Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 242
  • 734
  •   1
Отговори
# 60
Здравей,Денис,

Понеже видях предишно твое мнение, че при високи LH FSH, ако целим забременяване, е добре да се консултираме със специалист, ако целим забременяване. Въпросът ви е, ако имаме сигурна ежемесечна овулация пак ли е необходимо? Моят АГ не обръща внимание на хормоните ми, въпреки че отдавна за над норма. Казва, че щом имам ову, няма проблем.... Трябва ли да търся второ мнение?

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 19:56 от bonibon_

# 61
Здравей Денис!

Прекрасна тема, поздравления! Flowers Bouquet Благодаря за времето, което отделяш да помагаш на всяка една от нас!

Бих желала коментар по следните изследвания, направени на 22ри и на 4ти ден от МЦ.
На 37 години съм. 

Сърдечно благодаря! Gift Heart

Здравей Денис!

Ще помоля за коментар на изследванията. Благодаря от сърце!

# 62
  • София
Здравей,Денис,
Понеже видях предишно твое мнение, че при високи LH FSH, ако целим забременяване, е добре да се консултираме със специалист, ако целим забременяване. Въпросът ви е, ако имаме сигурна ежемесечна овулация пак ли е необходимо? Моят АГ не обръща внимание на хормоните ми, въпреки че отдавна за над норма. Казва, че щом имам ову, няма проблем.... Трябва ли да търся второ мнение?
Здравей!
Високите нива на ЛХ и ФСХ не са нещо нормално и в повечето случаи показват, че има проблем - какъв - лекар трябва да разбере.
При нормален МЦ и с напредване на възрастта ЛХ и ФСХ започват да се повишават ... когато и ЯР започва  намалява... и тогава е нормално те да са по-високи, защото си показват, че ЯР намалява.
Да има О. не е еквивалентно на, всичко е наред с МЦ и яйцеклетките са годни за оплождане.
Дали да търсиш второ мнение, ти преценяваш ... ако правите опити повече от година и не се получава, трябва да потърсиш мнение на специалист по репр. медицина.

Shturanka
Здравей!
В един и същ МЦ ли са правени?

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 21:00 от denis.

# 63

Shturanka
Здравей!
В един и същ МЦ ли са правени?
[/quote]

Здравей!
Да, в рамките на един и същ МЦ, като са направени на 4ти и 22ри ден от МЦ.
Тогава не знаех, че най-точни са изследвания на 3ти ден, затова ги бях пуснала на 4ти. Както и щитовидните, в последствие разбрах, че най-точни са на чист ден, ето защо ги пуснах на 22рия ден заедно с Прогестерона.
Ще съм благодарна на коментар.
Възнамерявам все пак да пусна отново половите на 3ти ден.
Не знам как са изследванията, според теб има ли някакви отклонения? Някакви витамини трябва ли да добавя?
Благодаря!

# 64
Здравей, Денис,дали можеш да погледнеш и моите? Благодаря.

Здравей, Денис.

След 15 дни почивка от прием на витамин б12 и д днес ги изследвах и исках да попитам според теб да коригирам ли дозите им. Приемам ги от 16 ноември,витамин б12 беше под 200,към 160,пия по 1000 мг и сега е 350,витамин д беше много ниска стойност,9.40,сега е 32,приемам по 7000 единици ,да продължа ли по толкова или малко да намаля? Пия на now витамин д капсули,а витамин б12 пия на natural factors methylcobalamin.

Имам и висок инсулин на гладно,записала съм и час за ендокринолог на 12-ти март. Дотогава ограничавам до минимум тесто и сладко. Ако може коментар и на изследванията на щитовидната,с Хашимото съм,но не бях редовна в приема на тсх,в края на октомври беше 1.97. Качвам и изследванията. По принцип дозата за тях ми беше 50 25 редувам, но се чудя дали докато мина прегледа не карам на 50 всеки ден, досега мисля,че не съм била на над 50 като доза,само в началото,когато открих Хашимото и тсх ми беше почти 10.

Благодаря предварително. Simple Smile

# 65
  • София
Скрит текст:
Здравей Денис!
Прекрасна тема, поздравления! Flowers Bouquet Благодаря за времето, което отделяш да помагаш на всяка една от нас!
Бих желала коментар по следните изследвания, направени на 22ри и на 4ти ден от МЦ.
На 37 години съм.  

Здравей Денис!
TSH  е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Прогестеронът, може да е и по-висок... ако е изследван точно на 7-ми ден след О.
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ ( проявена или не, лекаря преценява).
Е2 е доста висок - може да е от ПКЯ, но може да е имало/има и ЗФ или киста.
Добре е да те видят и на УЗ, защото само по тези изследвания е трудно да се прецени какво се случва... може да е имало и ЛУФ и затова Прогестерона да е висок, но не и толкова, колкото при нормална О.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.

Скрит текст:
Здравей, Денис.

След 15 дни почивка от прием на витамин б12 и д днес ги изследвах и исках да попитам според теб да коригирам ли дозите им. Приемам ги от 16 ноември,витамин б12 беше под 200,към 160,пия по 1000 мг и сега е 350,витамин д беше много ниска стойност,9.40,сега е 32,приемам по 7000 единици ,да продължа ли по толкова или малко да намаля? Пия на now витамин д капсули,а витамин б12 пия на natural factors methylcobalamin.

Имам и висок инсулин на гладно,записала съм и час за ендокринолог на 12-ти март. Дотогава ограничавам до минимум тесто и сладко. Ако може коментар и на изследванията на щитовидната,с Хашимото съм,но не бях редовна в приема на тсх,в края на октомври беше 1.97. Качвам и изследванията. По принцип дозата за тях ми беше 50 25 редувам, но се чудя дали докато мина прегледа не карам на 50 всеки ден, досега мисля,че не съм била на над 50 като доза,само в началото,когато открих Хашимото и тсх ми беше почти 10.

За витамините - може да останеш на същите дози, поне още един месец -... добре се повишават нивата им.
В12 трябва да е на горна граница, вит. Д - около 40-50 поне.
Провери желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК...
ТСХ е много висок, имаш Хипофункция на ЩЖ, имаш и ИР - трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент...
Не е добре да се редуват толкова високи дози - това стресира ЩЖ ... може да приемаш напр. 37.5 всеки ден ( 50:2 = 25 .... 25:2=12,5 + 25=37,5)... макар че сега е по-добре да приемаш 50мкг и след месец прием - контрола ( ТСХ,Т4,Т3)... с толкова високо ТСХ е много трудно да се контролира ИР, защото Хипофункцията забавя метаболизма, особено ако трябва да се редуцира теглото.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 12:42 от denis.

# 66
Скрит текст:
Здравей Денис!
На 37 години съм.  

Здравей Денис!
TSH  е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.
Прогестеронът, може да е и по-висок... ако е изследван точно на 7-ми ден след О.
Добре е да те видят и на УЗ, защото само по тези изследвания е трудно да се прецени какво се случва... може да е имало и ЛУФ и затова Прогестерона да е висок, но не и толкова, колкото при нормална О.

Скрит текст:
Здравей, Денис.

За витамините - може да останеш на същите дози, поне още един месец -... добре се повишават нивата им.
В12 трябва да е на горна граница, вит. Д - около 40-50 поне.
Провери желязо, феритин, хемоглобин, трансферин, ЖСК...
ТСХ е много висок, имаш Хипофункция на ЩЖ, имаш и ИР - трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент...
Не е добре да се редуват толкова високи дози - това стресира ЩЖ ... може да приемаш напр. 37.5 всеки ден ( 50:2 = 25 .... 25:2=12,5 + 25=37,5)... макар че сега е по-добре да приемаш 50мкг и след месец прием - контрола ( ТСХ,Т4,Т3)... с толкова високо ТСХ е много трудно да се контролира ИР, защото Хипофункцията забавя метаболизма, особено ако трябва да се редуцира теглото.

Здравей, Денис, благодаря ти.

Да,и аз реших да остана на тези дози за витамините. За тсх ще карам на 50 мг всеки ден до деня на прегледа ми,аз отивам на частно и се чудя дали да не направя и обременяване с глюкоза да има всичко и лекарят да може да коментира на куп. С Хашимото съм още след първото раждане и вината е моя,че не пиех хормона,когато беше 1.97 и не бях редовна. Желязо и хемоглобин скоро са пускани,ок са. Тази ИР ме е изплашила,че все ми се яде тесто,но се боря и не ям сладко и си взех черен хляб. Странното е,че аз не само не съм качила,а свалих 1-2 кг ,но може и от стрес,имаме си вкъщи проблеми. Не съм на режим,но вярвам ,че правилното хранене ще ми помогне и да отслабна.

Благодаря ти още веднъж. 😚

# 67
Скрит текст:
Здравей Денис!
На 37 години съм. 

Здравей Денис!
TSH  е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ, нямаш Хашимото.

За хипофункция на ЩЗ, не знам никога съм нямала хипофункция, поне не съм знаела за такъв проблем с нея. Ще се обърна към ендокринолог, защото навремето ми бяха казали че щитовидната ми е малко увеличена, но не било проблем. Препоръчаха да си пускам хормоните веднъж годишно и дотам...

Прогестеронът е на 7ми ден след О.
Интересно ПКЯ никога съм нямала, много гинеколози са ме гледали и никога е нямало проблем.
Последно месец януари 2 гинеколога с добра апаратура и всичко бе ок. Не знам и аз на какво може да се дължи този повишен Е2 и ЛХ. Възможно ли е да е полип?

Извинявам се, какво е ЗФ, ЛУФ?

# 68
ЗФ - задържан фоликул
ЛУФ - LUF syndrome (лутеинизиран неруптурирал фоликул) - състояние, при което е налице директно превръщане на доминантния фоликул в жълто тяло, без отделяне на яйцеклетка. Често се наблюдава при жени със СПЯ.

# 69
Здравей, отново,Денис,бих искала само да попитам,понеже видях предния коментар,че прогестерон 57 7 дни след овулация може да говори за проблем,нали над 45 стойност беше ок и показва,че е имало овулация. Преди ли го беше казала и затова исках да попитам. Благодаря.

# 70
  • София
Здравей, отново,Денис,бих искала само да попитам,понеже видях предния коментар,че прогестерон 57 7 дни след овулация може да говори за проблем,нали над 45 стойност беше ок и показва,че е имало овулация. Преди ли го беше казала и затова исках да попитам. Благодаря.
При ЛУФ, също има повишаване на Прогестерона и без Е2, е малко трудно да се прецени, какво точно се случва.
Всеки случай, си е сам за себе си. ...при този има доста високи нива на Е2 напр., което е притеснително.
Прогестерон, над 45 не е много Ок. - просто може да показва, че може и да е имало О.  ( но, може и да не е имало ... т.е. не е 100% сигурно, че е имало О.) - но, не и че всичко с О. е наред, че яйцеклетката е годна за оплождане, че ЖТ функционира добре и т.н. 
Че е имало О. означава, че ДФ се е спукал но, дотам, само това, не и дали всичко с тази О. е наред.
Прогестетонът  на 7-ми ден след О. трябва да е на горна граница. Към това трябва да се стремите, защото при по-ниските нива, има вероятност да има някъде проблем, който ще повлияе на зачеването, имплантацията и най-ранното развитие на бременността.

# 71
При ЛУФ, също има повишаване на Прогестерона и без Е2, е малко трудно да се прецени, какво точно се случва.
Всеки случай, си е сам за себе си. ...при този има доста високи нива на Е2 напр., което е притеснително.
Прогестерон, над 45 не е много Ок. - просто може да показва, че може и да е имало О.  ( но, може и да не е имало ... т.е. не е 100% сигурно, че е имало О.) - но, не и че всичко с О. е наред, че яйцеклетката е годна за оплождане, че ЖТ функционира добре и т.н. 
Че е имало О. означава, че ДФ се е спукал но, дотам, само това, не и дали всичко с тази О. е наред.
Прогестетонът  на 7-ми ден след О. трябва да е на горна граница. Към това трябва да се стремите, защото при по-ниските нива, има вероятност да има някъде проблем, който ще повлияе на зачеването, имплантацията и най-ранното развитие на бременността.

Мерси за отговора,аз досега само веднъж изследвах прогестерон 7 дни след като лекарка видя фоликул,който всеки момент ще се спука и излезе само 38 и все се чудя дали след часове да кажем е щял да се повиши,дали е имало проблем. Иначе при втората ми бременност имах зацапване , което много бързо се овладя с утрогестан и сега като връщам назад си мисля,че явно съм била с нисък прогестерон,макар че никой лекар не ми каза да го изследвам. 🤷

# 72
  • Варна

Здравейте! На 32 г. съм, Денис. С може би намален ЯР, последно беше около 0,9 - 1. Опити правим за още едно детенце. Според АГ - Тата няма проблем с хормоните. Според мен, има. Имам доказана О. всеки месец, Прогестеронът винаги е отличен.

# 73
  • :)
Здравей, Денис, би ли погледнала и моите изследвания, правени са на втори ден от месечния цикъл. Имам ендометриоза и ендо киста на яйчника. Дали заради такъв тип кисти ЛХ е завишен или имам и ПКЯ? Според лекарят всичко е ок, но аз се съмнявам дали освен ендометриозата нямам и поликистоза. Благодаря ти предварително за отделеното време!

# 74
  • София
Скрит текст:
Здравейте! На 32 г. съм, Денис. С може би намален ЯР, последно беше около 0,9 - 1. Опити правим за още едно детенце. Според АГ - Тата няма проблем с хормоните. Според мен, има. Имам доказана О. всеки месец, Прогестеронът винаги е отличен.
Здравей!
 Имаш ЖДА - трябва да се консултираш с хематолог, гастроентеролог и т.н.
Имаш високи нива на Е2 ( предполагам изследванията са направени на 3 ден от МЦ?!) и тъй като КЗ е висока, на база Инсулин има вероятност да си с ИР. НОМА индексът не винаги я показва.
Имаш много ниски нива на андрогените - може да има проблем с функцията на НбЖ или да си на много стриктни диети. Трябва  да се консултираш с Ендокринолог.
Провери и за други дефицити - вит. Д, В12, В6, Биотин, ФК... цинк, мед, селен ( освен всичко друго те имат отношение към андрогените и техния ( правилен) метаболизъм... както и към желязото

ЛХ и ФСХ са горе-долу добре, но този висок Е2 - не е добре... и лекар трябва да открие каква е причината за тези високи нива. Не е изключено да има и киста - трябва да те видят на УЗ... и ако няма, да се търси причината.
Е2 се повишава от андрогените - при теб те са много ниски, т.е тази вероятност отпада. От по-високи нива на Инсулина - ако си с ИР ... и/или, ако си с повече мазнини по тялото - също може да е причина.
Трябва ти добър лекар Simple Smile - ако е АГ да има познания и да е добър и по Ендокринология  и обратно - както са  напр. д-р Владимиров (АГ) и д-р Катя Тодорова (Ендокринолог)

За ЯР - трябва да провериш АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ

Здравей, Денис, би ли погледнала и моите изследвания, правени са на втори ден от месечния цикъл. Имам
Скрит текст:
ендометриоза и ендо киста на яйчника. Дали заради такъв тип кисти ЛХ е завишен или имам и ПКЯ? Според лекарят всичко е ок, но аз се съмнявам дали освен ендометриозата нямам и поликистоза. Благодаря ти предварително за отделеното време!
Здравей!
ЛХ и ФСХ са високи, най-вероятно от кистата.
Да, ЛХ може да е по-висок и от кистата.
Трябва да няма киста и тогава ЛХ, ФСХ и Е2 (точно на 3 ден от МЦ)  показват дали има ПКЯ или не.

Приемаш ли медикамент за ЩЖ? - защото ТСХ и Т4 са сравнително добре, но Т3 е малко нисък ... нищо притеснително, просто ми е интересно.
Ако не приемаш - може да има проблем с конвертирането (Т4 в Т3) ... за него са важни цинк, мед, селен, вит. Д, Биотин,  В12, ФК, желязо, феритин... Ако имаш дефицити - може да е от това. Просто да го имаш предвид.
Храненето и честите и неправилни диети, също влияят на Т3

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 07:59 от denis.

Общи условия

Активация на акаунт