Подготовка за малкия човек - тема 17

• 40 087
  • 806
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Само да кажа, че прах от нашите дрехи има и съм свикнала, но това са прекалено много прашинки. Буквално всичко наоколо побеля като изтупах дрешките... Не знам заради нещо, което съм объркала в прането ли е или някоя некачествена дрешка, но наистина е прекалено много. Не сме спряли да кихаме. Моля за съвети, който се е сблъсквал с този проблем.

Да не си ги изпрала с някоя пелена?
Аз имах такъв проблем и се оказа, че е от една муселинова.

Не съм, само дрешки памучни в една гама и с еднакви указания за пране на етикета. Пуснах ги на 30 обаче вместо на 40.

# 481
Аз си бях закупила предварително помпа - Philips Avent Natural motion, главно защото от Германия наистина излиза в пъти по евтино. Закупих я за 120 лева, а тук са над 200. Ползвам си я всекидневно - цедя за да мога да давам капки за колики и пробиотик, плюс понякога вечер бебчо суче вяло и се доизцеждам. В някой болници дават за ползване на място ръчни помпи.

# 482
Лина, за мен бебешки дрехи на 30 градуса е крайно недостатъчно. Аз никога не гледам етикети, не съм съсипала нищо все още.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 23:19 от Г-жа Шантал

# 483
И аз използвах промоция, за да взема помпа. Предпочетох да си имам за всеки случай преди раждането. Кърмя седнала в леглото с обикновена възглавница или легнала

# 484
  • София
Лина, за мен бебешки дрехи 30 градуса е крайно недостатъчно. Аз никога не гледам етикети, не съм съсипала нищо все още.

Ами аз предпочитам да пера на 60 градуса и почти всичко пера така. Но сега от старание да не ги съсипя и май прекалих със старанието. Grinning
Препоръчаха ми да пробвам с накисване с оцет и пране на по-високи градуси и дано да сработи. Не мога да си представя да облека такава прашна дреха на новородено, а време почти не остана да се подготвя.

# 485
Аз си купих помпа на Авент някъде в 6 или 7 месец, разубедих се, продадох яобратно и си взех двойната електрическа фрийстайл на медела някъде в 8 или 9 месец. Не помня вече...но преди раждането. Като признавам, че беше малко излишно да си купувам най-скъпия модел, можеше и с тази, която не е ,,фрийстайл", ами нормалната двойна, но карай. Предимството е, че може да сте мобилни с нея и да я зареждате. Аз доста пъти изпомпвах в колата в някакви извънредни ситуации и ми беше полезно... Rolling Eyes

Вътрешно знаех, че ще мога да кърмя, въпреки че поне 3 поколения по майчина линия назад не са кърмени, вкл и аз и брат ми заради хлътнали зърна или плоски такива. Моите са сравнително плоски, но си се получи при нас от раз като първите 10 дена ползвах протектор на медела.

Едно нещо обаче ми каза една акушерка в болницата и няма да го забравя, според мен е плезно. Беше в нощта, в която бебето беше цели 6 часа на гърда с нищожни почивки и аз не знаех вече какво се случва. Тя каза ,,спокойно, това е хубаво, тя сега прави поръчките за следващите дни. Дори колкото повече суче в първите три дни след раждането, толкова по-добре ще се получи кърменето за напред." Това го казвам с цел мотивация и да мислите позитивно още преди раждането, че ще тръгне кърмата, но и да направите всичко да се получи де. А помпата лесно се продава, ако ви е излишна.

# 486
Това ми напомня, че е по-важно да се прочете всичко относно кърменето, отколкото да се търси Най-добрата помпа 😊

Аз лично бях с нагласата- каквото стане. Не бях подготвена и нямах против да давам АМ. В момента, в който ми се напълниха гърдите обаче, бях страшно целеустремена да кърмя. Не се получи първите седмици, затова използвах помпа. Ако бях проучила предварително или бях потърсила помощ веднага, можеше и да си го спестя. В крайна сметка, с малко четене успяхме да се напаснем и си го кърмих над година.

# 487
Аз си купих една ръчна кенгуру и в последствие спечелих ръчна на авент. На външен вид бяха едно към едно. Но евтиното кенгуру за 25 лв смучеше 3 пъти по добре от авента за 85. Към 3 месеца го ползвах и накрая се предадох и си минах изцяло на АМ. Но си го пазя макар да се надявам този път да имам кърма и да не вия от болка при всяко хранене.

# 488
Това ми напомня, че е по-важно да се прочете всичко относно кърменето, отколкото да се търси Най-добрата помпа 😊
Абсолютно съм съгласна.
Аз имам приятелки, които са имали проблеми с началото на кърменето и такива, при които е било безпроблемно. Аз, както писах, бях от първия сорт. Първо, незасукващо бебе, после препълнени гръди и още по-незасукващо бебе, протектори, запушвания, буци, температура, продължителна жълтеница и спящо дете, което не се буди, стрес. Ако не бях мотивирана и не бях чела книги и статии и слушала много лекции, щях да се предам сигурно. Кърменето не е на всяка цена (като всяко нещо), но важна предпоставка за успешно такова е добрата подготовка.

И да се дам за пример, понеже надлъж и нашир се шири митът, че секциото възпрепятства кърменето, раждането с операция означава, че няма да имате кърма или ще е малко. Това не е вярно. Пише го в книгите и статиите, казват го и в лекциите - кърмата е свързана с махането на плацентата, а не с начина, по който е излязла.

# 489
  • София
Момичета, да ви споделя малко разяснение по моята драма с бебешкото пране, за която писах днес, та да се посмеете на нашата семейна случка Grinning
Като се прибра моя господин от работа азго чакам заровила нос в лаптопа - да чета и да пробвам различни техники за премахването на прахта от бебешките дрешки - го питам какво мисли да правим и дали има идея от какво може да е... Оказа се, че той пускал пералня предишния ден и сложил да се пере едната подложка за баня, която отдолу е с някакво гумено ли е какво покритие, което той пуснал на 60 градуса без да провери, тя се разтворила в пералнята и сега всяко пране има подобен "прах"/остатъци от тази постелка дори и след програмата за самопочистване, та не знам какво ще правя, но вече като имам идея от какво е ще бъде по-лесно да се отстрани проблема. Grinning
Да ви кажа идеше ми да го убия, но и да го нацелувам, защото знам, че дрешките са си окей и като почистим пералнята ще се оправят нещата.
Е, благодаря на всички, които се включиха с идеи и съвети!

# 490
Аз си бях взела Ел. Помпа на Кенгуру, за стотина лева. В първите месеци ми беше от огромна помощ при препълвания и тн. След това я ползвах чак като Отбих. Доволна съм и не съжалявам. Живот и здраве с второто ще си я ползвам при нужда.
Иначе кърмех САМО легнала 11м. В редки случаи седнала, ако съм навън или в колата. Най-добрата поза на света - почиваш, спиш, гледаш филм, а детето си хапва 😂

# 491
  • до най-прекрасния мъж
Като майка, която беше целеустремена да кърми на всяка цена, ще кажа следното. Не всичко е на всяка цена. Моята кърма НЕ тръгна. Имах и електрическа двойна и ръчна помпа на Медела. Детето ми правеше 4 часови маратони на гърда и освен разранени и болящи зърна и пищящо от глад бебе, друго не постигнах. Мъчих себе си и детето 20 дни, преди да се откажа. За 1 час вадех макс 90 мл и то не всеки път, от двете гърди общо. Имаше дни, в които бебето пищеше от глад, въпреки че току-що беше спряло да суче. Накрая се предадох, започнах да дохранвам с АМ и да цедя. Тогава видях защо пищи - защото мляко няма. Така че, пробвайте първо дали ще засуче, дали ще има кърма и тогава купувайте. Момичето при мен хранеше бебето си то блажено спеше. А моето постоянно ревеше гладно, дори след 4-5 часа почти нон-стоп на гърда. Виждах се в чудо как да я успокоя. Звъняла съм в 2 през нощта да моля за мляко, за да не пищи истерично бебето ми гладно. Сега е на 3++, пие АМ и е щастлива и доволна.

# 492
Не го приемай като нападка, но бебето суче много по-ефективно от помпа, доказано е. Освен това в седмиците на  скок в растежа те искат да са нон-стоп на гърда и плачат не защото няма кърма, а защото се успокояват и чрез постоянното сучене подготвят организма на майката да произвежда още повече кърма, за да задоволи предстоящите по-големи нужди.
За кърменето моето мнение е, че е добре човек да е добре осведомен за всичко предварително, за да може да реагира адекватно като му дойде на главата. Аз съм с едно плоско и едно вдлъбнато зърно, винаги съм мислела, че няма да мога да кърмя, с предната бременност не се бях информирала достатъчно и ми беше фоста стресиращо да го правя в движение, но все пак успях да удържа до 1,4г.

# 493
Абсолютно е важно човек да се подготви добре предварително.
Обаче никой не те подготвя и за варианта, в който кърма наистина няма. Някак си за това или изобщо не се говори, или се споменава като резултат от това, че не си направил каквото трябва. А реално не са малко случаите, в които по определени причини (дори в книгата на Хедра са изброени), свързани с организма на майката, количеството може да е крайно недостатъчно. Съответно жените, които са искали много да кърмят, но не могат, се обвиняват и изживяват истински кошмар.
При мен също нещата не се получиха - да, помпата извлича по-малко от бебето, но когато контролните кърмения отчитат 20-30 мл и то във втория месец? За себе си знам, че опитах всичко възможно, даже на мое място много хора нямаше и толкова време да удържат. Но като няма - няма. Педиатърката ни спомена, че много жени се оплакват, че нямат достатъчно кърма и дори Ася Демирева говореше з това като резултат от Чернобил. Но никой не подготвя майките и за такъв сценарий, все едно видиш ли ти ако искаш, може, само да си упорита.
Извинявам се за отклонението Simple Smile

# 494
  • до най-прекрасния мъж
Не го приемам като нападка. Просто при мен не се получи. Факт е, че висеше по 4 часа на гърда и си изпиваше после АМ, което ми носеха, защото се дереше от рев, гладна. Никога гърдите не ми се напълниха, нямах тежест, не течаха. Кърмата ми спря за 3 дни изцяло, след като спрях да помпя. Колко е сукала, не знам, но за 15 дни беше качила 140 гр и беше адски неспокойна. На 15ти ден ММ я храни с шише, аз трябваше да изляза. Тя пиеше по 30-40 мл мляко на хранене, колкото пие бебе на 3-4 дни. Този мой инат още ми държи влага и отне 2 месеца детето да започне да яде нормално.

Общи условия

Активация на акаунт