Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 398
  • 795
  •   1
Отговори
# 75
  • София/Варна
Цвети това за проект или за изпълнение?
Скрит текст:
Здравейте,
не съм се мяркала тук от много време, но за съжаление няма с какво да се похваля. Всичко се случва толкова бавно, че вече се чудя ще доживеем ли да я почнем тази къща, а за завършването не ми се и мисли… Архитекти, проджект мениджмънт … никой не бърза за никъде, влачим се с разни проекти и специалности.
Дали някой от вас е искал оферта за проектиране на умна къща и/ или озвучаване и ако да, бихте ли споделили цената на проекта, за да си “сверя часовника”?

20000 ни казаха и се отказахме от тази опция. Съвременните уреди си имат приложения и могат да се контролират от телефон, така че за нас е ненеужна инвестиция.

# 76
Здравейте,
не съм се мяркала тук от много време, но за съжаление няма с какво да се похваля. Всичко се случва толкова бавно, че вече се чудя ще доживеем ли да я почнем тази къща, а за завършването не ми се и мисли… Архитекти, проджект мениджмънт … никой не бърза за никъде, влачим се с разни проекти и специалности.
Дали някой от вас е искал оферта за проектиране на умна къща и/ или озвучаване и ако да, бихте ли споделили цената на проекта, за да си “сверя часовника”?

Ние ще ползваме Salus, тръгнахме към тях заради подовото отопление. Взела съм датчици за входните врати и прозорците ако някой е забравен или някой опита да отваря. Ще поръчвам и релета, за да контролираме част от осветлението. За момента това, но има и разни други джаджи. В никой случай не излиза 20 к.

# 77
  • София
Цвети това за проект или за изпълнение?
Скрит текст:
Здравейте,

20000 ни казаха и се отказахме от тази опция. Съвременните уреди си имат приложения и могат да се контролират от телефон, така че за нас е ненеужна инвестиция.

И двете, проект с изпълнение.

# 78
  • Sofia
За цена само на проект ми е въпроса. Почти 5К ми искат за двете неща. За ел. и секюрити офертата ми е по- ниска и затова се замислих.

# 79
Здравейте,

Ако решите ще ви помогна безвъзмездно Simple Smile  Много зависи какво искате да направите, но за стандартните неща едни 1000-1500 лв ще стигнат.

# 80
Здравейте,

Ако решите ще ви помогна безвъзмездно Simple Smile  Много зависи какво искате да направите, но за стандартните неща едни 1000-1500 лв ще стигнат.

Може ли да дадете подробности за това кои са стандартните неща? Аз се интересувам любителски от такива неща, но тепърва предстои да планирам какво да направя за къщата, която ще строим.

Иска ми се да е някаква готова система, която да има всички видове модули. В момента имам вкъщи разни неща базирани на Smartthings платформата, но там е малко тип "направи си сам".

# 81
Стандартни неща са:
1. Контрол на осветлението - има готови ключове по 30лв бройката, които се интегират с alexa, google и т.н. Аз бих препоръчал механичен ключ с малко хардуер за да е по-естествено
2. Информация за отворени прозорци - това 10лв на прозорец примерно.
3. Контрол на отоплението спрямо избрана температура - купуват се клапани за колектора ит.н.

Аз мисля да направя нещо мое (софтуерно) и  разни модули и т.н., ако искате интегирана готова система си пригответе цифра. Ако искате нещо направи си сам с добро качесто си пригответе малка цифра Wink

Просто човек трябва да дефинира какво иска. След това мога да предложа някакви неща в стил "направи си сам хубавото" Simple Smile

# 82
В "направи си сам" системата единственият проблем е частта със сигурността, трябва човек да е по-навътре с материала с отворения софтуер. Дори имам резерви към фирмите, които програмират на парче, например с KNX, следват някакъв протокол, но после всяка фирма си програмира според знанията си.

# 83
Ние се отказахме от KNX-a и Dali. Излизаше доста скъпо.
Сега гледаме Shelly. Те са български. До колкото знам имат компоненти и за термостати.

drago_2008, дали може да споделиш каква система ползвахте за подовото? Имаме оферта за Рехау, но са прекалено скъпи.
Имаме и оферта за kan-therm, но тях до сега не бях ги чувала. Чудя се дали са добри.

# 84
Ние се отказахме от KNX-a и Dali. Излизаше доста скъпо.
Сега гледаме Shelly. Те са български. До колкото знам имат компоненти и за термостати.

drago_2008, дали може да споделиш каква система ползвахте за подовото? Имаме оферта за Рехау, но са прекалено скъпи.
Имаме и оферта за kan-therm, но тях до сега не бях ги чувала. Чудя се дали са добри.

Шели са по-скоро китайчета с български етикет и софтуер.

В "направи си сам" системата единственият проблем е частта със сигурността, трябва човек да е по-навътре с материала с отворения софтуер. Дори имам резерви към фирмите, които програмират на парче, например с KNX, следват някакъв протокол, но после всяка фирма си програмира според знанията си.

Ако всичко е в затворена мрежа (в offline режим) няма никакви драми. "трябва човек да е по-навътре с материала с отворения софтуер" ми звучи малко като "Как се нарича жадна крава? Кръвожадна"

# 85
Тц, крАвожадна. Simple Smile
Не знам какво имаш предвид под офлайн режим, камо ли с алекса по средата. Само сиркуит на камери? Какъв е смисълът да е офлайн, аз най-вече искам да знам какво става като ме няма вкъщи...Просто споделям личния си опит и мнение, "направи си сам" или свободно програмирани смарт кръгове в частта сигурност имат голям риск от "разбиване". Те прехвалените софтуери ги разбиват, сигнали заглушават, т.н., камо ли простичките...

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 19:50 от chortiz

# 86
Тц, крАвожадна. Simple Smile
Не знам какво имаш предвид под офлайн режим, камо ли с алекса по средата. Само сиркуит на камери? Какъв е смисълът да е офлайн, аз най-вече искам да знам какво става като ме няма вкъщи...Просто споделям личния си опит и мнение, "направи си сам" или свободно програмирани смарт кръгове в частта сигурност имат голям риск от "разбиване". Те прехвалените софтуери ги разбиват, сигнали заглушават, т.н., камо ли простичките...

Да не разводняваме темата, но офлайн режим е когато си вътре и т.н. Алекса разбира се няма как да е в офлайн режим. Според мен custom решение е по-трудно за хакване, защото е... custom. Зависи и за какво хакване говорим и т.н. В крайна сметка всичко е баланс между нужди/пари/сигурност(необходима сигурност). Аз имам камери на парцела си и към тях имам автоматична вентиалация, аларма, ако ми спре тока/някой отвори нещо да рови и т.н. Макар да е с реално IP и съвсем проста (по моите разбирания) защита все още никой не я е хакнал (освен 1 котка, която сере до стълба) Simple Smile

# 87
Цитат
Зависи и за какво хакване говорим и т.н. В крайна сметка всичко е баланс между нужди/пари/сигурност(необходима сигурност).

Абсолютно да. Simple Smile

На съсед някакъв им се беше включил и им говорил през камерите им. Бяха викали полиция, фирмата...нищо не се изясни. Аз сигурно ще лудна, ако ми се случи.
На друг съсед отнесохме кабела за интернет без да искаме с едно багерче....Уж трябваше да им пищи, врещи, т.н....нищо насреща. Фирмата забравила...или "забравила" кой ги знае...батерията на онзи портативния модул на алармата. Ужас.

Както и да е...споделяйте, от първа ръка информацията е полезна. Simple Smile

# 88
Цитат
Зависи и за какво хакване говорим и т.н. В крайна сметка всичко е баланс между нужди/пари/сигурност(необходима сигурност).

Абсолютно да. Simple Smile

На съсед някакъв им се беше включил и им говорил през камерите им. Бяха викали полиция, фирмата...нищо не се изясни. Аз сигурно ще лудна, ако ми се случи.
На друг съсед отнесохме кабела за интернет без да искаме с едно багерче....Уж трябваше да им пищи, врещи, т.н....нищо насреща. Фирмата забравила...или "забравила" кой ги знае...батерията на онзи портативния модул на алармата. Ужас.

Както и да е...споделяйте, от първа ръка информацията е полезна. Simple Smile

Аз просто съм geek Simple Smile и освен това вярвам много в "На вълка врата му е дебел, защото сам си върши работата"

Още чакам РС, но покрай мен вече има бая хардуер за домашна автоматизация(искам да тествам много неща) и честно казано, ако махнем Alexa/Google може да се постигне сравнително сигурна система. Имам и Alexa и Google, но не съм фен на командите много много. Предпочитам да си цъкна от телефона.

Ето тези ключове ми харесват доста като дизайн https://sonoff.tech/product/smart-wall-swtich/m5/ . Купувал съм предните модели и са прилични. Замислям умната къща да може лесно да се превключва към проста къща, защото не ми се иска да стоя на тъмно, защото съм ритнал някоя джаджа Simple Smile

# 89
При нас следва смяна на покрив и в тази връзка имахме среща днес с препоръчан човек. Работи по желание на клиента, както се договорим: може и ние да поръчаме материалите, може и той. Почваме да разучаваме различните керемиди. Известно ми е, че темата е обсъждана многократно, но ще съм благодарна за всякакви отзиви. Майсторът ни препоръча Брамах и ходихме до една база да ги видим на живо. Аз не разбирам от техн. спецификации. Знам само, че искам да са тъмно-сиви 😊. Какво ще кажете за серията им Класик Протектор плюс? Ето този цвят съм си харесала:  Гранит металик

https://www.bramac.bg/produkti/modeli-keremidi/protektor-pljus.html

Общи условия

Активация на акаунт