Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 526
  • 444
  •   1
Отговори
# 135
Както казах, не е нужно да разбира. Той не е лекар, няма да назначава лечение. Задачата му е да предпази останалите ученици, педагогически и непедагогически персонал. Явно не ти се чете. Иначе съм сигурна, че ти ще първата, която ще се разподскача, ако кашлящ учител, който постоянно си бърше носа, влезе в час на сина ти.

# 136
  • София
През октомври, директорът на гимназията на Кати отстрани учител по тези насоки. Още преди часовете е установил, че човекът не се чувства и не изглежда добре. Оказа се, че има защо. Можеше да изкара 4 часа с класа на сина ми.

# 137
  • София
Както казах, не е нужно да разбира. Той не е лекар, няма да назначава лечение. Задачата му е да предпази останалите ученици, педагогически и непедагогически персонал. Явно не ти се чете. Иначе съм сигурна, че ти ще първата, която ще се разподскача, ако кашлящ учител, който постоянно си бърше носа, влезе в час на сина ти.

Вероятно. Но ако по принцип прокашля често поради реакция - обичайна, впрочем - към лекарствата за кръвно (имал е такива), ако по принцип си бърше постоянно носа, понеже има хроничен ринит и сенна хрема (аз съм имала такъв) няма да очаквам от директора да прецени дали е болен или не. Проблемът е, че има много хора с покриващи симптоми, които е напълно възможно да прикрият симптомите на леко прекарване на ковид.

Слънчевата, въпрос на съвест е човекът да каже как се чувства. А не всички я имат, уви. Няма как отвън да разбереш как някой се чувства и ако ти каже "абе не, нищо ми няма, алергията ми се проявява, ама то така си е обичайно", тогава какво правиш? Изхвърляш го от работа, понеже може и в някакъв момент да са истински симптоми и наистина да се чувства зле... Някак е доста нелепо да се прехвърля такава отговорност на директорите и да се смята, че това е достатъчно и те ще служат за бариера.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 23:25 от katiABV

# 138
Трети и последен опит. Явно е, че няма да се опиташ да прочетеш документа.
Директорът не преценява дали някой е болен. Просто не допуска в училището хора с грипоподобни симптоми.
Хората с описаните от теб проблеми би трябвало да имат личен лекар. Какво следва след отстраняването - в насоките.

# 139
  • София

Т.е. ги уволнява на основание "хронично болни"? Понеже те "грипоподобни" симптоми имат постоянно.

# 140
  • Ямбол
Знам, че е загубена кауза да се обясняваме, ама все пак ще споделя. Насоките са ясни. Покриващите симптоми всеки малко интелигентен човек ще отличи, когато става дума за често покашляне или алергична хрема, при все че тези хора не са от вчера заедно и симптоми, които са се появили в момента. На всички колеги в училище си знаем кой какви болести има и от какво кашля и подсмърча, до степен, че безгрешно мога да отгатна, ако на някого му е зле в момента. Има такива, които си кашлим от цигарите и от хапчетата за кръвно. има такива, които подсмърчат защото са алергични към някои препарати и сега тези препарати са навсякъде и по много, има и такива, които се чувстват понякога зле от високо кръвно или вдигната/свалена захар. Изобщо сме си едно голямо семейство. И Кати е седнала да ми обяснява как видиш ли, имало покриващи се симптоми. Ми нека да има, нека да върнат един по грешка, отколкото да изпозарази останалите, щото все пак не сме личния на Кати.

# 141
Тоест пишеш глупости. Няма да ти преча.

# 142
  • София
Знам, че е загубена кауза да се обясняваме, ама все пак ще споделя. Насоките са ясни. Покриващите симптоми всеки малко интелигентен човек ще отличи, когато става дума за често покашляне или алергична хрема, при все че тези хора не са от вчера заедно и симптоми, които са се появили в момента. На всички колеги в училище си знаем кой какви болести има и от какво кашля и подсмърча, до степен, че безгрешно мога да отгатна, ако на някого му е зле в момента. Има такива, които си кашлим от цигарите и от хапчетата за кръвно. има такива, които подсмърчат защото са алергични към някои препарати и сега тези препарати са навсякъде и по много, има и такива, които се чувстват понякога зле от високо кръвно или вдигната/свалена захар. Изобщо сме си едно голямо семейство. И Кати е седнала да ми обяснява как видиш ли, имало покриващи се симптоми. Ми нека да има, нека да върнат един по грешка, отколкото да изпозарази останалите, щото все пак не сме личния на Кати.

Е, хубава работа - аз ти казвам, че аз, лично, заедно с усещанията "отвътре", не можех да определя симптомите, личната ми лекарка, която ме познава, не е само на хартия, твърде често се озовавам при нея и при това лично е поставила доста от диагнозите не можеше да е сигурна без рентген и консултация със специалист - СЛЕД, като ме остави вкъщи две седмици да си правя периодично тестове, все отрицателни (ама то и много фалшивоотрицателни имало - факт, има) и 7 дена АБ... Е, нямах ковид. Имах букет от симптоми, предизвикани от различни заболявания, които имам и които се бяха обострили, напълно независими помежду си. Комбинацията от които пък напълно отговаряше на клиниката на ковид. Пък ти ми казваш, че Едно Голямо Семейство ще може да прецени и отдели по-добре. Само че при мен става да съм в по същество напълно излишен болничен - понеже просто си имам и тетрадката, и компютър и мога да правя каквото е нужно от всяко място. Ама с учител ми е трудно да си го представя как ще е допустимо, особено, ако се повтаря често - при мен, примерно, е точно така. В точно този момент се чудя дали имам обострен ринит и фарингит и засилена астма - ама не кой знае колко, все пак повече от обичайното... нещо, което принципно ми се случва през месец - два - или леко протичащ омикрон след съвсем скорошен бустер от няма и месец. И двете неща са напълно възможни и вероятни. И да, ще си взема утре тест, но предварително си знам, че просто ще са поредните дадени за нищо пари - вероятността да позитивира, дори и да съм положителна, е нищожна. Та... мислех утре да се обаждам на лекарката си и да я питам как да постъпя, ама ако вие знаете по-добре от нея, давайте, казвайте какво ми е. Лекарката ми без друго е достатъчно натоварена, да й спестим това допълнително обаждане.

# 143
  • Ямбол
Кате, знам, че ти си центърът на Вселената, но ставаше дума за това:
В училището, в което майка ми работи, преди ваканцията е имало учителки, психоложки и помощен персонал с видими симптоми на вируса, но отказват да си направят тестове, понеже са ваксинирани. Съответно никой не може да ги накара да отидат и да си направят антигенен или ПСР, та е ставало масово разпространяване на вируса. Понякога се убеждавам, че има и възрастни, които са в пъти по-безотговорни от децата, а това е недопустимо, защото винаги се сочат с пръст децата като основни заразоносители, а същевременно големи хора на по 45-50+, педагози, с висше образование, се държат като деца, отказват да се тестват, даже не искат и да се самоизолират. Минават с извинението, че били настинали, защото стоели на отворен прозорец. Да, ама едната накрая склонила да се тества и излязла положителна. Убедена съм, че това училище далеч не е единственият такъв случай.
Скрит текст:
Дано пикът на тази вълна да премине, но имам съседка вирусоложка, която твърди, че се измества за края на февруари спрямо тенденциите, които се наблюдават. Надявам се все пак вторият срок за децата да е максимално присъствен.

# 144
  • София

Напротив, Лили, точно за това става дума. Анди дори не живее в същия град, студентка е в София, не е виждала - нито преди, нито сега - колегите на майка си, не ги познава, разчита не думи на разочаровано трето лице пост-фактум. Майка й е разочарована, разбираемо, понеже най-вероятно се е заразила - може би и повече от веднъж. Човек, като е в такова положение, рядко се стреми да се изказва обективно. Но въз основа на тези изказвания не може, не е редно, да се обвинява директора в нещо си. По всяка вероятност симптомите не са били толкова "видими" или "отличими". А той не може да гони хората да си правят ежедневно тестове, нито пък да ги уволни на основание "де да ги знам аз кога са болни и кога не са".

# 145
Щом и директорът нищо не може, значи сме обречени. Трябва някой да може, все пак. С една вътрешна заповед да тества и всички учители, независимо дали имат ваксина, розов или лилав сертификат. Поне ще бъде обективно за всички. Щото не само учениците ръсят бацили

# 146
  • София

Румка, условията са еднакви за всички граждани на републиката. Дори и за непълнолетните. Не можеш да кажеш "абе, за теб ще важат по-кофти, или изобщо различни, условия, щото си учител и не си ни симпатичен и пишеш 2-йки и ни тормозиш децата". Щото е дискриминация. Затова докато условието за всички е ЗС... такова е и за учениците, и за учителите. Ако някой ден условието стане задно салто за всички пак ще трябва всички да го правят. И от там насетне е въпрос на а) лична съвест (ако имаш усещания, различни от обичайните, да го оповестиш) и б) лично усещане - дали ще различиш леки симптоми... или пък не. Щото ти ще кажеш "аре всички да ги тестваме", друг ще каже "аре всички на дистанционно", пък аз ще кажа "АРЕ ДА НЕ ИЗСИПВАМЕ С ТРУД СПЕЧЕЛЕНИТЕ СИ ПАРИ В КАНАЛА". И това, че са бюджетни, не ги прави по-малко наши. Тези смешни тестове НЕ показват достоверен резултат, но ние продължаваме упорито да ги купуваме, щото на някого ще му пробият мозъка.

# 147
Ако се правят редовно, показват. Веднъж седмично, показват с точност от ... 1/7
Не ми свиди да плащам с моите пари от данъците за тестове за училищата.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 20:11 от Фран

# 148
  • София

А на мен ми се свиди. Да си изсипвам парите в канала ми се свиди. Да ги давам за безполезни неща - също. Нека се вземат от онези тестове, с които се правят антигенните тестове в лабораториите. Не пср, БАТ. Тогава ще съм ок да се правят тестове всеки ден на хората без ЗС за моя сметка. Така, както се прави сега - не.

# 149
В случая Кати е права. Тестовете в училищата са пълен боклук, от който някои приближени на властта намазаха обществената поръчка.

Общи условия

Активация на акаунт