Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 41 912
  • 795
  •   1
Отговори
# 525
Русалка, изготвянето на проекта зависи от много фактори. Дали са ти в ред всички документи на имота, дали и кога ще получиш изходни данни от ВиК и енергото, кога ще ти издадат Виза за проектиране, колко е сложен проектът ти за къща или пък дали ще избереш готов типов проект, колко време ще отнеме съгласуването на проекта с отделните институции и т.н. Иначе в най-добрият случай може проектът да ти е готов за 2 месеца, за 1 месец да се съгласува и да се внесе за РС в общината. Ако имаш Комплексен доклад за оценка на съответствето на инвесниционните проекти, който се изготвя от фирма за СН, в общината проектът ти няма да минава през Експертен съвет по утройство на територията и тогава направо главният архитект ти одобрява проекта и издава РС в 7 дневен срок. Ако обаче проектът ти се връща за преработване, може и много. време да отнеме. Сложи си поне 6 месеца, дори 1 година докато получиш заветното РС. Като ти издадат РС имаш 3 години да започнеш строежът и 5 години ако вече си го започнала, но не е завършен, преди да се наложи да го преиздават.

# 526
  • В.Търново
А, когато получа РС, евентуално колко може да ми струва? Аз, както споменах само проект ще правим сега, а строежа ще е след време.

# 527
Русалке, ние сега минава през това. При нас процедурата беше следната - вадене на комбинирана скица за съответствие на кадастър/регулация (улична и дворищна, ако не съвпадат не дават виза),. виза за проектиране, геодезическо заснемане, изходни данни от ЧеЗ и Софийска вода. Тия дни започваме самото проектиране и предполагам има още доста стъпки преди РС.

# 528
  • Sofia
Благодаря ви! Simple Smile
Колко време отнема долу-горе да се направи окончателния проект?

Зависи на колко мързеливи ще попаднеш. Като чета темите, мисля че съм непобедима в това отношение, но пък се успокоявам, че всичко в този живот се случва с причина Simple Smile

# 529
Благодаря ви! Simple Smile
Колко време отнема долу-горе да се направи окончателния проект?

Зависи на колко мързеливи ще попаднеш. Като чета темите, мисля че съм непобедима в това отношение, но пък се успокоявам, че всичко в този живот се случва с причина Simple Smile
Шантал, ако имаш съмнение сменяй проектантът. Това е човекът, от който много ще зависиш. Неговият екип трябва да идва на строежа, от неговите компетенции и желание за съдействие ще зависи каква емоция ще ти донесе цялото нещо. Давам ти пример. Платихме му всичко, защото имаме издадено разрешение за строеж. Добре де, но от общината искат промени по ПБЗ. Изобщо не съм имала съмнения, че ще ми помогне. Веднага ме успокои, въпреки че безумията, които искат от общината са …. През целия процес на издаване на разрешение за строеж защитава моя интерес и чисто психологически ми беше най-голямата подкрепа. За разлика от надзора примерно.

А самото проектиране беше огромно удоволствие. Просто бяхме на една вълна.

# 530
А, когато получа РС, евентуално колко може да ми струва? Аз, както споменах само проект ще правим сега, а строежа ще е след време.
Ами таксите май са различни в различните общини. Мисля, че зависят и от квадритурата на къщата. В нашият случай 2019 г. по спомен платихме около 150 лв. Отделно са ти разходите за проектиране, за разни разрешителни, становища договори за водаи ток и т.н.. Навсякъде си има такси за всичко. Вероятно сега и таксите са се повишили, но определено тези разходи са нищожни на фона на самото строителство.

# 531
  • Велико Търново
Русалка, в една община сме и си позволявам да споделя нашия тотал за документи - почти 9000лв. Проекта е започнат 2019 м. Декември, 2020 финализиран и взето Рс, забавянето дойде от архитекта и енергото. Т. Е. Сложи едно завишение от около 20% и това е. При нас е 260кв застроената площ, парцела беше в регулация и не сме слагали стълбове или други съоръжения за вик или Ел мрежата.

# 532
LaDiDa,  Честито и от мен и благодаря, че сподели снимки! Всичко показано е страхотно! Пожелавам ви само по хубави поводи да се събирате и безброй прекрасни спомени да имате!:blush:

# 533
Нормално ли е цена на надзор с представителство пред институциите да е 4000 лв? На мен множко ми се струва, ама какво знам аз вече...

# 534
  • Sofia
Нормално ли е цена на надзор с представителство пред институциите да е 4000 лв? На мен множко ми се струва, ама какво знам аз вече...

Моята оферта е  5500 лв. (редактирам се) и 1800 за доклад до получаване на РС.

dreamingfly, смених архитекта, но положението не е много по- различно. По- кооперативен е от предишния, но определено не си дава зор.

# 535
  • Велико Търново
Според мен е много!
Нашата оферта беше за 1200лв надзор, но без представителство. И трите надзорни фирми, които питахме тогава, дадоха такава оферта. Избрахме тази, която архитекта ни каза.
Всички имат секретарско-административна функция, но скъпо платена такава.
Моят съвет е, да се направи поетапно плащане на надзора. Имам предвид, %за начало, %за акт 14, %за финал.

# 536
Поетапно искат парите. По принцип без да те представляват цената е 2500 лв. За Пловдивска област става дума.

# 537
И в софийска област е 2000-2500лв.

# 538
  • София
За София преди няколко месеца ни казаха средно към 3000 за документите и още 1000, ако искаме да ни представляват пред институциите.
Ние обаче имахме доста неща готови и само за преправяне, та накрая архитектът ни препоръча надзор, който да дооправи  всичко и май към 1700 се бяха разбрали с ММ (с енергийния паспорт в цената).

# 539
Нашия надзор е 6000лв, с поетапно плащане.
Навсякъде в институциите аз си оправям документите. Дори не съм им дала пълномощно.

Общи условия

Активация на акаунт