Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 799
  • 795
  •   1
Отговори
# 600
  • Велико Търново
София, ние сме взели панели и ещ ги връзват и към котела, но все още нямам опит да споделя. Панелите са си в гаража и чакат да им дойде момента Sad

# 601
  • София
За домакинства трябваше да има за фотоволтаици (не соларни панели), и ние трябва тези дни да звъннем на една консултантка по европроекти, да видим какви са условията. Сигурно ще искат УВЕ Sad

# 602
  • София
Копирам съдържанието на Програмата, и за еднофамилни къщи е:
Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници (ЕВИ) в еднофамилни сгради и многофамилни сгради, които не са свързани към топлопреносни и газопреносни мрежи.

1.   Описание на проекта (цели, основни дейности)
Целта на проекта е да се повиши използването на ЕВИ при крайното потребление в сектор домакинства чрез финансиране закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване (БГВ) и фотоволтаични системи.
Проектът предвижда финансирането на два вида мерки за възобновяема енергия в домакинствата:
-   Изграждане на слънчеви системи за БГВ
Максималният размер на безвъзмездното финансиране на отделно домакинство се предвижда да е 60% от стойността на системата, но не повече от 1 176,50 лв., а за домакинство, което получава енергийни помощи – 100% от стойността на системата, но не повече от 1 960,83 лв.;
-   Изграждане на фотоволтаични системи до 4 kW с акумулатори (с допълване на енергия от мрежата)
Максималният размер на безвъзмездното финансиране на отделно домакинство се предвижда да е 60% от стойността на системата, но не повече от 6 260,50 лв., а за домакинство, което получава енергийни помощи – 100% от стойността на системата, но не повече от 10 434,17 лв.
В случай на техническа невъзможност за използване на акумулатори фотоволтаични системи до 4 kW без акумулатори ще бъдат приложени. В този частен случай максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделно домакинство се предвижда да е 60% от стойността на системата, но не повече от 5 301,50 лв., а за домакинство, което получава енергийни помощи – 100% от стойността на системата, но не повече от 8 835,83 лв.
Инсталираните машини и съоръжения трябва да бъдат нови – „втора ръка“ не са допустими за финансиране.
Едно домакинство може да кандидатства само за една от двете мерки.
Делът на домакинствата, получаващи енергийни помощи, е определен по данни на Министерството на труда и социалната политика – за отоплителния сезон 2019/2020 г. на 252 616 домакинства е предоставена целева помощ за отопление. При уточняване на този дял са ползвани и индикатори за бедност и социално включване и комбиниран индикатор „Население в риск от бедност или социално изключване“ на изследване на НСИ от 2019 г.
Стойността на системите по отделните мерки, а оттук и максималния размер на безвъзмездното финансиране е определена с маркетингово проучване.
Проектът ще спомогне за намаляване на енергийната бедност чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност и технологии за оползотворяване на ЕВИ в домакинства и помощта е съвместима с вътрешния пазар съгласно чл. 107, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
Проектът насърчава равните възможности за всички, независимо от пол и етническа принадлежност, религия или вероизповедание, включително възможностите за достъп за хора с увреждания чрез интегрирането на принципа на недискриминация. Финансираните проекти ще се основават на общите ценности на зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата.
Проекта отговаря на виждането за стратегическа автономност и сигурност, като ще допринесе за намаляване на енергийната и ресурсната зависимост на домакинствата и ще използва нови и иновативни технологии, включително за ЕВИ. В същото време ще осигури по-широко пазарно проникване на новите технологии и ще допринесе за подкрепата на местният инсталаторски бизнес и запазването на работни места.
Проекта ще се изпълнява следвайки принципа за ненанасяне на значителни вреди по смисъла на Регламент (ЕС) 2020/852 за създаване на рамка за улесняване на устойчивите инвестиции и за изменение на Регламент (ЕС) 2019/2088.
Крайни бенефициенти по дейностите от проекта са домакинства и не се прилага режим на държавна помощ.

# 603
  • Пловдив
Аууу,много полезно.Мога ли да използвам проектът за топла вода от проектната документация на къщата?Още не сме закупили колектори и ако мога да ползвам тези 60% за тях, ще е чудесно.

# 604
sofyia, много благодаря за споделената новина!
Знаеш ли към кое министерство са тези програми?
В кой файл е описана тази програма? Аз не мога да открия.

# 605
  • София
https://nextgeneration.bg
Това е въпросната програма за възстановяване и развитие, която се дъвче вече от трето правителство, в частта Механизъм за възстановяване и устойчивост. Не мога да дам точен линк, не съм я чела подробно, така ми я пратиха и на мен.
Механизмът ще е както предните години при санирането - първо ще кандидатстват общините, впоследствие собствениците на еднофамилни къщи -в самите общини. Там конкретно в кой отдел не се знае. Ще се възобнови и санирането на многофамилните.
Т.е трябва да следим в самите общини, предполага се, че големите такива ще се включат първи.

# 606
Тази програма е само добри пожелания и нищо по същество. Ако и когато, и изобщо ЕК одобри Планът за възстановаване, тогава тепърва ще се пуснат насоки за кандидастване и ще може да се кандидатства по всички мерки в Плана. За сега се предвижда Плънът да се администрира от Министерство на финансите по ВСИЧКИ мерки. Това от сега ви казвам, че е кауза пер дута, защото всяка програма си има специфика, а МФ нямат този капацитет и ще настане пълен хаус в управление на мерките. Дано им дойде друг акъл и отделните министерства да си администрират мерките. Само че докато БГ не заяви кога ща си спре Мараците и въгледобива, няма да видим одобрен План за възстановяване. А и парите, които се отпускат са изключително недостатъчни при новите цени на всичко. До сега процедурите по други такива програми беше следната. Взимаш заем от определени банки, които работят по програмите/бяха  ФАР и Дезире/ и като си купиш да речем климатици, магазинът/филмита ти издава фактула и разни протоколи за монтаж и т.н. После от програцмата идва комисия, която потвърждава това че вече наистина си си купил точно оприделени климатици/по списък са/ и че са ти поставени. Тогава те също ти издават разни документи. Тогави отиваш в банката, където си теглил заемът и ти го преиисляват и ти приспадат помоща. Не ти се дават пари на ръка. Накрая като сложиш лихвата по кредита излиза, че помоща не по-малка от това, което си платил като лихви. Другата възможност още не изчистена като визия и също още неодобрена е това https://www.eufunds.bg/bg/oprd/node/6839 в Министерство на регионалното развитие. През тази програма евентуално ще може да се пуснат насоки за кандидатстване през пролетта на 2023 г.
Ние имаме поставени два слънчеви панела, които са ни вързани към бойлерът за топла вода, който е част от систимата за отопление с термопомпата. Писала съм доста пъти в различни теми. На нас през 2020 г. цялата система ни излезе 30 000 лв., като само частта на системата с панелите беше около 5000 лв. То са панели, че специални килимиди с отвори так където влизат крачитата на панилите, медни тръби, джади и т.н. цалата тази система отива в техническо помещение, където пък са останалити части на системата ни с термопомпата. Трудно се напасват и си трябват добри майстори. При нас имаше проблеми докато нещата тръгнат. Дори сега като си затопли още нещо ще се добави. Не разбирам нищо от тези техники, така че не мога да съм полезна с детайли по систимата. Знам само, че панелите са Бош. Зимата и не само при облачно време не може.да насмогнат да топлят достатъчно водата в бойлера. Тогава водата се доподгрява от термопомпата.

# 607
Извинете за офф топика, ама не мога да се сдържа Sad
България е като държава от 3-ия свят относно тези програми, пълна скръб! В Италия ни предлагат автоматично като купуваш отоплителни тела да начислят 4% ДДС за новостроящ се имот или 11% за такъв в ремонт, при който подменяш отоплението при стадартни 22%. Освен това по европейските програми автоматично плащаш 50% от цената на уреда при покупка като си предоставиш данните на търговеца  (почти всички участват). Друга подкрепа има като правиш ремонт на стар имот се подават фактурите към данъчната дукларация и ако живееш в имота ти възстановяват направените разходи в срок от n брой години (тук не иде реч обаче за смешните 2000 лв в БГ, а за 100000 евро).
Във Франция пък като поставят на частни домове допълнителни панели за слънчева енергия слагат електромер, който отчита какво си потребил и ако тези панели са събрали повече от потребената от теб енергия ти плащат парите на теб. Не се чудиш как да я събираш в скъпи батерии, да правиш инсталации да не прегрее нещо и т.н. както е в БГ. Всичко от всеки се изкупува.
В България е такава пародия тази програма за ЕЕ и подобни, че нямам думи.... на фона на всичкото безпаричие.

# 608
  • София
Жалко, че още не е работеща програмата.
А иначе за покупка на климатик по подобна програма аз съм се възползвала навремето и бях доволна. Да минаваше се през кредит, който реално не ми беше необходим, но след първата вноска го погасих веднага напълно, без допълнителни такси. Така приспаднатата сума си беше почти изцяло бонус, с незначителна лихва за един месец. Реално и почти безлихвен кредит да е, тоест отстъпката се изяжда от лихвите, пак би ми било от полза в момента, но нямам време да чакам дали и кога реално ще заработи тази програма.

# 609
  • София
Драго, колега от Швейцария правеше топ клас система със солари и волтаици (май и двете имаше), защото до тогава само към 40% от разхода на енергия му покривали наличните панели; та щеше да сменя и по сметки щеше да става напълно независим. Веднъж държавата помагаше и отделно кантонът на местно ниво - не помня с точност, но някъде към 80% от инвестицията май му се покриваше по този начин. И мислеше как да махне всичко друго освен електромобили, защото имали план 2023 (май беше) в Швейцария да забраняват бензинови и дизелови. Инфото ми е през ММ и е от преди 2 години, може да има неточности и промени, но със сигурност насоката беше такава и финансовата помощ беше нещо нечувано от нас...  Камо ли пък тук да си представим да забранят всичко освен електромобили Simple Smile

# 610
Здравейте! Имаме стълб на Евн пред къщата, който се руши и е за подмяна. Подадохме молба и след 1-2 месеца дойдоха на оглед. Казаха, че до 1-2 месеца ще го подменят. Минаха около 10.. Дойдоха и поставиха пластмасов - и той се клати при по-силен вятър. В потрес съм... 🤨🤔

# 611
  • София/Варна
Здравейте! Имаме стълб на Евн пред къщата, който се руши и е за подмяна. Подадохме молба и след 1-2 месеца дойдоха на оглед. Казаха, че до 1-2 месеца ще го подменят. Минаха около 10.. Дойдоха и поставиха пластмасов - и той се клати при по-силен вятър. В потрес съм... 🤨🤔
Няма как да е пластмасов , може би е железен. Ако е такъв е нормално да се клати при вятър, както светофарите се клатят.

# 612
Благодаря. Различавам пластмаса от метал. Определено не е метален.

# 613
  • София/Варна
Не съм искала да те засегнат, извинявай. Чак ми стои невероятно да е пластмасов и за това го написах. Да не е с някакво спешъл покритие.

# 614
Бихте ли сложили снимка, за да се ориентираме какво е това чудо?

Общи условия

Активация на акаунт