Истанбул [тема 56]

• 55 327
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • varna
Аз все още разглеждам хотели, но хотелът предложен от
Sonya_Dimitrova - DoubleTree by Hilton Istanbul Umraniye, доста ми допадна. Съвсем наблизо има спирка на метро, а и в азиатската част не сме били. Така, че не бих определила това предложение, като "Безумно" Simple Smile

# 121
  • Sofia
Моите 5 цента по въпроса - за първо ходене са подходящи разходки, вкусно хапване, интересни места, някое корабче. Това оставя впечатление от града като специфично място. Не е задължително всички исторически забележителности да се обиколят, достатъчно е тези, които отговарят на личните интереси.
Което води до момента, че не знаем какви са ви интересите, какво ви вълнува. Ако споделите как си представяте своята екскурзия ще можем да насочим съвсем конкретно с упътвания.
Много благодаря за отговора. Мисля, че точно това си представям- без препускане и да се насладим на престоя.

Позволявам си да цитирам отново написаното от Шебек, тъй като е идеален, кратък съвет към масовия турист, отиващ в Истанбул за първи или най-много втори път.
ТуристическиТЕ райони са неслучайно такива. Навсякъде. Обикновено са комуникативни места, в близост до топ забележителности. Истанбул не прави изключение. Това че има хора, които ходят някъде на лечение, на спа, за търговия, на гости, за спортно събитие или по безброй много частни причини (примерите са на случаен принцип) не ги прави масови туристи. Разбира се, ако питащият и отговарящият имат сходни изискване/вкус няма лошо да се коментират и препоръчват по-необичайни неща/места и т.н. Общият случай обаче не е такъв. За мен си е отговорност на всеки, който пита да си ползва мозъка по предназначение и да пита/чете с внимание. Иначе се получава разминаване в комуникацията и съответно неразбиране/конфликт.

Съветът ми към Buboneza_meza (с която в случая стана някакво такова разминаване) е да търси настаняване точно в районите, които са най-туристически – Таксим или Султанахмет, НЕ в Ортакьой, за да осъществи плана, който сама е описала по най-лесен, бърз и достъпен начин. Иначе да речем и в Малтепе (примерно) е супер и мога от личен опит да препоръчам сто неща, ама нали... Истанбул не е Малтепе, както не е и Ортакой.

# 122
На мен Лалели ми допада като удобно място за отсядане и по-специално района около Аксарай- наблизо има доста неща за гледане, транспорта също е удобен- метро и трамвай, за да спестите време и избегнете задръствания. За азиатската част използвайте метрото под Босфора, че лично аз съм стояла в задръстване на моста 4 часа 🙃. До египетския пазар/ района около него сме ходили пеша за около час. Персонала на хотелите ( и не само) навсякъде е прекрасен, самите хотели там са 3-4 звезди, но по нашите стандарти аз им свалям по 1 звезда. Но аз в Истанбул нямам претенции- трябва ми само баня и легло. Няма време да усетя останалите удобства. Лукс търся като ходя на почивка.

# 123
Ами аз не бих се определила като “познавач на града”, изобщо нямам такива претенции. Ходила съм 3-4 пъти, в които съм посещавала най-популярните туристически места. Последващите ми пътувания са с цел разходка или на гости на приятели. Имам претенции обаче, че доста съм видяла от Истанбул, защото съм пътувала доста пъти, като често за по-дълги периоди от време. В този огромен град има брезброй места за настаняване.
В коментарите вече доста си противоречите, тъй като сами казвате, че жената искала отдалечено място, а й предлагате да отиде на Таксим да търси хотел… Във връзка с изказването, че избирам отдалечени места - да определено избирам отдалечени места и дори обясних защо - хотелите които са в централните части около забележителности са много посещавани и често въпреки, че са големи вериги или 4*-5* са позахабени с някои изключения разбира се. Аз като отида в Истанбул не търся нещо конкретно. Избирам винаги различен хотел от любопитство, макар да съм била много доволна някъде не обичам да ходя по едни и същи места. Отивам в Истанбул за да си пия кафето на Босфора, да се разходя някъде, да хапна, да се наслаждавам на хубавата гледка. Не съм от хората, които ходят в Истанбул за да посещават забележителности или да обикалят Капалъ Чарши.

А от гледна точка на препоръките, много е трудно да се дадат такива тук, тъй като хората сме много различни - с различни изисквания, различен стандарт на живот и финансова възможност, а в Истанбул възможностите са много. Аз съм се опитала да дам някакво предложение според моето виждане.

Убедена съм, че ако всеки сподели любимия си хотел или любим ресторант в Истанбул, то той няма да допадне на всички потребители в темата. Всеки обаче може да сподели мнение, а питащия да попрочете, да помисли, да провери и избере.

# 124
И май пак стигаме до въпроса за предварително запознаване с мястото, на което ще се ходи ( в конкретния случай- Истанбул).
Тогава може да се формулират по-ясно и въпросите.
Защото ми звучи малко несериозно - "ще се движим само пеша" за този град и после се изреждат предпочитани забавления, някои от които никак не се връзват с "пеша". 😀

Да, много може да се ходи пеша, разбира се и всички сме го правили, но все пак...

Така че, аз ще ви дам най-старомодния съвет на света ( макар и непоискан 😉) :" Четете!"
И тогава темата ще бъде много по-полезна.

# 125
  • Sofia
... А от гледна точка на препоръките, много е трудно да се дадат такива...
Не, не е трудно. Препоръката, за да е полезна, е според вкуса, желанието, въпроса на питащия, а не като изхождаме от себе си и личните си предпочитания, Соня. Именно тук се разминаваме с теб.
Всичко останало, че сме различни и т.н., и че може да споделяме лични вкусове и преживявания си е така и съм съгласна, ок, ама питат ли те обективно нещо конкретно, ами отговори, няма какво да разказваш за себе си...
Не си противоречим изобщо – дамата с "отдалеченото място" беше помолена да уточни и стана достатъчно ясно какво е имала предвид, може би не си прочела, не знам... Естествено, че няма да я пратя в Азия или в Саръйер, откъдето се пътува по 1 час минимум до центъра, а на Таксим, Аскарай или подобно комуникативно място. И го правя не защото на мен ми харесва! (впрочем не ми и не отсядам там), а защото за нея е най-удачно.

Пепелче, освен "четете", "мислете" и т.н., и бая други съвети имам, ама спирам, че... безсмислено е.  Hug

# 126
  • София
Sonya_Dimitrova - DoubleTree by Hilton Istanbul Umraniye, доста ми допадна. Съвсем наблизо има спирка на метро, а и в азиатската част не сме били. Така, че не бих определила това предложение, като "Безумно" Simple Smile

Ще чакам с нетърпение отзивите Ви тогава. Wink

...

Пепелче, освен "четете", "мислете" и т.н., и бая други съвети имам, ама спирам, че... безсмислено е.  Hug

+100
И днес мислех да подмина, но реших да се изкажа все пак - заради тези, които четат е вярват на всичко написано.

# 127
Именно, защото прочетох предложих Ортакьой, освен ако разбира се не смятате, Ортакьой, Бешикташ, Нишанташъ за отдалечени места…

Ами аз няма как да споделя мнение различно от моите преживявания, защото не съм туроператор и не се занимавам с това. Аз може да искам да съм много компетентна и да дам мнение за всички хотели в Истанбул, но мога да коментирам само тези, които съм посетила като удобство и комфорт, отношение и обслужване, за останалите мога да споделя само локация.

Ако наричате зоната около Златния рог център може да пътувате до Саръйер 1 час, само в час пик /ако говорим за пътуване с кола, пак казвам за градски транспорт не съм компетентна/. Ако през друго време пътувате по 1 час е малко съмнително…

Аз съм отсядала в предложения хотел преди няколко години, стига се до въпросния “център” за 20тина минути. Не съм ползвала градски транспорт около хотела. Нито съм се разхождала пеша. Спане и закуска. Самия хотел /DoubleTree by Hilton Istanbul Umraniye/ ми хареса.

# 128
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Без никой да ме е питал, нека спомена, че Истанбул НЯМА център, нито централна част. Важи районирането. Така че, ако някой желае в центъра, да уточни на кой район.
Относно туристите, заради географската си особеност Истанбул се дели на Историческа европейска част, Нова европейска част и Азиатска част. Това най-общо.
За разходки пеша и удобен транспорт най-удачно е в район Сиркеджи, това сме го коментирали многократно. Но това не означава, че всички отсядаме там. Всеки си има личен вкус и интереси.

# 129
  • София
Ако наистина ти харесва идеята да отседнеш в азиатската част, то намери нещо в Кадъкьой. Да е близо до Мода и до морето.

Все пак разбирам, че отивате на разходка в Истанбул, нали? А не да спите една нощ и да продължите за някъде другаде? Защото ако е за една нощ, този хотел става. Ако искате да обикаляте и разглеждате, макар и да има метро, не мисля, че е добър избор като отправна точка.

# 130
  • varna
Да, отиваме на разходка за 3-4 дни. Благодаря за насоките. Не знам дали хотелът ще е в азиатската част, със сигурност искам да се стига лесно до него Simple Smile.

# 131
Здравейте, препоръчате ми район с търговски улички и магазини с техни марки дрехи... Без молове 😀

# 132
  • Варна и...духом на Босфора
Ох,не!
Joy
Ali-  Хотел в Юмрание?!?
ЖДНБ!
И разходка в Кой център?😁

Ние със Синчето М❤️ ши Утседнем зад Мантинелата ,туй е точнУ идеалния център на Истанбул барабар с Нейтън Чен и Ханю.
Гравитацията 🤣, гравитациятаааааа..

# 133
Здравейте, в търсене съм на хотел, който да не е в централната част. Да се стига лесно до него, да има за хапване, разглеждане наоколо. Моля, по-запознатите с Истанбул да ми препоръчат нещо. Досега в Истанбул сме били с организирани екскурзии.  
Ох,не!
Joy
Ali-  Хотел в Юмрание?!?
ЖДНБ!
И разходка в Кой център?😁

Ние със Синчето М❤ ши Утседнем зад Мантинелата ,туй е точнУ идеалния център на Истанбул барабар с Нейтън Чен и Ханю.
Гравитацията 🤣, гравитациятаааааа..

Къде е писал човекът, че търси хотел в централата част само не разбрах?! И информирайте ме най-накрая кой е този ЦЕНТЪР на Истанбул?

# 134
  • Варна и...духом на Босфора
Между редовете,Соня!
Wiederholung му е майката😁😁😁😁😁
Шебек ти е обяснила!
Прочети!!!!!

Общи условия

Активация на акаунт