Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 691
  • 795
  •   1
Отговори
# 255
Извинявам се, че ще отклоня темата, но имам нужда от насока 😋
За покрива ще се използва лак на Бохемит. Майсторът ни иска да си изберем цвят. Намирам в нета цветовете като може да отидем и на място, където се предлага за да си изберем. Спонтанно се насочих към два цвята, които смятам, че биха били подходящи на тъмносивия цвят керемиди, които ще слагаме: палисандър и графит
Ето линк с цветовете: https://bg-masterbox.com/?product=%d0%b1%d0%be%d1%85%d0%b5%d0%bc … d0%be%d0%b2%d0%b5
Човърка ме обаче да видя готова комбинация, реални снимки на покриви, но в нета не намирам примери или пък не задавам подходящи ключови думи. Някой с идея или с предложение? Ако някой има същата или подобна комбинация да покаже ще е повече от идеално :
Edit: разцъкам пинтерест в момента, та май оттам ще намеря нужната ми информация Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 12:07 от Kölsches Mädel

# 256
  • София
Преди време закупих съседния имот /по-малкият/ и те се обединиха  - става дума за земеделска земя.
 Сега извадих разрешение от Областна дирекция по земеделие за преместваем обект /тоест ще има и ток/
 Въпросът е доколкото разбрах 35 квадрата застроена площ на фундамент мога да изградя максимално. Още не сме ходили при гл арх на общината.

1. ако втората половина беше закупен член от семейството  -  можехме ли сега и двамата да извадим по едно становище /"виза"/ и на калкан да станат 70 квадрата - една по-голяма  постройка?
Най-вероятно ще се продаде тъй като в момента най-добрия случай да се продаде тази зем.земя са 10-15Е/м2
 План Б:  ако се договорим на добра цена за съседния декар >> лицето ще стане от 15 метра на 22м - не знам дали си заслужава такъв тип инвестиция /и варианта за калкан ще е възможен/.
Според мен за това положение - и 35м2 са ОК за някои хора /за нещо сезонно да го ползва./ - верандата нали не влиза в площта /навес също?/

Иначе е на 15 км от София слънчево и равно Simple Smile
Говорим за варианти без ПУП и смяна на предназначение на земята! - оказа се че не може да се смени.
Иначе, какви са бюджетните варианти за преместваем обект или нещо полуготово /лека постройка ?
*  и по-скъп вариант - /ако останат средства/?

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 15:26 от Starrydream

# 257
  • Пловдив
Много бегло бях проучвала строежа на калкан ,защото и ние имахме 2 съседни имота.Отказах се от него,защото трябва да се изгради противопожарен зид между двете сгради и стълбищата трябва да са отделни.Естествено,че вас не ви засяга това със стълбището,но дали изобщо се разрешава калкан за преместваем обект с нетърговски статут?
Ако следващият имот има лице от само 7м,то застроената част в него може да е само 4 м,ако има изобщо шанс за въпросния калкан.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 00:49 от nelina_london

# 258
Преди време закупих съседния имот /по-малкият/ и те се обединиха  - става дума за земеделска земя.
 Сега извадих разрешение от Областна дирекция по земеделие за преместваем обект /тоест ще има и ток/
 Въпросът е доколкото разбрах 35 квадрата застроена площ на фундамент мога да изградя максимално. Още не сме ходили при гл арх на общината.

1. ако втората половина беше закупен член от семейството  -  можехме ли сега и двамата да извадим по едно становище /"виза"/ и на калкан да станат 70 квадрата - една по-голяма  постройка?
Най-вероятно ще се продаде тъй като в момента най-добрия случай да се продаде тази зем.земя са 10-15Е/м2
 План Б:  ако се договорим на добра цена за съседния декар >> лицето ще стане от 15 метра на 22м - не знам дали си заслужава такъв тип инвестиция /и варианта за калкан ще е възможен/.
Според мен за това положение - и 35м2 са ОК за някои хора /за нещо сезонно да го ползва./ - верандата нали не влиза в площта /навес също?/

Иначе е на 15 км от София слънчево и равно Simple Smile
Говорим за варианти без ПУП и смяна на предназначение на земята! - оказа се че не може да се смени.
Иначе, какви са бюджетните варианти за преместваем обект или нещо полуготово /лека постройка ?
*  и по-скъп вариант - /ако останат средства/?
Това дали ще има ток ще го реши ЧЕЗ, а не областната управа. Най-добре си изговорете нещата с гл. архитект, защото казусът Ви е много заплетен, още повече, че няма да преобразувате земеделската земя. Считам, че ако имате късмет най-много ще можете да поставите един готов фургон, или готово сглобяемо бунгало.
На Ваше място не бих хвърляла повече пари в бемислени ливади.

# 259
  • София
julian, а сега може ли да ни покажеш кои дограми в България имат/нямат в състава си DEHP, и теоретично колко време ще отнеме да се натровим сериозно от отделените вредни съединения, при положение, че проветряаме поне веднъж на ден за 10-15 минути? Колко случая на пострадали от изпаренията на дограмата има регистрирани от лекарите в България или поне в Европа?
И същото за ламината - при какви точно условия и за колко време ще се разболеем?
Мисля, че това са важни уточнения в едно публично изказано мнение.
Никой не отрича, че пластмасите са доста кофти елемнт в жиота ни, но чак пък ей така безнаказано да се позволяа в светоен мащаб на производителите да тровят данъкоплатци, без защитни регулации - не можеш да ме спечелиш за каузата все още.

jalapeno, решихте ли за стените?

Kölsches Mädel, имаме цвят палисандър на нашия покрив (с червени керемиди), ще пратя снимки.

# 260
Площта на постройките, които се разрешават в земеделските имоти без преотреждане зависи от площта на имота - описано е достатъчно добре в Наредба 19. Тези 35 квадрата са стар норматив отпреди повече от 20 години!

# 261
  • София
Какво трябва да се има предвид при наемане на архитект - за от - до (преди строежа), т.е. договор и с кои инстанции, пера е важно да се заеме?
ПП: Един проект за малка къща - колко излиза горе долу?

ПП: Какъв е минималния обект който трябва да има на мястото - за прокарване на ток/чез?
В офис на чез ще ме ориентират ли за цени и срок? Оправдана ли е такава инвестиция /за стопански цели ще е парцела, зем.земя/ - за продан.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 07:56 от Starrydream

# 262
  • Пловдив
На твое място бих платила една консултация с архитект,за да си спестиш последващи главоболия.Изискванията за преместваем обект са различни.Колкото по-малък е проекта,толкова по-скъпо е проектирането на квадрат,но не съм наясно кои пера  от целия пакет биха отпаднали при теб.
Доколкото разбрах,земята е земеделска и предполагам ще разрешат ел.партида  само до 6 kW.

# 263
  • София
На твое място бих платила една консултация с архитект,за да си спестиш последващи главоболия.Изискванията за преместваем обект са различни.Колкото по-малък е проекта,толкова по-скъпо е проектирането на квадрат,но не съм наясно кои пера  от целия пакет биха отпаднали при теб.
Доколкото разбрах,земята е земеделска и предполагам ще разрешат ел.партида  само до 6 kW.
консултация с архитект предстои и на живо, но нямаме опит.. има идеи.
ще питам за мощността.

# 264
  • София
За малки къщи (под 100 м2) минималната цена е/беше като цена за 100 м2 къща. Тоест, дори да строиш 75 м2, плащаш проектиране като за 100 м2. Това е оскъпяването и се дължи на факта, че не работиш с един човек, а с цял проектантски екип.
И аз знам само за обикновена къща какви части трябва да има проекта.
Моята вечна препоръка - договорът с архитекта да включва издаване на Разрешение за строеж. Допълнително бяхме му направили пълномощно и това е; пред общината ни е представлявал, с другите институции се разправя човек сам.

# 265
  • В.Търново
Според вас как е по-добре, да направим проект за 70-80 квадрата къща или 100кв.? Тази разлика от 20 квадрата ще оскъпи ли доста строителните материали? Ако гаража е отделно от жилищната сграда пак ли ще влиза в квадратурата на общия проекта от 100кв.?

# 266
  • София
При нас верандата влиза в площта на проекта, да - и в ценообразуването на строителя също. Тоест, къщата ни е 75 м2, но има и веранда, та по проект е към 90 м2. При нас това не водеше до никаква разлика Simple Smile
Тези 20 м2 ги сметни по цената за груб строеж, според мен - довършителните работи едва ли ще те съборят (макар че към днешна дата няма как да знам със сигурност).
Ние дадохме бюджет на архитекта и в интерес на истината, така проектираха, че успяхме да се вместим с някаква минимална разлика от 3-5 хиляди лв. Но и го срещнахме със строителя, който вече бяхме избрали, и това според мен помогна. А и сме с дървена къща, може да има значение или да е имало към тогавашния момент.

# 267
  • В.Търново
Аз не искам и от веранда да губя.На мен ми е важна жилищната площ да е повече. Ако трябва и веранда и гараж да се вмества в чиста жилищна площ от 80 квадрата, за стаите и санитарните помещения ще ми останат някакви си 55квадрата, което е всекидневна и 1 спалня + баня и тоалетна.

Въпроса ми беше дали гараж отделно от жилищната сграда се брои към квадратурата на къщата?

# 268
Русалка, ако от застроена площ 80 кв.м. отидете на 100 /увеличение с 25%/, строителните материали би трябвало да се увеличат, но не с 25%, а по-малко /може би 10-15%/. Колко точно никой не може да каже на този етап. Втория въпрос за това коя квадратура къде влиза, не можах да го разбера...
Докато съм писала си повторила въпроса, но пак не ми става много ясно какво питаш.

# 269
  • София
За малки къщи (под 100 м2) минималната цена е/беше като цена за 100 м2 къща. Тоест, дори да строиш 75 м2, плащаш проектиране като за 100 м2. Това е оскъпяването и се дължи на факта, че не работиш с един човек, а с цял проектантски екип.
И аз знам само за обикновена къща какви части трябва да има проекта.
Моята вечна препоръка - договорът с архитекта да включва издаване на Разрешение за строеж. Допълнително бяхме му направили пълномощно и това е; пред общината ни е представлявал, с другите институции се разправя човек сам.
Благодаря, а колко е на квадрат?
е то ако сам се разправя - няма ли да се мотаеш повече, все пак друго е да знаеш пътеките?

Общи условия

Активация на акаунт