Истанбул [тема 56]

• 54 771
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Нали от 20 март отпадат сертификатите в България, а в Турция и сега не ги искат.

Къде не ги искат?

Официалната информация не е такава.

цък
В т.4 е упоменато как се влиза в държавата, а в т.5 е и информацията, че деца до 12 години не е нужно да представят сертификат.

До момента нямам случай да не са ми проверили сертификата на влизане в Турция. Нито пък обратно.

# 256
Зеленият сертификат ли ти проверяват от турска страна, на границата ли? Досега само като се прибираме на българската граница проверяват сертификатите или тестовете. Или имаш предвид хес кода?

# 257
  • Варна
Никога не са ни проверялави ХЕС кода на границата. Единствено сертификата.

# 258
  • където ми е най-добре
Никога не са ни проверялави ХЕС кода на границата. Единствено сертификата.
На мен само 2 пъти са ми искали на Капитан Андреево, но даже и не ги погледнаха. На летището нито веднъж. Явно е до човек на смяна. От българска страна са стриктни Mask

# 259
  • Варна
До момента не съм чела/чула някой да е минал през Малко Търново/Дерекьой, без да е проверен.
На другите ГКПП явно се случва.
Но гаранция няма и щом го има като изискване, е неразумно да се тръгне без документ, още повече, че и на връщане трябва.

Нали от 20 март отпадат сертификатите в България, а в Турция и сега не ги искат.

Колкото до отпадането на сертификатите... Ясно бе казано, че то няма да важи за пътуване към други държави, както и за влизане обратно в България. Всъщност, според поредното "последователно" решение (нямащо нищо общо със заявеното по-рано) сертификатите ще са необходими само за пътуване извън страната.

# 260
  • София
Единствено за лалетата искам да е Емирган парка. Мислех си сутринта да хванем корабче за Емирган, ако има такова, с което да съчетаем и Бейлербей, ще е добре. Другия вариант е парка, после друго корабче за Бейлербей. На връщане Долмабахче, после евентуално, ако не сме настанени сутринта, да се върнем до хотела и след това разходка, според зависи от това колко е часа - Хиподрума, Галата, Истиклял, Таксим или в различен ред. За втория ден, евентуално сутринта да тръгнем за Мол Венеция или water garden, не знам точно с фонтаните как е графика. После, ако има време - Сюлеймание (то може и в първия ден да е + кафето с възглавничките, евентално), Капълъ, Египетски пазар. След това си мисля залезно на Сапфир и ако не е късно - Пиер Лоти. Реално на повечето места просто ще разгледаме и някоя снимка. В смисъл, по молове не мислим да обикаляме и съответно няма да губим много време там. Просто на Венеция ми се искаше да го видя и/или фонтаните в water garden също.
Бейлербей и Долмабахче само отвън ли? Ако хванете сутринта ферибот от Еминьоню към парка, ще минете покрай европейския бряг и ще видите Долмабахче отблизо. Бейлербей обаче ще е доста отдалече. Ако искате да разгледате Бейлербей (едно време имаше билет на символична цена само за градината), може би вариант е да хванете ферибота Истание - Ченгелкьой (в едната посока спира и на Емиргян) и после с автобус по крайбрежната или пеша до двореца. Но ако искате да го видите откъм водата, тази линия не стига до Бейлербей. Минава само пред Кючюксу. Възможно е заради лалетата да има и някакви други фериботи. Но при всички случаи това ще отнеме много повече от половин ден. Фериботът до Емиргян ще е поне 1 час, за разглеждане отиват 2-3 часа, а ако решите да хапнете и повече. Ако трябва да се настанявате по обяд, не ви остава друго освен да се прибирате по най-бързия начин към хотела.

Кафето с възглавничките не съществува. Но гледката към Девичата кула от крайбрежната алея си е там. Wink

Но аз за събота след закуска ще я заведа да разгледаме двореца ТопКапъ и от там да се разходим в парка Гюлхане, а оттам с Т1 до Еминюню, моста Галата, кулата, Истиклял и площад Таксим и ако имаме време Мадам Тюсо и поне за малко на Египетския пазар. И от там обратно с Т1.
От Гюлхане до Еминьоню е малко разстоянието. Спокойно можете да си спестите трамвая. Две спирки са. Минава се и край гара Сиркеджи. Египетският пазар е добре да го включите тук, защото после най-вероятно ще е затворен. А колкото за останалата част от маршрута, винаги съветвам да се върви от Таксим надолу, защото е доста стръмно, особено частта около кулата.

# 261
  • София
Единствено за лалетата искам да е Емирган парка. Мислех си сутринта да хванем корабче за Емирган, ако има такова, с което да съчетаем и Бейлербей, ще е добре. Другия вариант е парка, после друго корабче за Бейлербей. На връщане Долмабахче, после евентуално, ако не сме настанени сутринта, да се върнем до хотела и след това разходка, според зависи от това колко е часа - Хиподрума, Галата, Истиклял, Таксим или в различен ред. За втория ден, евентуално сутринта да тръгнем за Мол Венеция или water garden, не знам точно с фонтаните как е графика. После, ако има време - Сюлеймание (то може и в първия ден да е + кафето с възглавничките, евентално), Капълъ, Египетски пазар. След това си мисля залезно на Сапфир и ако не е късно - Пиер Лоти. Реално на повечето места просто ще разгледаме и някоя снимка. В смисъл, по молове не мислим да обикаляме и съответно няма да губим много време там. Просто на Венеция ми се искаше да го видя и/или фонтаните в water garden също.
Бейлербей и Долмабахче само отвън ли? Ако хванете сутринта ферибот от Еминьоню към парка, ще минете покрай европейския бряг и ще видите Долмабахче отблизо. Бейлербей обаче ще е доста отдалече. Ако искате да разгледате Бейлербей (едно време имаше билет на символична цена само за градината), може би вариант е да хванете ферибота Истание - Ченгелкьой (в едната посока спира и на Емиргян) и после с автобус по крайбрежната или пеша до двореца. Но ако искате да го видите откъм водата, тази линия не стига до Бейлербей. Минава само пред Кючюксу. Възможно е заради лалетата да има и някакви други фериботи. Но при всички случаи това ще отнеме много повече от половин ден. Фериботът до Емиргян ще е поне 1 час, за разглеждане отиват 2-3 часа, а ако решите да хапнете и повече. Ако трябва да се настанявате по обяд, не ви остава друго освен да се прибирате по най-бързия начин към хотела.

Кафето с възглавничките не съществува. Но гледката към Девичата кула от крайбрежната алея си е там. Wink

Но аз за събота след закуска ще я заведа да разгледаме двореца ТопКапъ и от там да се разходим в парка Гюлхане, а оттам с Т1 до Еминюню, моста Галата, кулата, Истиклял и площад Таксим и ако имаме време Мадам Тюсо и поне за малко на Египетския пазар. И от там обратно с Т1.
От Гюлхане до Еминьоню е малко разстоянието. Спокойно можете да си спестите трамвая. Две спирки са. Минава се и край гара Сиркеджи. Египетският пазар е добре да го включите тук, защото после най-вероятно ще е затворен. А колкото за останалата част от маршрута, винаги съветвам да се върви от Таксим надолу, защото е доста стръмно, особено частта около кулата.
Таня67, благодаря за насоките. По принцип дворците мислехме само отвън, ако на място размислим, може и да влезем в някой за сметка на нещо друго от програмата.
Извинявам се за глупавия въпрос, но например в двора на Долмабахче можем ли да влезем за някоя снимка и плаща ли се? 🤔
И още нещо да попитам, от страната на Долмабахче ли са къщите от сериалите или на другия бряг?

# 262
  • София
В градината на Долмабахче се влиза само с билет, но може да се отиде до часовниковата кула, която е пред него и до заведението, което е на брега. Възможно е и да се надникне през портата, но не помня дали се вижда нещо от там.

От къщите знам само тази от Перла и червената къща, в която се блъсна кораб и я срути. И двете са на азиатския бряг. Но пък на европейския бряг има достатъчно красиви къщи за гледане. Сетих се, че съм споменавала и показвала снимки на две къщи от сериали (трудно ми е да кажа имената им), но те са почти в Саръйер, а вие ще слезете от ферибота доста по-рано. Разбира се, можете да се повозите до последното пристанище и на връщане да слезете на Емиргян. Тогава ще минете и покрай още едни къщи, които наскоро коментирахме.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1361679.msg44126575#msg44126575

# 263
Според мен правилно сте се насочили да не се възползвате от предложението на агенцията за екскурзии, организирани от тях. Истанбул е много благодатен за самоорганизирани разходки.
Аз не съм кой знае какъв капацитет по въпроса, но това, което бих направила при толкова ограничено време, е да пропусна посещението на двореца Топкапъ в съботата, за която говориш, а вместо него ще вмъкна разходка с корабче /по-краткия тур по   Босфора
на Turyol/ и евентуална лежерна разходка по азиатския бряг. Може просто от този тур да в
слезете на Юскудар,а оттам с метро или автобус да се придвижите до Кадъкьой. След него - фери обратно към Еминьоню При всички положения ми се вижда по-интересно от двореца, но това съм аз, разбира се. Ако много ви влече, не го пропускайте.
За сертификатите - не съм чула какво планират занапред нашите, но е факт, че от турска страна на Капитан Андреево от  почти година никой нищо не търси.

# 264
  • Варна и...духом на Босфора

Таня67, благодаря за насоките. По принцип дворците мислехме само отвън, ако на място размислим, може и да влезем в някой за сметка на нещо друго от програмата.
Извинявам се за глупавия въпрос, но например в двора на Долмабахче можем ли да влезем за някоя снимка и плаща ли се? 🤔
И още нещо да попитам, от страната на Долмабахче ли са къщите от сериалите или на другия бряг?
Кои сериали?🍷
Както Танчето е писала,от Азия сайд са Перла и къщата на Периде Аксал,мама Периде😊от 1001 нощ,дето най- нагло беше атакувана от кораб😊,също къщата на Еркан Петеккая от сериала с Гюлсерен😆😁, 😆 Ами забрайФ му името.От Европейския бряг,това което ще видите до Емиргян е къщата на Зерин Текиндор,лелята от Кара Севда.

# 265
Таня67, Рали, благодаря ви момичета.
Моята племенница не иска на корабче, за това реших да е Топкапъ и Гюлхане.
И само да попитам за последно: входа за ТопКапъ откъм Света София ли е и може ли от двореца да се влезе в парка Гюлхане(гледах на картата и ми се видя, че са наедно. Шантав въпрос, ама аз да си попитам.)

# 266
Ние сме влизали в двора на двореца от страната, където е фонтанът /и уличката с хубавите къщички-  Соукчешме сокак ако не бъркам/. И да, има вариант директно в парка да слезете - има малък изход, покрай някакъв музей с експонати, които са отвън, се минава. Като за станеш с гръб към двореца, вдясно в един ъгъл го търсете този изход. Излиза се в парка до входа, който е откъм трамвайната линия.
Да използвам момента да препоръчам тоалетните в Гюлхане парк Laughing  - чисти и удобни като локация.

# 267
  • Варна и...духом на Босфора
Пак и отново да препоръчам Археологическия музей,вдъхновяващо място,пълно с история,мистика,емоция и познания!

# 268
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
По повод влизането в Топ Капъ, скоро гледах това:
https://www.instagram.com/reel/CaABoXsF6cH/?utm_medium=copy_link

# 269
С един вероятно глупав въпрос се включвам, но има ли нещо интересно в азиатската част на града?
Направила съм програма за 4 дни и ако решим да отидем и там ще трябва да резервирам още една нощувка. Разглеждах картата, но не видях нещо супер интересно, а като четох разни пътеписи останах с убеждението, че повечето хора я посещават просто заради усещането да стъпят на друг континент.

Общи условия

Активация на акаунт