Бездомните кучета в България и колко хуманно е да са на улицата?

• 4 095
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
Понеже се появиха мнения като това:
"Начина има значение и за много хора не е окей"
Изникват два въпроса:
1.Как решихте че е за '"много хора"?
Статистическо проучване ли напрвихте или имаше реферндум?
Между другото, аз съм за реферндум, защото: Глас народен, глас божи!
2. Ако се приеме че сте прави, излиза че:
Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните (ASPCA)
и
Британска организация за предотвратяване на жестокостта към животните RSPCA
нищо не разбират. А сега, кой има повече тежест?
Пак да повторя. гражданите искаме РЕЗУЛТАТИ, не оправдания и безмислени спорове.
За резултати обаче се изисква и политическа воля.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 16:44 от Mirela898

# 31
Така,виждам,че въпросът е насочен към мен. Но вече ще си замълча и няма да пиша повече,защото мнението ми към теб няма да ти хареса!!
Ако изкажа това,което мисля,ще ме баннат Во веки веков!

# 32
Още в първият си пост пишете, че не сте запозната с темата, така че по същата логика ви питам вас защо мислите, че сме малцинство? Тенденциозни статии и цитати извадени извън контекста не са особен аргумент.

Нито ASPCA, нито RSPCA са "за" евтаназията. Това е крайна мярка, след като са изчерпани всички варианти за спасяване на животното. А за многобройните "no kill" приюти в САЩ, Великобритания и т.н. чували ли сте?

# 33
От 2 години водим кореспонденция с община, екоравновесие и подобни дружества. Имаме си глутница, която не веднъж напада хора, но явно трябва да се стигне до болница и телевизия, за да се вземат мерки. Съжалявам, но за мен тези програми са точно източване на пари. И съм против храненето на улични кучета и обособяването на територии. Плащам си чинно всички данъци, искам да не се страхувам като се прибирам аз и моите близки, да мога да ползвам спокойно публичен транспорт и да не съм длъжна да ползвам таксиметрови услуги, защото 300 метра до входа не се знае дали ще ги минеш безпрепятствено. 30 кг куче не ме умилява по никакъв начин.

Чипове, кастриране, регистрация, контрол - празни приказки и работа на хартия, както всичко в България. С право сме гетото на ЕС.
Най-правилното мнение до сега.
Гражданите искаме резултати!
Когато не си платим данъците, не се интересуват защо не сме ги платили и дали можем.
Остналото е: оправдания защо нищо не се случва у нас и разтягане на локуми.

# 34
И коя си ти по-точно,че да искаш да се убиват животни,само защото си си платила данъците??? Rage

# 35
  • СИ

Нито ASPCA, нито RSPCA са "за" евтаназията. Това е крайна мярка, след като са изчерпани всички варианти за спасяване на животното. А за многобройните "no kill" приюти в САЩ, Великобритания и т.н. чували ли сте?

Въпросът е, кой плаща сметката в тия "no kill" приюти? Защото едва ли общини и държава ще покриват разходи за едно куче по 5-10-15 години. Не вярвам, че там е възможно да се случи.
Под подобни теми четем призиви за спасяване и осигуряване на каквото се сетите за животните. Добре, но после се опира до сметката. Държавата трябвало, общината била длъжна и така нататък... Но това са обществени пари, нали?

# 36
Коментираше се евтаназията и дали хората които са против са малцинство, отговора ми беше по този въпрос. Доколкото ми е известно такива приюти обикновено работят с дарения, взимат и символични такси за осиновяване. Не знам дали държавата ги подпомага по някакъв начин и никъде не съм писала, че общината е длъжна да плаща за такива приюти.

Моето очакване от държавата е да се въведат задължителна кастрация, да упражнява строг контрол на развъждането и да има сакции за изхвърляне на животни на улицата. Такива мерки работят и със сигурност ще допринесат за намаляването на бездомните животни. Трябват и кампании насочени към промяна на мисленето на хората. Да изтребим бездомните животни не е ефективно дългосрочно решение. Лекува симптома, не причината.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 17:15 от Tessaria

# 37
Бездомничетата са доста старички ако ви прави впечатление. Не съм срещала отдава младо бездомно куче. Аз обожавам животни. Гетата, от там извират некастрирани.

# 38
Не съм прочела някъде да се казва, че държавата или общината трябва да издържа когото и да било. Аз за моето куче плащам данък, както и повечето добросъвестни стопани. Държавата може преспокойно с тези пари да свърши нещо по въпроса.

# 39
Не съм прочела някъде да се казва, че държавата или общината трябва да издържа когото и да било. Аз за моето куче плащам данък, както и повечето добросъвестни стопани. Държавата може преспокойно с тези пари да свърши нещо по въпроса.
Абсолютно съм съгласна!

# 40
Аз съм звъняла в институции, занимаващи се с бездомните животни. Моето мнение :яко крадене на пари, всеки го бо`ли да не казвам кое, важно е кервана да върви. С очите съм виждала как ктсно вечер на закътано място от баничарка изхвърлят кучета. От едно място ги вземат по оплакване, закарат ги на друго.

# 41
  • СИ

Ти за твоето куче плащаш, но срещу всеки един който плаща има десет, които не плащат. Не съм чул все още, за някой санкциониран, който си разхожда кучето из парка. Този данък е местен, какво може да направи държавата стези пари? Точно едно нищо. То не, че и общините правят нещо кой знае какво. Почнаха да се появяват площадки и места за разходка на кучета, което е едно добро начало. Но, както и много пъти сме коментирали, основният проблем е в безотговорното отглеждане и безразборно изхвърляне на кучета. Такива са хората.

# 42
Предполагам че на всички вече стана ясно как у нас действа системата: Продължаваме Подмяната.
Тоест, у нас се работи на принципа кастрирай и върни, докато в Западна Европа не ползват този метод и кучета по улиците няма. У нас уличните кучета са в основата на разделението между хората, разделение което сякаш умишлено се подклажда.

Другят голям проблем който се спомена е липсата на контрол върху собствениците на домашни кучета по отношение на оглеждането, разхождането и т.н.

Но в цялата ситуация има и печеливши.
Появяват се организации които решават да се борят срещу насилието над животни като "вземат нещата в свой ръце".
Разчитаки на армия от дарители (предимно от нежния пол, макар че по коментарите които пишат ми е трудно да ги определя като нежен) се пускат смело напред в търсене на "справедливост".
За тях всеки инцидент е добре дошла възможност да изкарат някой лев, възползвайки се от жаловитоста на определен тип хората. Картинката наподобява римски колизеум, където пубиката жадно чака следващата кървава сцена, след което почва да се разтоварва емоционало пишейки закани, на които и светата инквизиция би завидяла. А после смешно реват за това че FB им блокирал профила.
Понякога нещата излизат извън контрол и ситуацията става доста смешна.
Но, така се получава когато държавата се абдикирала!

# 43
Котилото, ако не е селективно, в голя част от случаите се озовава на улицата.
Нулев контрол на развъдници и популации от домашните питомци.
Точно това е причината уличните кучета да не намаляват. Просто се изхвърлят нови и нови на улицата и няма никакъв контрол. И при хората е така - има раждаемост, има миграция.
Понеже дочетох темата - първо, приютите се издържат от дарения. Да, държава и общини плащат нещо, но то е крайно недостатъчно за заплати и изхранване дори с евтина храна.
Второ, аз съм поне пето поколение гражданка, родена в центъра на града, израснала в центъра на града и съм против евтаназия за спорта, както и цялото ми семейство, които обаче нямат регистрация тук. Все пак, очаквам анкетата, за да дам един глас против евтаназия без обективни причини.
Трето, което се надявам да не се приема като заяждане, защото от моята гледна точка е просто констатация - ако зависи от мен, бих стерилизирала много хора, които нямат капацитет за живот в общество, камо ли за родители, но си живеят и се размножават без контрол.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 16:53 от Нарцùса

# 44
  • СИ

... Второ, аз съм поне пето поколение гражданка, родена в центъра на града, израснала в центъра на града и съм против евтаназия за спорта, както и цялото ми семейство, които обаче нямат регистрация тук. Все пак, очаквам анкетата, за да дам един глас против евтаназия без обективни причини...

Хобаво... Гражданка си и си против евтаназията. Имаш ли отговор, кой трябва да плати сметката по отглеждането на стотици или хиляди животни? Ти лично, колко процента от заплатата си би давала за кучешки или котешки приюти?
Познавам и такива, които са напълно отдадени на тази кауза. Но как да ти кажа... Дъските им хлопат здраво...!

Общи условия

Активация на акаунт