Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 626
  • 795
  •   1
Отговори
# 210
Аз ако още позяпам и ще изпусна цялата тема.
Хич не съм видяла, че има нова! 😅

Здравейте,на нас ни дадоха срок от 12 месеца за краен квартал на Пловдив става на въпрос.
Имаме отказ от басейнова дирекция за пробиване на сондаж.Дали някой от вас се е сбълскал с същия проблем?Как процедирате в такъв случай?

Какво е основанието за отказ?
Ние днес също получихме писмо за отказ за сондаж от БД, защото по кадастриални скици земята се води "земеделска". В такъв случай можело да се издаде разрешително само на юридическо лице или зем. производител.
При вас да не е нещо подобно?

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 21:13 от Rocket

# 211
jalapeno, MM сам ще изгражда въздуховодите за камината при нас - има опит с такива. Като ставаше топло при нас затваряхме решетките (беше поръчал да му изработят кутии по размер, които затваряхме). Пространството беше отворено без стена откъм входа и реално камерата топлеше кухня, хол, трапезария и коридор около 50 кв.м.  Важно е да се избира спрямо кубатурата колко да е мощна камерата иначе става прекалено топло. Тази, на която сме се спрели ние е италианска и има контрол на горенето Edilkamin Blokk 70  V версия (принудителна вентилация) в комплект с: корпус за канали за горещ въздух, интегриран комплект за вентилация в комплект с електронен регулатор и дистанционно управление, т.е. да може да се намали. Нищо опушено не сме имали за годините на употреба, никакви сажди и т.н.

Neli, много хубави цветя! При вас така ли е топло, че береш вече от градината?

# 212
  • Велико Търново
Влизам само да се изфукам - фук фук! Имаме си акт 15, вчера подадох документи в енерго то за преминаване към битов ток и тази сутрин в 9:03 кола на енерго то засичаше електромера и ми връчиха протокол Simple Smile
Наистина очаквах това да е поредното 2месечно чакане, а то стана фантастично бързо.
Не ви следя вече, честно казано, но и нямам време за половината неща във форума, така че ще хвърлям от време на време по едно око.
До края на месеца ще купим соларни панели и се чудим къде да ги сложим - в двора на 186* от магнитния юг или на покрива на около 200" от същия. Ще четем и мислим още, въпроса е да ги купим преди да им вдигнат цените.

# 213
  • Пловдив
skk,хайде първа да ти честитя и тук Simple Smile
Толкова олеква,когато се приключи документалната сага.
От енергото не идват ли само на проверка на еректромера?И при нас дойдоха за 3-4 дни,защото срокът бил до 7 дни,но битовите цени влизат в сила по-нататък.Може пък вашият оператор да има по-човечен устав.
drago,не е никак топло навън.Тези цветя са рязани от саксии.
rocket, причината за отказ на hello е идентична  с вашата.

# 214
  • В.Търново
Влизам само да се изфукам - фук фук! Имаме си акт 15, вчера подадох документи в енерго то за преминаване към битов ток и тази сутрин в 9:03 кола на енерго то засичаше електромера и ми връчиха протокол Simple Smile
Наистина очаквах това да е поредното 2месечно чакане, а то стана фантастично бързо.
Не ви следя вече, честно казано, но и нямам време за половината неща във форума, така че ще хвърлям от време на време по едно око.
До края на месеца ще купим соларни панели и се чудим къде да ги сложим - в двора на 186* от магнитния юг или на покрива на около 200" от същия. Ще четем и мислим още, въпроса е да ги купим преди да им вдигнат цените.
Честит акт 15! Grinning
Тъкмо се чудех как да питам за тези панели.
За какво ще ги използвате, отопление през зимата за жилището?Инвестицията скъпа ли е?

# 215
  • Велико Търново
Благодаря!
Панелите ще топлят водата в бойлера, а ММ мисли и да прави някакъв "път" от буфера, така че да помагат на котела зимата, но това е просто идея към момента.
В чудене сме за позицията им и градуси те спрямо юга...на земята, мен ме притеснява, че имаме две хлапета, които един ден ще ритат силно на двора и могат да видят сметката на соларната инсталация Simple Smile освен ако не станат шахматисти от малки Simple Smile

# 216
  • В.Търново
Благодаря за информацията! Simple Smile

# 217
Ще споделя какво ни казаха на нас за проблема с БД хората, които ни движат документите.
Обясниха, че това е отскоро и се получава един затворен кръг, защото за разрешително за сондаж ти искат ПУП, а за да си пуснеш документите за ПУП ти искат разрешително за сондаж.
Вариантът бил, да се отиде в кадастъра и да се иска смяна на скицата, защото от БД гледат там какво пише. Въпросът е, че за да направиш нова скицапак трябва да имаш ПУП издаден! Та, трябвало с някаква забелвжка да входираш молбата за нова скица, но там вече не влезнахме в подеобности. Казаха, че те ще се заемат с нещата, за да не ни размотават нас между институции и гишета.
Като имам някакъв резултат, ще пиша пак, да кажа как е минало. Simple Smile

# 218
Здравейте, аз като новобранецв тази област незнам кокви стъпки да предприема. Ще се радвам ако някой помогне.

Имаме къща на един етаж, но покривното пространство е доста високо . Покривът е за смяна и си мислим да направим спални на таванското помещение като го вдигнем с 3-4 реда тухли в ниската част. Високата е около 3 метра.

Какви документи са ми необходими за да осъществим желанието си.
Кое е по добре плоча и после покрив или изолация на покрива , вие какво сте избрали.

# 219
skk007, чудесна новина! Честито!
Нашите панели за топла вода са на покрива. Не съм сигурна дали има чак такава разлика дали ще ги сложите на земята или на покрива. Тези панели са най-ефективни лятото. При нашите не успяват зимата да стоплят водата на повече от 40 градуса и то в слънчевите дни. Но те има алтернатива за зимата.

G1 , предполагам, че архитекта ще може да ви насочи какво точно ще трябва като документи. Другия вариант е да се сещнете с главния архитект на вашата община.
Ако мислите да ползвате подпокривното пространство според мен изолацията трябва да е на покрива. Поне аз не виждам друг вариант.

# 220
  • София/Варна
G1 има много неизвестни в описаното от теб.
-Има ли плоча между етаж 1 и подпокривното
-Има ли стари проекти за тази къща
-Подпокривното има ли го в проекта и дали е използваеми или не според него
-Подпокривното има ли го в нотариалния акт
Това са неща които трябва да се уточнят, за да може да се отговори на въпроса ти.

Идеята на nellytan1 за довориш с главния арх. на общината е чудесна, тъй като той ще трябва да ти одобрява нещата и да ти издава разрешение за строеж.

# 221
Благодаря ви за насоките.
Gerundiq - относно твойте въпроси
- има плоча межде етаж 1 и подпокривното
- къщата има проект,  строена е  70г  ( но трябва да проверя там как е описано подпокривното пространство )
- това с нотариалният акт  ще го проверя

# 222
  • Sofia
Ние още проектираме, но соларните панели са заложени на покрива. Идеята е с тях да се отоплява басейн.

# 223
  • Пловдив
Аз си помислих,че SKK говори за фотоволтаици.От всичко,което съм изчела, е по-добре да се сложат на "зимен"ъгъл.Лятото произвеждат много топла вода и освен ако не топлите басейн е по-добре да са оптимално поставени да улавят зимното слънце.И до 20°да топлят водата в студените месеци,пак е помощ.Най-добре е да са на покрива ако има лесен достъп до него,не само за поставянето им,а и за обслужването впоследствие.
 G1 и аз щях да пиша относно въпросите,които Gerundiq е задала.Конструкнивно ,освен 4те реда допълнителни тухли,които едва ли ше натежат много,може да има допълнителни неща,които да утежнят товара на сградата -мазилка,замазка,ако предвиждате и скатен бетонен покрив,сметката съвсем няма да излезе.Не е ясно и дали покрива е двускатен или четирикратен ,но щом ще се прави изцяло наново,вероятно ще го изчислите така,че всички греди,подпрении на плочата да не пречат на разпределението на спалните.

# 224
  • София
G1 не знам в кой район сте, но тук в София град и област е много тегаво с преустройствата. Живи примери около мен - много. Колежка чака около 2 год. РС точно за такъв случай, гр. София, общ. Връбница - приеха проекта с големи връзки и само с битумно покритие, за да бъде олекотена конструкцията. Друг колега чака вече 1.5 год. за одобрение на външна стълба за втори етаж, село в общ. Кремиковци, София. Това, разбира се, не е повод да ви откажа, а да направите сериозно проучване.

Да измрънкам и аз, преди НГ внесохме проектите, вчера ми се обадиха, че ги връщат със забележки. Всичко е като изсмукано от пръстите, но... това е положението, връщам за поправки Disappointed
Нищо, чакаме. Като се стопи снегът и поизсъхне, ще трябва да извадя дръвчетата, които насадих, защото ще пречат на складирането на пръстта от изкопа. Ще ги засадя в по една голяма кофа с отвори и така ще си растат определено време.
Тъй като парцелът е ограден с нови колчета и мрежа, на този етап не предвиждаме изграждането на по-сериозна ограда. Мислим да поставим по края бетонни блокчета, които да задържат почвата от изкопа - по проект около 180 м3 и да насипем, за да вдигнем нивото. По груби сметки ще се получи повдигане около 20-25 см.
Ето тези примерно:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт