СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 405
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Ариана, много ти благодаря за усилията!
Видях, че има пропуски госпожицата, особено в частта с описанията и предаването на емоциите. На две места е сгрешила и глаголните времена. Казах й - не се трогна особено. Сега ще видим как ще оцени преразказа и учителката й по БЕЛ.

# 196
Всъщност ги разбирам. След последното НВО стана ясно, че от МОН са поканили съвременни автори, които да предоставят свои произведения за създаване на своеобразна банка с текстове за преразказ. Та, школите следват тренда, така да се каже.

# 197
  • София
Значи, след изцепката с Черешите, МОН обясниха как с помощта на съвременни български автори, които са  написали текстове за преразказ специално за матурите, са създали пул от "непознати текстове", които вероятно ще се използват следващите години... Така че настройте се, настройте и децата, доколкото е възможно, такова чудо да чакат.

Аз съм със смесени чувства. На мен и "Череши" и "Стон" ми харесват, но на децата тези житейски ситуации са им далечни!

# 198
  • непостоянно
...
Аз съм със смесени чувства. На мен и "Череши" и "Стон" ми харесват, но на децата тези житейски ситуации са им далечни!

Точно! Мирогледът на децата е друг! Живеят в съвсем различен свят...

# 199
Ариана, благодаря за усилието!

Текстът не е лош, друг е въпросът доколко съвременно дете, и то на 13, ще го разбере в дълбочина.

Но е опит. И приключи. Така че всичко е наред и гледаме напред!

# 200
  • София
Направо да го онагледя с пример:
В нашия преразказ овцете вместо да се изкарат се “изваждат”.😂🙊🙈
Питам я аз от къде ги изваждат, може би зимно време ги държат сгънати в скрин …Поне да беше написала “извЕждат”.
“Е, добре деее, все тая”!

# 201
  • София
Аз не съм изненадана от избора на "Глина". Миналата година се скъсаха да я хвалят тази книга и беше много актуална. Все я отлагам да я чета, но сега мисля да я подхвана.
Детето не беше очаровано вчера, каза, че докато е слушал текста нищо не е разбрал. Беше написал страница и половина. Май е малко, като ви чета. Ще видим какво е направил.

# 202
  • София
Още вчера се засилих да я купя “Глина”, но госпожата по БЕЛ ме изненада с репликата: “Няма да сгрешите, ако не я купите”.
Дъщеря ми също не разбрала почти нищо от аудио-записа. После като чела й станало по-ясно.

# 203
Според моето мнение и Регалия залитнаха по модата тип "Костилки от череши"... Какво ли схванаха децата от този откъс? Нека да не забравяме, че пишат деца, а не ние.

За мен "Черешите" бяха в пъти по-интересен текст. Този не ми допада нито като тематика, нито като стил. Някак за мен, ако децата ще мислят върху темата за живота на село в по-стари времена, поне да е с текст на някой класик, а не с дебютната книга на съвременен автор. Сега остава да се надявам, че след като половин България направи пробния на Регалия, от МОН няма да се спрат на текст от тази книга за истинското НВО. И също - че други съвременни автори са представили за "банката" на МОН текстове по съвременни теми.

Благодаря за текста и аз.

# 204
  • София
Не харесвам такива текстове, но нито някой ме пита, нито ще ме пита. Тренда е да се върнем към миналото, нищо че светът си върви напред - това и правим. 80+ годишната ми майка се просълзи на текста с черешите. Факт е че доста съвременни деца нямат богат речник и познания за един минал свят (в това число и моите), затова "изваждат" добитъка, "прошарените" коси стават коси в много цветове, а "костен бульон" се превръща в "постен бульон" (човекът си мислел, че има печатна грешка, защото какъв да е този бульон от кости). Добрите учители по БЕЛ биха били полезни в това отношение, лошите само наливат още повече неразбираеми анализи и разтягат локуми. Честно да ви кажа, вече ми е все едно.
Дъщеря ми беше по-зле от сина в изказа преди 3 години, сега гледам, че доста е дръпнала и в есетата си използва думички като "алтруизъм", "пацифист", "филантроп", "мизнатроп", но не знае какво означава "ръкойка" или "порязаница". Последното не ме тревожи, тревожи ме, че все още бърка кое е "бушон" и кое "тирбушон" Joy

# 205
Миналата седмица при една обиколка извън града, в двора на една къща, имаше кокошки и петли. Моят 13 годишен тийн, ме сюрпризира, че за първи път вижда живи кокошки и петли. Разлика между кокошка и петел сигурно му се стори висша математика. Нямаме баби на село. Но често пътуваме, обикаляли сме. Нямам спомен дали сме виждали кокошки някъде. За мен това е нещо, което нямаше как да разбера, как за 13 години не е виждал живи кокошки. Сега като се замисля сигурно и овца не е виждал. Та камо ли да знае дали се изваждат, извеждат или изкарват. Трябва да погледна какво е писал. Реших да не чета вчера, но сега се изкуших. Кой знае какви бисери има в нашето произведение.

Хубава и успешна седмица. И най-вече да са здрави децата.

# 206
  • София
*PipiLota*, аз също никога не съм имала село. На 23г. когато започнах първата си работа, една колежка ме покани за Великден в тяхното село. Най-много се изненадах от реалния размер на свинете. Не очаквах да са толкова големи... и черни. В зоопарка няма прасета, а на картинките са малки и розови Joy И наистина ядяха някакви гадости.
Аз поне като дете зяпах през прозореца на колата докато пътувахме и виждах пасящи овце, крави, кози, коне, макар и от превозното средство да не добиваш реална представа за размер, миризма и детайлни подробности. Децата ми в колата са със слушалки и на телефоните. Аз подвиквам: "Вижте коне!" или "Гледайте как пушат коминчетата в снега", но никой не ме отразява

# 207
  • София
Мда...това, което Gorg0nzola каза, все едно за мен се отнася. Даже имам подобна история, но с крави. Не се бях приближавала до такова животно до 25-тата си година и бях шокирана от размерите му. На около 35 години, покрай някакъв майтап в офиса разбрах (аз и една колежка, поне не бях сама в невежеството си), че имало разлика между сено и слама Flushed Сега не мога да кажа каква беше, но поне вече знам, че има.
Децата не проявяват никакъв интерес към флората и фауната. Слушалките, телефоните, никой не се интересува откъде минаваме, само по най-бързия начин да стигнем.
За текста - аз писах вече. Моята щерка не го беше харесала, защото се дразнела на подобни взаимоотношения в семейството. Как бащата нарежда и всички чинно изпълняват. Как майката нямало да защити детето, а само ще си плаче. Поне е разбрала емоциите на героите. Описанието е семпло, не беше счела за нужно да го отрази - само повествуванието, без описанието. Ще видим дали е достатъчно. Дано има някаква статистика с успеваемост, да видим "къде сме ние".

# 208
Моят също нямаше идея какво е ръкойка,а за животните ме е срам да коментирам.
Прави ми впечатление,че се опитва да запомни(наизусти) определени фрази,барабар с изречението,точно защото не ги разбира,но трябва да ги напише.
Днес е направо на почивка,първият час е бил свободен,г-жата си тествала учениците в у-ще,трети час-пак свободен-не се знае защо...за утре програма няма......Angry

# 209
Това целият текст за преразказа ли е бил? И от чие име трябва да се преразкаже?
Мога да го разпечатам и да му го дам да го направи в събота, да не изостава от модерния тренд за преразказване на съвременни български писатели. Той доста претрупва описанията при преразказите, ама каквото, такова. Горкият, поне десет преразказа още ще му се наложи да направи до НВО. Защо не дават някакви нормални текстове с повече интересно действие? Няма да пишат нито литературни анализи, нито философски есета, че да задълбават върху сложни човешки взаимоотношения или носталгията по миналото и родното на емигранта.

Общи условия

Активация на акаунт