Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 521
  • 444
  •   1
Отговори
# 210
Извинете аграматизма ми, който се дразни, да ме пропуска. Не мисля, че съм на изпит по граматика, пък и честно казано, отдавна не ми пука.

При СИН ми в пандемията досега е имало един устен изпит, всичко друго е само писмено /ако и присъствено/ и Слушалката цъфти и плодоноси.
Да, плановите хоспитализации са пуснати. Само дето днес се обадиха на МЪЖ ми да кажат, че отделението по химиотерапия е в карантина и го отлагат с една седмица. И досега онкоболните си влизаха планово без проблем.

# 211
В залата трудно се преписва. Мъжът ми ги дебне като орел. Много мрази да се преписва. По милост ще даде някоя точка отгоре при оценяването, ако има правилна идея, но после е сгрешено в решаването. За преписвачите обаче милост няма.
Тука сте се събрали по- големи светци и от папата. Който обаче е студент, или има деца студенти знае истината. А тя е, че който не е записал, той не е завършил.

Кога ще излезе решението на МОН за другата седмица? Ще има ли ротация или всички ще се връщат на училище, както ще е в София?

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 13:33 от Mia Rulana

# 212
# 213
В момента излизам от изключително тежък изпит - онлайн, но тежък. Така че ще помоля да не се обобщава, защото това, че има изпити, в които само с поглед ти пишат 3, далеч не означава, че при всички специалности и университети е така. Аз уча една от най-старите специалности в страната в СУ и мога да кажа, че преподавателите са също толкова взискателни, колкото и при присъствена форма - следи се за присъствия, има изпитвания и колоквиуми няколко пъти през семестъра, представяния. Наясно съм колко е паднало нивото в някои университети и специалности, но не във всички. От началото на годината (календарната) съм излизала навън пълноценно точно 3 пъти, през останалото време залягам над учебниците, защото едвам смогвам с толкова задачи. Има и колеги, които нито влизат, нито учат, но си понасят последствията след това под формата на оценки. Задачите на изпитите са такива, че няма как да се препише, а ако се препише, има система за плагиатство, през която минават текстовете, ако изпитът е писмен. Тестове не сме правили изобщо с тежест на изпит, а с тежест на някакъв текущ контрол на знанията. Имаме и устни изпити с камери - задават се допълнителни въпроси, чрез които може да се провери дали студентът е учил, или чете някакъв текст механично.

Иначе и аз искам да се върнем вече присъствено, за да разбера що е студентство, но може би ситуацията сега не е най-удачната, нека децата да са в училище сега, ние едно време сме били, когато е трябвало. За по-малките е важно да са в училище, да изградят тепърва среда, комуникация, да изживеят сладките гимназиални години. Ние сме минали вече през това. Което не отменя факта, че нормалността е и ние да сме в аудиториите присъствено, но правилата не ги пишем ние, нито пък вземаме решенията.

# 214
  • София
Ето информация за обучението по области за периода 14-18 февруари:

# 215
В нашата област ще сме на ротация през следващите две седмици. Учениците вкъщи ще се разминат в онлайн обучението.
Честно казано не виждам никакъв смисъл от тази работа. Другата седмица, например, шести клас са онлайн. Това означава, че в основните училища ще липсва един випуск. Големи мерки, голямо нещо, от седем випуска, един нямало да отиде в училище.

# 216
  • София
Стон, в момента в София във всички основни училища е така - липсва само 7 клас. Добре, че ги връщат всички, защото с тази логика следващата трябваше да е само седми.

# 217
София с най-високата заболеваемост-изцяло присъствено! Много умно. Уж имаше план, етапи-вятър работа.

# 218
София ще продължи с тази заболеваемост. Снощи бях на премиерата на една книга - влизам смело с маска и на входа ми казват "Тук е без маска". Викам защо, не може ли да стоя със? Ааа, може, просто да знаете, че ние не изискваме. И вътре, на малко пространство и столчета преобладаващо един до друг, бяхме 2ма с маски - един фотограф и аз. Няколко души бурно кашляха нон-стоп. Останалите не е ясно какво са издишвали. После следваха прегръдки, автографи - както му е редът... Козметичката ми онзи ден спомена, че преболедувала преди 2-3 седмици, викам мног съжалявам, 10дни като не си работила сигурно едва наваксваш сега, и тя вика аааа, аз бях само 2 дни с хрема и си идвах после на работа. И е така... Та на тоя фон - няма смисъл да спираме децата. Ще ги спрем самостоятелно тези, дето смятаме, че ще стане проблем със здравето.

# 219
  • София
В групата на син ми има един, по прякор Слушалката. На всички присъствени изпити му диктуват в слушалката и си ги взима, човекът. Последният изпит бил устен и като разбрал, си тръгнал. Laughing

https://youtu.be/t2FlNN8D_Y0?t=17

Лиле,
От името на вероятно най-малко склонният към проява на толерантност към неграмотни писания потребител (демек аз, де):
Изразите от типа на "син ми", "щерка ми", "детенце", "синковецът", "наборът" и др. подобни, отнесени към собственото дете, но също и "детенце" към чуждо ("Как е детенце?") са всъщност опити за еволюция на езика, така щото да поеме функция, която никак не му е присъща, а именно да персонализира... без да персонализира. Да конкретизира, при това изразявайки и отношение, без, обаче, да използва лични имена, а в някои случаи - без да използва дори и полова принадлежност (когато човекът пита нещо за конкретно дете... на което не помни със сигурност дори и пола). С това НЕ се заяждам, нито дори изразявам одобрение / неодобрение към практиката - просто ти казвам откъде се появяват тези по принцип дразнещи и в случая дразнещи те паразитни думи и изрази. Те са граматически неправилни, но в много случаи намирането на правилен заместител е трудно или дори невъзможно. Заместват твърде тромави и... смешно звучащи изрази като "Средният ми син, когото много обичам", "съпругът ми, с когото сме в прекрасни отношения и силно обичам (ММ)", "детето ти, което не съм сигурен/на дали е момче или момиче, и чието име категорично никога не съм знаел/а, но здравословното състояние на което всъщност искрено ме интересува и, може би, бих дал/а някакъв съвет, връзка със специалист или друго, което, евентуално, да е от полза"...

И (частично) по темата:
Точно срещу балкона ми има детска градина. Сутринта, докато проветрявах, чувах гласчетата на врабчетата, пардон, дечицата, играещи в двора. Това винаги ми е било твърде приятно... но днес точно едно от врабчетата не чуруликаше, а отчаяно кашляше. Бих могла да помисля, че е просто преминаващо дете, но... в такъв случай би преминало все някога. Междувременно установих, че и някоя от възпитателките доста упорито кашля. Може, разбира се, да е било и просто "сутрешна тютюнджийска" - няма как да знам. Но малко по-късно, като затварях прозореца, мернах прибирането на една от групите. Възпитател и помощник възпитател... и 5 (пет!) на брой дечица. Е, имаше и групи, които си изглеждаха пълни, нооо...

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 16:15 от katiABV

# 220
  • София
Аз се сетих за това:

# 221
  • София
И тези дни се замислих за студентите. Тях ги пратиха в девета глуха и ги забравиха. Могат да ходят по кръчми, кафенета и дискотеки, но в Университета не може. Страшна мярка!

Как да не могат? Могат да ходят присъствено.

# 222
Аз уча магистратура, втора година и занятия, и изпити са онлайн. Само държавния ще е наживо. Педагогика на обучението по английски. Представете си какви учители ще излязат на финала 😃.

# 223
  • София
Доколкото зная НБУ са присъствено, само някои са им онлайн. Явно може.

# 224
  • София
По заповед университетите са присъствено при 100 процента със сертификат. Тук няма - искам да се тествам, не искам да се тествам, няма и безплатни тестове (нито за персонала, нито за студентите). При нас персоналът е присъствено (всеки сам си осигурява ЗС), през две седмици се правят анкети с групите,ако има 100 процента група със ЗС учи присъствено. Имаме една такава от 12 човека - не е спирала и за ден. Останалите са онлайн от 21.октомври. В зависимост от изпитите имаме и присъствени и дистанционни.

Общи условия

Активация на акаунт