Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 5

• 35 178
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
  • тук, на мястото си
Защо някои са такива тулупи и едно “благодаря”към публиката за правилен отговор не отправят 😤

Този сезон много рядко някой  е казвал "Благодаря на публиката". Не знам защо.

# 511
  • Велико Търново
Тая песен е супер популярна, има ли човек, който да не знае как продължава припева ( като ягода в градинка, калинка мая).
Всъщност текстът е "в саду ягода малинка, малинка моя" (сад - градина, в саду - в градина/та).
И понеже Наирянка много хубаво е обяснила за "ягода", само да допълня, че на руски ягода е клубника. При това става въпрос за градинска, не помня за горската ягода дали нямаше различна дума.

# 512
Може, аз четох превод на български на песента. На мен ми звучи като сравнение на цветовете на дървото Калина с ягода.
Не е добър преводът, но за мен това е възпяване на любимата под плодово -дървесна алегория
Калинке , Калинке, Калинке моя26
В градина с ягоди , малинке ,малинке моя
О Калинке , Калинке, Калинке моя
В градина с ягоди , малинке ,малинке моя

Красавица , с душа на девица ,
Заобичай мен...
Аи , люли , люли,
Аи , люли , люли,
Заобичай мен...
https://lyricstranslate.com/bg/kalinka-kalinke.html

Според мен не е жена,  ами си е растението вижте следващите куплети
Скрит текст:

-"Не шуми над мен!" - това ще го кажеш ли на жена? Simple Smile - освен в някой особен прочит на произведението Simple Smile

-"Ах,  хвойна (сосенушка) зелена!"  - "сосна" е името на дървото, "сосенушка" е умалително. Не знам точно как се превежда на бг, може бор, смърч, хвойна,  но е дърво.
Скрит текст:

Това е народна песен. Трудно се превежда... Пък само припева  е популярен. Кой пее песните докрай?

# 513
За "Любов по време на холера" беше интересен въпроса. Гледала съм само филма преди много години, когато излезе на големия екран, но малко си спомням от него, а такъв детайл може даже да не е бил включен. Трябва да си чел книгата и да те е впечатлило.

# 514
  • София

Стани богат - 07.02.2022   

# 515
  • Пловдив
Тая песен е супер популярна, има ли човек, който да не знае как продължава припева ( като ягода в градинка, калинка мая).
Всъщност текстът е "в саду ягода малинка, малинка моя" (сад - градина, в саду - в градина/та).
И понеже Наирянка много хубаво е обяснила за "ягода", само да допълня, че на руски ягода е клубника. При това става въпрос за градинска, не помня за горската ягода дали нямаше различна дума.
Земляника

# 516
Чела съм книгата преди години и въобще не го помнех, макар че е интересен детайл. Сега ще го запомня Grinning Тогава явно не ми е направило никакво впечатление или просто съм го забравила..

# 517
  • Далечният изток
На всички въпроси знаех отговорите тази вечер, с изключение на един - на момчето, за 1000 лв., там щях да изгоря. Smiley

# 518
  • Бургас
Хора, стига с тази дискусия за процентите и за необходимостта броят да е кратен на100. И от 31 елемента да се състои едно множество, подмножествата може дабъдат изчислени в %. Има и дробна част, има и закръгляне до цяло число. Нали сме учили математика в шести клас?

# 519
  • Велико Търново
А ние тук си говорим, че някой не знаел кой е Пол Маккартни и се смеем за Сатурновия натюрморт...

Всъщност, още по-интересно е как се стига до този отговор. Скрийншотът е линк към видеото.
И не знам за колко пари е бил този въпрос, но е факт, че този човек си тръгва с 1500 евро. Те може и да са първата им сигурна сума, де...

# 520
хааха Мердддд! Grinning

# 521
А ние тук си говорим, че някой не знаел кой е Пол Маккартни и се смеем за Сатурновия натюрморт...

Всъщност, още по-интересно е как се стига до този отговор. Скрийншотът е линк към видеото.
И не знам за колко пари е бил този въпрос, но е факт, че този човек си тръгва с 1500 евро. Те може и да са първата им сигурна сума, де...
Е, не! Това не може да е истина! Абсолютно нищо не разбирам от френски, но или Земята гравитира около Слънцето, или Луната гравитира около Луната. Марс и Венера категорично отпадат. Не мога да знам какъв е въпроса, защото за мен дали е френски или патагонски е все едно.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 23:06 от Недоволна

# 522
  • София
Остави това, ами виж публиката??!!
Дали нарочно не го подведоха с отговор Б, за да се изложи (защото самият факт да иска жокер на такъв въпрос е абсурден)? Не мога да повярвам, че наистина са го мислели...
Даже му се смееха като го маркира.

Нямам думи просто... Това не е истина. 😮

зле е положението във Франция, хахаха

# 523
  • Русе
Да, първото, което се сетих беше Явор и Калина.
Калинка, насекомото, няма място никакво в тази песен...

Мисля, че за да се сети за растението "калина", би трябвало да си спомни поне част от текста на песента, а той може и да я е чувал, но да не е знаел превода или просто да не е обръщал внимание. Трябва да ви кажа, че аз не можах да се сетя за текста, макар че тази песен съм я пяла и са ми я пели години наред, но това беше отдавна, през миналия век. Smirk По-скоро ми дойде на ум една руско-българска детска песничка: Калинка мая, ти си алена звезда, ти си цвете, ти си крем, ти си щастие за мен - и съвсем забих. Все пак, не сме длъжни да знаем руски.

Не мога да правя процентни изчисления на отговорите на публиката, защото от снимките не може да се установи колко точно са хората, но че са много малко, е ясно, а колкото по-малко са хората, толкова по-малко ще са знаещите по отделните теми. Когато хората са много, знаещите се обединяват около верния отговор, а гласовете на незнаещите се разпиляват по останалите три и така, вероятността правилният отговор да получи най-много гласове, е по-голяма, макар че това не винаги е било така. Сега, като виждах колко са малко хората, си мислех, че трудно ще се събират достатъчно правилни отговори, а не е така, поради което започнах да подозирам, че в новия вариант на играта отговорите на публиката се контролират.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 23:46 от евпетра

# 524
Не разбирам руски, четох, че Калинката не е народна песен, авторска е.
Кали́нка» (от названия растения калина; также известна как «Калинка-Малинка») — русская песня, написанная Иваном Петровичем Ларионовым в народном стиле.
Прави сте, че възпяват растението Калина.
Аз винаги съм я свързвала с любовно обяснение, за мен е странно да се посветят любовни думи на дърво.
Явно бъркам с Катюша.
Но наистина никой не е длъжен да знае руски, просто припевът силно ти се набива в главата.
И за мен е очевидно, че става дума за растение. Но не всички харесват тази музика, обожавам руските танци.
Това, че не знаеше кой е авторът на Любов по вр. На холера е шок за мен. Иначе се опитвах да я чета, но не ме грабна. Отговорът никога не бих го предположила.
Това с Луната се учи в 5-6 клас, предполагам.
Много ниско ниво, а ние се смеем на Лунният натюрморт или че не знаеха Елиф Шафак на кое е автор.

Общи условия

Активация на акаунт