Познай коя е книгата - тема 17

• 20 612
  • 460
  •   1
Отговори
# 330
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Странна комбинация от герой с арабско име и произход най-вероятно, английска обстановка и български автор.

Единствената подобна комбинация, за което се сещам е "джамията Нотр дам", написана от рускиня.

Ще ми е интересно да прочета повече.

# 331
Действието се развива на територията на различни държави в Европа и Близкия Изток, има и българска връзка в историята.
       "Коя съм аз всъщност? Защо съм сигурна, че не съм никое от изброените до тук неща. Ако бях името си, отдавна нямаше да ме има. Ако ме определяше семейството ми, то беше разбито преди много време."
       Тези мисли тормозеха Ем на десет хиляди метра височина. Като човек, който си изкарва прехраната, разгадавайки човешката психология, знаеше, че това само доказва неспособността й да се справи с миналото. Разрови се в дамската чанта и извади оттам личната си карта. Завъртя я бавно в ръката си и се вгледа в името, отпечатано на нея - Емилия Медадова. Така се наричаше официално през света, но за нея то не означаваше нищо."
Авторът е българка, това е третата й книга. Историята е динамична, увлекателна.

# 332
Книгата е "Пратеник на полумесеца" от Йоана Вълчева. Слушах я в Сторител и много ми хареса.

# 333
Да, тя е. И на мен ми хареса. С удоволствие чета последните години българска литература. И за Коледа си купих от Озон две български книги.
Ще се радвам на нова загадка

# 334
Тази година и аз прочетох/изслушах много хубави книги от съвременни български автори. Допаднаха ми книгите на Боян Боев -  "Последна молитва" и "Сайбиевата невеста", книгите на Невена Митрополитска "Дарът" и "По релсите", на Захари Корабашлиев "Рана", аудиосериалът "Риалити" на Мария Пеева,  "Мамник" на Васил Попов.

# 335
Стефи , моля, когато си готова да пуснеш нова загадка.

# 336
Здравейте, като стана дума за български автори, препоръчвам ви "Домът на пчелите" от Цанко Лалев.

# 337
  • София
"Главата ми пулсира в абсолютно объркване. Потупвам по джобовете да проверя дали случайно телефонът ми не е останал пъхнат някъде. В предния джоб на дънките си намирам пачка пари. В джоба на дългата ми жилетка има някакъв предмет, завит в тениска. Слагам тениската на скута си и я развивам внимателно. Вътре има нож от неръждаема стомана, изцапан с кръв, която е толкова прясна, че мога да я помириша. Потрепервам инстинктивно, отвратена от мисълта, че това е било в джоба ми. Ножът се търкулва на едно стъпало, като пада на цимента с металическо изтракване. Не искам да го докосвам. След малко колебание го взимам с тениската и изхвърлям и ножа, и дрехата в кофата за боклук, поставена до тухлената стена. Когато затварям капака, чувам, че по-нататък по пътя се затварят врати на кола. Едно такси оставя пътници. Заставам в средата на улицата и махам на таксито, което върви към мен, а фаровете му огряват пътя пред него."
Това трябва да е "Не заспивай" на Мегън Голдин.
П.П.: Бях я забравила тази тема, радвам се, че се раздвижи. Чакам новата загадка с нетърпение и аз. Blush

# 338
Новата загадка:

Fahrenheit și Celsius, două căi de a măsura același lucru.
Фаренхайт и Целзий – два начина за измерване на едно и също нещо.
Написах превода на изречението в часа по английски. В Букурещ пролетта и лятото бяха приятни. Но зимата наближаваше и щеше да става все по-студено. Нямаше твърд график за спирането на тока, нито съобщения, които да ни подготвят за това.
– Неведението ни кара да се чувстваме безсилни – отбеляза bunu. – То е форма на контрол. Правят го умишлено.
– Неведението ни кара да се чувстваме безсилни – отбеляза bunu. – То е форма на контрол. Правят го умишлено.
През зимата, когато токът спираше, наставаше непрогледен мрак. Прозорците се покриваха със скреж отвътре и отвън. Дори когато имаше ток, температурата в нашия апартамент рядко надвишаваше 12 градуса по Целзий, което беше равно на 54 градуса по Фаренхайт.
– На хората в другите градове и в селата им е по-лесно – отбеляза Чичи. – Имат собствени стопанства и повече храна. Ограниченията там не са толкова строги. Положението е най-тежко в Букурещ.
В такъв случай защо живеехме в Букурещ?

# 339
stefi2005, мисля че е "Трябва да те предам" на  Рута Сепетис. Мисля, че в някоя от  литературните теми беше пускана миналата година.

# 340
Да, точно това е книгата!

# 341
Много се радвам, че раздвижихме темата. Пеп_си, ти си

# 342
Хайде и аз да се включа...мисля, че изобщо няма да се затрудните,  но ...

" Моите преки съседи не се страхуват от нищо. Те нямат притеснения, нямат мечти, не се влюбват, не дават обещания, не вдигат шум, не са социално осигурени, не си търсят очилата, дистанционното, децата, щастието.
Те не четат, не плащат данъци,не пазят диети, нямат предпочитания, не пушат, не оправят леглата си.
Те не са подмазвачи, амбициозни, кокетни, дребнави, ревниви, възвишени, вярващи,  порочни....Те са мъртви.
Единствената разлика между тях е дървения материал, от който са направени ковчезите им, дъб, чам или махагон.

# 343
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хепи, пеп-си позна книгата, редно е тя да пусне новата загадка.

# 344
happy doc, Вода за цветята от Валери Перен?

Общи условия

Активация на акаунт