Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 440
  • 795
  •   1
Отговори
# 135
  • София/Варна
Ние имахме лампичка с метал и пластмаса на южна фасада. Пишеше,че си е за външна употреба. 8 години не трепна.

# 136

Малко по темата за смарт домовете Joy

# 137
  • Пловдив
drago, моят глас е също за втората лампа.Първата ми е една идея по-екстравагант,заради асинхронна плетеница от цветове.А,и колкото бели пластмасови лампи има на къщи около нас,всички са пожълтели от слънцето.

# 138
drago_2008, и на мен ми харесват вторите лампи повече (и като визия и като материал на изработка).
Освен това с течение на времето пластмасата старее по не особено красив начин.

# 139
  • Sofia
Малко по темата за смарт домовете Joy
А какво правим, ако работим в сферата на smart home automation? Simple Smile
Слагаме RaspberryPi и HA (home automation software) и защитаваме всичко с firewalls и ползваме сензори и устройства със strong encryption протоколи.

Това да робуваш на домът си, вместо всичко да е автоматизирано ми се струва too 90s.

# 140
drago, аз също съм за втората лампа. Ако се оринтирам правилно пуска светлина надолу и нагоре. Много красиво осветяват по този начин. Нещо подобно:

# 141
Някой от вас с вкопан малък басейн има ли? При положение, че ще сме само с права вода, без обратна такава, ми се струва малко фантастично неколкократно източване в топлите сезони?
Нелина, беше споменала за пловдивска фирма, от която си поръчвала закалено стъкло. Удобно ли е да  споделиш името й?

# 142
  • Пловдив
Поточе,имаше тема за басейни и там съм питала,защо на свеки басейна зеленясва,въпреки,че слага препарати.Оказа се,че помпата трябва да функционира 24 часа без да се спира,за да се сменя водата по-рядко.И морска сол слагахме и какво ли не.Тази година ни донесоха препарат с който гадостите се отделят на дъното и после с един маркуч се източват,без да се сменя цялата вода .Аз съм много Еко настроена и съм много против всичките тези химии,с които ще се къпят децата,но с мъжката майка няма да се преборя Simple Smile Не че помогнах на въпроса с вкопаването,но тръгнах в посока колко често ще се случва източването.
Фирмата за стъкла е Клер Д .Имат и Софийски филиал.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 14:43 от nelina_london

# 143
Нелина, благодаря!

# 144
Юлиан, ти пък... Постът ми беше забавен. Естествено, че всеки си решава, как ще организира дома си без да съди чуждите решения. Simple Smile

# 145
  • София
Наистина беше забавен! А за автоматизацията на секюрити, нека всеки сам си решава, според нуждите си.

# 146
По повод смарт технологиите,зет ми имаше проблем с Алекса😂, та се сетих за това малко да се разведрим

# 147
Благодаря много на споделилите мнение по моя въпрос Flowers Bouquet !

# 148
  • В.Търново
Имам много важен въпрос, защото без да изясним това не мога да подам документи за вадене на скица и после виза за строеж.
Един познат, който наскоро вдигна къща каза, че ако по документи се води еднофамилна сграда за живеене трябва да се завърши с външна изолация и да е измазана, за да се даде разрешение за живеене, а ако е сезонна къща или вила може да се влезе и без да е външно измазана.
 С архитекта се разбрахме като подавам документите да впиша еднофамилна страда за живеене, а той замина за 2 седмици в командировка и ако имам въпроси ще отговаря колежката му.Не знам сега какво да правя. Аз съм се уговорила с него едно, но предпочитам варианта за вила, за да може да се отложи във времето изолацията и измазването.
Вярно ли са ме информирали или бъркам?

# 149
  • София/Варна
Не се набутвай с тия вилни сгради. Вила е сграда за сезонно обитаване и най-вероятно за това може и да може да се въведе в експлоатация без изолация, въпреки, че се съмнявам. Има ли в проекта ти изолация, то тя трябва да бъде изпълнена преди УВЕ. За мен няма логика и в проект за сезонна сграда да няма топлоизолация и проект за енергийна ефективност. Това първо и второто е, че в сграда за сезонно обитаване мисля, че не можеш да си направиш адресна регистрация за постоянен адрес и да си изкараш лична карта.

Скицата няма общо с това какво ще строиш. Ако няма да правите мотивирано за виза за проектиране, то и визата която ще ти издадат ще е най обща - 3м. от улица и странични регулации и 5м. от дъно. Няма уточнения какво ще строиш.

Общи условия

Активация на акаунт