Избор на вино # 2

• 64 894
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
Изключително приятно изненадана от червеното вино на Иван Лечев:
Не очаквах много, но виното е нежно балансирано – много приятно приляга на езика без да киселее, без да е алкохолно. Залепва за небцето като масълце и дава леко привкус на ориенталски подправки (усещам карамфил съвсем лекичко, индийско орехче). Ароматно и с дъбов послевкус. Силно препоръчвам! Heart

# 616
  • Sofia
Basila, и от къде може да се закупи препоръчаното вино на Лечев?

# 617
# 618
Basila, и от къде може да се закупи препоръчаното вино на Лечев?
Лично аз го пазарувам от магазин Дар: https://magazinidar.com/. Мисля, че през Глово може да се поръча от магазина, ако нямаш наблизо.

# 619
  • София
Глас за тамянката на ДОГМА  и за БЛЕНДА Братанов(и бял и розе и червен)!
И пак Коломбар на ДВОР 1.
Друго , което повтарям и потретвам е на ЛИБЕРА ЕСТЕЙТ Диферент- купаж от гренаш и мурведр. Много приятен искрящ бледорозов цвят със свеж плодов вкус.

Като споменахте ДВОР 1, напоследък чувам доста ласкави неща за тази винарна, а и Дилетант-а им от 2022 г. беше в класацията за 50те най-добри български вина на Divino. Коломбар определено ще го пробвам. Благодаря! Yellow Heart  Кое друго вино си заслужава от техните?

# 620
  • София
До Двор-а още не съм стигнала Smiley, но ето още нещо, което си заслужава:

Rossidi Chardonnay Egg-Fermented Nikolaevo 2023

Alexandra Chardonnay Beton Egg 2023

2 сочни плодови български шардонета. Общото между тях е, че са ферментирали и отлежавали в бетонни съдове във формата на яйце.

Росиди в момента е на промоция във Фантастико на много добра цена.

И като съм на темата хубави български шардонета, ето още едно в същия дух: Сочни праскови, ябълки, шипка ванилия... и още неща. Smile

Kapatovo Chardonnay 2020

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 13:51 от Scintillia

# 621
  • Mostly in my mind
Абсурд да купя бяло вино реколта 2020.

# 622

И това, защото...?

Вина като показаното на Капатово се разгръщат с времето. Сега е идеално за пиене, но още година-две спокойно ще изкара.
Срещала съм разкошни 10-годишни ризлинги - този сорт понася отлично отлежаването, като дори не е задължително да е било в дъб.
Ще се радвам да споделите Вашата аргументация. Дано не е само упорито повтаряното от някои български домоседи експерти, че бяло вино се пие до 3 години, червено до 7-8 и всичко друго било маркетинг Blush

# 623
А колко "държи" шампанизирано не скъпо вино, че намерих една бутилка в мазето от най- малко 15 години?

# 624
  • In transit
А колко "държи" шампанизирано не скъпо вино, че намерих една бутилка в мазето от най- малко 15 години?
Пробвай и ще разбереш. Joy Може да се изненадаш приятно. Ако не, ще го вкараш в употреба за някое ястие или сос.

# 625
  • Mostly in my mind

И това, защото...?

Вина като показаното на Капатово се разгръщат с времето. Сега е идеално за пиене, но още година-две спокойно ще изкара.
Срещала съм разкошни 10-годишни ризлинги - този сорт понася отлично отлежаването, като дори не е задължително да е било в дъб.
Ще се радвам да споделите Вашата аргументация. Дано не е само упорито повтаряното от някои български домоседи експерти, че бяло вино се пие до 3 години, червено до 7-8 и всичко друго било маркетинг Blush
Ами да,точно така. Променя си вкусовите качества към лошо с течение на времето. Говоря специално за бялото. Simple Smile

# 626
  • Мюнхен

И това, защото...?

Ами да,точно така. Променя си вкусовите качества към лошо с течение на времето. Говоря специално за бялото. Simple Smile

Чудна генерализация, а колко още по-хубаво щеще да е, ако беше и вярна Smile Кои точно вкусови качества се променят към лошо и как?

Точно шардонето е от сортовете, които подлежат на дългогодишно отлежаване, горепосоченият ризлинг също. Защото са висококиселинни и високоекстрактни. Винификационните методи също дават влияние - бяло вино, отлежало sur lie има страхотен потенциал и всъщност с годините вкусовите му качества се развиват към добро - тялото се заобля, киселините се интегрират по-добре Simple Smile

# 627

А червеното може да отлежава? Всяко червено? Blush
Ами не, има червени вина, които задължително се пият млади. Просто нямат потенциал за отлежаване. Има и такива, които задължително отлежават. Има и трети - които стават и на млади, и на стари години Stuck Out Tongue Winking Eye
Някои бели вина отлежават отлично и стават по-добри. Класически примери са шардонето и ризлингът, но и други сортове при определени условия изненадват приятно. Отделно от това, отлежаването в дъб увеличава потенциала за благородно стареене. Огромно значение имат тероарът и методът на винификация
Та... няма нужда от абсолютизации, най-малкото защото не са верни.

# 628
  • Mostly in my mind
Нямам нужните знания и компетенция  за червеното, не пия и не знам там как е. Коментирам конкретно бялото. Wink
Лично съм потърпевша от развалено вино. Оттогава винаги гледам реколтата.  
Бях взела това https://partydrinks.bg/white-wine-marae-marlborough-sauvignon-blanc-box-1.5l Едно че вкусът беше ужасен, не се пиеше, а и цветът нямаше нищо общо този който трябва да е - имаше цвят на старо злато, ракия или нещо подобно. Разбрахте ме. Simple Smile
Има много информация в нета за годността на бялото. Който желае, може да прочете. Wink нямам намерение да убеждавам никой. Аз казвам за себе си, че винаги гледам реколтата. Това е. Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 19:39 от Лолита

# 629
Нямам нужните знания и компетенция  за червеното, не пия и не знам там как е. Коментирам конкретно бялото. Wink
Лично съм потърпевша от развалено вино. Оттогава винаги гледам реколтата.  
Бях взела това https://partydrinks.bg/white-wine-marae-marlborough-sauvignon-blanc-box-1.5l Едно че вкусът беше ужасен, не се пиеше, а и цветът нямаше нищо общо този който трябва да е - имаше цвят на старо злато, ракия или нещо подобно. Разбрахте ме. Simple Smile
Има много информация в нета за годността на бялото. Който желае, може да прочете. Wink нямам намерение да убеждавам никой. Аз казвам за себе си, че винаги гледам реколтата. Това е. Simple Smile

Пак да кажа - от бяло до бяло и от червено до червено има океан разлика.
Совиньон блан от 2019 и аз не бих взела, особено пък в кутия. Това е сорт, който принципно не се оставя да старее. Отлежаването в дъб може да удължи живота му, но не много. В кутия обаче трябва да се пие младо. Някой си е чистил залежалата стока и Вие сте изтеглили късата клечка. Не си правете генерални изводи от това.

И като говорим за инфо от нета, ето една подходяща статия от Гергана Тодорова, винен експерт с години работа във Франция:
https://winetours.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0 … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

Общи условия

Активация на акаунт