Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 441
  • 795
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
В наредба 7 за енергийната ефективност ,е записано,че се отнася  за жилищни сгради,няма допълнително уточнение за вили.Но,в изменението от 2015 пише,че няма да се изисква енергиен паспорт на сгради под 250м2.Това все още ли важи или е променено?
И аз мисля,че щом изолацията съществува по проект,трябва да се направи.
 А,дали може да  се строи "вила" и да се води такава в местност,която не е определена като вилна,според смисъла на ЗУТ,също е под въпрос.

# 151
Наредба 7 за енергийната ефективност на се прилага за сгради за сезонно ползване под 4 месеца в годината, което си е напрактика невъзможно за доказване - вижте чл.1, ал.3, т.3. На това основание за тези сгради се пропускат проектите за енергийна ефективност и изолациите. Друг е въпросът, дали в имот за жилищно строителство можете да построите вила или вилите са само във вилните имоти... Не случайно в устройствените планове и нормативната уредба има формулирани отделно жилищни и отделно рекреационни/където попадат вилните / устройствени зони с различни устройствени показатели...

# 152
  • София
Да не пропускаме, че оценката на имота ще е различна, ако по документи е вила и ако е жилищна сграда. При обзпечение или при продажба някой ден, може някой да си скубе косите, че е вила.

# 153
  • Пловдив
Русалка,заради цената на електроенергията ли държите да имате УВЕ,преди изолацията?Колко голяма ще е къщата?

# 154
  • София
Русалка, дали къща или вила, с или без изолация, ще струва много, но може да не се прави всичко наведнъж. След издаването на разрешителни за строеж има срок до  3-тата  г за започване и 5 г за завършване. Срокът може да се удължи до 10 г, но знам, че се презаверява РС.

Да, цената на строителният ток е много висока, но това абсурдно положение ще се коригира. Прогнозите са, че промишленият ток ще поевтинее донякъде, а битовият ще се качи и ще намалее разликата.
До получаването на УВЕ може да се предвидят алтернативни източници. Но завбъдеще ни подготвят за използване почти само на електроенергия.

# 155
  • В.Търново
Русалка,заради цената на електроенергията ли държите да имате УВЕ,преди изолацията?Колко голяма ще е къщата?
Благодаря на всички за коментарите!
Защото да отложим във времето изолацията и измазването на къщата. Нали пир строеж се гонят някакви срокове за завършване?При вилите можело да се влезе да се живее и без да е измазана къщата.

Какво мислите за отопление със соларни панели?? Скъпа ли е тази инвестиция?

Къщата ще е до 100 кв.м. общо.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 08:22 от Русалка_1

# 156
  • Бургас
Момичета, похвалвам се с финално монтирани лампи, за който монтаж наехме скеле и вече мога да се похваля, че съм станала професионален калфа за монтаж на осветителни тела. Много съм горда с ММ и със себе си. Освен лампите, наш е и монтажа на всички ключове и контакти.

Скрит текст:

Скрит текст:

# 157
Еха, страхотно!
LaDiDa, много красива къща ще се получи Simple Smile!

# 158
  • Пловдив
LaDiDa,припадам!!!  Heart Влюбена съм такива семпли лампи и точно този начин на спускане.Великолепна работа!Стълбището е тооолкова красиво.. Heart Eyes

# 159
  • Sofiа
Wow! LaDiDa, много красиво стълбище!

# 160
Здравейте, група!

Идвам със следното питане.

Имам голяма открита покривна тераса, която обитаваме. Проблемът е, че изолацията под плочките  е компрометирана и това води до течове на долното ниво.
Свързах се с различни майстори, които предлагат и различни решения.
Първият вариант е направата на изолация с хидроизолационен слой по метода газопламъчно заваряване.
Вторият е поставянето на PVC мембрана.

Ще съм благодарна да споделите мненията и опита си.

# 161
  • Sofia
Т.е. първия метод е с битумно покритие? Какво е било преди това - т.е. пак ли и е битум или хидроизолацията е направена по друг начин?

Ако е била на битумна основа, вероятно е логично да се продължи по същия начин, иначе не виждам как ще се отстрани стария слой без да се изкърти всичко.

Аз, на моята тераса ще слагам композитна PE-PP-PE (полиетилен / полипропилен / полиетилен) мембрана за хидроизолация, което не е PVC.

Schluter (DITRA), Mapei (WP200) и други подобни също се ползват за такава цел.

Алтернатива е и използване на течна изолация или такава на циментова основа. По ъглите/стените/ръбовете си трябва задължително хидроизолационна лента.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 16:51 от julian

# 162
  • София
LаDiDa, когато вкус и възможности се срещнат като при вас и при Нелина, човек си дава сметка, че светът все още е и красив Simple Smile Жестоко ви се е получило, адмирации!

# 163
  • София
Харесали сме 2 3 имота, по- отдалечени от менажерията...но с какъв специалист да говорим да ни конкретизира дали може да се прокара ток и вода (и канал дали ще има)? За Софийска община.

# 164
  • София
Само ЧЕЗ и Софийска вода (или местно ВиК) могат да ви кажат за тока и водата; другите ще гадаят. За канализация просто питайте съседите (или пак ВиК дружетството).

Общи условия

Активация на акаунт