Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 723
  • 795
  •   2
Отговори
# 285
  • Sofia
Сега сигурно и аз ще избухна с тъп въпрос, но какво значение има кое е включено в РЗП и кое не, като изключим % площ, която може да бъде застроена в даден парцел? Има ли някакви други съображения? Понеже в нашия проект всичко влиза в РЗП- веранда, гараж, дори май и терасата на покрива.

# 286
Има значение, за хората които искат да застроят максимално БЕЗ да се налага да използват фирма регистрирана в Камарата на строителите, т.е. да строят по "стопански начин" къща до 100 кв.м. Такава къща може да си построите сами, най-просто казано, като едно време на село - събира се родата и вдига дом за младото семейство...

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 20:06 от drago_2008

# 287
  • София
https://120см височина - то това освен дървата да си наредиш..?

# 288
Ако имаш ограничена ЗП (2% от имота) - с какви гимнастики можеш да добавиш използваема/полезна площ - без да минаваш драстично закона (подпокривно, еркери, веранда, навес...)? Гаража предполагам ще е само с навес...но ако са леки стените?
2% като норматив има за озеленените територии - парковете и градините. За такъв имот ли става дума?

# 289
  • София
Ако имаш ограничена ЗП (2% от имота) - с какви гимнастики можеш да добавиш използваема/полезна площ - без да минаваш драстично закона (подпокривно, еркери, веранда, навес...)? Гаража предполагам ще е само с навес...но ако са леки стените?
2% като норматив има за озеленените територии - парковете и градините. За такъв имот ли става дума?
зем.земя.
Честно казано мислех, че е до 35кв.м - не знам защо по тази линия ни казаха.

# 290
Ако имотът е над 10 дка, тогава нещата стоят по-добре. Правите площта за застрояване на базата на всички имоти, които притежавате в съответното землище и по този начин увеличавате процента от 2% за имота, на 2% процента сумарно на всичките ви имоти в землището... Под 10 дка не можете да правите жилищни сгради и увеличаване на използваемата площ е само евентуално подпокривното пространство...

# 291
  • София
В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.

Как се определят тези 1.20, че нещо не мога да си представя гараж с такава височина (вероятно трябва да е вкопан в земята ли как?) или веранда 1.20...

# 292
jalapeno, средно прилежащият терен  оказва влияние, когато терена  е силно наклонен.  Реално сградата може да си е напълно над терена при улицата например, но ако започва стръмен скат нагоре, много малка част от нея ще бъде над 1,20 м. над средно прилежащият терен. Сградата в която живея например откъм улицата започва от кота -5,40 м. Реално кота 0,00 е на 3-ти ет. от едната страна на сградата. Но от другата на същото ниво  обаче са подземни гаражи.

# 293
  • София
И аз май не го свханах това с 1.20 височина. Има се предвид височина над средната за терена, тоест колко да е задигната верандата, а не колко да е от пода й до тавана?

# 294
  • Велико Търново
И аз не го разбрах това за 1.20м. Със сигурност, няма как да е височина на постройка от плоча до било на покрив, чак толкова зле не съм, но ми се губи логиката за 1.20 от средна височина на терен.

# 295
  • Пловдив
Аз реших,че става дума да е повдигната на 120см от Кота 0 ,сега се оказва да е от средната за терена което е по-логично,защото къщата може да е на 1м.от земята.
Със сигурност не касае светлата височина до покрива,защото нашата е много висока-сигурно в най-ниската точка е над 3м .
А,РЗПто,освен за закона за 100те квадрата и плътността на терена ,касае и данъците.

# 296
Ще се опитам да го обясня по популярен начин.
1. Ако имаме равен терен например с надморска височина 300 м. и на този терен може да се застрои 100 м2 -  строиш 100 м2, като имаш право да си направиш и мазе още 100 м2, но с условие мазето да не  излиза над кота терен повече от 120 см.
2. Ако имаме наклонен терен с денивелация  примерно 10 м. и терена е от 300-310 м. надморска височина, пак може да застроиш 100 м2. Средно прилежащият терен е с кота 305 м. В случая можеш да застроиш 100 м2 над кота 305 м. и всичко под тази кота не се брои към застроената площ (пак си плащаш реалната площ за проектиране, но не дължиш такса за разрешение за строеж например и можеш да получиш по - голяма реално използваема площ). Част от нея ще бъде подземна разбира се.
Недостатък е че във стръмен терен строителството е значително по - скъпо.

# 297
Pep_si, не си права! Когато се гледа височината се изчислява средно прилежащия терен за всяка фасада /съответна ограждаща стена/ отделно. Не си точна и за котата мазето...

# 298
Възможно е не съм проектант, но доста проекти са минали през ръцете ми и принципа е горе - долу такъв. За точни изчисления си трябват конкретни данни.

# 299
Здравейте! Какви цени плащате за геодезически услуги? Аз съм в Перник и платих за геодезическо заснемане 350лв, вертикална планировка 350 лв,, като двете неща са свързани и аз дори ги мислех за един документ, но се оказаха 2. После забиване на колчетата за самия строеж пак е 350, а това дори не е последната ми среща с тях. Нормални ли са тези цени?

Общи условия

Активация на акаунт