Израелския сериал Фауда Fauda

• 45 785
  • 861
  •   1
Отговори
# 600
  • Стара Загора
Снощи изгледах последния епизод от сезон 1.
Меко казано съм шокиран от края му. Мислех си, че Дурон и Абу Ахмад ще пребъдат през всичките сезони като противопоставяне, а то какво стана? 😮
Явно Уалид ще е новия основен 'антагонист' особено сега озлобен срещу братовчедка си. Мен ме е страх за нея, защото в този сериал май убиват когото им скимне и никой не е сигурен. Шайрин (или Ширин не помня вече) много си отива с Дурон и ги искам заедно. Жена му на Дурон да си се взима с онзи брадатия. Как може, приятел и част от екипа, а да ч*ка жена му. Това за нас мъжете е огромно предателство и не се прощава.
Питахте ме кой ми е най-омразния персонаж. Ами точно този неприятник.

Друг голям ШОК за мен бе когато взривиха Боаз. Направо не можах да повярвам. И ме хвана много яд, защото героят бе много як.
Абе по принцип, хмм този сериал е така написан, че е почти невъзможно да симпатизирам на палестинците и на тяхната борба. А те за много неща са прави. Но не ни дават техните вътрешни борби, техните стремежи, вярвания, техния бит. Евреите са героите, а другите са диваци с жилетки, които взривяват жени и деца. Доста черно и бяло, а би трябвало да има нюанси. Например Уалид е много добре написан герой, защото от него виждаме много неща. И не е толкова кръвожаден като Тофик. Може би и за това го уби, не само защото онзи от Хамас му нареди.

Но се радвам, че Абу Ахмад умря по този начин. Не мисля, че умря като 'шахид' бе предаден и убит от свой.
Този боклук дори реши да жертва дъщеря си. Точно така, искаше да убие Боаз на всяка цена дори и да умре дъщеря му. Жена му обаче е жестоко заблудена, опомни се ама късно. Ама там да си жена е много сложно, та не мога да ги виня. Майката на Абу Ахмад е ужасна.

Много ми харесва тази мацката от Мосад. Всъщност не знам дали са от Мосад или от някакъв друг специален антитерористичен отряд. Нурит се казваше май. Много е готина. Всички ме кефят от екипа без онзи тип, Наор или там както се казваше, дето ч*ука жената на Дурон зад гърба му. Не че тя не е виновна, ама тя много пъти искаше да се разкрият, а и явно вече не обича по същия начин мъжът си. А и той също и изневерява... Така че нея почти не я виня.

Този от палестинската милиция ме кефи, Габи. Има много благ вид и как говори само... Добър човек е.

Сезонът като цяло е много силен. ТОП, топ сериал.
   Завиждам ти неблагородно, че всичките 5 сезона ти предстоят.
  И не забравяй, че сценариите за отделните сезони не са измислени, а винаги имат в основата си действителни събития.
  Едно от нещата, които ме впечатлиха през есента на 2023, когато го гледах, бяха тунелите, които си ги имало още преди 10 г. , когато е сниман филма.
  Има и други сериали, които съм гледала с ОГРОМНО удоволствие и нетърпение ( Йелоустоун, Отдел "Фалшива самоличност'), но този ми беше много полезен, за да си изясня картинката , реалната в Газа. И толкова се притеснявах за героите, че нямах търпение да чакам ТВ и набързо изгледах епизодите и после спокойно си го следях по телевизора.
 Дяволо, радвам се , че гледаш сериала и с нетърпение ще чакам коментарите ти и отговорите на T . Valcheva

# 601
За мен всички сериали,независимо на какви езици са,трябва да се гледат в оригинал или просто се губи смисъла.
+1

Останалите гледате ли го пак или за пръв път? Всеки път като нов човек го гледа сериала за пръв път и аз имам усещането, че пак го гледам така и се вълнувам за него. 😂

Знам, че е малко нахално, но diavolo, защо не пишеш за епизод по епизод коментар? 😆 Казвам го, защото за другите сериали така правиш. Тук малко ги пускат всеки ден и е трудно следенето, аз предпочитам веднъж седмично и да се уталожи емоцията от епизода цяла седмица, а не още не съм преглътнала едните събития и айде нови. Както написа някой по-горе не може да се гледа този сериал, докато правиш нещо друго.

# 602
  • София
Еее, нямам време Wink
По-скоро след всеки сезон ще оставям моите впечатления. Simple Smile

# 603
Втори сезон е най-якия, за мен поне. Приготви се за още по-шокиращи неща.

# 604
Снощи нашите момчета са се събирали, май някой е имал рожден ден, защото ядоха торта. Но там беше и Ави Исахаров (другият създател на сериала). Та кой знае, може да са обсъждали и новия сезон.
Видеа са, не снимки, затова не мога да ги кача тук.

Снимката не е сполейр, защото е зад кадър и защото се събират и след смъртта на някои герои, примерно Пантерата. Но за всеки случай я слагам в скрит текст.
Скрит текст:

# 605
Всеки сезон е с нови Лоши,само Добрите са ясни + 2 или 3 нови персонажа към тяхния отбор.
Историите са различни,но основната идея е една и съща - Дорон и компания срещу терористите.

Сезон 3 е най-скучният за мен.
Сезон 1 и 2 мисля,че бяха най-силните.

# 606
Дали за всички Дорон и компания са добрите, а другите лошите? 😆 Много хора подкрепят палестинците и гледат сериала, даже е бил в топ на Нетфликс в повечето арабски държави.
А и ето вече го дадоха във втори сезон Самир за мен не е от лошите, напротив.

Но да, май за повечето хора 4 сезон беше най-слаб, нормално. Но трети доста ми харесва.

Като говорихме за слушането в оригинал... дали снощи всички разбраха, че някои араби учат иврит в университета, за да се правят на евреи, за това беше самата сцена...ама като е дублирано.

# 607
Последният сезон беше драстично по-слаб от всички предишни.

# 608
Някои не понасят да слушат Фауда в оригинал, заради езиците, които аз обожавам де... но знаете колко търсих Отдел фалшива самоличност, и бях намерила първи сезон с бг дублаж... сега като го повтарят, не можах да хвана отначало, но не мога да издържа този френски език. 🤕 изпуши ми главата от него, как може да е толкова груб и натъртващ.

Бях забравила колко много не харесвах Уалид, всеки път като се доближи до Ширин направо настръхвам. И какви целувки с тези дебели устни 🤮.
Споменаха Абу Ахмад във втори сезон, както и Насрин и децата.

# 609
Вижте какви сладури, нова снимка, тези двамата са се срещнали при някакъв треньор. Габи има нужда 🤪

# 610
# 611
  • София
Изгледах и сезон 2. Ще съм кратък, че станах разноглед от олимпиадата.
Хареса ми сезона. Почти като първи, даже мисля като ниво е леко по-добър, което е рядкост. Цялостно е много силен сериал, един от най-автентичните и майсторски направени, които съм гледал. Но от чисто емоционално гледна точка не ми хареса и даже бях на косъм да го спра и да не го завърша. Мисля, че се сещате какво визирам. Смъртта на Ширин. Не можах да повярвам. Мислех си, че Дорон ще я спаси. А то какво стана, реално той носи вина за смъртта и, защото я нападна без основание след като баща му бе екзекутиран от Идил или по-точно от синчето на шейха. Аз виждах Дорон и Ширин заедно, жалко, много много жалко.
Много ми хареса като герой Марва.
И да, не мога да харесам палестинците в сериала, освен жените. Сори, но това е положението.

Изгледах и епизод 1 от сезон 3. Май е минала 1 година, защото Пинто и онази мацка забравих и името имат бебе.
Жалко, че на Саги и Нурит не им се получи. Мислех, че ще станат двойка.
Ха, Абу Самара е в затвора. Но как са го вкарали и защо? Защо не го показаха, може би по-нататък.
Явно този дето излезе от затвора, Джихад, 'бащата на затворниците' ще е новия антагонист.
И как свърши само, дано не убият и Габи, че наистина ще ги спра, тц тц. Ама не вярвам, прекалено централен герой е някак си. Тези по не ги убиват. Но ще видим. Ама май убиха Абу Махер. :о

Оценка на сезона: 8.5 / 9.0
Цялостно досега: 8.5

Е, пак стана дълго. Grinning

# 612
Diavolo, аз гледам сериала за 5 или 6 път, но винаги пропускам епизода със смъртта на Ширин, ужасно е. А Самир не ти ли хареса като герой - мъжът на Маруа? Малкото братче на Ал Макдаси, той за какво е виновен, просто беше жертва тотална за мен... много ми е тъжно за него. И Абу Махер той също е палестинец и мъж. Защото писа, че не ги харесваш палестинците в сериала.

Ширин и Дорон заедно как ги виждаше, наистина ли? Тя е арабка, вдовица на Уалид, който е бил ръководител на военното крило на Хамас, той израелски шпионин... тоест мислиш, че палестинската страна ще я остави жива ли и те двамата ще си живеят спокойно като двойка. Най-доброто за нея беше да я измъкнат във Франция, и тя да продължи живота си, но уви.... беше между двете страни и най-невинна жертва. Но за жалост не ги виждам как могат да бъдат двойка те двамата, освен любовници понякога, нито той може да замине за друга държава, когато е твърде много обвързан с Израел плюс децата му са там за сега и още малки.
Харесвам Гали и как си простиха или поне как се грижат един за друг дори след раздялата, много е тъжно и за тях ми е мъчно как свършиха. И за Дорон колко много е разбит отвътре.

# 613
И мен ме е яд за Ширин,защото нелепо умря..просто от едно неразбиране между двамата.
Имаха бъдеще заедно на израелска територия,дори палестинка,никой нямаше да я закача в Тел Авив,защото е жената на Дорон.

# 614
Палестинците я смятат за предателка, ако е с Дорон още повече ще се затвърди това, и тя няма как да живее в пълна изолация цял живот. Ако е жената на Дорон би я поставило в пъти повече в опасност, както са собствените му деца и дори бивша жена, какво остава Ширин, с него или без него за нея нямаше повече живот в Израел/Палестина, палестинци влизат и на територията на Тел Авив. Невъзможна любов си беше за мен, и въпреки това не разбирам защо тя се самоуби, повечето в темата смятат, че тя е нямала шанс вече за Франция, но за мен не трябваше да посяга на живота си, аз дори помислих първата секунда, че някой е влезнал и я е убил, не повярвах, че сама...от отчаяние. Но дори тяхното недоразумение да се беше решило има други хора на по-високи позиции, които щяха да искат да правят процес срещу нея като бивша жена на Уалид, тоест тя си беше заподозряна вече или най-малкото щеше да бъде много трудно след тази случка да се уреди отново излизане от страната, а без протекциите им пък тя ще бъде намушка на палестинците.
Но ми хареса целия епизод посветен на тях, как тя му каза да отиде с нея във Франция, че изобщо му прости, че я излъга и искаше да бъде с него, как той я заведе в дома си и не настояваше за нищо, а искаше само да й помогне, как тя го хвана за ръка и го погледна в очите... изобщо Ширин е моята абсолютна любимка от всички сезони и никоя друга жена героиня не може да ми влезе така в сърцето. Всичките й маниери бяха толкова различни от тези на другите жени - Нурит, чийто ''език'' въобще не разбирам пък.

И сегашния сезон също много ми харесва и Дорон, Габи му каза отиваш там и не се влюбваш, не се привързваш, защото свършва зле. И ето че сърцето на Дорон е такова, че дори да не се влюби, ще има друг човек, към когото ще се привърже и то точно, когато с неговия собствен син са отдалечени. И Башар същото, защото баща му не е бил до него. Толкова добър сериал, не знам как го правят да ми пука за всички герои. Дори за бащата на Башар като излизаше от затвора и как се прегърнаха дори с охранителя, който е евреин и му каза приятелю, защото буквално е прекарал по-голямата част от живота си там и затворът се е превърнал в негов дом и семейство.
И аз се чудих за Абу Самара защо е в затвора, но после реших, че просто застъпват сезоните, да покажат някаква развръзка за някои герои, които са били важни ръководители, не е нужнода показват защо точно са го вкарали, те там излизат и влизат често понякога, намерили са нещо и са го тикнали. Но показват приемственост между сезоните, а не тотално да забравят за някоя линия или герой. Толкова добър сериал...

Общи условия

Активация на акаунт