Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 613
  • 795
  •   1
Отговори
# 195
  • София/Варна
ToniShu Вие сте били късметлии. Един приятел 7 месеца му отне за виза за проектиране в Панчарево.
За тези, които се борят с Витоша, като им влезеш в сайта и има виртуална приемна. Записваш ден и час, те потвърждават и в 90% от случаите  се явяват на срещата, защото не е като да не си вдигаш телефона, остава следи.
Същото има за НАГ, но не знам за другите общини.

# 196
Ами вас може да не са ви забавили, но мен ме и продължават да ме мотат. Хубаво е и да казвате при кой главен архитект.... въпреки, че Игнатова не беше по-добре.

# 197
  • София
Почвам да си мисля, че архитектът ни е имал някой човек там. Макар че не е казвал нищо такова. А и ние с няколко техника и с няколко главни архитекта (че нали ги сменят като носни кърпи) не сме имали никакви проблеми - напротив, разбиране и съдействие. Мислехме даже, че след онези скандали с бистришките имоти, просто са се стегнали и карат по закон и наредби.
Но пък и съседите зад нас си извадиха виза супер лесно, даже им разрешиха да не спазват отстояние към улицата (парцелът им е такъв).
Понякога си мисля, че излиза име на някоя община от някакви специфични случаи. А аз не знам кой архитект как си върши работата, та да съм сигурна, че наистина общините са в грешка. Тъй де, не ми е и работа, но все пак исках да си кажа личния опит, защото при нас наистина досега не е имало проблем.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 18:20 от ToniShu

# 198
Cveti пращането на писмата по пощата направо ме изкарва извън нерви. При нас пощальонката не си прави въобще труда да идва до нас да ни връчи писмото. Съответно ние докато се ориентираме, че от общината пращат писма, че тези писма така и не достигат до нас ни отне време. След това обаче винаги проверявах в общината статуса на докумените (не знам защо не мога онлайн да го правя това) и ако има писмо търча в пощата да им досаждам.
При нас не е имало големи забавяния, но още в началото им бях пратила проверки и ме бяха запомнили.
При вас е интересно защо с визата са искали статус за растителността. При нас това го искаха с проектите.

Gerundiq, много благодаря за разясненията. Дали знаеш къде мога да проверя дали оградата е законна?

# 199
  • София/Варна
Можеш да пробваш тук.
https://nag.sofia.bg/RegisterBuildingPermitsPortal/Index

# 200
  • София
nellytan1 след първия път с писмото почнахме да звъним постоянно. Като казаха втория път, че ома писмо изпратено преди два дни, звънях и в пощата, а от там казаха че няма такова писмо. Отидох в деловодството да ми дадат копие, и администраторката го скъса пред мен, защото било препоръчано. Идваше ми да разбия стъклото. Разбрах се със служителката на пощата да ми се обади ако дойде нещо. Но на следващия ден “препоръчаното” писмо се озова в пощенската кутия. Бях полудяла тогава.
А за растителността архитектите ни предупредиха, че с тази община съществува тази вероятност. Е поискаха. Може би защото имота граничи с парка, не знам.

# 201
Много ви благодаря за коментарите, някои неща ми се изясниха.

# 202
  • София
Няма такова нещо! Не се изисква нищо от споменатото по-горе.
Ето тук може да се прочете http://imot.goddess.bg/4778/promeni-zut-2021/

Ако разбирам правилно текста не се изисква проект за допълващо застрояване (лятна кухня, гараж, оранжерия до 200кв), но след това за РС не са изброени, така че се изисква РС ли ? Нещо се пообърках...

# 203
  • София/Варна
jalapeno не се изисква проект, а нещо като ситуация и конструктивно становище. Издава са РС за строеж 6-та категория.

# 204
Не се изисква и РС.

Промените са в ЗУТ от февруари 2021г.

# 205
  • Пловдив
Само да информирам,че моята сага с енергото приключи.Отговориха,ми,че са направили ново засичане на електромера и ще получа още една фактура.Засичането е направено преди аз да ги сигнализирам,така че ги обвиних неправомерно.

# 206
  • София/Варна
fatalina това което си постнала пише, че не се изисква одобряване на инвестиционен проект за издаване на РС. Но се издава РС на базата на становището на конструктора и схема.

Малко за настроение

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 14:14 от Gerundiq

# 207
  • София
Потвърждавам казаното от Gerundiq - трябва си РС, просто е по-улеснена процедурата за издаването само с конструктивна част и геодезия без архитектурен проект, без ОВК, ел, ВиК.

А да ви попитам пак за мнение и евентуално препоръки за въздушно отопление с камина? Тези, които са купували камина (дори да е без инсталация към останалите стаи) от кои фирми сте доволни като цена-качество, че аз търся в интернет...

# 208
  • Пловдив
jalapeno,незнам защо имам някакъв спомен ,че ljuboznatelna бе с въздуховоди към камина.Пиши и едно Л.С.да я попиташ,много е отзивчива.

И докато си издирвам растения за двора,се любувам на отрязаните цветове  във ваза.

# 209
  • Варна
Jalapeno ние имаме камина с въздоховоди в друго жилище. Не бих препоръчала. В стаята с камината много топло, в другите стаи не  толкова. Равномерна температура постигнахме  като махнахме стената към антрето, т.е. отворихме много пространството. Нашата е някаква френска, но слагана преди 19 години. Родителите ми си сложиха , но и те не могат да стоплят другите стаи.  Сестра ми сега си слагат пелетна камина с въздуховоди, но те всичко си поръчаха от Италия. Аз по принцип не харесвам камините. Отоплявала съм се 10 години , но колкото и да пазиш се опушва над камината.

Общи условия

Активация на акаунт