Истанбул [тема 56]

• 54 782
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Аз харесвам района до гара Сиркеджи, близо до трамвай, метро,Мармарай, водния транспорт(корабчета и фериботи), Египетски пазар, моста Галата и др. забележителности.
На мен пък районът около Сиркеджи не ми хареса, много мизерно ми се стори....
Фатих е много обширен район - от хотелите зад Света София до почти до Лалели все ми го изписва Фатих.. Не сме попадали на някакви проблемни участъци, а доста вървяхме пеш из тази зона. Затова сега заради цената избрах не толкова комуникативно място, просто наистина за мен не си струва да платим два пъти повече, за да сме по-централно
Трамвая и метрото дават добър вариант за придвижване, и ходенето пеша, разбира се.

Район Фатих е доста по-голям от описаното.

Ще споделите ли кое място резервирахте?
Пък и можем да се сетим за кафе с еспресо наоколо.

# 211
IMC Fatih apartments е мястото, вчера със стриит вю-то поразгледах наоколо, все ще се намери кафенце Laughing

# 212
  • Варна и...духом на Босфора
Роже Бей,казвам,майка!
Баш
Младото момче си ни ти!:HeartHeart

Рали,пих еспресо в района преди години,на булеварда/ама не с лиричния ритъм/😆
То туй ГеджеманскУ мястУ.Ама култово така,че и с гледка,красотна,красотна,и към Халич,и към Галата кулеси,и към Сюлеймание
 и към Акведукта.Също историческо място,
И едни маслени бисквити със стафиди....към кафето сервирани...ох .ох...
Сега дали работи,аджеба?

# 213
Давай жокер за местенцето, моля Hug

# 214
Здравейте, момичета и момчета!
Искаме да отидем в Истанбул за няколко дни, но тъй като ще ни е за първи път не ни се ходи с автомобил. Организираните екскурзии са в ужасни хотели , та се чудим дали може да се придвижим с автобус от София до Истанбул. Пише, че автобусите пристигат на автогара Есенлер, което според картата е близо до район Фатих, който сме избрали за нощувка. В рамките на града смятам, че ще се справим с градския транспорт.
Благодаря на всички, които ще ме посъветват.

# 215
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Автобусните фирми имат безплатен шатъл до различни точки на Истанбул. Попитайте стюарда в автобуса за повече подробности.
Автогарата е далече от историческата част, уточнете по-точна локацията на хотела, но се предполага че шатъла до Аксарай ще ви свърши работа.

# 216
Друг вариант е да си слезете на автогарата, откъдето в централната сграда (където е входът за метрото) да се сдобиете с истанбулкарт. В средата на тази сграда, насред сергиите, има официално гише, където седи младеж, който свързва новозакупените карти с HES кода, който трябва да си направите преди влизане в Турция.
Това е полезно, ако нямате мобилен нет в Турция.
Не съм излизала на повърхността на Аксарай и не знам къде може да се свърши тази работа там.
А без правилно свързана истанбулкарт с име на потребителя и HES кода няма достъп до транспорт.
И още нещо за истанбулкарт – свърже ли се веднъж с HES код и име, друг човек няма как да я ползва, ако титулярът не е влязъл в страната.
При нас така се получи.
Скрит текст:
Примерно, свързваме карта с HES код на Иван Иванов и се возим с него по града. Обаче след някой месец отивам в града с приятелка, правя нов HES код за ИИ, свързвам картата на ИИ с новия код през VPN в България и всичко е чудесно. Няма опция за свързване на човек, различен от ИИ, към тази карта.
Викам, много знаят кой лепи картата...
Лепим картата турникета на метрото и се появява червен екран, от който единствено разбирам думата „ковид“. Добре, че от нашия нощен рейс слезе една турскоговоряща циганка, и тя без карта, та заедно обикаляхме по автогарата и разбрахме откъде да купим карта и как да ни я свържат. И младежът на гишето каза – тази (старата) карта не може да се ползва от друг, а само от ИИ.
Как, за Бога, турникетът на метрото знаеше, че не я е лепнал ИИ, не зная... Simple Smile
Явно са свързани с данните от границата, не знам.

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 21:15 от Розова маслинка

# 217
Аз пък се чудя - имаме 3 карти Истанбулкарт, и трите са ни свързани с ХЕС след перипетии миналото лято
/разказвала съм тук/. Сега ще ни трябват пак за същите хора, въпросът е - наново ли да правим ХЕС кодове и да свързваме отново картите? Със старите никакъв шанс ли нямаме да стане? Ако е от значение - няма да е минала една календарна година откакто са направени.

# 218
  • Варна и...духом на Босфора
Рали-
Зейрек махалеси,Зейрек Джами,
Пантократор ската църква.
То е много лесно.Заведението е горе,зад джамията.Там имаше от първи сезон сцена от 1001 нощ.Почти на края на Ататюрк булваари,лявата му страна.От долната част на булеварда през едни баирчета:joy: се изкачихме до горе.
Оттам после тръгнахме през улиците малко надолу и отидохме на къщата на Али Капитан от Времето лети.

# 219
  • Варна
Аз пък се чудя - имаме 3 карти Истанбулкарт, и трите са ни свързани с ХЕС след перипетии миналото лято
/разказвала съм тук/. Сега ще ни трябват пак за същите хора, въпросът е - наново ли да правим ХЕС кодове и да свързваме отново картите? Със старите никакъв шанс ли нямаме да стане? Ако е от значение - няма да е минала една календарна година откакто са направени.
Най-лесно може да разберете  дали е активна, като пробвате да се качите на метрото или трамвая.
Миналата година картата свързана с  Хес код през август се наложи повторно свързване при ходенето ноември месец. Въпреки че от офиса им казаха, че важи една година. Май всичко е на късмет.

# 220
HES кодът се попълва до 72 часа преди влизане в Турция плюс се попълват данни къде се отсяда, та няма как от миналата година.
Картите след свързване стават поименни, та Рали няма да имат проблем.
Правите си кодовете още тук, свързвате ги с картите (обяснено е как да се направи уж турски айпи адрес) и се возите.
В краен случай рецепционистът ще ви ги свърже там.

# 221
  • Варна
HES кодът се попълва до 72 часа преди влизане в Турция плюс се попълват данни къде се отсяда, та няма как от миналата година.
Скрит текст:
Картите след свързване стават поименни, та Рали няма да имат проблем.
Правите си кодовете още тук, свързвате ги с картите (обяснено е как да се направи уж турски айпи адрес) и се возите.
В краен случай рецепционистът ще ви ги свърже там.

Привет!
Ех, от колко време се опитвам и аз това да обясня, ама...

Според някои информации кодът е с валидност една година. Това е приложимо за дълъг престой или за местните, според моята логика и аз тъпо и упорито продължавам да си попълвам нов код всеки път, защото според мен така е правилно. Факт е, че има ползвали стари кодове, но в Одрин - за да влязат в магазин.

От прочетеното оставам с впечатление, че в Истанбул това няма как да стане. Ситуацията с невъзможостта да се ползва картата, персонализирана към ИИ наистина говори за връзка с граничните регистри и това би трябвало да значи, че който и да е не може да ползва дори и своята карта, ако е излязъл от Турция след предишната синхронизация с тогавашния му код. Както и че този код става невалиден, след като вече си напуснал страната.

Ние имаме две карти (разказвала съм колко са стари и как момчето на рецепция не очакваше, че ще може да ги свърже миналото лято) и много се надявам скоро да ни се наложи да ги ползваме пак. Пък код ще генерирам, все пак не е голямо усилие.

Таня67, разрових се да видя какво съм писала... Били сме за лалетата последно през 2018-та... Нямам представа как мина това време...
Не откривам да съм писала, че няма лалета в Гюлхане. По-скоро едни инстаграмски снимки от преди заминаването ни, качени от Шебечко, са станали повод за дискусия по темата, към която сме качвали снимки и аз, и ти.
Моето впечатление е, че Гюлхане цъфти по-късно, защото е по-сенчест парк (а може и по-късно да садят там), но имам снимки от първата десетдневка на април с достатъчен цъфтеж и там.
Другото, което установих, като се поразрових е, че ние имаме още неопозната част от този парк, който обичайно не пропускаме (изключително удобен е като локация, а и е много красив). Не сме ходили до колоната, т.е. обхождали сме дългата права от входа откъм трамвайната до долния - откъм Кенеди, но това последно може би преди 5 години и то само напред и надолу. Иначе се въртим в частта около фонтаните - влизаме откъм трамвайната и излизаме пак на нея, но под сп. Гюлхане.
Спомените ми вече много се сливат, но имам даже съмнение, че не сме виждали на живо обемния надпис.
Ако някой може да фиксира точно местонахождението му или да даде снимка с по-ориентиращ фон, ще се убедя дали - или.
Скрит текст:
Въпросното кафене се срути в деня, в който пристигнахме в Истанбул през 2016-та (4.04.). Отивайки към хотела по Кенеди се чудихме какви са тия камери по тротоара, с гръб към брега, насочени към парка в една зона, където по идея няма какво да се снима. Нямаше как да разберем. Вечерта Добруджанка ми писа, че имало някакъв инцидент, но не обърнах кой знае какво внимание. Чак на другия ден, когато татко (Светла му памет!) започна да ни издирва панически, докато ние се развявахме из Anadolu Kavağı, разбрахме за трагичния случай. Имаше двама загинали и нашите си помислили какво ли не (още повече, че две седмици по-рано беше и атентатът на Истиклял и бяха притеснени от самото ни отиване там). Та ние кафе не сме пили там, но определено следващия път ще се поразходим по-обстойно из парка.

# 222
Момичета от това което чета, означава че без да се вкара този хес код в картата за градски теанспорт неможе да я ползваме😦 ние ще пътуваме с агенция, дали те ще ни изкарат такъв хес код ? И евентуално ако ни изкарат на рецепцията ли може да ни оправят картата за градския ? Нещо се притесних, ако неможе да пътуваме с градския транспорт ще сме доста ограничени....

# 223
Момичета от това което чета, означава че без да се вкара този хес код в картата за градски теанспорт неможе да я ползваме😦 ние ще пътуваме с агенция, дали те ще ни изкарат такъв хес код ? И евентуално ако ни изкарат на рецепцията ли може да ни оправят картата за градския ? Нещо се притесних, ако неможе да пътуваме с градския транспорт ще сме доста ограничени....

Да, питайте агенцията, ще ви направят хес кодовете. За свързването им с Истанбул картите трябва на място, ще помолите някой служител от рецепцията на хотела. Нашите ги свърза служител на метрото на станция Йени капъ.

# 224
  • Варна
Агенцията няма да ви направи кодове... предполагам.
Не съм ходила към Истанбул с фирма от години, но бях в Одрин декември... Ни дума, ни вопъл... Доколко имат и хабер, не знам. . Да, там може и без, но пък в Истанбул да не можеш да ползваш транспорт е само в интерес на ТА... На тях лично също ГТ не им трябва, а съм се убедила, че в повечето фирми не са наясно с азбучни неща (като например валидност на паспорта).
Не искам да ги виня в некоректност, едно време винаги са ни показвали първо трамвайната, но по-скоро като ориентир, отколкото като опция за придвижване с ГТ.
Ако ги питате и са наясно, може и да не ви откажат, но ми се струва напълно излишно при положение, че сами може да си генерирате кодове за по 2 мин. на човек.
Свързването не мисля да го мъча от тук. Направо на място, както миналата година. Даже преди да ги питам, на рецепция ми зададоха въпроса и за минути свършиха работата. Но ние се познаваме, а и хотелчето е малко. Ще питате и ще ви помогнат. Има и туристически информационен център до сп. Беязид, както и на Сиркеджи... Вероятно и на много други места може да се свърши тази работа.

Общи условия

Активация на акаунт