Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 458
  • 795
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Мисля,че бе определен едномесечен срок за виза + изходни данни.Толкова я анонсираха тази поправка,че била огромна крачка към облекчаване на бюрокращината при строеж на еднофамилна къща...чак смешно ми става  като поглеждам двете торби с документи,които надзорът ми върна  и още не съм сортирала:)

# 181
  • София

Нали, уж преди 2г. го гласуваха този закон с визата да дават и изходни данни?Какъв бе смисъла,като никъде не спазва?

Като четох ЗУТ наскоро точно същото си мислех - защо го има описано, че по служебен ред се издават изходните данни като не е така на практика... Иначе има експресен срок за издаване на виза, но никой не ти го казва това като подаваш заявлението (отделно, че струва по-скъпо), а техния си срок (зависи от общината, но може да е и 30 дена, аккто е в нашия случай) дори не си го спазват. За това също бях възмутена, но архитектът ни ми казва, че с всички било така - абе Българийка....

# 182
Здравейте! От доста време не съм влизала в групата, къщата ни е готова, но сега дойде ред да правим гараж плътно до оградата, а оградата е в нашето място. Предполагам, че не ни трябва разрешение от съседите. Каква е процедурата? Освен че трябва да извадя скица виза, проект ли трябва да се прави? Ще съм благодарна на всякаква информация. Става въпрос за община Родопи.

# 183
  • София
Здравейте! От доста време не съм влизала в групата, къщата ни е готова, но сега дойде ред да правим гараж плътно до оградата, а оградата е в нашето място. Предполагам, че не ни трябва разрешение от съседите. Каква е процедурата? Освен че трябва да извадя скица виза, проект ли трябва да се прави? Ще съм благодарна на всякаква информация. Става въпрос за община Родопи.

За строеж на граница на имот трябва разрешение от съсед. Другите документи са същите-виза за проектиране, проект, разрешение строеж. Няма значение че е гараж

# 184
Няма такова нещо! Не се изисква нищо от споменатото по-горе.
Ето тук може да се прочете http://imot.goddess.bg/4778/promeni-zut-2021/

# 185
  • София/Варна
Гараж може да се направи по чл.147, т.е. ти трябва скица с отбелязано петно и силует и конструктивно становище с указания за изпълнение. Има ограничения къде какво може да се прави и във височината и те са описани в чл.41 и 42 от ЗУТ.
Издават ти разрешение за строеж 6-та категория, не се занимаваш с актове,надзори и т.н. Не се въвежда в експлоатация.
След като имате законна плътна ограда не Ви трябва съгласие от съсед. Покривате оградата.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 09:34 от Gerundiq

# 186
  • София
но може да е и 30 дена, аккто е в нашия случай) дори не си го спазват.
Защо 30 дни? Аз си го виждам като 14 за обикновена поръчка. Ето тук. Не че као не го спазят има на кого да се оплаче човек, че да ги трогне...

# 187
  • София
Скрит текст:

Нали, уж преди 2г. го гласуваха този закон с визата да дават и изходни данни?Какъв бе смисъла,като никъде не спазва?

Като четох ЗУТ наскоро точно същото си мислех - защо го има описано, че по служебен ред се издават изходните данни като не е така на практика... Иначе има експресен срок за издаване на виза, но никой не ти го казва това като подаваш заявлението (отделно, че струва по-скъпо), а техния си срок (зависи от общината, но може да е и 30 дена, аккто е в нашия случай) дори не си го спазват. За това също бях възмутена, но архитектът ни ми казва, че с всички било така - абе Българийка....
Да, потвърждавам, и на мен в общината ми казаха "прието е, но не се практикува..."
Но издаването на визата стана бързо, за седмица, като ми поискаха мотивирано предложение /от архитект - 50 лв/, но прескочих издаването на скица. Въпреки че нашият парцел е в селото и пред него видно има ел. стълбове и вода, това е най-сигурният начин.

# 188
Принципно няма значене дали пред имота има ток и вода, важното е да имат свободни мощности да те присъединят.
Масово няма достатъчно мощност, но присъединяват и накрая в квартала е като в дискотека - ту има ток, ту няма. Дори в големи квартали като Манастирски ливади се оплакват от това.

Визата за проекиране е свързана с разходи, но ако купувате имот и продавача няма против да я издададе, то е добре да се направи. Тези разходи са нищо на фона на това, което ще трябва да платите ако трябва да се изгради трафопост или ВиК.

Аз да питам за гаража - наистина ли ако има плътна ограда нямам нужда от съгласието на съседите? При нас плътната ограда е изградена от съседа (вече бивш, защото продаде имота). Ние искаме да долепим гаража до тяхната ограда без да надвишаваме височината на оградата. Не ми стана ясно какви документи трябва да входирам в общината. Само виза за проектиране ли? Като опишем, че ще строим до височината на плътната ограда?

# 189
  • София

е то след месец няма да е останало ни място ни гявол...
Пп. За тея срокове кой може да се сезира?

# 190
  • Пловдив
Преди бях чела,че ако се долепя второстепенна постройка до странична ограда и тя не надвишава височината и в най-високата точка, и отводняването се извършва в твоя парцел,не се изисква разрешение от съседа.Но,както писа Gerundiq,ще искат петно на строежа и вероятно проект конструкция.

Незнам кой трябва да се сезира за сроковете,на мен общината не ми е бавила нищо.На кадастъра ,обаче му бях вдигнала мерника още в началото,докато бях в Англия.При законови срокове,описани в сайта им  ,казваха,че няма срок.И вместо за 2 седмици,бавеха по 3 месеца.

# 191
  • София
Не знам при вас как е ставало за 14 дни, но при нас в община Витоша, София ни отне три месеца издаването на Визата за проектиране. Първо минаха 14 дни и им се обадих. Оказа се че са пратили писмо, което аз не съм получила. Искаха оценка на растителността в имота, като ни даваха две седмици да го внесем. Внесохме я преди срока, но техния специалист трябваше да я завери. Отне ѝ месец да сложи един печат и подпис. После трябваше да отидем да го вземем и да го внесем веднага пак там, но към документите за визата. След две седмици нови мъки и търсене на архитекта бяхме уведомени, че има ново писмо. Искаха да си изтеглим документите, защото сме пресрочили срока за внасяне. НИЕ???!!! Изтеглихме и внесохме документите отново. След три седмици благоволиха да ни дадат визата.
За изходни данни си се редих пред трите дружества, като най-точни бяха от Овергаз. За ЧЕЗ не ми се коментира. Софийска вода чакаха последния момент.

# 192
Същото размотаване и за община Панчарево. Но това, което са ви казали за внасяне на проекта отново е най-голямата смешка. Мислех, че това, че те карат вносната бележка за платена такса да я входираш като допълнение към преписката е абсурд (т.е почва да тече срок отново).

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 18:11 от dreamingfly

# 193
  • София/Варна
И Витоша и Панчарево са с особено  неприятна администрация.
Но в интерес на истината Панчарево са прави за внасянето на платената такса. Принципно процедурата е разделена на две-Одобряване на проект и издаване на разешение за строеж. Първото е със срок 30дни, второто е със срок 7дни след като си платиш таксата.
Ясно,че не си спазват сроковете.
Има масова практика, там където им пука,че им изтича срока, да пишат безумни писма със забележки.
Абе батака поне в София е пълен и страшен.

nellytan1 наистина нямаш нужда, но оградата трябва да е законна,т.е. трябва да има разрешение за строеж за оградата.
Ето това е члена от ЗУТ
Чл. 42. (1) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройките на допълващото застрояване се разполагат свободно или допрени до основното застрояване в урегулирания поземлен имот или свързано с допълващо застрояване в съседен имот.
(2) (Предишна ал. 1, изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройки на допълващото застрояване, с изключение на гаражи, работилници и обекти за търговия и услуги, не могат да се разполагат на уличната регулационна линия или между нея и сградите на основното застрояване. Постройки на допълващото застрояване могат да се изграждат на вътрешната граница на урегулирания поземлен имот, ако калканните им стени покриват калканни стени на заварени или новопредвидени постройки в съседния урегулиран поземлен имот или плътни огради.

# 194
  • София
Визата я иахме готова при покупка на парцела, но нищо друго не ни забавиха от община Панчарево. Даже при втория експертен съвет искаха да ни откажат пак РС, но възразихме и съвсем човешки на място ни обясниха какво-що; оказа се, че пожарникарят пропуснал да види, че имаме добавено това, което е поискал предния път. От Общината проявиха разбиране и вместо да ни връщат да внасяме наново документи, ни изчакаха в рамките на деня - архитектът отърча до Пожарната и взе подпис от запсалия пожарникар. Съответно, насочиха ни и коя Пжарна точно.
Единствено е нагло да няма телефон за информация, а лелката от Деловодство (май я смениха) да вдига слушалката и да оставя телефона да дава заето Simple Smile За община Витоша съм чувала истории и аз.

Общи условия

Активация на акаунт