Избор на вино # 2

• 64 764
  • 727
  •   2
Отговори
# 675
  • София
Мелник 55 е далеч от хубаво вино. Същото се отнася са набедените вина на Старосел.

До 15лв почти няма ставащо за пиене родно вино. Все пак у нас е масова практика някоя изба да прави вино с грозде от Македония или от другия  край на България..

Има хубави, но цените са други,  30-40-50лв и нагоре.

Въпрос на вкус. Вашето присъствие продължава да бъде все така токсично.

# 676
Някой пробвал ли е вината на Винпром Свищов ?

# 677
Благодаря ви, момичета! В интерес на истината Логодаж и Дуо Енира ги бях забравила, Логодажа пия основно бяло, а онзи ден в Кауфланд Енира беше към 19 лв, та не й обърнах много внимание. Ако наистина в Била е на тази цена ще се завъртя. Hug

Аз много харесвам и виното на Заара Естейт, от по-луксозната им серия Догма.
Розето от Сира ми е любимо, ето и червените вина:
https://zaaraestate.com/shop/product-category/wine/red_wines/

# 678
  • София
Някой пробвал ли е вината на Винпром Свищов ?

Пробвал съм някои назад във времето и общо взето са ми позитивни впечатленията. Базовата линия Свищов си е прилична, но нищо повече. Вече Aureos e по-добре, с повече финес и мисъл, особено розето им от Каберне Фран е прекрасно! Страхотна находка. Мисля, че за червените е по-добре да гледате по-високите им линии. Моя проблем с изба Свищов е, че рядко я откривам в удобните ми ежедневни магазини. Бих опитал и новите им неща, но някои от тях за първи път сега ги виждам. Като цяло, хубава изба, но специално в червените вина, в бюджетните линии, не очаквайте чудеса - мощни са, но не до там фини.

Rovaniemi - с голямо желание исках да Ви препоръчам един елексир, но сега виждам, че е изчерпан:
ВИЛА МЕЛНИК ГРАДУШКА 42
Скрит текст:

Изключително вино, 42 месеца отлежало в бъчви, много нюанси, много дълбочина и история има в него. За съжаление, не го откривам - явно е било в по-малка серия. Но ако се появи някъде, опитайте.

Бих Ви препроръчал от по-достъпните, може би вината на Кортен - сериозни и много изпипани, особено Сирата ми е любима - сега тя в Аванти е около 20лв.
Скрит текст:

Отлично друго мощно вино е друг чудесен представител на изба Мелник - РОДОСЛОВНО ДЪРВО МЕЛНИК - около 45-50лв
Скрит текст:
https://villamelnik.com/vinen-magazin/rare-varieties/melnik-family-tree/
Сложно, интересно, и някак българско също така. Разкош! Cupid

Препоръчвам също Сирата от линията DENEB SYRAH на Angel's Estate - сега е на промо цена 40лв в касавино.Много пищна и разточителна, елексир.
Скрит текст:
повече за виното -> https://angelsestate.bg/bg/vina/cherveno-vino/deneb-syrah

Много мощни и плътни, наситени са вината на изба Румелия, особено във високия им клас - Румелия, както и Ерелия. Около 30-40лв са.

Разбира се, за къде без еталона за Мавруд - Загрей Виница Мавруд / Zagreus Vinica Mavrud 2020
Скрит текст:
https://zagreus.org/vino-vinica

Реално, има доста доста още родни мощни и наситени, много качествени червени вина. Много от тях забравям, но понеже съм фен на Старосел, ще предложа на Rovaniemi една идея.
Моля те, вземи ако можеш, тези две:

- Старосел Мерло Дъб 2021 - около 20-24лв - по-рядко се намира, но го има за поръчка от сайта на избата.
Скрит текст:
https://shop.starosel.com/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%BE-%D0%94%D1%8A%D0%B1

- Старосел Милезим/  Millesime - около 20лв - има го в Аванти.
Скрит текст:
https://shop.starosel.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BC

Горещо ги препоръчвам тези две на Rovaniemi и съм до толкова в убеден в препоръката си, че предлагам на Rovaniemi да ги вземе отнякъде и ако не й харесат, да ми пише веднага на лично съобщение с айбан на сметката й, и аз ще възстановя безусловно сумата за двете вина.
За мен те са превъзходни вина, и вярвам, че и Rovaniemi ще ги оцени, а ако не й допаднат, нищо не губи.

Само за финал допълвам едно ново приятно попадение: Vino Reserve Ivailovgrad 2022 на изба Ямантеви Ивайловград - 16лв в аванти.
Скрит текст:
Отлежал в дъбови бъчви 8-12м купаж 50% Мерло и 50% Каберне Совиньон - много приятен, разточителен и сочен бленд, вкусово стои обло, плодово, но не е леко вино. Според мен, декантиране и мезе са отлична препоръка за това вино. Много нюанси има и в аромата, и във вкуса. Не е стегнато и твърде дъбово - перфектен е баланса. Тук го има и българския почерк, но в модерен прочит на този класически купаж.

Wine GlassWine Glass

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 01:07 от Deetron

# 679
Мелник 55 е далеч от хубаво вино.

За цената си е диста прилично вино, и щом аз (която съм мрънкало и претенция) го харесвам, значи не е чак толкова далеч от хубавите вина.

Знаем, че аржентинските червени са ненадминати, но и цените им са други.

# 680
  • София
Не съм съгласна, че няма хубаво вино до 15лв.
Вината на Кортен са чудесни и се намират в този ценови диапазон. Има го във Фантастико и ебаг.

# 681
  • Бургас
https://www.findme.bg/
Тези вина, са топ!

# 682
Абсолютно да, особено Совиньонът. Сервирахме го на наш повод с много гости и нямаше човек, който да не се изкаже положително за него. Цената е повече от прилична (18-19 лв.)

# 683
Аз днес обиколих Лидъл и Била, понакупих си вино (много благодаря на дамата, която писа, че Енирата е на 14 лв там)
Лично за мен едно откритие в Лидъл

Без стабилизатори е и много ни хареса. Цената е 12-13 лв, повече от добра.

# 684
  • София
Привет отново банда Wine Glass
Имам повечеко време сега покрай почивките и реших да споедля още 2 идеи за добри и достъпни вина.
Започвам с Катаржина Контемплейшънс Мерло & Малбек 2023
Скрит текст:

Този любопитен купаж от Мерло и Малбек на Катаржина винаги ми е харесвал и съм го взимал през годините, но специално реколта 2023 ме изненада. Помня го по-експресивно, с по-аржентинско звучене, като малбека се усещаше отчетливо. Сега като че ли, цялостното излъчване е друго или поне аз така го усещам. Доста по-меко, полирано, сочно и плодово го намирам, което е плюс за мен. Да, липсва ми малко бурния и див нрав на Малбек, но пък като цяло мисля, че купажа е развит положително. Далеч по-хармонично и елегантно е смесено. Има си дълбочина и нюанси, но е издържано в по-модерните тенденции. Става и с мезе, става и самостоятелно. Отличен избор и на цена в момента 14лв в Аванти, просто разкош. Heart Exl

Другото вино за похвали е Логодаж Мелник 55 Резерва
Скрит текст:

Това издание е отлежало 24 месеца в дъбови бъчви и отделно 3 месеца в бутилка. Впечатленията ми са отлични - личи си, че е зряло и има нужда от известно декантиране. Това което ме изненада, подобно на катаржината по-горе е, че очаквах една идея по-гъсто и плътно да бъде, а се оказа със средно към плътно тяло. Перфектно полирано, обло с кадифена текстура, чудесни меки разработки. В аромата се долавят дървесните акорди, но това бързо се хармонизира с другите аромати, след като вземе въздух. Финала също е мек и плодов, като оставя усещане за зрели червени плодове и мармалад. Въобще, много приятно вино, което мисля ще се хареса от повечето. Танините са идеално стопени, но въпреки това, виното има изисквания за декантиране и някакво мезе/храна.
Намерих го във Фантастико за около 15лв, което е отлична цена за такъв тип дълго отлежало вино.
Сега ми хрумна на какво ми напомня - ако сте опитвали испански вина, на които пише Gran Reserva - този отлежал Мелник 55 резерва ми носи сходното, сочно, плодово, на границата на полу-сухо, но и зряло усещане.
Ще взема тези дни и нормалната версия Мелник 55, за да си направя сравнение. Wine Glass

И пак да си кажа - в Лидл от днес зареждат отново любимата ми находка - Селоне Пулия Россо 2024 за 8лв, която описах тук -> https://bg-mam.ma/p/1406405/50573972.
Виждам, че и още едно ново Примитиво Пулия - 4,99лв са заредили, което е чудесен повод за нови тестове, в името на науката, разбира се Simple Smile))
Хубаво настроение в почивно-празничните дни желая Wine GlassWine Glass

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 16:39 от Deetron

# 685
А дали някой е опитвал просекото от Лидл,  да каже как е?

# 686
  • София
А дали някой е опитвал просекото от Лидл,  да каже как е?

На миналата Коледа го пихме, спомена е много далечен, по-скоро става, поне не е останало неприятно чувство .

# 687
Харесвах Енира, особено Найперг. За палете си, която е намалена 14-15лв става.
Обаче последния  път не ми допадна.
Дори цвета беше леко мътен.
Нале вино за 10лв вече няма-ставащо, дори чергата е нагоре.

# 688
  • софия
Моля да не го приемате за заяждане, но винаги съм се чудила какво се разбира под "за парите си става"?
Купиш го, не ти харесва, на всяка глътка си казваш "абе за, парите си...
И ся въпросът е Купуваш ли пак, щото" за парите си... "
Едно нещо или става, или не става?
Не ме разбирайте криво, и аз не пия кой знае колко скъпи вина, но просто или ми хаРесват, или не.

# 689
Няма как да обясня  това, щом не се разбира.

Хайде да не е вино, ще дам пример за хотел.
Примерно е 2 или 3 звезден и да е добре или да не става за 100лв. Ако е зле може тези 100лв да са му много или направо хвърлени на вятъра .
Може да е 4 или  5 звезден за 400лв, да е добре или да не става.
Това не значи, че ще е по-зле от три звездния, но всеки ще очаква малко повече за 3-4 пъти повече пари, точно както с вината и всичко друго
Иначе всеки щеше да ходи само е едно звездни хотели и да пие вино до 10лв. Щото нали стават, защо му е повече

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 18:54 от Alexslav

Общи условия

Активация на акаунт