Подготовка за малкия човек - тема 17

• 39 990
  • 806
  •   1
Отговори
# 180
И аз не мога да си представя как се къпе бебе 1 път в седмицата. Ако има проблем с кожата съм съгласна, но иначе ми се струва достаа рядко. Къпехме го всеки ден с измивен продукт, после той започна да заспива преди банята и минахме на къпане през ден. Като в деня, когато не го къпехме го миехме под душа, набързо и без косата.

# 181
  • София
На вас може да ви се струва рядко, но според дерматолозите за новородено бебе е напълно достатъчно. И е превенция за атопичен дерматит, защото един от отключващите фактори, когато няма фамилна анамнеза е именно честото къпане, особено ако е и с измивен продукт - заради пресушаването. 
Това не означава да не се подмива дупето при всяка смяна на памперса и това си е половин къпане през два часа все пак.

С напредване на месеците банята естествено зачестява…

Не знам какво правите вие по един час в банята. У нас миене на дупе, топене във вана и игра, миене на зъби, мазане по схема с 4 мазила, масаж, гимнастика и вечерно мляко отнемат 30 минути.

# 182
При нас къпането е не повече от 15 минути и след това набързо мазане и обличане - гледам, че на бебчо му става студено и не му е много приятно и не го бавя. Масаж като масаж правя преди обед, след къпане само го мажа с крем /олио.
Ние къпем веднъж на 5 дни, иначе няколко пъти на ден мием след смяна на памперс.

Вие от каква възраст започнахте да ползвате ваната и за плацикане? И как точно го правите - колко пълните ваната, единият държи бебето, а другият го забавлява или как? Simple Smile

# 183
Не се очудвайте толкова, освен това, което са описали за кожата, е важно да се водим по бебето.
Дъщеря ми имаше няколко интересни периода свързани с къпането. Първият беше на около 2-3м. възраст. В момента, в който стартирахме процедурата, започваше неистов рев, продължаващ до самия край. Опитахме да променим каквото се сетите и не-рев, зачервяване, задъхване. Страхотен ритуал преди сън, нали? Разредихме къпането и още как. Тялото на възрастните функционира по съвсем различен начин, за да сравняваме на нас приятно ли ни е да се къпем веднъж седмично или не.

# 184
Елмайра, бебето само ще покаже кога е вече време за игри. Аз не си спомням точно, но в един момент той сам започна да се плицика.
Нашата вана има приставка, оставяхме си го легнал в нея, а по-натам и седнал. Вода слагам колкото дойде.

# 185
И на мен ми се струваше странно как така само 1-2 пъти седмично, ама педиатърът в болницата, както и личната ни педиатърка бяха категорични, че така се прави. И акушерката ми потвърди, дори усетих лек упрек към къпането всеки ден, било то и само с вода. Препоръката е 1 до 2, макс 3 пъти седмично и то само в горещини ики ако се е нацапало много бебето с нещо и до 1 годинка без козметика, като педиатрите бяха ок и с бебешката козметика, а акушерката я отрича напълно. Joy Аз си ползвам хипп, парфюмирани са дори и нямаме проблем. Имам и без парфюм, но не мисля, че е голяма драма, няма никаква реакция от страна на кожата й.

За заспиването исках ритуал, защото въпреки, че и тя заспива при кърмене в крайна сметка, вечер между 18 и 20.30 ч е някакво чудо в момента. Изнервена е, иска да я разхождаме  на ръце из вкъщи с часове, реве доста и яде дори неспокойно, макар и много. Някъкъв микс е между носене-сучене-носене-сучене-малко абсорбатор Joy-приспивна песничка-носене-сучене... Може да са колики или не знам какво, но е някаква рутинна вечерна изнервеност последните 1-2 седмици. Иначе през останалото време е много спокойно бебе, спи си спокойно, не пищи. Ще пробвам с къпането към 18 часа, може да я успокоява и да не е толкова нервна.

# 186
Здравейте мамчета!

Какви съвети бихте дали за избор на столче за хранене?

# 187
Ами да, трябва да се водим от бебето. Моето няма дермтит и ваната видимо му действа добре на настроението, което ми в по-важно от превенцията срещу дерматит. Баща му пълни ваничката до ниво гърдите му не са покрити и го придържа с длан под гърба и мишницата - като подложка. Бебето естествено мята крачета и много се радва което е добре и за двигателното му развитие. Стоим 10 минути някъде.

Не е нужно да има измивен продукт. А и да ме забравяме че бебетата идват от водна среда и 9 месеца са прекарали във вода. Със сигурност им липсва.
Иначе професионалните мнения не са единодушни (може би като изключим всекидневното къпане с душ гел). Емилия Казълова, която работи с Олга Дукат лично ми каза, че е въпрос на родителски избор и да се водим от бебето. А при къпане веднъж в седмицата вие сигурно миете на части - ръце, крака, вратле, зад ушите, гънките… Не знам… моя например дланта му се цапа за ден, как така ше го оставя цяла седмица да я лапа тая ръка без да я мия…

# 188
Е, сега 🤣 Разбира се, че се мият ръце, лице, дупе по колкото пъти е необходимо на ден... Нали не си помисляте, че само веднъж седмично?

# 189
Здравейте мамчета!

Какви съвети бихте дали за избор на столче за хранене?
За мен най-важно е да има позиции за гърба и да се отстранява и почиства лесно масичката. Като допълнителни удобства бих посочила да има колелца, да се сгъва (ако нямате много място), да се регулира на височина - това ми е много удобно от както порастна синът ми, защото вече или се качва сам на стола или пък вдигам стола на нивото на нашата маса за хранене и се храни заедно с нас на масата.

# 190
Към горното мнение бих допълнила да си изясните как бихте захранвали и въобще подходили към този процес. Дъщеря ми бе на нещо средно м/у стандартно и звб, на 1г. й връчих приборите и цапаницата беше голяма, та освен масичката, за мен важно бе целия стол да се мие лесно.

# 191
Елмайра, от 2 месец ползваме ваната, като бебчо почна да си играе от началото на  третия месец . За целта махаме шезлонга и го оставяме във ваната, като му придържаме само главичката. Ние сме със Stokke, както писах и там си има обозначено до къде се пълни. Случва се и малко повече да слагаме.
Сноу, не е задължително въобще къпането да е част от ритуала. Още повече, че по вашите ширини май се практикува повече къпане сутрин Wink При нас подготовката за сън включва само смяна на памперс , слагане в чувалчето, изгасяне на лампата  и дърпане на блекаут пердетата, включване на нощна лампа и кърмене на спалнята , след което го слагам в леглото му, долепено до нашата спалня.

# 192
Между другото ако при атопичен дерматит се препоръчва по-рядко къпане, при себореен е точно обратното -
Всекидневно и с препарат.

# 193
Взех PEG PEREGO Prima Pappa Fоllow me. Все още го ползвам само като шезлонг, защото не сме почнали захранване, но съм много доволна - доста време се заседява на него и мога да свърша нещо в кухнята. Колелцата са голямо облекчение.

# 194
  • София
Взех PEG PEREGO Prima Pappa Fоllow me. Все още го ползвам само като шезлонг, защото не сме почнали захранване, но съм много доволна - доста време се заседява на него и мога да свърша нещо в кухнята. Колелцата са голямо облекчение.

И на мен много ми харесва Пег перегото. Племенникът ми е с такова и му е супер удобно. Определено е улеснение, че има колелца и различни позиции на облягане. Той е на 1г. И аз вероятно ще взема същото или подобно.

Общи условия

Активация на акаунт