ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 6

• 40 808
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • В светлината на слънцето
И историята. Внимание дълъг текст.
Скрит текст:
Наборът по немски се движеше между 4 и 5 през първия срок, като с малко повече старание можеше да стигне и 5 за срока. Още тогава с него си говорихме, че е добре да добавим и малко частни уроци, защото го виждах, че има нужда. В началото на декември ми предаде, че едната от учителките по немски е поръчала спешно да й се обадя. Те са по принцип две, като си разделят часовете поравно. Едната е класната, другата е 70-годишна фрау, за която още в началото по-големите немски паралелки са ги предупредили много да внимават, защото е неприятна като характер и с нея трудно се работи. Та точно тя прати поръчката да се обадя. В интерес на истината беше любезна по телефона, похвали го за старанието, каза, че имал много добър нюх към езика, но беше категорична, че трябва задължително да ходи и на допълнителни уроци. И тя има идеалният преподавател за тази цел. Много настояваше да ходи точно при тази учителка, не някъде другаде. Аз се съгласих, защото така или иначе бяхме обмисляли частни уроци (сестра му също ходеше за 2-3 месеца в 8 клас и това много й помогна, но нейната учителка си се прибра в Германия още тогава). Честно казано, малко се колебаех за учителката, която фрауто препоръча, защото беше на другия край на София и само в една посока беше над час пътуването, но и нямах други варианти на този етап. Та приех, наборът тръгна, изкара един урок, въпросната учителка се оказа супер доволна от него, но за беля той взе че се разболя. Това беше някъде преди Коледа. И пропусна един урок при учителката. Тя ме направи на нищо по телефона и обясни, че не приемала болести за извинение и не му пречело да изпие „някакво хапченце“ и да не си пропуска урока. Пак се извиних. После дойде ваканцията. Обадих й се и я попитах дали е удобно да си вземе урока през ваканцията, но тя обясни, че също ще почива и направо след Нова година. Е, след Нова година, всички дружно ковидясахме и изкарахме вируса доста тежко. Наборът беше близо седмица на легло, не знаейки на кой свят се намира.
След като мина карантината (а бяхме две седмици, защото не се разболяхме накуп, а един след друг), той се върна на училище, аз се обадих веднага на учителката, за да я питам кога да се върне при нея, то тя пожела да изчака още една седмица – от здравословна гледна точка най-вече. Е, да обаче, фрауто, беше променила на 180 градуса отношението си и в рамките на седмица му написа три наказателни оценки – две двойки и една тройка. Не от изпитване, а за забележки. Първата двойка е за 1 (една) грешна дума в домашното, втората – не бил попълнил една страница в учебната тетрадка навреме (а той точно тогава беше на легло и дори нямаше достъп до системата). Тройката – не помня защо беше. В крайна сметка му оформи 3 за срока.
На урока при частната учителка, въпросната дама го ругала, крещяла му, обяснявала колко е некадърен и как фрауто й обяснила, че е най-слабия ученик и от него нищо не става. Дори не си е направила труда да му обясни нещата, по които имал въпроси. А въпроси в час не се задават, защото фрауто пише автоматично двойка, на който се осмели да пита. Принципът е: кой разбрал, разбрал.
В училище последва нова атака, като фрауто започнала да го обижда и унижава пред целия клас. Привикала и класната и го посочила с пръст пред класа, обяснявайки как ще му напише двойка, защото не си бил написал някакво домашно, след което ще го остави и на поправителен, да ходи цяло лято на уроци.
Много се беше сдухал, но му казах да си прави нещата старателно и да не се поддава на психоатаки. Последва нов урок при частната, нови ругатни. В училище унижението продължи, обиди, грозни думи, неприятна картинка. Написа му на бърза ръка две двойки, които са пак за домашното. Едната е: защото между две думи нямало достатъчно разстояние.
Започнах да търся спешно друг частен учител, а между двата срока проверих поне десетина и повече училища за свободни места, за да го местя. Никъде обаче нямаше нищо. А фрауто заявила пред целия клас, че само с един урок седмично не става, трябват повече. Междувременно едно момиченце напусна класа по същите причини, последва го и момче. Така стана ясно, че това отношение изобщо не е само към него, а повсеместно.
Единият ден съм го изпитвала 4 часа на неправилни глаголи, защото класната казала, че ще го изпита, а и имаше тест върху тях. Представил се отлично. Но оценка не последва. На другия ден просто вдигнах телефона и директно попитах класната как се е представил. Тя много го похвали, потвърди, че е за отличен, но не успяла вечерта да нанесе оценките, та ще го прави на следващия ден. Оценка така и не написа. На теста също се е представил отлично – класната каза за 5,50. Но и това не нанесе.
В това време обявиха 1 свободно място в немска паралелка в друго училище и подадохме документи. Имаше процедура с класиране около седмица и за негов късмет, той успя. До последно нямах надежда. Голяма радост беше като разбра. Съответно изчакахме и административното прехвърляне.
През това време фрауто му написа още една двойка – за някакво непопълнено упражнение от края на септември в учебната тетрадка А1, с която отдавна не работят. И освен това упражнението, за което тя твърди си е попълнено още тогава, дори оценено от нея с 5. Класната не нанесе оценката от изпитването. Директно я попитах в школото кога ще я нанесе и тя измъкна нещо от типа, че не било изпитване, а препитване само и то не се оценявало. А на мен друго ми каза. И другите, които също е „препитвала“ имат нанесени оценки. На теста, за който тя ми каза, че има 5,50, се появи 3. Няма тест, не знаем дори как изглежда, бил се загубил.
А в това време имахме онлайн родителска среща, на която класната само мънкаше и не казваше нищо конкретно. След което се появи фрау, строи ни всички в две редици и заяви, че всички оценки пишат заедно, но тя решава кой какво да получи. След като видях, че е класиран за новото училище, веднага го спрях от старото. А фрауто заявила, че точно е мислела да го изпита и да му пише двойка – това пред целия клас. С него напусналите деца стават 3, а има още 4, за които той знае, че ще напускат, само чакат да се получат документите им. Та това е историята.
Иначе класът му беше прекрасен и те още си поддържат връзка, голяма част от учителите са страхотни, но тези двете наистина не стават за нищо, а са по основния предмет. Лошото е, че едната се разтоварва от личните си проблеми върху децата. Тя на срещата се похвали пред нас, че миналият клас го е направила на нищо. И това е 70-годишна жена, която видимо има проблеми, и не знам с какво право все още преподава.     

# 586
  • на Мелмак
Лу, почерпете се Hug
Заслужавате!

# 587
Лулу, отвратително. Явно имат някаква причина да държат тази жена в училище, но как оправдават изтичането на деца?
 Тази история си е за РУО според мен.

В старото училище на набора има една по-възрастна учителка по английски, която е много рязка, безцеремонна и доста неприятна за мен. По време на онлайна, а и на РС ми беше чак неудобно да слушам как говори поименно на и за децата. Родителите си мълчаха. Явно се считат нормални такива тон и отношение.

# 588
  • В светлината на слънцето
Тази също говореше поименно за децата на РС. С някакви протекции е според мен. А частната се похвалила още на първия урок, че всички от 12-о ходят само при нея. Познайте защо.

# 589
Лу, това е ужас.
Никога нямаше да ме забрави възрастната госпожа след като преместя, но аз съм си бясна и се разправям с институции до дупка.

# 590
Лулу, гушни набора. До колкото си спомням с моя са астрални близнаци. Всяко зло за добро!

# 591
  • Пловдив
Lulumba!!!
В духа на Сирни заговезни-простете и забравете!
Както казаха на своите баба и дядо (над 70-годишни!) моите деца, по вайбър, когато родителите ми ИМ поискаха прошка-"прощаваме ви, то за вашата възраст е нормално да грешите. Простено ви е..."
Но!
Боецът в мен казва-директор на 12-то!РУО! - това е наглост! Всеки шеф си има шеф (е моят принцип)! А ако РУО не направи нищо-има медии!

# 592
Лу, ще използвам думи от "Петя на моята Петя" - "Няма по-голямо безсилие от това да обявиш война на дете." Sad
Искрено съжалявам, че сте преминали през този кошмар. Прегръщам ви и пак пожелавам късмет в новото училище Hug

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 20:44 от vox

# 593
  • София
Лу, потресаваща история! Страхотно е, че този кошмар за вас е приключил! Отдъхни си, радвай се на щастието и спокойствието на детето Kissing Heart И, ако имаш сили и желание, драсни страничка-две до РУО. Чувството за безнаказаност и злоупотребата със служебно поведение карат дяволът в мен да излезе наяве. От обикновена, спокойна рибка, ставам хищна акула Joy
Прегръдки от мен Kissing Heart

# 594
Лу' как е възможно такова отношение' потресена съм. Направили сте най-добрия избор 'като сте сменили училището.
Днес си искахме прошка' докато при нас възрастните беше с една дума и проформа' наборът беше словоохотлив и подробен към всеки' на мен разбира се отдели  най-много време и страшно ме трогна.

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 21:23 от The Invisible

# 595
Лу, съжалявам да прочета през какво сте минали и съм сигурна, че сте взели правилното решение. Радвам се, че сте имали шанс да разрешите проблема🤗.

Скрит текст:
Класната на племенницата ми, която е учителят по немски, отсъства поради болест от дълго време. Заради липса на учител, т.е. влизат различни на ротационен принцип, децата сериозно закъсаха с езика, в резултата на което родителите започнаха да пишат жалби до директорката. Последната им отговори, че са обявени свободни места за учители по езика, но не е постъпила нито една кандидатура, която да отговаря на изискванията (които са съвсем базови). Директорката е споделила, че е разговаряла с директори на столични училища и всички са се оплакали, че учители по немски липсват. Вероятно това е причината да държат въпросната Фрау Sad.

# 596
Лу, безкрайно се радвам на добрата ви развръзка. Мислех, че нашата мадам е чудовищно непедагогически подхождаща, но вашата фрау е трудна за рисуване. Успех в новото училище!

# 597
  • София
Леле,Лу, едва те прочетох, толкова се ядосах...
В духа на днешния ден, аз да си призная, хич не съм прощаваща (не че се гордея с това). Отношение към мен вече игнорирам, просто пропускам, но към децата... Жив да не си ми насреща... И не забравям, не го премислям, не отмъщавам (вярвам, че всичко се връща), даже бих помогнала без проблем на човек, който ме е наранил, но не прощавам, не мога да допусна отново до себе си хора, които са ме наранили, остават си на ръка разстояние и толкова. Прошка искам, когато усетя, че съм наранила, но така по принцип днес да се прощаваме ми е някак странно, не че няма за какво... Не е моят ден днес (един от малкото, чиято традиция спазвам с огромно нежелание и про-форма).

# 598
  • София
Въпреки че е Прошка, с чиста съвест поемам грях, но такова отношение е непростимо... Едно е някой да не се справя, съвсем различно е да унижаваш някого.
За реакцията на мълчащите родители Sick ...
малко наподобява една друга ситуация и съвети за снишаване, да сме приятели на хулигана, за да не ни бие.
За училището: защо предлагат нещо което не могат?! Нямат капацитет, само защото е модерно, търсено ...това като старото ни училище, в което СХН беше "нещо свързано с рекламата" (точен цитат) а езикът, който се учи, не бе известен на директорката "инженерКА", че и на бойната зам.дуректор също. Не успяха да ми отговорят на въпроса зададен пред пълна зала родител или които бяха там, за слушат рекламира на училището.
Скрит текст:
В класна девойката имат закъсало дете, няма да влизам в подробности, но девойката каза, че класната се е заела с него -  ходи на консултации (училищните). Девойката също е не вързала, но се старае, говорих с г-жата - по завоалиран начин как да се помогне, и тя препоръча граматики, онлайн линкове за допълнителни упражнения. Е, аз реших че все пак има нужда от помощ - казвала съм си друг път че тя и с АЕ не даваше признаци за бързо усвояване, но реално в края на 6 клас се изравни като ниво с батко си (с един и същ краен резултат са на KET) За щастие се намерим учител, който да я вмести по никое време. Бе мое решение, а не защото някой я праща и то на определено място.

Дописвам след като прочетох Маги: ...бих помогнала без проблем на човек, който ме е наранил, но не прощавам, не мога да допусна отново до себе си хора, които са ме наранили, остават си на ръка разстояние и толкова....
и аз съм така, минавам в дипломатичен режим и до там.

# 599
  • България, София
На патерици:
Desem, честита да е госпожицата, да е здрава, обичана и щастлива, с лекота да успява във всичко и да сбъдва мечтите си!

etty775, честит рожден ден! Бъди жива и здрава, много обичана и щастлива, посрещай всеки ден с усмивка, радвай се на успехи и сбъдвай мечтите си 😊

Лу, браво за взетото и осъществено решение! Пожелавам бърза адаптация в новото училище, добри приятели за наборчето и да се чувства на място 🤗
Жалко е заради двама учители да трябва да се откаже детето от клас и учители, които харесва. Но след като са по основния предмет и ще бъде с тях и през следващите годинни, да продължавате да търпите описаното, е немислимо. Аз нямам думи да изразя възмущението си. То диагнози, финансови интереси, бездушие на класната, бездействие на директора. Ужас просто! Горките деца.
Добре, че сте се спасили. Ако бях на твое място, щях да направя същото. Детето не е длъжно да търпи унижения и незаслужен тормоз. Останалите деца също.
vox го е написала много хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт