Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 704
  • 795
  •   1
Отговори
# 270
  • В.Търново
Русалка, ако от застроена площ 80 кв.м. отидете на 100 /увеличение с 25%/, строителните материали би трябвало да се увеличат, но не с 25%, а по-малко /може би 10-15%/. Колко точно никой не може да каже на този етап. Втория въпрос за това коя квадратура къде влиза, не можах да го разбера...
Докато съм писала си повторила въпроса, но пак не ми става много ясно какво питаш.
Гаража, ако е като отделна сграда, а не към самата къща дали се брои квадратурата на гаража към общата квадратура.примерно строя къща 100квадрата и искам гаража да е на 3 метра от къщата още 20 квадрата. Квадратурата става ли 120 или си запазва за къщата 100 + гараж 20? Не знам как да го обясня. Архитекта е в чужбина и не мога да го питам сега.

# 271
В този случай имаш две отделни сгради, с две отделни квадратури. Жилищната ти е 100кв.м., а гаража - 20кв.м. За двете неща се изискват различнен обем документация, така че цената на проектирането е въпрос на договорка. Това, което ти писах за увеличаването на цената за строителството при увеличение на квадратурата с 25% се отнася само и единствено, ако обемът и конструкцията е една, т.е. в този случай не важи. Сборът на квадратурата на двете сгради се гледа при изчисляване на устройствените показатели, но това е да се защитят Пзастр. и Кинт. Успях ли да ти отговоря на въпроса?

# 272
  • Пловдив
При нас верандата  влиза в квадратурата(22м2)за  цена за проектиране,както и входното навесче(6-7м2),но не и щато РЗП,а гаражът влиза като отделно РЗП.Отделна конструкция е,с топла връзка към къщата и по документи къщата е 266м2 РЗП+гараж 48м2.Така се и води данъчно.Гаражът го регистрирах  като масивна постройка гредоред,защото няма покривна плоча.Според мен,ако така се води още изначално в наименованието не влиза в заветните 100м2.
Верандата  е с покрив,както и  входното антре  и не фигурират дори в геодезичното заснемане на гаража,което ми се стори странно,но всичко е по проект.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 16:47 от nelina_london

# 273
При нас квадратурата на гаража влиза в общата площ на проектиране. Гаража е двоен - 55кв.м.  Влиза и верандата, която също е голяма.
Ние се договорихме архитектът да ни представлява пред всички институции. Очакваме в края на март да внесем разрешение за строеж в общината.

# 274
  • София
Русалка_1, Qween L ти е отговорила точно и изчерпателно, но можеш да видиш и нашият проект в мненията ми.  Едноетажна къща 99,5 м2  + отделен  гараж 18 м2. Проектирането беше въз основа на РЗП на къщата + малка сума за гаража. Верандата ни също няма колони и не е включена в РЗП.

# 275
Какво точно е РЗП е определено в наредба. Какво се нанася в кадастралната карта - също. Какво се плаща при проектирането е друго нещо и често е на база, различна от РЗП. Давам елементарен пример - в РЗП не се включва площта сутерена, но при проектиране, строителство и т.н. се заплаща на общо основание. Относно квадратите, които се гледат да са под 100, точният текст в Закона за камарата на строителите е: "Строежи на жилищни и вилни сгради с ниско застрояване и строежи по чл. 137, ал. 1, т. 5, букви "в" и "г" от Закона за устройство на територията с разгъната застроена площ до 100 кв. м могат да се изпълняват и от строители, които не са вписани в регистъра." Гаражите са допълващо застрояване и VI категория и текстът не ги касае при условие, че са отделна сграда, а не част от жилищна/вилна.

# 276
  • София
Ако имаш ограничена ЗП (2% от имота) - с какви гимнастики можеш да добавиш използваема/полезна площ - без да минаваш драстично закона (подпокривно, еркери, веранда, навес...)? Гаража предполагам ще е само с навес...но ако са леки стените?

# 277
  • София
Сори, че не употребявам термините по правилният начин Blush Но тъй като сте безкрайно полезни и отзивчиви, и аз се опитвам да обясня с прости думи това, което вече ми е минало през главата иманно за бъдещи търсещи инфо.
Всъщност съм решила да споделям всичко около строежа на който ме попита. Не се конкурирам по никакъв начин с хората с големи къщи и възможности, но знам, че темата се чете от много хора с въпроси, лутания и мечти Hug

# 278
  • Пловдив
Нашата веранда има стоманобетонни колони и дори пояс и  пак не влиза в РЗП.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 15:16 от nelina_london

# 279
Нашата неранда има стоманобетонни колони и дори пояс и  пак не влиза в РЗП.
Съгласно ЗУТ: "Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.
Което ще рече, че верандите, макар и покрити с масивна конструкция, не влизат в РЗП тъй като нямат ограждащи стени Simple Smile

# 280
  • В.Търново
Благодаря на всички за разясненията!!! Simple Smile
Нашата неранда има стоманобетонни колони и дори пояс и  пак не влиза в РЗП.
И как става тази работа? Наш познат си вдигна къща 70кв. и верандата им влиза в площта. Под покрива нямат плоча и е на гредоред, колоната на верандата също е дърво.
Като се върне архитекта ни ще говоря с него, ако има вариант да не се включва верандата към площта...
Божеее, нищо не разбирам.... Flushed Докато вляза в час...

# 281
Русалка, правилно е площта на верандата да не се включва към РЗП-то, но е нормално да се включва в площта, която се заплаща за проектиране в случай, че е покрита...

# 282
  • Пловдив
И аз това обясних,макар малко нескопосано.Всичко се плаща при проектиране,но като РЗП пред община и данъчно,фигурира без споменатите изключения.

# 283
Моят архитект ми обясни, че верандата, ако е по-висока от 1,20 влиза в площта, а не защото е покрита или с колони.

# 284
Моят архитект ми обясни, че верандата, ако е по-висока от 1,20 влиза в площта, а не защото е покрита или с колони.
Така е. Ако е висока се включва заради височината, но това е частен случай Simple Smile Виж по-горе определението за застроена площ. Ако е под 120см не би следвало да е включена в ЗП.

Общи условия

Активация на акаунт