СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 420
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Да се включа и аз, този път по темата "Една българка". Започвам да си мисля, че или ние сме били гениални деца, или това поколение е тотално повредено, или пък, че е дошло време да се затворят някои страници на класическата литература. Но от друга страна се питам, като си отидат днешните историци, кой ще поеме тяхната работа?
Днес буквално целия ден девойката прави преразказ на най-кратката първа глава. Връщах я три пъти...Нищо не беше разбрала.Търсихме из речниците какво е потеря (изписва я постоянно потерИя, сигурно помни думата от батерия Flushed), черкезин, заптие, ладиАр (защо не било ладиЯр)... Обяснявахме си как така някой си позволява да нарича възрастни жени "кучки и магарици", като нищо не са му направили.
Но най-много ме изтощи географското разположение на всички споменати в текста места и събития. Започна се с: "А къде е Волът? Ама Врачанският Балкан преди или след Челопек е? А защо лютибродчанките са от другата страна на реката и от къде се гледа "лявата страна" на Искъра? А не могат ли да преплуват като не ги пускат?Flushed А къде е Лютиброд? А той защо е от другата страна на реката? А защо и заптиетата и баба Илийца идват от Челопек? Ама манастирът в Лютиброд ли е, като е от другата страна на реката? И разбира се, къде е церовата гора и от коя страна на Искъра са нивите на лютибродчанките.Flushed Confounded Scream Triumph Казвам ви, че щях да си направя харакири. Тук и алкохол не помага ...Извадих лист, отворих и географската карта и един час рисувах села, гори, реки и манастири. Силно се надявам да е разбрала поне 1/2 от обясненията ми.
И не забравяйте да кажете на децата какво е "церова гора", че моят син много самоуверено беше обяснил на курса по БЕЛ, че това е гора, в която растат лечебни билки. 😂

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 07:09 от Skiorche

# 556
На мен пък ми се струва, че това, което сте направили, е много по-полезно от откриването на анафори, епифори и други петифури. Нали все говорят за интердисциплинарни връзки между предметите. Ето един чудесен пример, който може да се реализира и в училище.
Иначе мисля, че за същинския изпит няма основание за притеснения, доколкото вероятно текстът ще е от банката съвременни автори ( как само прозвуча Joy). Освен ако някой от тях не е решил да насити творбата си с архаизми и твърде много фактология.

# 557
  • София
Направо да си ги наречем "донори" на непознати текстове. 😂

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 07:35 от Skiorche

# 558
  • София
Със закъсне да изкоментирам географията.
Та - спестиха й две четворки от тестове на момата, даваха се презентации и й писа жената шест накрая.
Опитва се да събуди интерес като че ли, темите на презентациите поне на мен ми бяха интересни...

Бях решила, че може би това е вид жест към седмокласниците. Но не, и с петокланика се държа повече от прилично. Там нанесе всички оценки. Но изпитва устно и моят поправи тройката от входното на петица за срока. Което аз лично не вярвах, че ще стане понеже в поредицата оценки имаше и четворка.

Нещо е почнала да чете. Май осъзна колко е прецакана с втората смяна и че просто няма как да се подмотква.

# 559
  • София
Честно казано предпочитам да ме събудят с канго в шест сутринта в неделя, отколкото да ме накарат да чета Вазов или Елин Пелин.
Направо се чудя тези деца как издържат.

# 560
  • Майничка
На мен пък ми се струва, че това, което сте направили, е много по-полезно от откриването на анафори, епифори и други петифури. Нали все говорят за интердисциплинарни връзки между предметите. Ето един чудесен пример, който може да се реализира и в училище.
....
Правено е https://m.facebook.com/BNT.Bulgarian.National.Television/videos/ … le=hi_IN&_rdr

# 561
  • София
Повествованието в "Една българка" с преплетената си времева и пространствена линия на мен като зрял читател ми се струва добра хрумка, за да е по-вълнуващ и интересен разказа. За деца, специално за моето, малкото - е трудничко.
Не вярвам да съм била толкова талантлива на времето и да съм схванала цялата хронология на събитията. Помня, че в училище ни беше жал за бунтовника и питахме защо не е изчакал баба Илийца до сутринта. Учителката ни обърна внимание, че никъде не се казва, че не я е изчакал или че събитията в 6-та част се случват на следващия ден от тези в 5-та част.
Моят син също беше отворил гугъл мапс в началото, да си изясни маршрута. Едва когато започнаха да разглеждат в училище обаче и сигурно на 3-тия прочит разбра хронологията (че събитията в 1-ва част се случват след тези във 2-ра). После му беше нужно да си изясни кой точно кого е убил. И накрая явно прегрял не можеше да схване какъв е този майор на финала, въпреки, че еднозначно е написано, че това е бебето.

Дъщеря ми не е питала за пътища и последователност. Не знам дали ги е схванала от раз или е над тези неща, а се интересува от основния смисъл или като момиче е по-схватлива Wink Тя обаче се беше взряла в онази част, в която баба Илийца носи в едната ръка пушката и бебето, а с другата крепи бунтовника и беше се възмутила, че Вазов прекалява. Защото то хубаво 60-годишната жена събрала сили въпреки цялото изтощение, но как точно се носят в една ръка бебе и пушка не ѝ беше ясно.

# 562
  • Майничка
Gorgonzola, много практично наблюдение. Една евзалия е към 3 кила + поне 4-5 кила отпуснато бебе ...

# 563
Замислихте ме сега. Ще взема да разчитам днес младежа какво е разбрал от "Една българка". Отдавна го дъвчат в училище, дори не съм сигурна, че са взели целия разказ. Струва ми се, че изостават по литература. Имат още няколко стихотворения - Опълченците, на Яворов имаше нещо. После и "Бай Ганьо", "До Чикаго и назад", "По жицата". Още три месеца има до изпитите, а произведения за вземане много.

# 564
  • София
Спомням си едно време, че на приемния изпит по БЕЛ за ЕГ правих преразказ с елементи на разсъждение на "Една българка"...чудя се дали изобщо сме го учили цялото или е било нещо преработено като за учебника ни...абсурдно ми се вижда да съм го преразказала цялото. А пък пътя й - откъде точно е минала, къде е Лютиброд и къде е манастира въобще пък не сме коментирали.

# 565
  • София
Никакъв късмет няма набора, а с част от съучениците са заедно от детската градина. Искрено се надявам да се стегне и да попадне в читав клас догодина.
Чакам да видя на пробния на Регалия по математика какво ще направи.
По БЕЛ на уроци ходи от 5 клас, като видях че е трагедия обучението, а и при тях е трета година на приливи и отливи онлайн.

# 566
  • София
Аз не че съм против да си го предствя човек. Ама ако на пет годинки си пляскаш в Искъра. На десет си издърпваш крачолите максимално нагоре, за да не се намокрят и го преджапваш. И изведнъж на 60 вадиш кола, за да преплуваш това с лодка.
В района като кихне дете и тичат към черепишкия манастир. И не само от Люти брод. И от по-далечни села. А бабата чакала, чакала и тръгнала посред нощ.
И как да им разсъждавам. Че реката изглежда страшна, така е. Ама че и мостовете не са били вечно там, а селата и нивите на хората са от двете страни на реката, все пак навява на мисълта, че може да се премине и не е чак толкова страшна. Ама Люти брод е страшно име, щом така се казва, задължително можеш да я преплуваш с някаква черупка, ама не можеш да я преджапаш.
Май по-добре да спра да разсъждавам по литература и по петифура и да се хващам с географията. Поне имам шанс да стигна до нещо.

# 567
Ние имаме къща във Врачанско и неведнъж сме ходили да обикаляме района, къщата на баба Илийца, пък реката, пък манастира, има една еко пътека и отгоре панорамен поглед , воъбще има идея щерката, ще я питам представя ли си го. Иначе иска в музея на баба Тонка да ходим в Русе, далече ми е , но Немили недраги много и хареса, така че ще отскочим сигурно през ваканцията.
Но за Една Българка заведете ги децата да си го представят, от София не е далече...

# 568
Здравейте,  извинявам се, че е извън темата,  но някой наясно ли е каква е процедурата по преместване на ученик в друго училище, сега в началото на втори срок? Изобщо възможно ли е?

# 569
а селата и нивите на хората са от двете страни на реката
Аааа моля, моля
Според моя баща всичко оттатък Искара не струва 😜 Как така ще ми шетат тези ту тук, ту там 🤔
Как да ги разбера струват ли, не струват ли🤣🤣🤣
Ама той пък го знае това от дядо си, не си го е измислил😂
Сигурно дядовците оттатък казват точно същите думи 🤣🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт