Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 457
  • 795
  •   1
Отговори
# 165
Starrydream , може да поискате от собствениците да изкарат виза за проектиране и изходни данни от ВиК и енерго дружествата.

# 166
  • Варна
LaDiDa страхотна къща се получава!  Ще чакаме още снимки.

За хидроизолацията, аз имам опит само с мазана . Ползвали сме на Мапей, но то е цяла система . Може да се свържете с представител  на някой производител  и те ще ви обяснят и обикновенно предлагат и изпълнители. И задължително хидроизолираща лента  по ъглите!

# 167
  • Пловдив
Дано да ме изтърпите,но пак ще се оплача от електроразпределителното дружество.
Не предприех никакви възражения спрямо предходния казус за преминаване от стопански към битов абонат,реших,че всичко е законно с договори.Днес,обаче,в онлайн приложението излезе сума за плащане за месец Януари без дати на отчетен период и без данни на електромер.Поисках подробна фактура на имейл,защото в договорът съм предоставила предпочитания за фактура на имейл,а не получих такава.Откликнаха бързо и ми изпратиха подробна фактура .Естествено,отново са се направили на  хитри и са отчели двойно по-малко от реалната консумация,за да може  да ги платя идния месец на двойни цени но ДПИ.
Кажете ми аз ли съм дребнава,че от няколко часа си коренспондирам с тях  на имейл,застлала съм бюрото с договори,за да описвам във всеки един входящите номера,прикачил съм  и снимки на електромера с предходна дата и накрая  при молбата ми да ме насочат към стъпки на обжалване , изведнъж  се оказа,че не EVN,а Електроразпределение Юг,отговарят за преносната мрежа ?
Мисля,че това си е направо престъпна схема и доста хора страдат от подобни преминавания на договори,без да се засичат електромерите.Този път ще обжалвам до край,защото и моето търпение се изчерпа към всички тези неправомерни действия от тяхна страна.
Ако откажат да ми издадат още една фактура с реалното потребление,кой орган трябва да сезирам?

Имам и друг въпрос относно кирпичена сграда.Може ли да се води масивна?

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 15:15 от nelina_london

# 168
  • София
Нелина, според мен всички, свързани с тока приемат договорите като нещо не по-значимо от гъба за обувки. Ще ти пиша на лично, но нито си дребнава, нито грешиш - пускай до КЗП и КЕВР, за друго подходящо аз не се сещам, но подозирам, че nellytan ще знае.

# 169
  • София
Цитат
nelina_london
Къщата ни се намира в район, в който има чести спирания на тока, също така спад на напрежението. Жена от района беше пуснала преди Нова година жалба до КЕВР и бяха изискали от ЧЕЗ документи и обяснение.

Аз съм пускала жалба до КЗП срещу Луфтханза и ми помогнаха. Възтановиха ми цялата сума. Подай и там.

# 170
  • Бургас
Аз наистина нямам думи за EVN. Не мога да разбера как е възможно частна фирма да оперира по-зле от държавна.
Това наистина е някакво безумие. Разчитат на това, че хората са изнервени и само и само да им се случат нещата след дълго чакане, ще са съгласни на всичко.
Нелина, изобщо не си дребнава! Възхищавам ти се, че си ги подхванала.
Аз след N-тото 2-3-4 часово стоене на опашка, за мен са с ранг "Делян Пеевски" като ниво на непоносимост.

# 171
  • София
И аз така не проумявах отначало, но като се замислиш какво точно значи "моноплист' и ти се изяснява Sad

# 172
Ех, Нелина, много неприятно.

За щастие до сега не съм имала проблеми с енерго дружеството.
И при нас са разделени на две, едното доставя, а на другото реално плащаш сметката (или поне така си мисля, но със сигурност са две отделни дружества - чаках на две отделни опашки, когато оправях документите).
Аз когато пращам сигнал пращам и до омбудсмана. Не върши никаква работа, но на мен не ми пречи.
От доста месеци забелязах, че когато пратя до президенството (предимно сигнали за СО), получавам отговор макар и безумен. На сигнали през call.sofia доста често не ми отговарят или ми казват, че не е в тяхната компетенция Grinning.

# 173
  • София
Starrydream , може да поискате от собствениците да изкарат виза за проектиране и изходни данни от ВиК и енерго дружествата.
Визата не е ли свързана с архитект,  геодезист... и после?
т.е. поне 100лв.
 За другите не знам плаща ли се.

# 174
Нели, пиши до всички изброени по-горе, дано всичко се нареди. Аз съм писала възражения за отчети до Бруната със снимки и отчети на Софийска вода, за да докажа надписани кубици и оправиха донякъде нещата (Бяха отчели студената вода за топла и каката се беше разписала. Аз видях чак на следващата година, та коригираха само за единия отоплителен сезон, за предния нямало как...) Може би да се разпишат свидетели някакви, че сте се събрали и сте записали показанията на електромера или да се търси инкасатора? Поне така се прави в етажна собственост като има проблем с отчет на водомери.

# 175
  • София
Визата не е ли свързана с архитект,  геодезист... и после?
т.е. поне 100лв.
Не, издава се от Главен архитект, таксата е нещо смешно, а срокът към 14 дни. А собтвеникът ще продава по-лесно с виза.
Другите неща обаче отнемат време и средства и едва ли ще навиете продавачите, освен ако не сте изградили вече някакви отношения.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 10:28 от ToniShu

# 176
  • Пловдив
Много благодаря на всички ви!От EVN потвърдиха,че препращат договора до Енерго Юг,въпреки,че всички договори се сключват в офис на EVN.Всъщност ,наистина е малко странно,защото аз се боря да ми напишат още киловати,а не по-малко Simple Smile Това е политика на дружеството и трябва да бъде променена,защото с този свободен пазар,се отварят вратички за всякакви злоупотреби с договори и срокове,но усещам че ще се впиша в израза "една птичка пролет не прави".Ако искаме промяна,ще трябва да защитаваме и принципни граждански  въпроси.

Визата не е ли свързана с архитект,  геодезист... и после?
т.е. поне 100лв.
Не, издава се от Главен архитект, таксата е нещо смешно, а срокът към 14 дни. А собтвеникът ще продава по-лесно с виза.
Другите неща обаче отнемат време и средства и едва ли ще навиете продавачите, освен ако не сте озградили вече някакви отношения.
Нали, уж преди 2г. го гласуваха този закон с визата да дават и изходни данни?Какъв бе смисъла,като никъде не спазва?

# 177
  • София
О, аз не съм вадила по новия закон, може и да става по този начин някъде. Но тогава ще трябва със сигурност да се платят изходните данни, така че собствениците може и на виза да не се навият Sad

# 178
  • Пловдив
Тони,и аз бях по стария,дори преди да купим парцелите исках да платя на собствениците да изкарат поне виза,но се оказа невъзможно,защото УПИтата бяха две.Трябваше да се обединят и тогава да се издаде виза.
Но,преди тук се е споделяло,че въпреки измененията в закона,всеки сам си подава за проучване за ВИК и Ел.Ако все пак ,някой е получил изходни данни с визата да сподели,за да я похвалим тази община първенец Simple Smile

# 179
  • София
Е, то първенец... ако не променят срока и таксата - да. Иначе ако ще чакаш и плащаш все едно сама си ги заявила, чак голяма полза няма да има, според мен. Макар че опашките и пред ЧЕЗ са "разкошни" Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт