Косопад - 22

• 64 618
  • 781
  •   1
Отговори
# 600
ДХЗ, ти при какви резултати на желязо, ТСХ, вит Д и В 12 чувстваш най-добре косата си?
За желязото/феритин не знам, тепърва започвам да го следя изкъсо.Вит Д в момента, в който влязох в норми, макар и ниски, си пролича.ТСХ около и под 2.Над тези стойности виждам повече
паднали косми.Смятам, че вит Д най-силно ми влияе там, но ще видим.

# 601
Мда, и моите наблюдения за вит Д са същите.Вкл. позитивно повлиява ТСХ.А изглежда желязото не е от особено значение при мен, движи се близо до долната граница и в моментите на нови
 растежи не се е покачвал.

# 602
Аз периодично съм забелязвала нови растежи от двете страни на челото /без реално да съм забелязала точно там косата да е оредяла/ и когато имах по-нисъх феритин, хемоглобин и желязо...Явно се дължи на едновременно окапване на повече косми в тези области. В момента имам кичури отляво и отдясно, които започват от нивото на челото и стигат до брадичката. Точно над челото обаче явно не ми купят Тошкова едновременно космите. Освен оредяване, там поникналите косми са с различни дължини...Та тези "рогчета" отляво и отдясно винаги ме подсещат, че по някое време преди  Х месеца е имало някаква аномалия в железния панел или пък моментна нужда от повече желязо...

# 603
Аз пък при такива рогчета винаги се шашкам за накъсана коса, а не я мисля за новопоникнала. А бе въобще май май трябва да започна да мисля по-позитивно за косата си Grinning

# 604
О, въобще не ми е накъсана косата в такива случаи...тя не ми се накъсва толкова лесно, не и по цели кичури (и на място, където няма от какво да се накъса)...Изглежда почти като отрязано с ножица, личи си, че едновременно са окапали и започнали да растат космите от тези 2 кичурчета...😃 А и моята коса е суха, но въобще не е склонна към цъфтежи примерно (почти никога не съм видяла цъфнали косъм на косата ми, а когато се е случвало е било на косъм-два)- сигурно се подстригвам веднъж на 1-2 години, никакви връхчета не режа, т.е. доста пари спестявам от фризьори и имам много добри наблюдения за косата ми и съответно, забелязвам всяка разлика във вида и'. 🙂 Последния път през септември даже ме подстрига ММ...😆

# 605
Снимах се да ми видите бретона, който се формира от юли месец някъде.Снимката е идиотска, но нямаше как да си хвана бретончето иначе.Такова нещо помня, че
ми се случи след вторатат бременност.Опада много коса и после имах бретон.Явно и сега, в последните години, е опадала много, но някак разпределено и не го виждах толкова на главата си, колкото усещах промяната на косъма, обема и сноповете коса по земята и в банята.
Скрит текст:

# 606
Леле, това е много коса. А снимката е супер.

# 607
Да добиете представа....Да подчертая, че съм с вързана коса и заради тези две кичурчета ми се налага да слагам фиби...иначе стърчат настрани....😆
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 16:21 от dolce miele

# 608
Да споделя и аз, че след Ковид получих доста обилен косопад. Фризьорката ми препоръча Дюкре и серум Парусан. Има резултат, но ефекта е много бавен. Пия и добавка за коса и си смених калъфката със сатенена, поне вече не се скубе през нощта и нямам косми в леглото да се депресирам. Сигурно е въпрос на време, продължавам.

# 609
Вече почти месец пия железни препарати, забелязах, че косата ми осезаемо порасна и се начупи, така както се чупеше преди. Намаля косопада на дългите косъмчета, но малките, около 3- 5 см продължават много да падат. Като ги видя и става много мъчно. Предстои ми преглед при хематолог, да видим дали ще ми продължи терапията.

# 610
Кате, питах трихолог за малките косъмчета. Каза, че се дължи на нарушен жизнен цикъл.

# 611
Маре, обясни ли ти как се възстановява жизнения цикъл? Или не е възможно?

# 612
Невъзможно е, Кате. Но тогава обсъждахме андрогенен косопад. Един вид- сега падат и малки и по- дълги косми. После на тяхно място ще се покажат по- малко косми, от тях някои ще опадат още къси, други ще пораснат бавно и пак следва окапванем и това продължава- пак на дълги и къси, после порастват още по- малко като бройка и т.н. и т.н.

# 613
Как се доказва андрогенен косопад?

# 614
Трудно. Най- важен е дихидротестостерона. Но, дори и в норми(когато го изследваш), може пак да има отклонение след 5-6 дни. Та, трябват няколко изследвания, за да се види дали има стойности, които да говорят за андрогенен косопад. Лично за мен (някакво вътрешно усещане), косопад започнал след 40 годишна възраст  много вероятно е да е от предменопазуза и завишен естроген.

Общи условия

Активация на акаунт