление с датчик за светлина ( над 50 крушки), сенник със сензор за вятър ( за това съм много доволна и препоръчвам за големи сенници ). Поличната система се програмира по дни , за колко време  да се вклюва, в кой час. И се слага датчик за дъжд.  Какъв е смисъла да се включва през телефона?

# 131
  • Пловдив
Gerundiq,на двете югоизточни спални предлагам отново К-бяло-К.Предполагам има стреха над тях.
Югозападният е малко на кантар,защото на мен ми се вижда много лек запад,но може и да бъркам.Там може да е 4С-бяло-К.

Ние сме на тема поливна система.Днес питах за цени на маркучите/тръбите ф32 на 6 бара .Сега трябва да търся отново инфо,откъде идва разликата от над 1/3та в цената,защото имаме голям метраж,  и дали е отражение на  вложения материал или е търговска надценка.Ако някой може да помогне с инфо за марки или какво да гледам,ще съм благодарна.

# 132
  • София/Варна
Ние се консултирахме с един юнак, ако беше дал човешка цена щеше и да изпълнява, но уви.
Та разпределителните тръби са си съвсем обикновени водопроводни тръби ф32.
Накупихме някакви неща преди нова година. Началото на годината закопахме повечето трасета, но хвана студ,земята замръзна и за сега нещата заспаха.

# 133
  • Пловдив
И нашата поливна ще е DIY.Започнах да чета някакво инфо,колкото и да съм далече от материята.Съседите имат градинари ,които ни направиха чертеж с кръгове,по който  да се ръководим.Мен ме е страх,че трябва да съм напълно подготвена с озеленяването-какво и  къде.И като го гледам този 1дка празно пространство се отчайвам.Не ми се дават пари за ландшафтен проект,защото знам,че ще ми харесат най-скъпите изпълнения.

# 134
Извинявайте, че се намесвам по съвсем друг въпрос, но да питам за съвет, че бързо трябва да реша. Харесах 2 осветителни тела като модел за нашата фасада. Едното е това и е инокс + пластмаса IP54
https://prodotti.bricocenter.it/w216_it/420004251-applique-mozai … aturale-ip54.html
Другото е неръждаемо в цвят антрацит+стъкло IP44
https://prodotti.bricocenter.it/w216_it/420004515-applique-sudbu … e27-60w-ip44.html

Аз съм фен на вторите заради цвета (като дограмата ни е) и понеже е стъкло и метал. Притеснява ме пластмасата на първата да не се изпържи лятото и за 2 години да се натроши и че LED лентата ще  е малко играчка да се подмени някой ден (ако не се разпадне самата лампа преди това). ММ иска тях.
Някой с опит може ли да сподели наблюдения и разсъждения?

Фасадата беше това
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт