Истанбул [тема 56]

• 54 750
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
Kорабчето до Саръер не върви през уикенда, така че, ако ви е важно, го изместете предния ден.
До Саръер е час и половина на посока (по течението обратно е идея по-малко). Половин ден само тук ви е заминал с разходките по сушата.
За ориентиране в града можете да ползвате офлайн карти и да си включвате местоположението (повечето телефони вече имат gps и без включени мобилни данни ви намират). Поне основните маршрути с метро там ще ви излизат. Аз ползвам maps.me, има и други.
Истанбулското метро и другите релсови транспорти са много ясни за ползване – навсякъде има табели и схеми.
Скрит текст:
За мен софийското метро е с по-неясни обозначения за гостите на града към каквито и аз се причислявам. Безброй пъти са ме питали чужденци на спирката на летището кой влак да хванат за Обеля, да не казвам колко им е трудно произнасянето. По другата линия Надежда-Лозенец (която се обявява все още така по уредбата) на сп. Сердика е трудно да се ориентира неопитен човек в коя посока да си хване метро за гарите, защото влаковете отиват за съвсем други спирки Обеля/Витоша. Поне да им бяха сложили някакъв поднадпис Централна гара. Първите 1-2 пъти, като сменях линиите от Т2 за автогарата и аз се замислях накъде ми е посоката. И сега си представете, че сте чужденец, който не знае езика и чува по уредбата на английски, че има еди-къде си връзка за линия Надежда-Лозенец. А този Лозенец после в ни една спирка не фигурира.

Метрото за Сапфир минава през Таксим. До Сапфир спирката е точно до небостъргача.
От Таксим или пеша до Галата и надолу до моста (много време ще отиде). Ако искате да пропуснете Истиклял на връщане от небостъргача, излезте на сп. Шишане (следващата след Таксим), тя е почти до кулата.
Транспорт от Таксим за долу-горе района на Султанахмет - с фуникуляр до Кабаташ и оттам трамвая.
Или с метро от Сапфир (4.Levent) до последна спирка Йеникапъ, оттам прекачване на Мармарай за една спирка до Сиркеджи.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 12:12 от Розова маслинка

# 316
  • Варна
Kорабчето до Саръер не върви през уикенда, така че, ако ви е важно, го изместете предния ден.
До Саръер е час и половина на посока (по течението обратно е идея по-малко). Половин ден само тук ви е заминал с разходките по сушата.

Точно тази разходка е страхотна защото се разглежда на практика целия Босфор и че с карта е 2-3 лв. Simple Smile
И да има неудобства , че е делнични дни и то от 11 00 до 17 00 .Там гарантирано не е туристическо и няма чужденци и  е автентичен истанбулски кварал .

# 317

Точно тази разходка е страхотна защото се разглежда на практика целия Босфор и че с карта е 2-3 лв. Simple Smile
И да има неудобства , че е делнични дни и то от 11 00 до 17 00 .Там гарантирано не е туристическо и няма чужденци и  е автентичен истанбулски кварал .

На кой сайт може да се види разписанието по спирки, понеже линковете от 1-ва страница ми се струва че са други и не покриват това пътуване до Саръер или греша?

# 318
  • София
Ами аз точно на първа страница отварям линка и задавам маршрута Еминоню-Саръйер и вчера като гледах за днес примерно, мисля, че имаше. В момента обаче, май нещо е блокирал сайта или не знам, не ми отваря никакво разписание.

Редакция* Сега намерих pdf файл с разписанието им, мисля, че е актуален, но все пак по-запознатите да кажат.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 13:05 от V_e_S_i

# 319
  • София
И аз така помнех, но когато онзи ден пуснах линка с дата 23-ти, пробвах и с други дати. На 26-ти със сигурност беше същото разписание като на 23-ти. В момента сайтът не се отваря, но когато проработи може да се провери за конкретната дата.

След Сапфир аз бих слязла на Таксим или Шишхане. Таксим мога и да пропусна, но да се мине покрай осветената кула си е атракция. Станция Шишхане е над кулата Галата. Все пак е интересно да се мине и по Истиклял. Такива потоци от хора могат да се видят на много малко места. Simple Smile Само краката да могат да ходят ... Joy

Да кажа и аз за нощното пътуване. Може би сме остарели, но въпреки, че подремваме доста в автобуса, на другия ден хич не сме във форма. Преди обяд няма проблем, но вечерта и двамата сме много зле. Затова за следобеда винаги сме оставяли мързеливи неща - разходка с корабче, някой музей, аквариум. Неща свързани с по-малко ходене.

- има ли тунел със стъкла (все едно вървиш във водата) в Истанбул аквариум или само в Sealife, понеже детето много иска да отиде в такъв и да знам кой да предвидя за посещение?
Определено Истанбул аквариум е много по-атрактивен, по-голям и с много повече забавления. На много места има нещо като преходи от едната зала в другата, където отвсякъде си заобиколен от вода. Но дълъг тунел като в SeaLife нямат. Все пак мисля, че останалите забавления, които предлага, компенсират това. При условие, че детето не е виждало тунела в малкия аквариум, за да прави сравнение, по-късият в Истанбул Аквариум ще му хареса.

# 320
Здравейте,

Планираме евентуално пролетната ваканция да отидем до Истанбул с кола за няколко дни. Тепърва ще ви чета по-задълбочено. Аз съм била преди, но текущото ходене ще е пак с цел основни забележителности, заради другите членове на семейството.
Въпросът ми сега е: Има ли някой опит с достатъчно добър хотел над средното равнище, който да препоръча? Вероятно ще е най-удобно да е някъде около Топ капъ. Като основно изискване е да е с паркинг.

Последна редакция: нд, 27 фев 2022, 10:02 от Fancy

# 321
  • Варна

Да кажа и аз за нощното пътуване. Може би сме остарели, но въпреки, че подремваме доста в автобуса, на другия ден хич не сме във форма. Преди обяд няма проблем, но вечерта и двамата сме много зле. Затова за следобеда винаги сме оставяли мързеливи неща - разходка с корабче, някой музей, аквариум. Неща свързани с по-малко ходене.
...

Определено Истанбул аквариум е много по-атрактивен, по-голям и с много повече забавления. На много места има нещо като преходи от едната зала в другата, където отвсякъде си заобиколен от вода. Но дълъг тунел като в SeaLife нямат. Все пак мисля, че останалите забавления, които предлага, компенсират това. При условие, че детето не е виждало тунела в малкия аквариум, за да прави сравнение, по-късият в Истанбул Аквариум ще му хареса.

Ех, Таня... То с годините като цяло ходенето го понамалихме.Wink Като знам какви маратони правехме преди някоя и друга. Сега е различно, но пък вече знаем как да вмъкнем паркче, фериботче, чайче с нещичко... Какво да се прави, години...
То си е и до човек, разбира се, но дори миналото лято, след прибиране в хотела около 23 ч., оставях момчетата да спят и откарвах още минимум час-два на покривната тераса. Този град някак ме държи будна и сега. Ама краката вече не издържат, колкото преди.
...

Точно това имах предвид за аквариумите. Малкият много се забавлява в Истанбул аквариум, който определено има много предимства пред другия, въпреки липсата на същински тунел.

# 322
  • София
Не знам за вас, ама на мен в Истанбул сякаш ми поникват криле.Само там мога да ходя ,от сутрин до вечер, с прекъсване за почивка на корабче, и после пак до 22 часа.Laughing
През 2013 се спънах и паднах на коляно към 14 ч., после до вечерта продължихме обиколките, не спах от болки през нощта. И досега си нося последствията, но пак бих тръгнала.

# 323
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
И при мен е като Брезичката - прилива на адреналин ме държи в кондиция. В автобуса обиктовено спя по час-два, и то на разсъмване. После разходки до полунощ и в 7 вече нямам търпение да излизаме. Всъщност, това е единствения град, в който излизаме преди 10 от хотела - 8 и нещо вече сме на Султанахмед. Което е постижение, предвид колко туткав е приятелят ми.

# 324
  • София
Като се има предвид, че влизането в Истанбул с автобусите на агенциите е призори и продължава 2-3 часа, този момент не е за изпускане, а точно тогава сме задрямали. Много е впечатляващо огромното строителство, което кипи в този град, озеленяването край пътя, трафика и какво ли не. Който ходи за първи път, нека да не проспива този момент от 2-3 часа.Smiley

# 325
Хаха, станахме три адреналинките. 😂
И аз след едно падане тук в деня преди отпътуване, в Истанбул джитках 3 дни без умора и без да усещам никакви болки.
Чак като се върнах стартирах боледуването. 😂

Но не зная дали съм още в такава форма, че поостарях малко 😉 пък и 2 години не съм ходила.

# 326
  • Варна
Пепелче, шЪ мЪ извиниш, ама аз първа обясних за адреналина. Ай, да се уважаваме, молА ви сА!

Скрит текст:
НищУ, чИ кУ сА кача на бюрцето да денсам, ш'гУ счупА. Туй са пУдробнУсти.

И аз имам подобно преживяване, Брезичке.

Скрит текст:
Беше 2011, октомври. Трето ходене и първо, след като се "запознах" с форума и темата. Тръгнах подкована с информация и окрилена от идеята, че ще се движим сами в този град, който вече беше заел място в сърцето ми.
Тръгнах с контузено коляно, за което имаше съмнение за скъсан менискус, след травма през август. В съботния ден по някое време се прибрахме в хотела да оставим някакви неща и да сменим обувките, защото със смяната им сякаш малко по-малко ме болеше. В хотела бяха спрели тока, съответно трябваше да ползваме стълбището - неудобно, тясно, че и извито. Разбира се - и тъмно. На слизане, виждайки светлината от фоайето, забравих да внимавам, подметката се закачи на лайсната в края на стъпалото и полетях с цялото си величие през трите оставащи стъпала. Проснах се почти в цял ръст насред фоайето и изкарах ангелите на ММ и няколко турци, вероятно от персонала. Станах (с помощ...), отупах се, седнах за две минути на един стол и като установих, че коляното ми (май) не е засегнато, тръгнахме отново. Хотелът ни беше под трамвайната, между спирката на Университета и сп. Аксарай (от два дни се мъча да си спомня точната локация и име, защото знам, че го реновираха и искам да го видя сега, но за момента без успех). С всяка следваща крачка започна все по-осезаемо да се усеща, че съм си докарала нова травма, някъде в ходилото, отгоре... Едва докретах почти до Чемберлиташ и изведнъж като спасителна светлина ми изплува в главата прочетеното за Ортаклар. Не бяхме ходили, естествено. Спуснахме се към ресторанта, хапнахме и си харесахме мястото. Вече над 10 години ни е основна локация за вечеря.
После някак се прибрахме до хотела, легнах и... на сутринта не можех да си стъпя на крака. Пих Аулин и не приех предложението на ММ да изчакаме тръгването в хотела. По традиция отидохме да си вземем "Довиждане!" с града от любимия Египетски пазар. Прибрахме се сравнително нормално, явно под действието на лекарството (и магията на любимия град). И като се върнах... месеци проблеми, прегледи, съмнения, ЯМР... За радост нямаше скъсано, но болката не беше малка.

Сега, като прочитам за влизането в града, се сещам...
Скрит текст:
Пътуваме от вътрешността на страната, съответно през КА, през август. Жега и кошмарно чакане. Термометърът на колата показа 50 градуса, докато висяхме на опашката. В добавка това се случваше в един много емоционален момент от живота ни и всичко това ме изтощи до степен да спя при влизането в града - вече по тъмно. Трафикът беше впечатляващ, отново, и маневрите на ММ ме събудиха. Още в полусън виждам някаква светлина високо горе встрани от пътя. Изглеждаше странна и някак в нищото, защото всичко беше тъмно, а тя не мърдаше. Първата ми мисъл, незнайно защо, беше "Извънземните дойдоха!"... Събудих се експресно.
Разбира се, светлината беше съвсем земна - лампа на върха на кран, строящ една от много високите жилищни сгради вляво от пътя, чиято кота 0 е на всичкото отгоре на височина над пътя... Ама докато осъзная този факт...
Никога не съм имала подобни асоциации, но явно съвкупността от обстоятелства беше причина за тази странна асоциация. Много, много се смяхме после.
Гледката на влизане в града ми е много, много интересна и любима. Като стигнем надписа Тепекент вдясно от магистралата, вече знам, че Истанбул ни посреща и наострям сетивата за гледките. И продължавам да се впечатлявам от мащабите на града и строителството там. Най-много обичах влизането призори по булеварда с палмите (и лалетата през април).
Оффф, нямам търпение... пак!

# 327
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Аааа, не сме остарели! Просто с тая пандемия всички сме се обездвижили, още сме калдъръм ориентирани, ама този калдъръм още по-стръмен станал, бе.
Тренировки покрай Босфора ни трябват, не друго.

# 328
Счупен пръст на ръката брои ли се?
Точно преди да тръгнем, сега, за Нг се ударих. Заболя ме, но не мислех, че е счупен. Там ръката ми почерня, стана двойна. Още ме боли, зарасна накриво, но не си развалих приключението.

# 329
Хахаха 🤩, нашествие към Истанбул от куци и сакати фенки . 😀 😀 😀

Шебече, значи катерене по сокаците препоръчваш за възстановяване на формата.
Приема се. ❤️

Общи условия

Активация на акаунт