Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 41 838
  • 795
  •   1
Отговори
# 585
Пред вашия имот има ли улична регулация? Сградата в съседния имот на какво отстояние е от имотната граница? Колко горе-долу е лицето на вашия имот и горе-долу с каква площ? Ъглов ли е?
Парцелът е правоъгълен, с размери около 21х42м, с тясната страна към улицата, която е асфалтирана и има улично осветление.

# 586
Благодаря много, момичета! Сега си обясних някои моменти. Както в повечето неща, и тук ще излезе, че е по-важно не с какво, а как (и кой) е монтирал и направил. Ще търсим добър майстор.

Сега малко да помрънкам. Грубия строеж си работехме с фирма и бяха толкова сериозни, че въобще не сме имали никаква проблеми, но когато приключихме с тях, видяхме, че пишман майстори има навсякъде и ни побеляха косите. Изгонихме едните, направо такова мазало ни оставиха... Оградата ни е цялата със "завои", направо като я видя колко е крива и лошо ми става, как ще се поправя това нещо не знам... Правиха ни и същите майстори пътеките, тях добре направиха донякъде, но мъжа ми толкова се нервира на оградата и не си довършиха пътеките, та сега не знам и кой ще се навие да дойде за една пътека 😣 Като се сетя колко за довършване има, колко лепене на плочки, редене на ламинати има, колко бани има, дано ни стигнат нервите.

За ипотеката, и ние дадохме договора със строителя, но просто сумата, която искаме е много голяма и до последно не искаха особено да дават и все питаха дали няма И нещо друго случайно за ипотекиране 😁 Нашият кредитен консултант каза, че е доста формално това предоставяне на фактури, договори и тн, но ще видим.

# 587
  • Пловдив
nellytan, първо те поздравявам за варовата мазилка!
 Вярно е ,че 2 пъти се шпаклова ватата ,но толкова се шпаклова и EPS .Само ,че ватата леко пружинира (тук идва значението на плътността на ватата,Valery ще разбере за какво говоря) и се появяват вдлъбнатини ,затова втората шпакловка запълва повече неравности ,отколкото втората при EPS .Всичко  трябва да е изпълнено по описаните по-долу стъпки .Само ,че имам резерви дали се спазва тук.Ще сложа и снимки по-късно.

1.Ватата се залепя на гребен .
2.Дюбелира се и се поставят ъгли.
3.Шпаклова се само върху дюбелите.
4.Шпаклова се с мрежа на гребен 10ка .
5.Отново се дюбелира.
6.Шпакловане върху дюбелите.
7.Втора шпакловка.
8.Грунд.
9.Финална мазилка.

Второто дюбелиране е с цел да не се подпори /отлепи шпакловката с мрежата .Ако намерите някой ,който да ви го изпълни по описания начин ,чудесно !

В случая е тип ограда ,свързана в една точка със сграда и няма изискване за използване на метални дюбели .

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 14:00 от nelina_london

# 588
  • Варна
Съседи си сложиха каменна вата за изолация, но първо леко измазаха къщата- хастар . Докато при ЕРS лепят директно върху тухлите. Не знам как е правилно. Това от наблюдение около нас.

# 589
  • Пловдив
fani, измазването е по желание  и не е задължителна стъпка ,както при EPS ,така и  при вата .Зависи  дали е нова или стара тухла, дали е обезпрашено .По-скоро е най-важно как е шпакловано върху вата и EPS ,защото това е основното ,от което се пести .

# 590
@nelina_london може ли да ми препоръчаш фирма за дограма от Пловдив ? Имам вече опит с три и нито една не ми вдъхва доверие. Sad

# 591
  • Пловдив
Мога да не препоръчам нашата (Русгер) ,защото поискаха ние да платим за стъкло ,което те пукнаха при втори монтаж  Simple Smile
Имам няколко познати доволни от Данин.Когато събирах оферти , тяхната бе 5хил.лв по-скъпа за по-нисък клас дограма ,което предопредели избора ми  в онзи момент.

# 592
Мога да не препоръчам нашата (Русгер) ,защото поискаха ние да платим за стъкло ,което те пукнаха при втори монтаж  Simple Smile
Имам няколко познати доволни от Данин.Когато събирах оферти , тяхната бе 5хил.лв по-скъпа за по-нисък клас дограма ,което предопредели избора ми  в онзи момент.

оо Русгер любими на много наши познати :d Събирам за всичко мнение,че забързахме строежа и до месец-два трябва да имаме идея за всичко.

# 593
  • Sofiа
Здравейте,
Идвам за съвети/препоръки относно изолацията на покрива.
По проект е предвидена 15 см стъклена вата. Ние планирахме да сложим 30 см, но днес в един склад консултатнта ни препоръча да я изпълним с 15 см каменна минерална вата Knauf Naturebord Venti между гредите, а втория слой да е с 15 см стъклена вата URSA DF 40.
Не си спомням да съм срещала някой с комбинация от двете. Някой слагал ли е или залагате само на стъклена?
И още едно питане на тема изолации.Планираме да правим външна изолация и мзилки вътре едновременно в следващите 2-3 месеца. Днес майстора, който ще ни прави външната изолация ми каза да не бързаме да правим изолцията на покрива, за да дадем шанс да изсъхнат замазки и мазилки първо, преди да "запечатаме" и покрива.
Нелина, ха ха ха, честно не искам и да чувам вече за плътност на вата:close:
В крайна сметка днес майстора ходи да пипа достатъчно ли му е твърда ватата 100 кг/м3 и отсече, че става. Купуваме я и се надявам да не съжаляваме за избора. Снощи обсъждахме да сменим ватата с EPS, но явно в момента е трудно да се намери. Както казах, надявам се да не съжаляваме!
Нелина, много се изненадах от стъпка 5 в твоето описание с вторито дюбелиране. В клиповете, които съм гледала не дюбелират мрежата. Но звучи добре, ще помолим майсторчето да следва стъпките на Нелина Grinning
Днес дадохме пари на майсторите за ВиК и за Ел.инстслацията пари за материали и след вторник ги започват.

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 19:27 от Valery

# 594
И аз мисля като майстора Ви. Така или иначе вата на покрива не Ви е необходима в момента. Може да я платите и да я вземете на по-късен етап или да я складирате ако има къде ако ви притеснява, че ще поскъпне или изчезне. То и сезонът сега не предразполага към съхнене като цяло.

При нас например като се почне ремонт се сваля дограмата, оформят се отворите на прозорците и всичко вътре се ремонтира, дори често и боядисва. Седи отворено да диша с месеци. Накрая се монтират прозорците. Строителна влага на практика никаква не остава и всичко много добре изсъхва. Все се каня да снимам как оставят отворите. ММ много им се радва, че ги няма тези процеси като в БГ с обръщане на дограма и после как лесно се подменя. Не че и в БГ не може да се направи със самораздувни ленти например, но не се практикува, а и не са евтини.

# 595
  • Пловдив
Val,а каква бе логиката на консултанта под гредите ватата да е каменна ?Единствения + ,който виждам в тази ситуация е ако има теч от покрива,да не се накисне ватата,защото каменната вата се не се накисва толкова ,колкото минералната .Така или иначе ,ако се случи теч ,водата ще стигне до паронепропускливата мембрана .Не виждам някакво  е предимството в случая ,защото така или иначе ще трябва да поставите найлон (паронепропусклива мембрана) между ватата и гипскартона.Ще разгледам сега Ursa DF40 и ше ти пиша.Обикновено колкото по-голямо е числото -от 0,34 до 0,44 ,толкова по-рехава е  и по трудно се задържа между гредите .
  Мисля, че майсторът ви е прав .Може да поставите ватата  1 месец след измазването на вътрешните стени.Ние наредихме ватата преди турбозола, просто защото трябваше да правим нещо , и на места ,покрай стените, ватата се изпръска с мазилка .

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 21:34 от nelina_london

# 596
  • София
Аз мога да споделя мнение само като "майстор" за ватата, техническите предимства са отлично описани преди мен. Ние си положихме сами каменната вата и отвън и вътре. Голяма гадост е работата с нея, най-вече  на таваните. Бяхме екипирани като работещи с някой смъртоносен вирус. Предполагам, че за това майсторите искат много папри за работа с нея.  Фасада е дишаща, така че си спестяваме измазването

# 597
  • Варна
По спомен Ursa  DF e много рехава вата.

# 598
  • София
Благодаря за полезната дискусия относно изолациите!
Някой сложил ли е/има ли намерение да слага слънчеви панели, вързани със системата за отопление и топла вода?
Какво и колко?
Вече е в ход Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници:
https://www.nextgeneration.bg/upload/59/projects-npvu-15102021.zip

Днес ме зарадваха от общината с одобрен проект! Hands Metal Утре тичам да плащам таксите и да тече 14 дневния срок до РС!

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 15:42 от sofyia

# 599
Доколкото виждам, тази програма е за многофамилни къщи, които също така не са свързани към ТЕЦ/газ...

Общи условия

Активация на акаунт