Израелския сериал Фауда Fauda

• 44 831
  • 857
  •   1
Отговори
# 105
Ех, намерих фенове на сериала. Любопитно ми беше, че е в топ 10 на Нетфликс в много страни - Гърция, Ливан, Холандия, Румъния, Унгария, Полша и др., тук явно не сме толкова много.
За жалост се съмнявам още да е ясно за сезон 5. По повод друг сериал (the Recruit) четох, че обичайно в зависимост от успеха на сериал след около месец от излизането се взема решение дали ще се възлага нов сезон. С въпросния стана така - излезе на 15 декември и миналата седмица обявиха, че ще се прави нов сезон. Още е рано.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 16:20 от solnichka

# 106
Изгледах го и аз сезона,  малко бавно ми тръгна, но ме увлече и бързо минах през епизодите. Като цяло ми хареса, динамичен, държи в напрежение. Съгласна съм с вас, не всички сцени са добре изпипани, има и нелогични, нямаше я тази дълбочина на развитие на характерите, особено от палестинска страна. Габи, Нурит някак епизодично минаха през сезона, все едно са имали други ангажименти и тук между другото са се снимали. И всичките колебания и падане духом на Ели, Стийв, Саги, наистина само Дорон го имаше още този дух и хъс за борба. Мая ми бе интересен образ, добре предаваше тези колебания, пред които бе изправена, но имаше и наивни и нелогични действия, за все пак обучен полицейски служител, работещ в мисии и под прикритие. С този отворен финал продуцентите си оставиха вратички, дали ще има нов сезон, и ако да кой ще е в него.

MissChanandlerBong, Благодаря за музикалните видеа, с кеф си ги излушах, много хубави!

# 107
Най-накрая и аз изгледах и ви изчетох. Не ми се стори слаб и претупан, леко вървеше, динамично и достатъчно екшън и напрежение. Несъответствията, които сте забелязали, та мен се струват логични. Мая и жената на Адел бяха точно толкова гадни, колкото трябва да бъдат - екстремисти повече от мъжете, да,  такива жени/сестри/майки имат и това трябва да се покаже. И кръвта вода не става, особено валидно за тяхната култура - затва съпруг, полицейска работа, кариера, всичко е в кофата, щото са гнили генетично и е по-силно от здравият разум. Няма много случаи да са пожалени роднини и те да се кротнат и да не мъстят (за фамилията Бин Ладен се сещам - по-скоро като изключение, пък и там е по-различен филмът).
Операциите на израелците бяха нескопосано водени, първобитни и ръкопашни - както всички сезони, за да стане филмът около екипът и неговата важна роля. Ще кажеш, че горки израелци никакво съвременно оръжие и техника не произвеждат и не разполагат. Хората цели войни с дронове водят, а тия наште с пушкала и юмруци и ножове в корема, хайдутски истории. И ще измрат щото хеликоптер няма къде да кацне, видите ли 😄
Накрая номерът с погребението на Хамас беше силен, обаче съм го гледала някъде вече, не се сещам в кой филм, но беше 1:1.
Нурит въобще не ми липсваше, защото от начало не ми е особено симпатична. За сметка на това Дана беше брилянтна и много се радвах на екранното й присъствие -  за първи път виждам актрисата, но съм й фен вече.

Липсваше ми едно нещо, споменахте: липсваше ми силен, обаятелен, запомнящ се антагонист. Такъв, за когото да ти е мъчно и тайно да симпатизираш, да се надяваш да не умре, въпреки цялата лошотия, дето е сътворил. Като Пантерата, или Ал Макдаси, или Абу Мохамед - нямаааа, не ме зарадваха с харизматичен образ сега. И не защото личните истории не бяха застъпени - че то сезонът се въртеше около  семействата на Адел и на Омар. Просто самите актьори не изградиха въздействащи герои. Жените бяха силните в този сезон.

Надявам се да има още сезон/и. Вечният конфликт ще има още какво да разкаже. Пък дори и с подновени лица в екипа. Или да върнат либовникът на Гали от първите серии, както се казваше там онзи другият певач, не знам защо го отлюспиха бързо бързо.

# 108
За погребението и Хамас - аз съм гледала така в Наши момчета, който е полу-документален. Идват, не питат роднините нищо, вземат тялото, увиват го в знамето и почват да го разнасят по улиците.
Ненормална работа.

# 109
Doro, не съм съгласна за Мая.
Те и израелците бяха ѝ натиснали точно копчето, с което да помогне на брат си да започне нов живот. Ако брат ѝ искаше помощ за атентат, тя нямаше да се отзове. Нищо нечовешко да иска да брат й да започне нов живот, какъвто и да е и каквато и да е тя.
Нелогично беше, че се довери така леко. След като ѝ  върнаха телефона, че е безопасна комуникацията, само защото "брат ѝ" така написа. И неполицай трябваше да се усъмни.
Иначе мъжът на Мая и той не дойде много в подкрепа и той бързо мина на вълна, че тя е различна.
Погребват брат й, как го взеха, в следващия момент, за капак разбира, че отново я използват, т.е. дори трупът на брат й използват, просто изкипя жената. Това не беше осмислен акт. Виж от жената на Адел наистина тръпки побиват. Направо я виждам като лошата в евентуален следващ сезон.
Всъщност това с погребението се случваше май на място, където израелски крак не стъпва току така и нямаха начин да се разгърнат. Иначе е странно, че нямаше снайперисти наблизо и въобще не бяха много подсигурени. Някакви екипи някъде си. След книгата за Мосад, която четох, всичко което не е изпипано до последната секунда, милиметър и с план Б, В, Г за всяка ситуация ми се вижда неизпипано като сценарий.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 10:43 от solnichka

# 110
Всъщност Омар не написа смс на Мая за паспортите. Прати й видео съобщение. После в един от кадрите с Рафаел се видя, че е правено със софтуер и че е фалшиво.

Коя книга за Мосад - на Михаел Бар Зоар?

# 111
Виктор Островски. Той е бивш катса (каца) (не съм сигурна как е редно да се изпише).  "По пътя на измамата" е книгата. Сега видях, че има още една, която като тази се води документална. Защото има "Лъвът от Мосад" от него, която си е художествена. Ще видя и твоя автор, че ми е интересна темата.
Сетих се за още един пример. Когато Дорон пред белгийското посолство видя онзи, който наблюдаваше. Не може да са толкова приспани в Белгия хората им. Няма начин да не беше изучен този, до съседите на прабаба му и тези на момичето, с което е седял в първи клас. Simple Smile

# 112
За погребението и Хамас - аз съм гледала така в Наши момчета, който е полу-документален. Идват, не питат роднините нищо, вземат тялото, увиват го в знамето и почват да го разнасят по улиците.
Ненормална работа.
Друго имах предвид - че го имаше във филм точно като номер - присвояват го от Хамас или... /фейк/, за да извадят другата групировка от дупките. Язък за хубавата крадена идея, едно голямо мазало заради Дорон и неговотоголямо сърце към жени друговерки 🙂
Забравих да спомена гафа с бебето на видеозона - към 6-тия месец беше 😄
Мъжът на Мая - душица  какво да й влезе в положение? Върти й се около нея, пръст-пети, и се чуди как да й угоди, че тя ни се води, ни се кара. Забавлява й гостите на рождения ден, тя се прибира и отивала да се изкъпе. Скандална егоистка от начало до край, в отношението си към него.

Паркираната кола от др.страна на пътя на посолството -  в Белгия, Франция, Германия, и т.н. знае колко "такива" са се преселили, нали? Абсурд да се осъмняваш във всеки, стига, това са новите ти съседи, част от бекграунда, хората са свикнали и нормално са приспани. Ама Дорон откъде да познава новата Европа. Белгийската полицайка добре им го каза - не спазвате протокол, правите глупости/срещи в незащитени квартири/ и после "ох".

# 113
Михаел Бар Зоар не е ли български евреин, който много искаше да популязирица в световната общност ролята на България и спасяването на българските евреи? Мисля, че е той.

Благодаря и за другите книги, записвам си, ще го издиря! Ако знаете още по темата, споделяйте!

Иначе съм съгласна със solnichka за Мая, другото ми звучи малко дискриминационно. В крайна сметка тя е точно толкова израелка колкото е и Дорон и всеки един евреин, няма значенеи нейният етнически произход или религиозна принадлежност.

Цитат
Паркираната кола от др.страна на пътя на посолството -  в Белгия, Франция, Германия, и т.н. знае колко "такива" са се преселили, нали? Абсурд да се осъмняваш във всеки, стига, това са новите ти съседи, част от бекграунда, хората са свикнали и нормално са приспани. Ама Дорон откъде да познава новата Европа. Белгийската полицайка добре им го каза - не спазвате протокол, правите глупости/срещи в незащитени квартири/ и после "ох".
Това е така за огромно съжаление. Cry

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 12:10 от T.Valcheva

# 114
Всъщност да, отиването в незащитената квартира си е най-невръзващата се с реалността случка.

Беше странно, как Габи, висш човек в цялата им йерархия отива да изтегля работил за тях човек пък организация като да отива на шопинг тур. Не казвам да изтършуват всяка спряла кола пред посолството (макар че в деня на пристигане на висш човек по повод операция е много вероятно да го правят), ама този си седеше там и наблюдаваше посолството, а те повече се вълнуваха да озаптяват Дорон, отколкото от този факт. За мен не беше реално това.

# 115
Еее най-после се оформи дискусия обаче! Много тъпо, че като пуснат целия сезон наведнъж и повечето го гледат за един уикенд, а други по-късно и изобщо не се получава дискусия серия по серия както при другите сериали. Вече го има и в зелката, обаче някакъв файл 27 гб, нямам място ...

Аз не разбрах и друго, как така момчето Омар предаде Габи? Той беше негов човек, щяха да го изтеглят след това, какво се случи, че се е забъркал с Хизбула и тръгна да го гърми? Какво да му обещали Хизбула повече от Габи, а и човекът имаше семейство, отделно излага сестра си на опасност, майка си... каква му беше логиката на това?

# 116
Омар явно страдаше, че баща му е работил за евреите и искаше да се докаже пред своите. На мен ми хареса актьора, един такъв лукав поглед, добър каст беше за ролята.

# 117
  • с трима мъже :)
Здравейте,
Току-що изгледах последния сезон. Онзи ден разбрах случайно от Замунда, че ива сезон (той вече на годиниа и нещо). Изгледах го за 3 вечери. Има мнооооого нелогични моменти, но карай, гледаме да се наслаждаваме, все пак. ИСторията ни вълнува всички и ние затова сме тук.
Обаче .... ще има ли нов сезон Sad ?
Кофти свърши този ... както се натръшкха накуп ... Sad

Аз мислех, че Ели ще си замине в този сезон. Той все се уговаряше с жена си да се откаже, да се местят, да заживеят спокойно и всеки път бях сигурна, че ще го гръмнат преди да е свършил сезона.

А вие коментирахте ли тук как Габи отслабна та рязко в лицето? Дали е бил "гримиран" в началото, снякакви подплънки нещо? Като го намериха, лицето му се беше стопило и издължило.

# 118
Ако ще има 5 сезон (дано!), си направиха край, с който всичко да е възможно - както до един, включително Дорон да са умрели, така и всички да са живи. Моето мнение е, че героите, към които ни "привързаха" емоционално не могат така да изчезнат. Ако правеха сезони просто с истории от израелско-палестинския конфликт  всеки сезон за различна група добре, ама това си е историята на този отряд. Една възможност е да умре Стив и Ели да реши, че не може просто така да си тръгне. Същото е и обратното, защото и Стив обмисляше да спре. Саги ако умре трябва и Нурит някак да излезе от филма. И тя със съмнения за бебето, че не са нормални, ако то остане без баща, не я виждам да се юрне да мре и тя. Повече от един не очаквам да е умрял в евентуалния следващ сезон. Друг е въпросът, че Дорон трябва сам да се гръмне, ако някой умре, защото той забърка тази каша.

# 119
Здравейте, сега потърсих тема за сериала...
Току-що изгледах последния епизод на 4 сезон..
Така се наплаках, че чак не мога да се осъзная...какво се случи с мен.
Много ми влязоха в душичката героите от отдела...
За мен това беше уникален сериал.
Ей, така импулсивно споделям. ..

Общи условия

Активация на акаунт