Подправки в саксии 3-та тема

• 52 150
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • In transit
Преди седмица попаднах на едни натурални продукти за растителна защита. Всички са на базата на различни екстракти от билки или етерични масла. За съжаление не всички бяха налични, но успях да се снабдя с концентрат за брашнена мана, която от миналата година периодично мъчи салвията ми, а от скоро и един къдрав магданоз.
Другия концентрат е за листни въшки. С него пръснах превантивно по някои от билките. 
Не смея да ги похваля много, защото реално 1 път съм пръскала с двата, но засега маната изчезна от двете растения.

# 481
  • София
Магданоза ми в саксия хвана въшки, на стъклен балкон, май не може да се гледа. Босилекът ми пък е супер
Всеки опит за магданоз ми свършва с въшки, от семена съм го започвала, т.е. не са внесени въшки. Отказах се да гледам магданоз.

# 482
При мен не хващаше магданоза въшки, а белокрилки, за сметка на това пък копъра беше с колонии от зелени листни въшки като на розите.

# 483
На мен ягодите на терасата са пълни с въшки, нещо страшно е. От семенца ми е всичко на терасата.
Преди два дни ги напръсках със сапунена вода и ми се струва че намаляха. Тази вечер мисля пак да ги напръскам. Интересно е че спанакът до тях няма една въшчица, а ягодите са леш! Sad
Миналото лято пък по чери доматите имаше миризливки, ама яйца, бебета яко. Имаме в квартала много миризливки и някак ми намериха черитата. Аман. Дано тази година пропуснат моята балконска градинка, ужасни са.

# 484
И моите подправки са целите в белокрилки, с какво да ги третирам, нещо безвредно?

# 485
  • In transit
За белокрилките и химията трудно помага. Sad За тях, докато са малко помагат жълтите лепенки.

Да споделя, вчера правих оглед под лупа на подправките и цветята на балкона. Ментата ми беше въшлясала (листни въшки). Напръсках ги с концентрат от коприва и умряха...засега. Напръсках също петунията. Там където съм напръскала добре, бяха умрели, но където съм пропуснала(защото е с доста гъста листна маса) имаше по някоя жива въшка. Тоест приемам, че действа, поне за билки върши работа. Утре ще ходя за моспилан, за неядливите растения.

# 486
  • София
Какъв е този концентрат от коприва?

# 487
  • In transit
Какъв е този концентрат от коприва?
Дала съм линк в скрития текст, в горния пост. Бутилката е скъпа, но една капачка е за литър разтвор, с който може да се пръска доста време.

# 488
Ако извадя всичко от засегнатите кашпи, след колко време ще мога да ползвам почвата за други насаждения, тия белокрилки голяма напаст били?

# 489
  • In transit
Белокрилките се крият под листата на растението, т.е едва ли ще успеете да ги премахнете със смяна на почвата.

# 490
Можете ли да ми кажете какво му е на магданоза? Има миниатюрни черни точици и започва да побелява. Стои вътре откакто е засаден.

# 491
  • София
Белокрилките се крият под листата на растението, т.е едва ли ще успеете да ги премахнете със смяна на почвата.
Жената пита почвата кога ще може да ползва.

# 492
  • In transit
Жената пита почвата кога ще може да ползва.
Ами мисля, че правилно съм разбрала и отговорила...аз не бих я ползвала тази почва повече, защото най-вероятно има яйца е нея.

# 493
  • София
Здравейте, имам два въпроса. Изключителен лаик съм, но с голямо желание. Втора година се опитвам да отгледам мента на открит балкон. Миналата година бавно и упорито се съсипаха 2 саксии. Отдадох го на непрестанните дъждове.
Тази година нещата изглеждаха много обнадеждаващи, докато отново листата започнаха да побеляват. Две саксии, два различни вида мента, реагират по еднакъв начин - условия, влажност… не знам. Моля за мнение.

Втори въпрос за мащерката - тя оцеля цяла зима навън, събуди се през пролетта, върви добре, малко пожълтя, явно я напече повече, но вече й смених мястото и се надявам всичко да й хареса. Но, как да я бера? Съжалявам за глупавия въпрос…. В момента си режа клончета при нужда, но това ли е правилния начин?

Благодаря предварително!!!

# 494
Днес си купих салвия и тъй като съм невежа в отглеждането и, моля за подробности как да не загине... На слънце, на сянка, повече или по-малко вода? Всичко за каквото се сетите. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт