СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 362
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ханна и по темата прегърбване, стойка, болна ми е - и аз, и баткото, тя и щерката върви към прегърбване, но си има ген от баща си, по изправен.
Два линка с онлайн опции за гимнастика за гърба, изпробвани няколко пъти, но без постоянство не става. Платени са, но са точно за гърба и стойката
- https://asemgroup.net/online-heal-fit-%d1%83-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0/
- https://class4yourback.com/?fbclid=IwAR0w4EAzUj1fXcSQeFahxqUdVmY … zZDyTSEUnytFwMLyU
 И аз съм прегърбена от ученичка, по същите съображения, стойката е много важна Ако намериш добър кинезитерапевт в Пловдив да я мотивира и да работи с нея.
Баткото е с малък ъгъл сколиоза, ходи на шрот гимнастика един крус в София,  имаше малко подобрение, обаче се отпусна и не прави упражненията, а има книжка, мога да ти снимам, те правят и лагери. https://www.scoliosabg.com/
В тази тема на БГ мама има ценни съвети https://www.bg-mamma.com/?topic=1134056.new#new

# 121
  • Пловдив
bora, благодаря за информацията! Сега се зачетох в темата за гръбначните изкривявания - явно доста деца и тийнейджъри си страдат от това Sad Моля, ако намериш време да ми снимаш книжката с упражнения. Аз на лекар не съм я водила още, но изправителната гимнастика няма да ѝ навреди в никакъв случай, дори и да няма сериозен проблем.
По темата със задачите - решава само това, което им искат в училище. И то редовните задачи от сборника. Не знам кога ще започнат да правят тестове по формата. А може би няма да правят такива в училище? Може би трябва да си ги упражняваме вкъщи?
По български отново съм в дилема дали да пише преразказа направо на беловата... Вчера имала нещо като пробен преразказ - не успяла да се вмести във времето с преписването, видяла, че остават само 5 минути, а няма да може да го препише целия и изпаднала в паника. И си припаднала вкъщи преди да успее да го прати Sad  Повърнала, наплискала се с вода, полежала малко и се пооправила, само опашката още я боли от падането. Като си представя, че на НВО-то преди преразказа имат 1 час писане на тест, плюс притеснението, плюс всичко друго, май е по-добре да си пише направо на беловата, пък поне във времето да се вмести. Няма да си поболяваме децата заради едното му НВО...

# 122
  • София
По български отново съм в дилема дали да пише преразказа направо на беловата... Вчера имала нещо като пробен преразказ - не успяла да се вмести във времето с преписването, видяла, че остават само 5 минути, а няма да може да го препише целия и изпаднала в паника. И си припаднала вкъщи преди да успее да го прати Sad  Повърнала, наплискала се с вода, полежала малко и се пооправила, само опашката още я боли от падането. Като си представя, че на НВО-то преди преразказа имат 1 час писане на тест, плюс притеснението, плюс всичко друго, май е по-добре да си пише направо на беловата, пък поне във времето да се вмести. Няма да си поболяваме децата заради едното му НВО...

Ханна, писането на чернова и после преписване отнема много време. В курса на дъщеря ми ги учат за около 15 мин. в началото, докато всичко още им е прясно, да напишат подробен план, в който да включат основните моменти, имена, последователност и след това да пишат директно белова.

# 123
  • София
Ханна, успокой я малко. То бива амбиции, ама тези деца прекаляват. Нищо няма да й върне здравето. Мойто беше така след изпита в 4 клас. Все едно света ще свърши ако не влезе. Не му беше стигнало времето. Два дни все едно не беше моето дете. Толкова неадекватно се държеше, че се бях уплашила.

# 124
Имената от текста за преразказ не трябва ли да им ги пишат на дъската?

# 125
Квесторът:
Разрязва хартиения плик с изпитния материал за част 2 по БЕЛ или по математика, предназначен за залата и раздава на всеки ученик размножения изпитен материал за част 2, като следи за наличието на математическите формули за НВО по математика за всеки ученик в залата. Записва на дъската заглавието на текста за преразказ, дидактическата задача и непознатите думи, ако такива са записани в текста.

# 126
  • София
Ханна, как изглежда черновата на преразказа? Много ли е драскано? Много ли препратки има? Стрелки за размяна на параграфи? И колко дълъг като страници е бил този преразказ?
Планът наистина е хубаво нещо ако се пише директно белова, защото дори големи хора като нас, дето уж добре помним последователността, може обмисляйки изказа в някое изречение, да се увлечем и да изпуснем даден момент. От друга страна едни 5 мин. за финален прочит също са си необходими, дори да си преписвал, пак като го четеш цялостно накрая си виждаш повторенията и т.н.
Тя кога коригира? Докато пише черновата или първо пише чернова, после я чете и докато я чете редактира? Ако е последното ми се струва най-времеемко.
Това че е припаднала от притеснение е много жалко на какъв стрес са подложени. Поне си е дала сметка, че я има тази вероятност да не ѝ стигне времето. Ако преразказа е бил необичайно дълъг, може и да не се случи това на изпита. Но ако е стандартен поне е разбрала, че трябва да преосмисли тактиката.

# 127
  • Пловдив
Ханна,къде го е правила този преразказ, че чак такива драми е вкарала?
Все повече се убеждавам ,че непукизмът на моята девойка е един голям +. Поне не си причинява излишен стрес.
Утре ще е на пробен по бел в Регалия. Още не е правила преразказ на частните уроци, в училище пък никога. Ще видя реален старт от къде започва.
Днес много я ожалих. В 13,30 часа ,уж за малко трябваше да се види с кръстницата й ,за да й предаде нещо. Урокът продължи до 16 часа. Тъкмо си казваха "ЧАО" и по уотс ъп изскочи съобщение от учителя по английски, да направят урока след малко. Просто чудно -почнаха в 16,30 и свършиха в 18,30.  И аз да съм няма да издържа. Преди да пиша тук отварям Школо и там пише класната-в понеделник тест. Прекрасно е в 7 клас, все повече ми харесва.

# 128
  • Пловдив
Честно казано въобще не съм я разпитвала за вчерашния преразказ. Тя пише дълги преразкази, помни подробности и предполагам е написала всичко на черновата. Не съм го чела, признавам си. Но за мен черновите ѝ изглеждат приемливо. В клас ги учат да си правят план с основните неща. Коригира докато пише черновата. Нямам идея какво точно се е случило вчера, понеже е била сама. Само ми каза, че разказа бил лесен, но щом разбрала, че няма да ѝ стигне времето се панирала и искала просто всичко да свърши. То и затова тялото ѝ така е реагирало. Но е факт, не не ѝ е стигнало времето, дори и да не е направила "драма".

Валя*, моята основна задача е да туширам напрежението и да успокоявам топката. Противно на това, което изглежда в темата, не сме от най-амбициозните. Но в училище много им говорят и ги навиват. Под 90 точки за ученици от МГ не било достойно представяне. Матурата щяла да отсее случайно попадналите ученици там и т.н. Вярно, че ги готвят добре, но успехът не се крие само в академичната подготовка. Това са тийнейджъри с бушуващи хормони, точно в най-емоционалната възраст. Крайностите са вредни, търсим баланса Simple Smile

# 129
  • София
Щом черновите ѝ изглеждат приемливо, види ли че ѝ остава малко време - предава черновата и толкоз. Пък като свикне да си има едно наум, че може да предаде черновата и да драска една идея по-малко, постепенно ще и се стори по-лесно и ще мине директно на белова. Е на изпита има значение на кои листове ще пише.

# 130
  • Пловдив
Хана, щерката ми каза, че и в клас така правят подробен план. Ще се справят децата, аз не се съмнявам, подготовката им  училище е много сериозна  Simple Smile. Поне така се навивам де, сега на чаша червено вино. Щерката продължава да не ходи на допълнителни занимания и май се оказва, че има пропуски при някои от типовете текстови задачи, но се надявам да се изчистят нещата. Относно изгърбването, познато дете ходи на преглед и след това назначена работа с кинезитерапевт и упражнения. Запомних , че трябва до 16 години да се работи, после е по-трудно. Някъде в Тракия терапевтът.  Ще разпитам и ще ти пиша. Успех на всички утре , които са на пробен изпит Wink.

# 131
Моят син беше със сколиоза. Във ФИЗ диспансер - Пловдив му направиха програма от упражнения. Висенето на лост (има варианти за монтиране вкъщи), шведска стена също много допринесе за изправяне на гърба.

# 132
Моето е момче, но и то ходи като горила. Прегърбен, с раменете надолу. Все го потупвам по гърба като излизаме заедно. Не спортува вече нищо и не знам какво ще го правя. Аз съм скромните 1.58см и ходя винаги изпъната, никога не съм имала проблема да не се извисявам над другите:) Не ми се получава да изглеждам 1.70, но продължавам да опитвам.

Мъките ни започнаха днес. Така добре беще ваканцията, един път не сме се скарали. Днес да преговори по биология, че ги чака контролно - сигурно 10 пъти повишихме тон. Изводът ми е, че детето ми е прекрасно, но училището ни тормози и двамата:)

Утре като го накарам да отдели време за пробния на Регалия и подозирам, че повече от 10 пъти ще крещим.

# 133
  • София
При нас състезанията приключиха вчера (не искам да се хваля с медали, че по-долу ще се оплаквам). Предвиденият последващ тридневен лагер отпадна и днес оставихме госпожицата да учи сама по математика и БЕЛ, а ние се разходихме до Черни връх.
 Останах изключително разочарована от липсата й на мотивация и самоконтрол.Sad. Един изгубен ден - преразказ, написан до 1/2, нито една задача (уж преговаряла правила и теореми). За сметка на това кореспонденцията в Инстаграм не спира, а таблетът е винаги на една ръка разстояние.
Направо пощурях - виках, кряках, докато не останах без глас, идеше ми да прибегна и до някой задвратник, ама се въздържах.😠
Реших да действам радикално - принудих я да се изключи от Инстаграм и да сменим паролата, която само аз да знам и да я включвам по моя преценка. Ред сълзи, ред сополи, молби, кандарми - бях безкомпромисна майка-чудовище.😤 Лишила съм я била от контакти с приятели, които сега ще й се подигравали, защото “като всички бабички и тя щяла да ползва вайбър”. Сега брои дните до заминаването за Словения, за да й се разкарам от погледа.
Иначе утре денят ще започне с два часа урок по математика, един час почивка и после пробен изпит в Регалия. Докато слуша преразказа, смятам да го играя квестор 🧐, за да не си води записки или по-лошо -да прави скрийншоти.
По-нетърпеливите и ранобудни - ще споделите как е минало.
Ra, предполагам как ти се в свила душата и се моля нещата при вас да имат позитивен обрат и да се случи чудо! 🙏
За изгърбването ни препоръчаха  редовно плуване!

# 134
Ra, мисля ви и ви стискам палци Hands Pray

Тук сме се събрали доста дребосъчета. И аз съм от този отбор и щерката също. При нея се установи изкривяване след първата година дистанционно обучение, тогава почти нямаха тренировки. На нас ни препоръчаха 3-4 пъти седмично катерене. Няколко пъти се каня да я водя, то един път да тръгнем .. но още не съм.

Скиорче, и при нас го има проблемът с висенето на телефона, аз следя в приложението кой ден колко часа кой апп използва, но предимно си мълча и гледам да правя забележки в краен случай. Много добри отношения имаме с нея до момента и се опитвам да ги запазим и след като минем през този труден период. Малкият доста го ограничаваме и има забрани по часове на деня и в различните приложения по колко време може да ги ползва, после се изключват автоматично. С нея не смея и гледам да не пропукаме леда. Rolling Eyes Мъжът ми не е съгласен, той иска да забраняваме и да наказваме, но засега аз надделявам.

Утре имаме много деца на пробен в Регалия. Наборката днес разбра, че текста за преразказ само ще го слушат, а няма на си го четат сами. Не ги ли подготвят в училище поне да знаят какъв е формата на НВО?! Ако не в училище, на курсове, на уроци. Имам чувството, че утре ще дойдат матурите, а грам не е наясно какво точно я очаква.
На пробния пробен Grinning имаше немалко грешки Weary

Общи условия

Активация на акаунт