Египет /Тема 12/

• 52 755
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
  • в 1001-та нощ
Относно кристалната вода - вероятно зависи от течения и дали е валяло - само два пъти от нашия 7 дневен престой имаше нещо, като зелена вода - не бох казала, че е гадно, но не е като рпез другото време. При нас имаше лагуна.

Desert Rose - отговаря на тези условия, но може Вашият избор да е по-добър и хотелът да е по-подходящ. В ТА знаят какво предлагат - едва ли ще Ви подведат. Ние бяхме открити - на каквао държим и с какво бихме направили компромис Simple Smile

За SIM картата - даже не ми хрумна, че може да са ни измамили на будката - напълно е възможно.

# 406
  • Beyond the Frontiers
Здравейте, планираме екскурзия в Шарм ел Шейх с Абакс за края на този месец, като искаме да резервираме възможно най - скоро, докато има места все още. Между хотелите, които те предлагат сме се насочили към Jaz Belvedere, а търсим хубав хотел, чист, с добра храна, хубав плаж със ситен пясък и кристална вода. Въпросът ми е - този хотел предлага ли всичко изброено, а ако има някой по- подходящ, ще се радвам да чуя мнението на по - компетентните Simple Smile
Благодаря предварително!
За дата 1.05 вече няма места в самолета на Абакс - информация от днес. Има още за 24.04, 17.04, 8.05, 15.05.
Иначе Jaz Belvedere е с един от най-хубавите пясъчни плажове. И силно го препоръчват всички. Посетила съм всички от веригата Джаз и Иберотел (които са с един мениджмънт) в Хургада, не видях никъде разлика в нивото и качеството. Почивала съм в Джаз Оазис, Джаз Гранд Марса, Иберотел Коста Маре.

За картите: риск да ни излъжат има винаги. Предпочитам да си я взема на летище от фирмения щанд. Не съм имала проблем, а ми е супер, супер важно, защото работата не спира. Има карти с Х + Х гигабайти, като свърши първия пакет, трябва да набереш един номер...получават се SMSи с инструкции. Активирах го.

Пресни снимки от Charmillion club

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 21:53 от Galactic Voyager

# 407
Много благодаря за отговора и на Вас и на дамата преди Вас. А какво ви е мнението за хотела Sharm El Sheikh - Coral Sea Imperial Sea Sensatori. Похвалиха ми и него и го разглеждам , но не знам кой от двата да избера.. Знам, че има много красив риф (и името го показва), но не намирам снимки на плажа. Извинявам се, ако питам за вече обсъждани теми, но не намерих някой конкретно да ги е обсъждал и реших да попитам.. да не би да не ги обсъждат с причина Laughing

# 408
  • Beyond the Frontiers
Много благодаря за отговора и на Вас и на дамата преди Вас. А какво ви е мнението за хотела Sharm El Sheikh - Coral Sea Imperial Sea Sensatori. Похвалиха ми и него и го разглеждам , но не знам кой от двата да избера.. Знам, че има много красив риф (и името го показва), но не намирам снимки на плажа. Извинявам се, ако питам за вече обсъждани теми, но не намерих някой конкретно да ги е обсъждал и реших да попитам.. да не би да не ги обсъждат с причина Laughing
Висок клас хотел. Дори по-евтиния Корал е супер. За някои дати цената е почти като на Rixos Seagate...

# 409
  • В средата на времето
Моето впечатление от Египет – всичко е идеално, но времето не стига...
Скрит текст:
Ние пътувахме по програмата на Абакс, Египет от А до Я. Ексурозовод там ни беше едно младо момче, Сергей, от което останахме много доволни – знаещо и разказващо увлекателно. Това ми беше първата организирана екскурзия и това, което не ми допадна, но не по вина на организаторите, а поради естеството на самото пътуване е, че времето е малко и не ми стигна да разгледам всичко като хората, където и да отидехме. Очевидно Египет е нужно да се посети повече от веднъж. При пристигането ни в Кайро, по програма трябваше да посетим музея там, но тъй като на другия ден, до обяд, трябваше да напуснем хотела и само с разглеждане на пирамидите нямаше да можем да запълним целия ден до вечерта, когато трябваше да се качим на влака за Асуан, оставиха пирамидите и музея за следващия ден. Съответно и при пирамидите нямаше достатъчно време и в музея успяхме да разгледаме сигурно едни 20 % от всичко изложено там.

Кайро поразгледахме от прозорците на автобуса. Огромен град, впечатляващ с размерите си,претъпкан град, прашен, град, в който страшно много се строи в момента, в който може да се види доста мизерия, но и красоти.

Съжалявам, че не успяхме да се разходим пеша из него и да посетим и други забележителности освен пирамидите и музея. В Кайро бяхме настанени в Movenpick Hotel – голяма площ, зеленина, чисто, услужлив персонал. Ние бяхме трима, а апартамента беше приготвен като за двама. Когато споменах на служител този факт, веднага се организираха и донесоха още едно легло за сина ми, оставиха и още 3 бутилки с вода към двете, които вече бяха в стаята. Кафето сутрин, което се предлага безплатно в ресторанта, не струва. 😊 По-добре си вземете чай. Аз специално бях изненадана от храната и колко вкусно ми беше всичко, което опитах и в хотела, а и на всички останали места, на които се хранихме. В едно заведение (Chicken§Ribs), в мола в Кайро, в което седнахме да обядваме първия ден, ядох най-голямото шоколадово суфле със страхотен сметанов сладолед. 😊 Храната, която поръчахме беше много вкусна, а порциите огромни. Това, което не знаех е, че цените в менюто са без включен ДДС. То може и да си го е писало някъде, но човек като си е свикнал с нещо си го приема за меродавано за навсякъде. 😊

Влака до Асуан не бих си го причинила втори път.Simple Smile Пътувала съм със спален влак и преди, и знам, че за другите може и да е спален, но и за мен, но го приех като вид приключение. Оказа се, че не съм замесена от чак таквоз приключенско тесто. 😊 В този влак освен, че не спах, през цялото време имах чувството, че нещо ще се случи и или ще дерайлира, или нещо ще се счупи и няма да продължим. Да не говорим , че докато се мъчех да заспя се чудех, този дето кара влака, дали не се учи точно в този момент да го управлява. 😊😊 Сега ми е забавно, но през онази нощ хич не ми беше. Та следващия път, когато отида, мисля да ползвам вътрешния полет Кайро-Асуан.

Круизът по Нил – страхотен! Иска ми се да направя 7 дневен такъв по Нил само. Плавахме на Jaz Crown Jubilee – хубава кораб, просторни каюти (на нас ни беше малко тесничко, но за двама души са идеални). Усещането да седиш на палубата, да гледаш реката и да се носиш по нея за мен беше един път.  Всичко е идеално организирано на кораба. Срещу заплащане имаше хубаво, силно еспресо. За моя приятна изненада нямаше комари, но може би още им е било студено. 😊 Бях се запасила с всякакви мазила и машинка за включване в контакта имахме. Не се разминах без ухапвне де, но чак последната вечер в Хургада ми се случи случката.

Долината на царете – няма много време (отново) за обикаляне. Както е писано и преди - имаш право да посетиш 3 гробници с платените билети. Аз посетих само тази на Рамзес I от вече платените, а си доплатих за тази на Тутанкамон – 300 EGP и на Сети I – 1000 паунда. За мен специално гробницата на Тутанкамон е малко  - много шум за почти нищо. Да, мумията му е вътре и може да се види, но освен нея виждаш само една изрисувана камера и един каменен ковчег и толкова. Другите две гробници хем са по-големи, хем и по-богато изрисувани. От там си закупихме (и след това забравихме в автобуса и много ме е яд) едно албумче с диск и снимки от гробниците, както и исторически снимки от мястото. И в музея в Кайро, и в гробниците разрешаваха да се снима с фотоапарат без светкавица, и без допълнително заплащане.

Всяко едно едно място, което посетихме си заслужаваше отделеното време. От допълнителните екскурзии се бяхме записали за Абу Симбел само и не съжалих и за секунда нито за ранното ставане, нито за дългия път. На връщане ни спряха на едно място в пустинята, където можеше да се види мираж.Simple Smile От там си взех и малко пясък от Сахара, като сувенир. 😊Другото, което ме впечатли там, е как култивират пустинята – карат вода от Нил по построени канали и отглеждат пшеница там. Пшеница в пустинята.

Естествено имахме спирки във фабрики за папирус, алабастър и масла, което за мен е губене на време, но не пречи да съжалявам, че не си купих папирус и масло от лотус, което ухае невероятно. Съжалявам и че не влязох в Хеопсовата пирамида (струва 400 EGP) , но...следващия път. 😊 За следващия път остана и посещението на Нубийското селище. Така ми се искаше да си направя рисунка с къна.

В Хургада бяхме в Джаз Аквамарин – разположен на голяма площ, много басейни, много зеленина, красота и чистота. Част от басейните са отопляеми, но шезлонгите около тях винаги са заети. Морето пред хотела представлява една доста широка и доста плитка лагуна, много много навътре...Към 10 и малко водата ми беше до глезените, към 13 часа още повече се беше дръпнала и на места, доста навътре от брега, се бяха образували малки островчета от пясък. Така и не отидох до място, където водата е достатъчно дълбока, за да плувам. Следобяда, към 5 морето беше придошло и водата в лагуната ми стигаше до малко над коляното и беше топла като чай. 😊 Хубаво е да се носят водни обувки, защото видях, че има морски таралежи, а и корали има навътре. Успях да заснема над водата един розовеещ.Simple Smile
Малко снимки от хотела и морето пред него:

Ние си обяхме обменили от тук 5000 EGP(в Египет може да се внесе до 5000 EGP на човек)  и там купихме още 2000. Носихме и долари, но пазарувахме с тях съвсем накрая, когато свършиха паундите. Търговията не спира и е навсякъде. Дори докато пътувахме от Едфу към Луксор ни настигна една лодка с двама египтяни, кото успяха да продадат неща хвърляки ги от лодката на палубата на кораба.Simple Smile Аз не съм човек за пазарите в Египет. Първо, че трудно отказвам и второ, че хич не умея и не ми харесва да се пазаря. Повечето места ги минах с полунаведена глава, уж, за да не ми предлагат всякакви неща, но не помогна особено.Simple Smile  На пазара в Луксор обаче се престраших и се наврях в един магазин, за да си купя гълъбия.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 21:17 от Izida

# 410
Izida, страхотен разказ, благодаря! Много се зарибих, дано да намеря съмишленици за такова начинание :Р.

Tърговците и на мен ми идваха в повече, дори тези в магазинчетата в хотела, едва ли не ни завличаха вътре. Сдобих се със страхотен разтворим чай (пробвах го на място и ми хареса много), за който на летището ни спряха и трябваше да отваряме куфара пред всички, малко като в Арестувани зад граница беше Disappointed Relieved Като разбраха, че е египетски чай ни пуснаха с усмивка.

За картите за нета питах мъжа ми и каза, че са били по 25ГБ за по 11 долара, фактурата е за 208 ЕГП. От летището в Хургада, Водафон.
Ох, намерих тази "змия" в снимките, която много ни впечатли, както и слончето, което качих по-рано. По нашите географски ширини само лебеди правят, та затова Stuck Out Tongue
Скрит текст:

# 411
Относно кристалната вода - вероятно зависи от течения и дали е валяло - само два пъти от нашия 7 дневен престой имаше нещо, като зелена вода - не бох казала, че е гадно, но не е като рпез другото време. При нас имаше лагуна.

Desert Rose - отговаря на тези условия, но може Вашият избор да е по-добър и хотелът да е по-подходящ. В ТА знаят какво предлагат - едва ли ще Ви подведат. Ние бяхме открити - на каквао държим и с какво бихме направили компромис Simple Smile

За SIM картата - даже не ми хрумна, че може да са ни измамили на будката - напълно е възможно.
Здравейте, от 16.04 ще бъда в Desert Rose и се интересувам дали има интернет в общите части и пред рецепцията.

# 412
  • в 1001-та нощ
Има, но е платен и неизгоден. По-добре си вземете карта.

# 413
# 414
  • в 1001-та нощ
Време беше - и без това туризма толкова пострада. Според актуалната от 01.04.2022 заповед - ние с мъжа ми трябваше да сме в карантина 72 часа, след което да се тестваме, ако желаем да прекратим карантината. Ваксинирани сме без бустер през май. Т.е. извън 270 дневния период. Но на летището - жената от РЗИ прегледа сертификатите ни, попита: "Нали знаете, че изтичат скоро?". Аз потвърдих, но тъй като не обичам да се правя на ударена - изрично попитах - да не се окаже, че някой нещо не е разбрал - тя потвърди да си ходим и да ди действаме. Много се зарадвах. Както и сега, че това изискване вече отпада Simple Smile

Имма въпрос към дамите - някоя дали е купувала от тяхното "камилско мляко" за мазане. Взех едно - "от мен да мине" - както отбеляза мъжа ми - да им спонсорирам икономиката. Но съм леко предубедена дали да го ползвам. Затова и бих се радвала на впечатления от първо лице, ако някоя от Вас има личен опит?

# 415

Ето една добра новина: от утре ще се влиза в България от 10 държави, без green pass, вкл. и от Египет

Да, най-сетне. Дано скоро увеличат списъка с държавите.

# 416
За пристигане добре , а за заминаване още ли искат антигенен тест за не ваксинирани ?

# 417
  • Beyond the Frontiers
За пристигане добре , а за заминаване още ли искат антигенен тест за не ваксинирани ?
Да. Тази мярка зависи изцяло от тяхното правителство.

# 418
  • София
Здравейте,
Ще пътуваме на 23.04по програма Кайро- Хургада с Емералд.
Искам да попитам за ръчния багаж имаме ограничение 7кг, според вас това дали включва малка дамска чанта тип диагонал около 20см.
От агенцията казват, че само килограмите на багажа трябва да се спазят, няма други ограничения.

# 419
  • Beyond the Frontiers
Здравейте,
Ще пътуваме на 23.04по програма Кайро- Хургада с Емералд.
Искам да попитам за ръчния багаж имаме ограничение 7кг, според вас това дали включва малка дамска чанта тип диагонал около 20см.
От агенцията казват, че само килограмите на багажа трябва да се спазят, няма други ограничения.
Не смятате ли, че агенцията най-добре знае условията си за  пътуване с чартър?

Да, точно така е. Дамската чанта си е отделно. Ръчен багаж до 7 кг е препоръчително. На практика нито го мерят, нито теглят. Дори и при чекирания, ако не се улива човек с много отгоре, на 1-2 килограма няма да имате проблем.

Общи условия

Активация на акаунт