Тема 9 - Февруарски мами 2022 г. 🤰

• 44 639
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Много ме притеснява един въпрос и не намирам конкретен отговор в уеб бинарите за кърмене . Ще раждам секцио по мед. Причини и ми е много намисъл кърменето и това , че ще сме разделени 24 часа с бебчето. Към мамите, които вече са минали от там , стимулирахте ли гърдите през тези 24 часа по някакъв начин или изчакахте да ви донесат бебето? Не ми се иска да се цедя било то на ръка или с помпа и да хвърлям коластрата , но пък ако не направя нищо да стимулирам млякото през това време ?

Ако си слушала Ася Демирева, тя обяснява почти във всеки уебинар, че "раздяла" на майката и бебето не се води то да е отделено от теб 1,2,3 дори 4,5 дена. Не би трябвало да има никакъв проблем да засуче. Раздяла на майката и бебето е проблем, когато е над седмица или две. Особено за 1,2 дена няма никаква нужда да се цедиш - ти ще имаш само коластра, която сумарно е 20-30 мл. Бебето суче по 5 мл. от тази коластра и това е напълно достатъчно за стомахчето му в първите дни. Коластрата също така е налична в гърдите след 6-тия месец, тя не се стимулира. Вече като ти дойде кърмата и ти се напълнят гърдите - тогава ако няма бебе, ще трябва да се цедиш и да стимулираш Simple Smile

# 241
Мони и при мен тази нощ беше странна и се чудих дали да не ходя към болницата, но реших да изчакам все пак, за да не ходя напразно или много рано и да стоя и да се изнервям там. Писах, че ме притесняват едни болки в кръста и те станаха регулярни и малко по-силни, а корема ми постоянно се втвърдяваше. На всичкото отгоро след като ходих до тоалетна, постоянно забърсвах и постоянно се мокреше тоалетната хартия и то по много, не знам какво беше това чудо, но след около 2 часа спря и сега е сухо всичко. Тези дни ми излиза едно жълтеникаво, но повече прилича на бялото течение, въпреки че четох някои жени казват, че така била започнала да им пада тапата и така изглеждала в началото. Всичко се успокои по едно време, не съм гледала в колко часа и си легнах. Сега целият корем ме боли като мускулна треска и едва се влача, но се надявам да ми мине, че имам да ходя по задачи. И аз се притесних, че не съм си сложила шоколади, вода и прибори за хранене в багажа, така че мисля днес да го допълня. Моят термин е за 27-28, но заради контракциите си мисля, че ще е по-рано, но ще видим колко. Не ми се преносва въобще, даже по-скоро бих родила днес още. Иначе генетично говорехме, че е размера на бебето, дали да е по-голямо или по-малко, а не дали ще родим по-рано или ще преносим.

# 242
Сим и при мен на контракциите и през повечето време корема си беше изцяло втвърден и даце някак си заострен. Даже ме караше да ходя по нужда голяма и малка в тоалетната. И тогава даже тялото ми трепереше. И това треперене беше няколко минути. Същото треперене имах, когато ме приеха в болницата и бяха почнали такива контракции с предното. Тогава доки каза, че е нормално и при някои жени се появява по време на контракции и засилването им такова треперене на тялото, гадене, повръщане.

# 243
Аз бих почнала да стимулирам максимално рано, след като се осъзная поне малко. 24 часа да кажем не са такъв проблем, но 3-4 дни са много за някои жени и после по-трудно се наваксват. Аз съм споменавала, имам приятелки, които чакаха с кърменето докато ги изпишат и после така и не успяха.
http://www.podkrepazakarmene.com/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE% … 1-%D0%B1-119.html

# 244
Момичета, а вие сигурни ли сте, че топлия душ помага за отпускане, защото аз знам, че може и да предизвика контракции? Онзи ден, като ми бяха зачестили и реших и аз да си взема душ, след него бяха достигнали до веднъж на 4-5 минути и след около половин час се успокоиха нещата.

# 245
Момичета, а вие сигурни ли сте, че топлия душ помага за отпускане, защото аз знам, че може и да предизвика контракции? Онзи ден, като ми бяха зачестили и реших и аз да си взема душ, след него бяха достигнали до веднъж на 4-5 минути и след около половин час се успокоиха нещата.

Аз не съм пробвала до сега, но веднъж ми се появиха точно след като си взех душ и то силни, едва си стоях на краката, добре че се къпахме с мъжа ми и той ме хващаше. Иначе просто чакам да отминат, като единствено пробвам да си променям позицията на тялото, за да видя дали ще се повлияят от това.

# 246
При мен топлият, но не парещ душ малко помага. Ако имам болки, които не са контракции, още повече. Примерно ако ме боли кръста или съм схваната е идеално.

# 247
И при мен топлия душ ми помага да ми се отпусне корема, когато е много стегнат на топка буквално. Иначе не трябва и да е прекалено, че другата крайност е да си докараме силни контракции.

# 248
Допуснах грешки с дъщеря ми, когато я кърмих. Но се надявам да ви окуража. Бяхме разделени почти 48ч, но засука веднага щом и предложих. Беше при мен постоянно и още тогава не съм спазвала часове, а и давах да суче постоянно и по колкото иска.
Наложи се да пия антибиотици за 1 седмица. Беше напълно невъзможно да кърмя, защото бяха 2 силни. Варианта беше или антибиотиците или да влизам в болница. Това се случи някъде на 13-14 ден от раждането, вече нямам спомен. Въпреки тази пауза от почти 10 дена да не кърмя, а да давам АМ, бебето засука пак. Първите 1-2 пъти малко се дърпаше, но засука. Кърмих 1г и 3м.
Бъдете спокойни, ако вие се изнервите и бебето много се изнервя и трудно засуква. Не правете големи паузи между храненията, защото после са освирипели от гладна и заскуват трудно и неправилно. Поне докато и бебето се научи да захапва правилно.
Ако гърдите са много препълнени, бебето трудно захапва, по- добре малко да се изцеди. Прекалено силната струя може да го дави и да се дразни, случвало ми се е.
Вкъщи съм ходила гола, за да могат гърдите да дишат и да не се разраняват зърната. Първите седмици имах проблеми с това и беше много ефективно да не се допират до никакъв плат.
Не е нужно да се мият гърдите преди всяко кърмене, освен ако не са мазани с нещо. Напълно достатъчно е ежедневния душ.

# 249
  • София
Явно тази нощ ни е била на много момичета забавна Simple Smile
Моничка, твоят разказ от снощи все едно аз съм го писала. Имаше си градация цяла вечер на контракции, менструални болки и болки в кръста, но към 2-3 утихнаха. Сутринта бях на преглед - слязъл е коремът тази нощ и съм получила 1.5см разкритие, но в момента уж всичко изглежда спокойно. Явно постепенно си идва времето.
Вика ме докторът пак в петък, ако не тръгне раждане дотогава.

Относно предупреждението на Ния за окситоцина - по мой спомен ако искате упойка, той е задължителен.

# 250
Аз имам голяма драма с това пусто кърмене...коластрата си ми тръгна, дори и като бебето го нямаше при мен, като я донесоха я сложих на гърда..е не иска да засуче от това зърно и това е, то беше рев от глад ужас...след някой и друг час сложих силиконовите ами засука си с тях от раз, малко се сринах психически и до днес съм така с това кърмене.
Цедя се де, но кърмата е малко трябва да я дохранвам с АМ, направо ми е сложно много. Ако някоя от вас може да даде съвет на колко време да се цедя, за да я стимулирам повече, или как да поиска бебето да засуче. Зърната са ми плоски и си мисля, че това е проблема, но пък пускам помпата на стимулация и давам пак гърда и пак не иска. Всеки ме пита за кърменето, чувствам се притисната, аз искам да си кърмя, не ми се получава поне за сега, хормоните след раждането са с 200% повече от преди това. Операцията ме боли, цялото тяло ме боли, не знам защо но апетит нямам още от болницата, ям буквално на сила. Та оплаках ви се, това са моите първи дни с бебето. Това са неприятните неща де, положителните са повече!

# 251
  • sofia
Нина, потърси консултант по кърмене, може би ще ти помогне. Мога да поискам контакт от моя приятелка, която ходи, тъй като бебето й е на 15 дни и захапва неправилно, прави й рани. Ако се интересуваш ми пиши. Мисля, че и онлайн срещи правят.

# 252
Да, най-добре с консултант. Мога да ти изговоря всичко дето съм чела и гледала, но е излишен спам, пък и всеки случай е индивидуален. Не се стресирай, с малко помощ няма да имаш проблем да кърмиш дори с плоски зърна. Аз понеже съм фенка на Ася ти давам линк към онлайн консултациите, които прави - https://drhealthyco.com/physicians/3866

Разбира се, има и много други консултанти, включително има списъци по градове, ако държиш консултацията да е на място.

# 253
И аз доста мисля за кърменето тея дни. Докато съм в ковид отделение няма да ми дадат бебо. Чакам информация тези дни кога точно ще е секциото. И се надявам нещата да се движат добре и да ми изтече карантината докато стане време да вадим бебо. Иначе чак на изписване го дават… ще сме разделени поне 3-4 дни след секциото задължително.
Ще накарам да ми донесат помпа, та поне да се надявам че ще тръгне кърма…
Стискам палци никоя да не се оказва с ковид точно преди раждането! Ужасен филм е

# 254
Нинче - моите зърна също са плоски, така че много ти съчувствам. Аз най-вероятно също ще имам проблем с кърменето. Решила съм да пробвам, ако стане - супер, ако не - няма какво да направя, ще давам АМ.

Момичета, аз съм леко притеснена също. В петък бях на консултация с акушерка и ми пратиха урината за тестване, защото тя каза, че според нея има бактерия. Ами потвърди се, искат да ме слагат на антибиотик. Не знам сега от къде дойде тази бактерия. Отделно, аз съм близо 39г.с. страх ме е да взимам антибиотик толкова късно, макар чв казаха, че е ок.

Общи условия

Активация на акаунт