Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 791
  • 795
  •   1
Отговори
# 615
Не съм се засегнала. 😉И за мен е невероятно, но след като металът поскъпна драстично.. Ще снимам по-късно.

# 616
  • София
fatalina и Drago ни закопаха надеждите набързо Wink Всичко това е вярно и проблемите на нашата държава са налице...да, в третия свят сме по много показатели. Но пък аз разсъждавам и по друг начин - докато ние работим на макс и нямаме време да обикаляме по институции, защото на наш гръб лежи БВП на милата ни родина, едни слоеве, с много свободно време и живуркайки на наш гръб, с нахалство към прогрес си сложиха на колибите безплатни климатици, нали?
А сега сериозно, доста блокове се санираха по предишната действаща програма, но парите стигнаха за първите, които бяха готови с документите. Аз бях касиер в нашият блок (138 апартамента) и не се преборихме, искаха регистриране на етажната собственост като юридическо лице и 67% съгласие.
Точно днес един приятел, живее в общ. Кремиковци, София, се похвали, че са го одобрили за три климатика (той е с пелетен котел). Не знам коя е програмата, позната строителна техничка му е внесла документите в общината. Така че, най-вече за всички вас, които вече сте построили, има смисъл да се следи Simple Smile

# 617
Големите пари не изтичат тоно в тези с колибите. Текат в други посоки и джобове и то доста сериозни суми.

В София относително малък дял блокове се възползваха от програмата за саниране. Из страната има доста повече санирани блокове.

За София тече програма за смяна на печки с климатици. Може Вашия познат да се е възползвал по тази програма.

Преди време се възползвах от програмите и сложихме на къщата на майка ми и баща ми система за топла вода. Тогава излезе около 5000 с бойлер, панели, инсталация и т.н. Сега ми е странно, че предвиждат около 1000лв за такава система (ако въобще я приемат тази програма).
Ако държавате наистина подпомогне бихме си сложили фотоволатаици, но се съмнявам да има работеща програма в тази посока.
За мен лично е логично на енергоспестяващи уреди да има намалено ДДС, но за сега това са само мечти в нашата държава.

# 618
Относно програмите за подмяна на уреди на твърдо гориво с екологично, то има проекти по две такива, чрез които се финансират общини с установено замърсяване на въздуха с финни прахови частици.  Едната е програма Life на ЕК https://lifeipcleanair.eu/ а другата  Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020", също на ЕК. https://air.sofia.bg/  По втората прогрима, освен СО са финансирани и: Горна Оряховица, Видин, Пловдив, Смолян, Димитровград, Бургас и Монтана. И, не, не заменят камини с пелети с климатици!  По програмите се подменят само печки и камини с дърва и/или въглища с камини и котли с пелети, или пък с климатици, или с котли на газ, или създават възможност за свързване на домакинството с централно парно и с газопреносната мрежа. Който счита, че може да се възползва от тези проекти, сега е времето да кандидатства. По тези проекти помоща е напълно безвъзмездна. Не ви дават пари, а направо ви подменят отоплителното устройство. Обаче задължитно взимат старото и го предават за вторични суровини. След това в срок от 5 години след приключене на проекта ви проверяват дали устройството е там и се ползва. Подават се заявления в съответната община.

# 619
Малко отклонявам темата.

Някой строил ли е с тухли Винербергер, които са с изолация(някаква пяна) в междините?

# 620
  • Пловдив
А ,аз тъкмо се вживявах пред ММ ,че ще участваме в програмата за колектори за БГВ  Simple Smile  Явно ,няма да стане Simple Smile
computer, тези тухли са по-зле изолационно от тухла +изолация, а цената е...Simple Smile .Бетоновите елементи трябва да са по-навътре и да се изолират допълнително .Дограмата също не може да се сложи максимално напред,защото няма да остане перваз .

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 21:40 от nelina_london

# 621
На познати смениха печката на дърва с климатици Midea по въпросната програма от общината😁, естествено, типично по български, само се усвояват някакви пари. Като сложиш на къща 200 квадрата 3 климатика Мидеа, не ми се мисли каква ще им е сметката... Всичко допълнително се заплаща, като ваничките под климатика, например 😀

# 622
На познати смениха печката на дърва с климатици Midea по въпросната програма от общината😁, естествено, типично по български, само се усвояват някакви пари. Като сложиш на къща 200 квадрата 3 климатика Мидеа, не ми се мисли каква ще им е сметката... Всичко допълнително се заплаща, като ваничките под климатика, например 😀
Това в коя община се случва? Питам, защото е нарушение на изискваниата за показатели на уредите. Обаче не се учудвам. Може някой кмет да е решил да си прави каквото си иска. Само че при проверка, ако не устройствата не са каквито се изискват няма да им се верифицират разходите и ще останат за сметка на бюджета на общината.
А и в по-големият случай се предоставят само по 2 климатика.  Всичко е индивидано за различните общини. Зависи какви проучавания са направени, какво е планирано и колко са кандидатите.

# 623
Привет,
Не знам дали някой може да помогне, но да си пробвам късмета.
Купуваме 4-стайно жилище (3 бани,3 спални, голяма дневна+кухня) на шпакловка и замазка в Пловдив в момента. Интересувам се от каквито и да е препоръки за майстори/строителни фирми за цялостно завършване на жилището. Относно кухни за сега клоним към ИКЕА, но пък ни се искаше да имаме кухненски остров, а техните са си колички, не острови, въпреки, че ги водят такива. Някой има ли препоръка за фирма, с качествени кухни, която да предлага и изготвяне на проект? Също за баните - четох различни негативни мнения за големи магазини за обзавеждане на баня, но препоръки не намирам много. Каквито и да е препоръки и съвети ще ми свършат работа, тъй като за пръв път минаваме през такова приключение. Благодаря предварително

# 624
  • Велико Търново
Честито жилище!
Много харесвам кухните на икеа, но според мен, щом ще отделите такава сума за кухня, по-добрия вариант е индивидуален проект по поръчка.
В темата има доста потребители от Пловдив и региона, така че ще има кой какво да препоръча Simple Smile
Вижте и също темата за интериорен дизайн, там също има много съфорумка от пловдивско.

# 625
Относно кухни за сега клоним към ИКЕА, но пък ни се искаше да имаме кухненски остров, а техните са си колички, не острови, въпреки, че ги водят такива.

Острови се правят от долните им шкафчета и имат елемент за фиксиране (опора ли беше, не помня как се казваше). Ако се пробвате са си проектирате кухнята с тяхната програма в списъка с артикули ще Ви излезе.

# 626
Здравейте! Не съм следила темата до момента, защото нито строим, нито сме имали такива планове. Но... Smiley купихме си вила скоро и за съжаление селото е без канализация. Спряхме се на българска пречиствателна станция и в момента събираме оферти за изкопаването на каналите за тръбите, но не бих казала, че имаме голям напредък до момента. Има ли някой с опит в темата да препоръча фирма? Мъжът ми иска да се копае на ръка, защото не иска да бута оградата, за да влезе багер, но ако има как мини багер да влезе в двора, също е вариант. Къщата се намира на 20-25 минути от София.

Пречиствателната станция е на Биотех, защото, една чешка беше набелязал ММ, били два път по-евтини от други. Надяваме се, че ще ни върши работа.

# 627
  • София/Варна
Говорете с местните за багерист с малко багерче.

# 628
  • Велико Търново
Говорете с кмета, ако не познавате хората там. Все има някой с бобкат, който да чисти канавки, копае и т. Н.

# 629
Ох, мъжът ми е намерил човек, който отдава багери под наем, та ще свършат работата. Остава да намерим ВиК човек. След това трудното ще е да синхронизираме ВиК, багера и тези с пречиствателната станция да работят заедно или леко да се застъпват. Този дето ще копае не иска да се ангажира с ден и час, съответно и другите по веригата трябва да са някак гъвкави.

Общи условия

Активация на акаунт