Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 41 958
  • 795
  •   1
Отговори
# 435
  • София/Варна
ImposiBelle принципно за корекция на проект не би трябвало да плащаш на проектантите.
Таксите към общината са местни такси и е различно навсякъде. При нас няма такса за разглеждане, а само такса за издаване на разрешение за строеж.
Каквото и да трябва да се плаща е за сметка на възложителя.
Това дали ще ти върнат проекта за корекция, не води автоматично до това,че проектанта е сгрешил нещо или надзора. При нас има нов пожарникар, който ми върна проекта за нашата къща,защото в част конструкции не пишело с какви материали ще се изпълни комина. Аргумента му беше,че видиш ли на, като правят покрива не гледат архитектурата, а само конструкцията. Аз съм проектанта по част конструкции, никога не са ми връщали проект за да пиша такива глупости, но писах, какво да се прави.

# 436
Момичета, имам нужда от малко помощ. Обмислям 2 издължени високи прозореца на ъгъл без профил. Знам, че назад се изкоментира, рових из темите и с търсачката, но не мога да я намеря темата.
Не мога да си обясня как ги лепят точно. Пилят ги на ъгъл, после затварят с аргона и това се лепи? Това със седем-камерни прозорци изобщо става ли или ще ми скъсат нервите?  Моля за информация и снимки, ако е удобно.

# 437
Това презастраховане май минава границите, защото днес получих оферта от друг строител с 30000 лв по-ниска. Най-вероятно си имат обекти и се пробват - “ако мине номера” . Благодаря за съветите! Днес съм се заела да разучавам цените на материалите. Не искам да “минавам тънко” и да търся най-евтиното, по-скоро да намеря качествен строител , който да свърши работа без да се опитва да ме ограби 🙂

# 438
Здравейте, моля да ми предложи някой архитект-проектант за изготвяне на целият набор от проекти за монолитна къща. Касае се за района на Нови Искър. И ми се иска да е някой, който работи с общината и познава стилът и начина на работа на общината за да избегна евентуални връщания на проекта за корекции и бавене на процедурата по разрешение за строеж.

# 439
  • Varna
Искам вашето мнение по въпроса как е правилно да се направи изолация - замаска върху тухлите при груб строеж и след това изолация или направо върху тухлите изолация?

# 440
Практиката е тухлите да не се измазват преди изолацията. Запълват се всички пролуки, пяната се изрязва и се монтира изолацията. Всеки лист се прави с рамка от лепило и да речем 2 топки лепило вътре в рамката и т.н. Това е един от начините. Важно е да няма от къде да влиза нещо зад изолацията.
Ние си измазахме фасадата преди изолацията по желание на ММ, но оскъпява звачително. Назад бях сложила снимки и описание (в тази или предната тема).

# 441
Здравейте, отдавна не съм влизала във форума. Забавихме се с проекта страшно много. Но вече започваме да мислим за събарянето на старата къща в парцела, макар че с тази война не знаем до къде изобщо ще го докараме. Поисках оферта от известна фирма за такива услуги и ми искат близо 20 бона, а къщата е гредоред на етаж+призем. Може ли някой да препоръча фирма за тази услуга? За района на Горна Малина питам. Много ви благодаря!

# 442
Ние го закъсахме с арматурното желязо.
Никой не дава цени, няма наличности.
Някой поръчвал ли е предишните две седмици от някъде?

# 443
  • Sofia
Много тегава ситуация. Давам пример - камион тръгващ от Русия към Полша, с крайна дестинация България, ден преди началото на войната, потегля и на следващия ден шофьора с изключен телефон и ни вест, ни кост, а трябваше да е разтоварил миналата седмица.
Материали поръчани от Русия, сега ги намерих с доставка от склад в Полша. Т.е. последни бройки и складови наличности. Ако имате нещо, което да идва от Русия забравете. От Украйна се съмнявам в тези условия да има много опции, освен от големи ентусиасти близо до границата и някакви складове.

# 444
Здравейте, отдавна не съм влизала във форума. Забавихме се с проекта страшно много. Но вече започваме да мислим за събарянето на старата къща в парцела, макар че с тази война не знаем до къде изобщо ще го докараме. Поисках оферта от известна фирма за такива услуги и ми искат близо 20 бона, а къщата е гредоред на етаж+призем. Може ли някой да препоръча фирма за тази услуга? За района на Горна Малина питам. Много ви благодаря!

Събарянето е адски скъпо. Много арматура и бетон, и труд. Но има своите плюсове да се почне на чисто. Преценете дали размера на съществуващите стаи ви устройват, т.е дали искате модерна холо-кухня, open space и т.н. Старите къщи, стандартно имат малки по размер стаи.
Част от нашата къща е стара постройка. Строена 80-те. Толкова много желязо и арматура има в основите, че или нямам обхват на телефона или ми пада разговора..  Малки пространства. Точно в тази част се падат хол, кухня и всекидневна. Останалото пристройка по нова. Сега се чудя как да направя старото пространство по-голямо. Идеята ми е за зимна градина - около 40кв. Не искам да смятам колко ще ми струва, че и дограмата е в космоса. Колко вашето събаряне сигурно, ако не и повече.

С две думи съвета ми е преценете дали ви харесва, устройва старата постройка. Веднъж се строи.

# 445

Събарянето е адски скъпо. Много арматура и бетон, и труд. Но има своите плюсове да се почне на чисто. Преценете дали размера на съществуващите стаи ви устройват, т.е дали искате модерна холо-кухня, open space и т.н. Старите къщи, стандартно имат малки по размер стаи.
Част от нашата къща е стара постройка. Строена 80-те. Толкова много желязо и арматура има в основите, че или нямам обхват на телефона или ми пада разговора..  Малки пространства. Точно в тази част се падат хол, кухня и всекидневна. Останалото пристройка по нова. Сега се чудя как да направя старото пространство по-голямо. Идеята ми е за зимна градина - около 40кв. Не искам да смятам колко ще ми струва, че и дограмата е в космоса. Колко вашето събаряне сигурно, ако не и повече.

С две думи съвета ми е преценете дали ви харесва, устройва старата постройка. Веднъж се строи.

Благодаря за отговора. Не харесвам старата къща въобще. Тя е гредоред с камък основа, надали има някаква арматура или бетон въобще. Фрапира ме цената именно заради конструкцията й. То едно е да рушиш бетон, а в представите ми е доста по-лесно да събориш прогнила съборетина. Затова и питах за контакти на подобни фирми или бригади, които да съборят.

# 446
Потърсете във вашето село или в някое от съседните селата и разпитайте за местна бригада. Все ще се намери някой да свърши събарянето за доста по-малко пари.

# 447
  • Sofia
На мен за премахването на 18 м. телена ограда с три бетонни колчета (без фундамент) и едно пършиво дръвче ми взеха 500 лв. Не знам колко е разумна цена, нито за тази дейност, нито за събаряне на къща, но ми се стори много.

# 448
  • Varna, München
На нас миналата година по това време- за събарянето на малка вила с тераса общо 30 кв.м и извозване на боклука, разчистване няколко дървета ни взеха около 3000 лв (съседа сигурно ни спести 2-3 курса като взе доста неща особено дървеният материал и керемидите). Много търсех, това беше най-добрата оферта. Ние сме във Варна.

# 449
Мъжът ми вчера прати тази статия за строителството в Стара Загора - https://tvstz.com/2022/03/10/%d0%b1%d1%83%d0%bc-%d0%b2-%d1%86%d0 … 0%bd%d0%be%d1%82/.

Предполагам не само в нашият район е така.
Sad

Общи условия

Активация на акаунт