Израелския сериал Фауда Fauda

• 45 769
  • 861
  •   1
Отговори
# 585
Мацката нищо не прецака. Тя работата си я свърши. Както и в  Техеран. Неподчинението не беше за сметка на каузата.

# 586
Аз го гледам в оригинал и първи сезон трудно го "преглътнах" не заради историите,които са много интересни,а заради еврейския и арабския - много трудни за слушане езици.Натовариха ми мозъка.
Вече съм на сезон 4,но не ми остава време.Това не е от другите сериали,които мога да гледам докато си готвя примерно. Очите ми трябва да са непрекъснато на екрана.

За мен всички сериали,независимо на какви езици са,трябва да се гледат в оригинал или просто се губи смисъла.

Подновен е за сезон 5,но все още не са започнали да снимат.Разбираемо.

# 587
Влизам и виждам 10 нови отговора в темата, помислих че са пуснали инфо за новия сезон! И кого да видя в темата, diavolo! 🥰 Дюволче, много държа да чуя мнението ти за сериала и за всички герои, кой ти е любим и защо и т.н.

# 588
Любимият ми сериал !!! Чак снощи разбрах, че го повтарят . Сега като не се вълнувам какво ще стане, мога спокойно да следя подробностите.
  И друг любим сериал повтарят " Отдел "Фалшива самоличност ". По БГ On Air
Ти си първият човек,който споделя мнението ми за френският сериал. Heart Останалите просто не са го гледали и нямат никакъв интерес.Също както ''Фауда'' и той жъне успехи в чужбина,и има висок рейтинг.Българската публика не се интересува от този жанр.

# 589
Испански подобен -Звеното ,два сезона са

# 590
Ще го чекна аз
Откъде го сваляте?

# 591
Ще го чекна аз
Откъде го сваляте?
Във видеотеката на Виваком го намерих еон тв
La Unidad е оригиналното заглавие .

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 00:04 от iliana__

# 592
La unidad го намерих в замунда, но само първи сезон. А не са ли 3? в imbd пише 3.
Много тъпо, че са решили да повтарят Фауда и френския баш лятото, хванах Фауда в края на първи сезон... могат да започнат да ги повтарят края на октомври, след като сменят времето. Или поне през деня да ги повтарят, когато е жегата Grinning , вярно е че мога да си ги върна, но само 7дни назад, вече съм изпуснала..
Сега да видим за унидад ще се намеря ли сийд.

# 593
..
Съжалявам, обърках темата.

# 594
  • София
Снощи изгледах последния епизод от сезон 1.
Меко казано съм шокиран от края му. Мислех си, че Дурон и Абу Ахмад ще пребъдат през всичките сезони като противопоставяне, а то какво стана? 😮
Явно Уалид ще е новия основен 'антагонист' особено сега озлобен срещу братовчедка си. Мен ме е страх за нея, защото в този сериал май убиват когото им скимне и никой не е сигурен. Шайрин (или Ширин не помня вече) много си отива с Дурон и ги искам заедно. Жена му на Дурон да си се взима с онзи брадатия. Как може, приятел и част от екипа, а да ч*ка жена му. Това за нас мъжете е огромно предателство и не се прощава.
Питахте ме кой ми е най-омразния персонаж. Ами точно този неприятник.

Друг голям ШОК за мен бе когато взривиха Боаз. Направо не можах да повярвам. И ме хвана много яд, защото героят бе много як.
Абе по принцип, хмм този сериал е така написан, че е почти невъзможно да симпатизирам на палестинците и на тяхната борба. А те за много неща са прави. Но не ни дават техните вътрешни борби, техните стремежи, вярвания, техния бит. Евреите са героите, а другите са диваци с жилетки, които взривяват жени и деца. Доста черно и бяло, а би трябвало да има нюанси. Например Уалид е много добре написан герой, защото от него виждаме много неща. И не е толкова кръвожаден като Тофик. Може би и за това го уби, не само защото онзи от Хамас му нареди.

Но се радвам, че Абу Ахмад умря по този начин. Не мисля, че умря като 'шахид' бе предаден и убит от свой.
Този боклук дори реши да жертва дъщеря си. Точно така, искаше да убие Боаз на всяка цена дори и да умре дъщеря му. Жена му обаче е жестоко заблудена, опомни се ама късно. Ама там да си жена е много сложно, та не мога да ги виня. Майката на Абу Ахмад е ужасна.

Много ми харесва тази мацката от Мосад. Всъщност не знам дали са от Мосад или от някакъв друг специален антитерористичен отряд. Нурит се казваше май. Много е готина. Всички ме кефят от екипа без онзи тип, Наор или там както се казваше, дето ч*ука жената на Дурон зад гърба му. Не че тя не е виновна, ама тя много пъти искаше да се разкрият, а и явно вече не обича по същия начин мъжът си. А и той също и изневерява... Така че нея почти не я виня.

Този от палестинската милиция ме кефи, Габи. Има много благ вид и как говори само... Добър човек е.

Сезонът като цяло е много силен. ТОП, топ сериал.

# 595
Знам, че не обичаш спойлери и нищо няма да казвам, но според мен не си прав, че няма нюанси. Или поне ще има следващите сезони, но аз виждах и в този. Иначе аз също мислих, че Пантерката ще остане до края на всички сезони, хубавото е, че няма да чакаш за втори като нас, а още тази вечер започва.
За жената на Дорон, идеята тук, според мен не е изневярата и че вече не обича мъжа си, напротив обича го, но само любовта не стига. Не, не са Мосад това, а специален отдел дувдеван. Работата им пречи на личните им отношения, тя Гали си го каза, че години се е борила за тях, а той винаги е мислил за работата си, която до голяма степен го побръква, но и не може без нея, самата работа изменя характера и ценностите им, не е тип от 9 до 5. Работата им наранява най-близките им по един или друг начин, и съсипва психиката им.

Защо да няма нюанси и да не показват вътрешните борби на палестинците. И защо да са само герои евреите, нима Дорон е герой и не греши? Това, което направи на шейха е повече от отвратително, освен че е незаконно, неморално и абсурдно. Той се приравни на едно ниво с тях. Аз бях шокирана повече от това с шейха, отколкото от Боаз. Сигурна съм, че не си чел темата назад, заради спойлери, но Дорон е моят любим герой и като цяло все му намирам оправдания, което не пречи да го критикувам понякога. Grinning Отделно Габи ми е другият любим герой, защо да е показан само като добър, нима той не изнудваше бащата на Надя, нима не накара нарочно охраната да забавят жената на Пантерата като я събличат и един вид унижат? Не съм съгласна, че няма нюанси, дори смятам, че палестинците са показани като твърде добри, най-вече семействата им. Един вид те може да са всякакви, но показват, че има невинни хора, на които им пука за тях и косвено са замесени и страдат. Ще видиш и още други герои в следващите сезони. И каквото и да правиш не го гледай като американски сериал, и знай, че повечето от ситуациите са вдъхновени от действителни събития.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 11:52 от T.Valcheva

# 596
  • София
Добре какви нюанси при Абу Ахмад? Човекът бе готов да жертва и най-свидното си. Виж Нуалид е много добре написан герой. Може и да го харесваш и да го мразиш.
Иначе си права за Дурон и Габи. И те извършиха неща с които се приравняват в някаква степен с палестинците. Дурон си е бая брутален по принцип.
Там е много сложно. От една страна са Хамас, а от друга страна палестинския отряд за сигурност който ако не се лъжа от обща култура би трябвало да е на западния бряг и да са под еврейско командване грубо казано. Докато Хамас коли и беси в Газа и имат контрол над Рамала
Но не съм 100% сигурен

# 597
За Абу Ахмад най-свидното не е Абира, не само защото е момиче и той се казва Абу (баща) Ахмад (името на сина му), а каузата. Да, Абу Ахмад каза аллаху акбар, или защото вярваше, че няма да взривят детето му, или защото (според мен това), защото вярва, че да станеш шахид, да умреш за палестинската кауза си струва живота, това те прави герой и ще отидеш в рая. Може да звучи абсурдно за нас, но тези хора приемат живота по различен начин, а не защото той не обича дъщеря си и не му дреме ще умре или не. Ако беше различен тип човек той щеше да изведе семейството си някъде и да не се занимава с борбата. Просто е това, в което вярва, не означава, че е лош човек изцяло и че няма вътрешни терзания за това, което причинява. Видяхме го и като брат и като съпруг, че не е показан като лош, видяхме и реакцията му при смъртта на брат му, не плака, казах че е шахид и продължи борбата, макар да е една огромна трагедия млад, невинен човек в деня на сватбата си да бъде нападнат и убит.
А и кой отвлече и сложи колан на Абира, не беше баща й, а екипа на Дорон (и тук да не се смята, че Израел го е направил, а че има отделни хора, войници или други, които могат да прекалят с правомощията си). Макар да не мисля, че щяха наистина да взривят детето, но тук психологическата травма е много по-голяма от раненото й око след това.

Дефакто сериалът в много аспекти не показва евреите като невинни или герой, а героите винаги печелят, докато Дорон все губи. На Дорон проблема и чара му е, че е хипер емоционален, тази работа се върши по-добре, когато си по-хладнокръвен, а той е много импулсивен също и действа без да мисли, когато става дума за някого, за когото го е грижа, както беше с Боаз.
Габи е супер, трябва да оцениш чувството му за хумор и ловкия му им, макар че с тоя дублаж не е много лесно. И приятелството между него и Абу Махер (шефа при палестинците, не Хамас, а официалната власт в Западния бряг). Габи не е като тях, просто си действа с неговите методи, не е виновен, че е по-умен от другите и те не се усещат, когато ги използва с някаква цел. Но не е постъпил зле, просто ако не беше заплашвал бащата на Надя рискува собствената им сигурност. А и трябва да се има предвид ''езика'', на който са свикнали да разбират хората там. Както ще каже Дорон в 4 сезон ''те знаят ли как се работи с мюсюлмани, имат ли опит''.

Как контрол над Аман?

# 598
  • София
Рамала, не Аман. Почти веднага си редактирах поста и не е отбелязана редакция.

Иначе да, не съм чел темата и не знам нищо.

Видях обаче, че е подновен за сезон 6

# 599
А ясно, не съм видяла поправката. Ами официалната власт на Западния бряг (Рамала) е Фатах, Абу Махер е част и другите, с които общува Габи и те си съдестват с Израел - има части, които контролира само Израел, които контролира само Палестинската автономия и части, които контролират съвместно.
А Хамас са официални в Газа и обявени за терористична организация, но техни клетки има навсякъде и в Западния бряг, и в Израел (Тел Авив Израел), и в Европа/САЩ и в Египет/Йордания и други арабски страни. Промъкват се някак си.

Общи условия

Активация на акаунт