Отговори
# 210
Моето раждане също беше  изцяло предизвикано, понеже някои "лекари" решиха 4е нямам води , а аз си имах.Приеха ме с пълен мехур, с тапа и с 0 см разкритие. По-късно вследствие на няколко болезнени прегледа тапата падна, водата изте4е, полу4их ве4е силни контракции и ми сложиха с-ма, която само засили болките, но не направи необходимото разкритие. Бебка според мен изобщо не е и о4аквала 4е ще се появи на бял свят, просто всичко се обърка..... не искам и да си спомням, но добре 4е тя си беше изцяло доносена....    Thinking
Аз нямах притеснения по време на бременността, бях изключително спокойна и проте4е леко. Само един единствен път се стресирах яко, после не я усещах да рита и ходих на доктор, където за пръв път й чух сърчицето.Тя милата се била обърнала навътре с кра4ката и затова не съм я усещала.
Вярвам в тази пренатална психология, но единствено че ако майката изключително много се стресира то това може да се отрази на бебето, а ина4е за малките страхове и притеснения -то всяка бременна ги има...

Последна редакция: вт, 21 ное 2006, 14:20 от siska

# 211
Тони Марги в момента я гледа основно баба и  и поради тази причина не яде още сама! Иначе тя сама си взима лъжицата, ако се опитам да и я отнема - вика НЕ и бурен протест и адски сръчно успява да загребе храна и да я мушне в устата си! Е и аз лекичко направлявам и помагам  Hug Най важното е детето да схване държенете с трите пръста - като молив, а не с цяла длан да държи  Hug

# 212
Ритка, Габи когато се събуди нощем и й дам вода или биба и тя също с треперещи ръчички поема шишенцето или си слага бибката в устата.Това е от мнооого отдавна и не ми прави впе4атление, просто още е изключително сънена и леко нервна че не спи, а всъщност много й се спи и така го показва.  Мен ми много сладка като ми потрепери така все едно 4е давам най-скъпоценното и желано нещо на света  Heart Eyes
Габи също обича да се храни сама, може, но само на стола за хранене й давам да опитва и то с нещо гъсто. Иначе непрекъснато яде с ръце сама, чопли си от някъде, аз й подавам нещо и тя го взема и сама го напъхва. Обича всякак - и аз да я храня и тя сама да се храни.
Тя също рисува, като държи флумастера в горната му част с 3 пръста. Не с цяла длан в средата му.Сега следва да се нау4и да го държи пак с 3 пръста , но да плъзне ръката надолу до средата му.

# 213
  • welcome to the Jungle
Асе, ако можеш, поразпитай малко повече за тази пренатална психология. Определено ми е интересно и с желание ще изчета всеки източник. Аз лично не мога да си обясня тези факти (може би, защото нямам достатъчно познания), при положение, че най-неразвития орган при новороденото е именно мозъка. В началото, животът му е предимно изграден от безусловни рефлекси и съвсем малко условни  Heart Eyes. В последствие, след като претръпи доста физиологични промени + бавно натрупващи се възприятия (които са малко на брой заради недоразвитите сетива и мозък), човечето започва да гради своето ЕГО (по-късно АЗ и най-най-късно - СВРЪХ АЗ). Още повече - в основата на всяка психологическа и социална работа е именно обратната връзка. При новоизлюпените бебета - обратната връзка е само на основата на безусловните и малко условни рефлекси. Тази обратна връзка не носи особено много научен материал.
Та наистина ще ми е много интересно да си поопресня малко и аз познанията  Peace.

Янче, трябва да гадая или да питам тук-таме някой приятел доктор, относно това - как може да влияе окситоцинът върху бебето. Това е интересен въпрос  Thinking също. Но според мен, бебетата родени със система окситоцин ( и Оги включително) са доста много, сигурно поне 50-70 % от ражданията протичат така. Ама ще питам и ще споделя, де  Flutter.

Джиджи, аз съм много ЗА парти на 10.12  bowuu! Както се вика - ПЪРВА ЖИЧКА ЗА ВОДИЧКА!
Ако няма мами ОСОБЕНО ПРОТИВ - да я заплюваме тази дата и всеки да си организира и реорганизира нещата изотвътре, та да направим накуп ЮЛСКО-РОЖДЕНО-НОВОГОДИШНО - ТЪРЖЕСТВО  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 214
Сиска, много ти благодаря за успокоението  Hug

Имам малко проблеми с Мая момичета, да се чудя да се радвам ли или да се притеснявам  Thinking От 2 дни, Мая реди половината фигури на куба на Чико (с формичките), а те са доста сложни, освен това започна да разпознава геометрични фигури: ромб, трапец, куб, кръг, елипса, звезда, триъгълник. Казвам например да ми даде триъгълника и тя ми дава всички триъгълници. Т.е. прави асоциация и не е запомнила точно дадената фигурка, а самата геометрична форма. Строй със строител кули. Разпознава и изговаря имената на животни от кубчетата, но странни животни, коали, жирафи, делфини.

Имам подозрението че липсата на контакти с деца последните 3 седмици я обърна в посока на как да го нарека интелектуално развитие, доста нехарактерно за нейната възраст.

А никой от нас не е седнал да обяснява какво е елипса например, просто сме го споменавали по време на игра.

От друга страна и двамата с мъжа ми смея да твърдя че сме със силно математическо и логическо мислене, но не знам.

Наистина се чудя дали да се радвам или да се притеснявам.

Затова и питах за тези притрепвания по време на спане, просто явно търся под вола теле, т.е. връзката между лошият сън и интелектуалното развитие  newsm78

# 215
Сиска, много ти благодаря за успокоението  Hug

Имам малко проблеми с Мая момичета, да се чудя да се радвам ли или да се притеснявам  Thinking От 2 дни, Мая реди половината фигури на куба на Чико (с формичките), а те са доста сложни, освен това започна да разпознава геометрични фигури: ромб, трапец, куб, кръг, елипса, звезда, триъгълник. Казвам например да ми даде триъгълника и тя ми дава всички триъгълници. Т.е. прави асоциация и не е запомнила точно дадената фигурка, а самата геометрична форма. Строй със строител кули. Разпознава и изговаря имената на животни от кубчетата, но странни животни, коали, жирафи, делфини.

Имам подозрението че липсата на контакти с деца последните 3 седмици я обърна в посока на как да го нарека интелектуално развитие, доста нехарактерно за нейната възраст.

А никой от нас не е седнал да обяснява какво е елипса например, просто сме го споменавали по време на игра.

От друга страна и двамата с мъжа ми смея да твърдя че сме със силно математическо и логическо мислене, но не знам.

Наистина се чудя дали да се радвам или да се притеснявам.

Затова и питах за тези притрепвания по време на спане, просто явно търся под вола теле, т.е. връзката между лошият сън и интелектуалното развитие  newsm78
Абсолютно няма за какво да се притесняваш! Още повече, че както си писала, тези умения са й генетично заложени. И Мартин разпознава кръг, триъгълник и квадрат...за другите фигури не съм се сещала да го изпитвам....Но няма да навлизам в подробности. Просто всяко дете се развива по различен начин. Можеш само да се радваш, че ти е умничко детето! Heart Eyes не е нужно да стимулираш излишно тези умения. Всяко нещо с възрастта си. Но и не бива подобни неща да те плашат. това е просто моето мнение. Hug

# 216
Мерси Хипо  Hug

Просто тези умения се появиха откакто се преместихме, за 3 седмици наистина не мога да си позная детето, вече знае толкова много Thinking

Давам си сметка че преди прекарваше по 3-4 часа на ден навън и не можех да я прибера вкъщи, а сега понеже навън няма с кого да общува излиза навън и след час иска да се прибира. Ох трябва да взема да се оглеждам за деца. Има дечурлига обаче незнайно защо бабите като видят Мая и детегледачката бягат в обратната посока. Сигурно защото сме нови в квартала  Shocked

# 217
Абсолютно и аз смятам 4е няма повод за притеснение! В процеса на игра тя е запомнила кое какво е.Габи също ме е смайвала с разни неща, които според мен няма как да научи, но всъщност тя ги е видяла отнякъде и запомнила.Имам чуството 4е децата попиват всичко безпогрешно от първия път, не се налага дори да повтаряш. А в един момент те ще покажат поредното нау4ено нещо, което ти си им показал несъзнателно преди доста време и ще се учудиш.Те знаят и разбират всичко.Но ми е много чудно как Мая  изговаря Жираф примерно или коала или делфин? Аз съм сигурна 4е ги разпознава, както триъгълници и т.н. но как ги изговаря? Габи също разпознава много неща - почти всичко из къщи с което сме я запознавали, но не може да го изговори. Например като и кажа донеси ми дрехите, шнолата, часовника, дистанционното, пантофите, метлата,гребена и т.н. тя го прави, но не казва тези думи.
А с топката на Толо е нашата от много отдавна обича да реди фигурките /сядаме заедно и аз държа топката тя пъха фигурките/ и сега от лятото има конструктор с големи куб4ета и също ги реди на кула.просто едно върху друго докато не я срути Simple Smile Това са й единствените игри с играчки с които се занимава, останалото време се изявява като отявлена домакиня и чиста4ка Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 ное 2006, 15:12 от siska

# 218
Ами Мая вече си говори за мен, връзва изречение от рода "ето го/ето я", "а така", "мамо дай" и т.н., т.е. прости изречения и знае страшно много думи, дори вече спрях да ги броя. Говори като възрастен, макар че някой звуци са и трудни. Например на "жираф" казва "жирав", но на "звезда" казва нещо от рода на "сзвесда".
На коалата си казва коала, обаче на хипопотам казва "татам" Simple Smile

Онзи ден ходихме в зоогическата градина и бързо бързо научи думичките слон и носорог.

Просто някакси предъвква звуци, иначе думичките си ги изговаря като възрастен.

Това което знам от нашите родители е че и аз и мъжа ми сме проговорили много рано и майка ми винаги е твърдяла че Мая ще проговори рано, е аз не й вярвах, но на там отиват нещата  newsm78

# 219
Сиска иначе за домакинстване и аз си имам първа помощница вкъщи  Crazy

# 220
Големи смешници са с метлата и парцала  Twisted Evil
А ина4е изре4ение от рода : мамо, няма; мамо,дай; ето я; а така, браво; мама папа; ту-ту няма; и Габи ги казва,  но сложни думи не произнася по същия начин а малко ги усуква по бебешката - например на боклука каква кука, за чорапи-папи, лампата- ата , ина4е за дъжд, ме4о,биба,една  и т.н. двусрични думи си ги казва правилно.Ина4е и тя непрекъснато говори и то с интонация  Crazy. Сега като се наспи ще я пробвам с някоя друга по-сложна думичка и ще се от4ета как я произнася, 4е ми е интересно  Mr. Green

Последна редакция: вт, 21 ное 2006, 15:33 от siska

# 221
А Мая ходи със шишето с чая из къщи, ръси навсякъде и маже с една кърпа, чисти нашата  Crazy

А за друга според мен сложна дума, която казва, това е "шише"  Mr. Green Научи се от шишето с бира  Mr. Green
А бира, колко обича, майчинко си е  Hug

# 222
 Mr. Green Габи процедира по същия начин но с шишето и с вода - натиска бибата докато поте4е на струйка, поомаже малко да намокри с ръка навсякъде и после с кърпата бърше и пак и пак докато изте4е цялата вода  Mr. Green   Mr. Green  Mr. Green
Ааааааа, шише и ние го можем  Mr. Green
И знае 4е майка й се казва :Сиси, като оба4е някой я пита навън 'как се казваш?' и тя си знае нейната - сиси та сиси и се клати наляво надясно като го казва  Crazy

# 223
Янче, трябва да гадая или да питам тук-таме някой приятел доктор, относно това - как може да влияе окситоцинът върху бебето. Това е интересен въпрос  Thinking също. Но според мен, бебетата родени със система окситоцин ( и Оги включително) са доста много, сигурно поне 50-70 % от ражданията протичат така. Ама ще питам и ще споделя, де  Flutter.

Аз пак ти казвам - окситоцина, смятам за половината проблем, даже и по-малко. Насилсвеното изгонване на плода питай как се отразява, мен това ме вълнува повече, макар, че не очаквам отговор, защото по този въпрос се правят съвсем скорошни и пресни изследвания и проучвания. Даже разбрах, че още се изследва това че, по-вероятно е плода да е причината за раждането, а не физичните и химични процеси в организма на майката. Мен тези неща по-ме вълнуват.
А това, че в 70 % от случаите У НАС се пуска окситуцин не значи, че е правилното. Интересно как е в чужбинско? Защото там, например епизиотомиите са рядкост (у нас са над 70% при нормално, да не кажа над 90%...), както и жена да ражда легнала ПО ГРЪБ, с вирнати крака, опасана в кабели - абсурд...

# 224
Лелеееее като слушам колко ви говорят децата - направо се шашкам. Емчо нищо не говори. По едно време беше започнал мама, тате, баба, деде, сега и тях вече не ги казва. По цял ден му повтарям ма-ма, и те-те и т.н., но той почти неми обръща внимание. От време на време му скимва и казва нещо, но по-скоро казва по една сричка - например ако му кажа кажи ма-ма, той казва МА, ако кажа кажи ба-ба, той казва БА и така ............. Ясно че ще проговори, но към момента сме мноооооого назад с приказките.
Виж жестове - много прави, имитира, танцува. Някои песнички като ги чуе ги свързва с определени движшения, като за часовника например и започва да се клати и да вика - ти-та (тик-так).
Ритка аз също смятам че не бива да се притесняваш за това, че детето ти възприема нещата по-бързо. Това просто си е нормално някои деца да са по-умни и по-развити в уменията си от други. Емчо също ми носи различни предмети когато му казвам, но чак такива неща не е правил. НЕ различава геом. фигури. Не сме се и учили на това, но принципно...... Понякога също се учудвам на определени неща които разбирам, че ги знае, и се чудя как ги е научил, къде ги е видял, и как се сеща че точно това се прави с даден предмет или пък нещо такова. Но наистина са много по-схватливи децата отколкото съм предполагала.
Днес и ние ядохме заедно, аз му държа лъжицата, но и той я е хванал и сам си я поднася към устата, и така изяде цялата си панича със супата. Определено му хареса да се храни сам. НО и аз нямам нерви да го гледам как изсипва зялото съдържание от лъжичката докато си я поднася към устата, затова му помагам, иначе мерак има голям.

Общи условия

Активация на акаунт