Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 345
  • 795
  •   1
Отговори
# 765
Чакаме скицата. А за план за застрояване може ли ние лично да идем, без да ангажираме собственика?

Ето я гората отсреща, направо се влюбих: https://i.postimg.cc/bJwgsTvC/IMG-20220409-112745.jpg

# 766
Барбалена, наистина е красота гората.
На мен обаче 13 метра ми изглеждат малко.
Петното, на което ние ще строим е 16м., като в нашият случай, единственото отстояние, което има значение е 5м. от дъното на имота.
Ще ти покажа нашият проект за почити 200кв. РЗП, като в едната си част къщата е 7.40м.
Можеш да погледнеш в сайта на Евтин Дом има доста идейни проекти и за по-малки къщи.

За денивелацията, ако наистина е малка, не би трябвало да е голям фактор. Но е добре да се прецени дали няма да се наложи по-сериозно вкопаване. При нас е така и затова всички основни стаи се ориентирани в една посока и от едната страна на къщата.

# 767
  • Sofiа
Барбалена, а пътя (входа) от коя страна е, от тази, която е 13 м или другата. Да не се окаже, че е от едната страна на 13те метра че  ще е 5 м отстоянието, понеже го водят дъно на парцел,защото тогавя изчезват и тези 7 м.

# 768
Рокет, вашият проект е за доста голяма къща. Аз може би забравих да уточня, че бъдещите планове са за малка вила, където да избягаме от града Simple Smile

Ето, това например ни е перфектно. Не ни трябва нещо голямо. Ще се целим в нещо бюджетно най-вероятно. Това го свалих от сайта, който си споменала Simple Smile
Скрит текст:

Валери, май не разбрах защо губим и тези 7 метра заради входа Smile Къщата евентуално я мислим там, където е Хиксът.
Скрит текст:

# 769
  • Sofiа
Барбалена, във вашият случай няма да ги загубите.
Това което имах предвид, е че от "дъното " на парцела отстоянието до петното за строеж е 5 м., а не 3. Не мисля, че е приложимо в случая.

# 770
  • София
Тук зад нас има няколко парцела по 400-500-600 м2, с денивелация; на тях от общината безотказно им позволяват да строят без да спазват 3-те метра отстояние към улицата (на сравнително главен път са във вилната зона). Самите парцели просто предполагат това, няма как иначе да се строи в тях. Предполагам, че нещо такова може да се обмисли и за парцела на Барбалена.

# 771
.... доколкото разбрах, трябва да има по 3 метра от двете страни и остават 7 метра за къща.....
Зависи в какъв район попадате, ако е ПИ или така наречените вилни зони, отстоянието може да е и 5 м. от пътя, има значение дали сте съседен с друг парцел, дали парцела попада на на кръстовище и т.н., затова най-добре се консултирайте с главния архитект на общината, той може да ви каже какво строително петно може да се позволи в рамките на парцела ви.

# 772
Това което имах предвид, е че от "дъното " на парцела отстоянието до петното за строеж е 5 м., а не 3. Не мисля, че е приложимо в случая.
Напротив в този парцел е дъното, където е и хикса и да, трябва да бягат 5 метра. От двете страни по 3 метра и от към лицето 3 метра. Както написа и Тони в селата може и да не гледат много на отстоянието от пътя, но към съседните имоти се следи да се спазва, че някой чичо да не пусне жалбичка. А дори това към гората като го гледам не е и път. Да не се окаже само, че и там е имотче и тогава няма да има излаз на истински път. Иначе да, в такъв имот съвсем спокойно може да се вдигне къща до 100 кв.м., дори да е на 1 етаж. Просто ще остане малък двор.

# 773
  • Пловдив
Писала съм и преди.Не сме във вилна зона ,а в обикновено село ,а улицата ни е третостепенна.Не стига ,че ни отнеха 1м.от лицето за разширяване на улицата по нов ПУП(супер идиотско ,всичко на улицата е застроено и само нашата ограда е   1 м. навътре) ,ами и ни дадоха 5м отстояние от улицата.

# 774
Колко особености има, нищо общо с покупка на апартамент. Ще дърпам ушите на ММ, че не иска да ползваме услугите на адвокат. Накрая ще се вдигна сама.

Нелина, и "нашият" парцел е в село. Но 1 метър при тези 30 метра нагоре няма да ни е никакъв проблем Grinning То нагоре си има метри, ама лицето... Иначе при вас наистина е много идиотско! Разбирам от всеки двор да бяха "щипнали" по малко, но така само пред вашия...

Благодаря ви за включванията. Най-вероятно ще успеем да построим някое малко къщенце, ако след време се решим.

# 775
Писала съм и преди.Не сме във вилна зона ,а в обикновено село ,а улицата ни е третостепенна.Не стига ,че ни отнеха 1м.от лицето за разширяване на улицата по нов ПУП(супер идиотско ,всичко на улицата е застроено и само нашата ограда е   1 м. навътре) ,ами и ни дадоха 5м отстояние от улицата.
Може би сте били ПИ и след ПУП-а сте вече сте УПИ.

# 776
  • София
Все си го представям, че за имоти в селата може да идеш като човек при кмета или главния архитект на малката община и да разбереш какво би могъл да посториш... Явно обаче си зависи на кого ще попаднеш, щото хора всякакви. Нашият кум, преди да купи парцел тук наблизо, си запази час и провери с главния архитект дали ще има някакъв проблем да строи. Май само някаква скица имаше тогава.

# 777
  • Sofiа
Напротив в този парцел е дъното, където е и хикса и да, трябва да бягат 5 метра. От двете страни по 3 метра и от към лицето 3 метра.
Фаталина, да, глрдайки скицата, дъното би трябвало да е където е хикса. Аз имах предвид  че би било проблем ако по някаква причина се счете, че дъното е по дългата страна т.е. и от вече малката ширина от 13 м им вземат 5+3.
Барбалена, адвокат е винаги добра идея, но в случая с възможностите за бъдещо застрояване повече работа би ви свършила консултация с архитект или строителен надзор или главния архитект.
Ние се отказахме от 2 парцела преди да купим настоящия след консултация с архитект.

# 778
  • Пловдив
Писала съм и преди.Не сме във вилна зона ,а в обикновено село ,а улицата ни е третостепенна.Не стига ,че ни отнеха 1м.от лицето за разширяване на улицата по нов ПУП(супер идиотско ,всичко на улицата е застроено и само нашата ограда е   1 м. навътре) ,ами и ни дадоха 5м отстояние от улицата.
Може би сте били ПИ и след ПУП-а сте вече сте УПИ.
Не ,не беше ПИ.Част от голям имот(3 дка) с къща ,просто разделен на 3 .И понеже се е изготвял нов план ПРЗ за разделяне на парцела, са решили да приложат  нов ПУП .Попитах най-учтиво в общината ,защо само ние сме с 1м. навътре  и ми отговориха ,че  ако някой от съседите си бутне къщата и прави нова , по легален път ще го приложат и при него ,за да разширят улицата .Парцелът ни е доста голям и не съм за този 1 м, но понеже улицата е асфалтирана ,явно ще трябва и ние да си доасфалтираме или бетонираме този 1м ,ако не искаме да газим в пръст .

Това ме подсеща за следния казус .Предполагам, че водопроводната  връзка до нашия имот ,принадлежи на ВИК .Когато са идвали да ни свържат ,което силно казано ,защото фирмата строител го е направила,а те само са присъствали и са давали нареждания, са поискали да се остави  отклонение /временна тръба ,която в последствие да бъде ревизионна шахта .Тъй ,като това е  в средата на бъдещия тротоар , ММ е на мнение ,че ВИК трябва да си изградят шахтата .Да ходя ли в местния клон да си търся правата ,защото идва ред да облагородяваме тротоарната настилка ?

# 779
Нашият имот е с лице 14 метра, а назад 60 🙂 Малко трудно измислихме къщата, защото искахме голяма, но май се получи горе-долу, на 2 етажа. На мен ми е изключително удобен, защото хич не обичам парцели с голямо лице, някак не мога да си представя организацията на самия двор. Тук е лесно - къща, по 3 метра отстрани и отзад си го правим каквото решим, нищо никой не вижда. И на нас ни взеха по 1 метър отпред и ни съкратиха парцела с 20 кв, а като знам колко съм давала за квадрат, та добро дарение на общината. Иначе и нашата ограда седи назад 😒 Супер смешно, но пък се образува много голям и хубав тротоар. Не вярвам някога да се оправи това, то по нашата улица колко улички между къщите има... Ама единия си заградил, другия си построил гараж там, та едни хорица нямат достъп до имота си и въпреки жалбите, нещата си стоят така. Даже сега си санират незаконния гараж 🙂

Общи условия

Активация на акаунт